Sunetul prabusirii USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 00:05
6199 citiri
Sunetul prabusirii USL (Opinii)

Uniunea Social Liberala paraie din toate incheieturile si abia se mai tine pe picioare. Nu trece o zi fara ca o declaratie a vreunui liberal sau social democrat sau nu arunce in aer ecranele televizoarelor si paginele ziarelor, nu exista tema politica importanta care sa nu desparta cele doua mari partide care formeaza Uniunea.

Rosia Montana nu a fost decat pretextul perfect care sa desparta apele definitiv si oficial intre cei doi lideri. Iar daca astazi PNL si PSD se mai afla, inca, impreuna la masa Guvernului, liantul care le tine impreuna este doar frica si nimic altceva.

Frica de necunoscut, frica de a nu genera o instabilitate care sa le anuleze sansele electorale de la alegerile de anul viitor, teama ca inca nu si-au pus la punct strategia post despartire, nesiguranta PSD de a nu avea finalizate calculele pentru o noua majoritate sau de a nu isi fi gasit inca propriul candidat pentru prezidentiale. Probabil aici intra si asteptarea liberalilor de a fi scosi de la guvernare, pentru ca, nu-i asa?, o iesire din scena necumpatata poate avea efecte dezastruoase in viitor.

In ciuda tuturor spaimelor legate de viitor, realitatea e ca guvernarea USL s-a transformat intr-o coabitarea care a devenit chiar mai dureroasa pentru actori decat cealalta coabitare de la varful Puterii, si ea imposibila, dintre Victor Ponta si Traian Basescu. O realitate care nu ar trebui sa surprinda prea mult, mai ales daca reluam istoricul aliantelor politice in Romania din momentul in care acestea au castigat puterea. Dorinta de a face opozitie le-a strans si le-a unit ca o forta centripeta.

Din momentul in care au ajuns la guvernare, interesele personale, opuse de cele mai multe ori si meschine, au actionat ca o forta centrifuga de o intensitate colosala. Iar alianta a plesnit. Acelasi lucru se intampla astazi cu USL. Cat timp Traian Basescu a dominat scena politica, autoritar si discretionar, PNL si PSD impreuna cu liderii lor au avut toate motivele sa se iubeasca. Din momentul in care puterea presedintelui a inceput sa fie acaparata tot mai mult, ce-i drept aproape exclusiv de catre Ponta si PSD, USL si-a pierdut ratiunea de a fi.

Altfel, esecurile pe banda rulanta ale Guvernului Ponta sunt stimulente care nu fac decat sa accelereze prabusirea USL. Privatizarile ratate de la Oltchim si CFR Marfa, ministrii liberali cu probleme penale, Dragnea care intre drumurile pe care le face inspre si dinspre DNA striga ca nu mai suporta minciunea si ca "tara nu poate fi guvernata in acest mod" si bomboana de pe coliva cu refuzul Frantei socialiste a lui Hollande (alt partener de-al lui Ponta) de a ne primi in spatiul Schengen - toate acestea sunt nu doar esecuri ale Guvernului, ci si motive de galceava in USL.

In fata actului final, inainte de despartire, parintii fondatori ai USL - Ponta si Antonescu - stiu ca au de dat socoteala in fata copiilor - electoratul care le-a dat un vot de sustinere masiv. Nu s-au hotarat inca asupra motivelor divortului. Posibil ca eterna nepotrivire de caracter sa explice tot si aici. Previzionarea traumei si haosului de dupa le da putere sa mimeze si sa lupte in continuare.

Prabusirea a devenit insa inevitabila. Din anumite motive, chiar o necesitate ce tine de igiena publica. Cu toate promisiunile din campanie inselate, ratate, deturnate sau compromise total, USL a ajuns insuportabila in primul rand pentru uselisti. Ce va urma dupa caderea Uniunii depinde aproape in exclusivitate de momentul cand se va petrece actul final.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta Antonescu rupere USL , #guvern