Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Editorial: Un an de guvernare alaturi de Ponta

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 20:46
8039 citiri
Editorial: Un an de guvernare alaturi de Ponta
Foto: Arhiva

Mintenas peste o luna, cand se va implini anul de la caderea Guvernului MRU, Victor Ponta va iesi in fata natiunii si ii va spune cat este de bucuros ca a reusit sa materializeze cea mai importanta promisiune din perioada cand baga greieri la radacina lui Boc: intregirea salariilor.

Faptul ca evenimentul a fost posibil taman pe seama chinurilor bugetare ale actualului primar clujean (care a lasat in visteria lui Ungureanu 5 miliarde de euro) nu mai are nicio importanta, pentru ca, de cate ori va iesi acesta sau membrii echipei sale sa o afirme public, USL va contracara: daca existau banii, de ce i-ati lasat sa se perpeleasca?

Nu are importanta nici faptul ca, intr-un scenariu fara caderea lui MRU, banii respectivi erau pusi bine pentru campania electorala de la locale, ca sa stimuleze recunostinta romanilor. Dar un pic de contorizare cred ca nu ar strica.

Ponta nu a reusit sa puna la loc spitalele desfiintate de Boc (una dintre cheile de bolta ale mesajului cu ajutorul caruia USL a erodat PDL), TVA nu a revenit la nivelul de 19 procente, TVA la alimente nu a fost redusa, contributia la asigurari sociale a ramas la fel de mare (ca, de altfel, intregul sistem de fiscalizare a muncii), punctul de pensie nu este de 45 la suta, impozitul nu este progresiv, din milionul de locuri de munca in plus s-a ales praful (era pentru patru ani, dar tic-tac, tic-tac!), investitiile nu au explodat (dimpotriva, s-a taiat finantarea la proiecte de infrastructura).

Scolile nu au fost decomasate, cardul de credit pentru IMM-uri este tot o duma, de FMI si Banca Mondiala avem nevoie in continuare, pentru cele 16.000 de locuri noi in gradinite pana in 2016 nu s-a scris nici macar proiectul, functiile politice nu s-au limitat la ministri si secretari de stat, cadastrul este tot in aer, investitiile noi in turism sunt in continuare impozitate, nu exista niciun dialog cu Opozitia si ONG-urile, fondul de rezerva al premierului este impartit tot politic.

Mai mult decat atat, USL a inventat masuri de natura sa tina tensiunea natiunii la cote inalte. Amintesc impozitul agricol suplimentar, ca tot are agricultura printre domeniile prioritare strategice.

Nici ogorul democratiei nu a scapat. E drept ca s-au intregit salariile, insa macelul politic din vara a scumpit viata in Romania in asa maniera incat a pomeni in public de masuri reparatorii devine un risc. In plus, cazurile de incompatibilitate din Parlament si ministrii cu dosare penale arunca o umbra serioasa asupra intentiilor politicienilor de la Bucuresti de a deveni frecventabili.

Nu sunt carcotas cu orice pret, sunt unul dintre putinii care si-au marturisit sustinerea pentru Guvernul Ponta sperand ca nu va face aceleasi greseli ca Boc. E drept ca mai are o luna. Nu va reusi sa-si materializeze promisiunile, fireste, dar ne poate arata ca a inceput sa faca ceea ce s-a angajat. Tic-tac, tic-tac...

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Victor Ponta premier reforme, #masuri economice guvern Ponta , #guvern