Starea natiunii, adevarul din spatele cifrelor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 13:40
10757 citiri
Starea natiunii, adevarul din spatele cifrelor (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

In spatele unei avalanse ametitoare de cifre, Victor Ponta a asezat cateva adevaruri greu de digerat daca ar fi fost rostite cu subiect si predicat, verde in fata: promisiunile electorale sunt suspendate; acordul "criminal" cu FMI este necesar si va continua; solutiile de stimulare a economiei nu exista; investitiile vor fi diminuate.

Victor Ponta stie ca cifrele dau greutate unui discurs, impresioneaza, dau senzatia de competenta si seriozitate. Dupa cum stie ca a uzat discursul despre greaua mostenire, iar reutilizarea lui intensa este cu atat mai riscanta cu cat cea mai recenta este chiar mostenirea Guvernului Ponta 1.

Si, atunci, premierul si-a luat aerul unui contabil cuminte si echilibrat si i-a ingropat pe romani sub cifre. Las economistilor placerea sa le analizeze in detaliu. In spatele lor se afla insa mesajele politice.

Practic, premierul a confirmat inghetarea salariilor bugetarilor, laudandu-se insa cu reintregirea acestora dupa masurile de austeritate din 2010. Nu, reintregirea este strict nominala, pentru ca in termeni reali, din cauza inflatiei cumulate din ultimii doi ani, cam 8%, si a prabusirii cursului de schimb dupa criza politica grava din vara anului trecut, puterea de cumparare a bugetarilor ramane cu mult sub ceea ce era in 2008.

Sunt convinsa ca economia nu permite o majorare a salariilor bugetarilor si nu pledez in niciun caz pentru o majorare nesustenabila. Dar imi aduc aminte de promisiunile facute de USL in cele trei campanii ale anului trecut, cand actuala Putere sustinea ca imediat ce va capata cu adevarat puterea, si o putere mai mare decat acum e greu de imaginat, romanii vor simti efectele benefice.

Salariul minim pe economie promis de USL ar trebui sa ajunga la 1.200 de lei .

O alta promisiune de baza a USL a fost reducerea fiscalitatii. TVA urma sa revina la 19%, TVA pentru produsele agricole urma sa ajunga la 9%, impozitul pe venit urma sa devina regresiv, cu 16% cota maxima de impozitare, CAS urma sa fie redus, iar firmele care angajeaza tineri urmau sa primeasca deduceri fiscale consistente.

E drept, promisiunile privind cresterea salariilor si reducerea fiscalitatii nu aveau termen si urmau sa fie indeplinite in patru ani de guvernare, deci, nu-i asa, e timp. Nu e.

Este nerealist sa-ti imaginezi ca, fara o reducere treptata, atingerea tintelor este imposibila, pentru ca este imposibil ca Guvernul sa-si permita o scadere brusca si drastica a veniturilor bugetare, concomitent cu cresterea la fel de substantiala a cheltuielilor cu salariile.

Daca ar fi fost sa se tina de cuvant, USL ar fi trebuit sa faca primele diminuari ale fiscalitatii si majorari salariale inca de anul acesta. Deocamdata insa nu vedem decat o majorare a taxelor si impozitelor locale, pe care cu greu Guvernul a acceptat sa o lase la latitudinea primarilor, dar numai pentru anul acesta. Din 2014, aceasta majorare va deveni obligatorie.

USL se poate tine de cuvant daca reuseste o performanta economica remarcabila din 2014 incolo, cu o crestere substantiala, sau reuseste o colectare remarcabila la bugetul de stat. Ca sa aiba aceasta crestere, Guvernul trebuie sa stimuleze economia. Subiectul a lipsit cu desavarsire din discursul premierului. Asa cum a lipsit orice referire la felul in care va stimula crearea de locuri de munca, importante sursa de bani la buget si de stimulare a consumului.

Victor Ponta a mentionat, la fel ca toate guvernele de pana acum, intentia de a imbunatati colectarea veniturilor bugetare prin limitarea evaziunii. Simplul fapt ca structurile de control din Ministerul Finantelor se vor reuni intr-o singura structura, un "brat armat al statului" in lupta cu evazionistii, nu cred ca spune mare lucru.

Premierul a anuntat ca va taia investitiile nenecesare, ba chiar paguboase pentru a concentra banii in directia celor utile. De acord, dar tare mi-e teama de felul in care se va face aceasta selectie, pe ce criterii obiective si transparente.

Pentru ca in lipsa lor ne vor trezi ca investitiile baronilor si clientilor USL sunt de maxima utilitate toate si doar cele ale adversarilor sunt toxice pentru economie.

Dar aceasta ordine intre investitii, chiar corecta sa fie, nu stimuleaza cresterea economica. Pentru o crestere autentica este necesara o crestere a sumelor necesare investitiilor necesare si utile. Suma insa va scadea, dupa cum a anuntat insusi premierul.

Si, totusi, Victor Ponta a avansat o solutie sanatoasa acolo unde, personal, ma asteptam cel mai putin, adica in spinoasa chestiune a retrocedarilor. Victor Ponta afirma ca mai intai se va restitui ceea ce se poate si apoi vor fi esalonate despagubirle, evaluate in acest moment la un sfert din PIB.

Daca acestia vor fi pasii solutiei, Victor Ponta se afla pe un drum foarte bun.

E bine ca premierul a inteles, in sfarsit, ca acordul cu FMI nu mai este "o crima impotriva poporului roman", dupa cum il cataloga insusi Victor Ponta atunci cand l-a incheiat Guvernul Boc, ci o garantie in fata investitorilor straini si un certificat de bonitate care permite imprumuturi cu dobanzi mai mici de pe piata de capital.

Deci Emil Boc n-a facut doar lucruri rele, nu-i asa, iar printre cele bune s-au numarat si unele mult hulite de USL pe vremea cand era in Opozitie.

Una peste alta, "Starea natiunii" a fost un moment al adevarului, previzibil pentru cine nu mai crede in Mos Craciun si Zana Maseluta, dovada ca solutiile miraculoase din campanie nu exista, ca linia Guvernului Boc a fost corecta in principiu, ca in 2013 in cel mai bun caz vom supravietui, dar nu avem motive sa speram intr-o crestere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta buget 2013, #Ponta masuri austeritate, #Ponta reducere investitii, #Ponta bani 2013 , #guvern
Comentarii
Poza Comisia de integritate I V Stalin
Comisia de integritate I V Stalin
rank 5
Poza globedreamer
globedreamer
rank 5