Editorial: Un an de guvernare alaturi de Ponta

Autor: Cristian Mihai Chis
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 20:46
7795 citiri
Editorial: Un an de guvernare alaturi de Ponta

Mintenas peste o luna, cand se va implini anul de la caderea Guvernului MRU, Victor Ponta va iesi in fata natiunii si ii va spune cat este de bucuros ca a reusit sa materializeze cea mai importanta promisiune din perioada cand baga greieri la radacina lui Boc: intregirea salariilor.

Faptul ca evenimentul a fost posibil taman pe seama chinurilor bugetare ale actualului primar clujean (care a lasat in visteria lui Ungureanu 5 miliarde de euro) nu mai are nicio importanta, pentru ca, de cate ori va iesi acesta sau membrii echipei sale sa o afirme public, USL va contracara: daca existau banii, de ce i-ati lasat sa se perpeleasca?

Nu are importanta nici faptul ca, intr-un scenariu fara caderea lui MRU, banii respectivi erau pusi bine pentru campania electorala de la locale, ca sa stimuleze recunostinta romanilor. Dar un pic de contorizare cred ca nu ar strica.

Ponta nu a reusit sa puna la loc spitalele desfiintate de Boc (una dintre cheile de bolta ale mesajului cu ajutorul caruia USL a erodat PDL), TVA nu a revenit la nivelul de 19 procente, TVA la alimente nu a fost redusa, contributia la asigurari sociale a ramas la fel de mare (ca, de altfel, intregul sistem de fiscalizare a muncii), punctul de pensie nu este de 45 la suta, impozitul nu este progresiv, din milionul de locuri de munca in plus s-a ales praful (era pentru patru ani, dar tic-tac, tic-tac!), investitiile nu au explodat (dimpotriva, s-a taiat finantarea la proiecte de infrastructura).

Scolile nu au fost decomasate, cardul de credit pentru IMM-uri este tot o duma, de FMI si Banca Mondiala avem nevoie in continuare, pentru cele 16.000 de locuri noi in gradinite pana in 2016 nu s-a scris nici macar proiectul, functiile politice nu s-au limitat la ministri si secretari de stat, cadastrul este tot in aer, investitiile noi in turism sunt in continuare impozitate, nu exista niciun dialog cu Opozitia si ONG-urile, fondul de rezerva al premierului este impartit tot politic.

Mai mult decat atat, USL a inventat masuri de natura sa tina tensiunea natiunii la cote inalte. Amintesc impozitul agricol suplimentar, ca tot are agricultura printre domeniile prioritare strategice.

Nici ogorul democratiei nu a scapat. E drept ca s-au intregit salariile, insa macelul politic din vara a scumpit viata in Romania in asa maniera incat a pomeni in public de masuri reparatorii devine un risc. In plus, cazurile de incompatibilitate din Parlament si ministrii cu dosare penale arunca o umbra serioasa asupra intentiilor politicienilor de la Bucuresti de a deveni frecventabili.

Nu sunt carcotas cu orice pret, sunt unul dintre putinii care si-au marturisit sustinerea pentru Guvernul Ponta sperand ca nu va face aceleasi greseli ca Boc. E drept ca mai are o luna. Nu va reusi sa-si materializeze promisiunile, fireste, dar ne poate arata ca a inceput sa faca ceea ce s-a angajat. Tic-tac, tic-tac...

Citeste si:
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Klaus Iohannis a depus marţi, 21 septembrie, flori şi a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la memorialul construit...
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Medicul Alexandru Rafila a afirmat, marţi seară, că se aştepta de la premierul Florin Cîţu, după videoconferinţa pe care a avut-o marţi, la soluţii de sănătate publică, nu la anchete...
Sursa: Ziare.com