Un guvern obez si penal (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:09
10325 citiri
Un guvern obez si penal (Opinii)
Foto: gov.ro

Nici nu putea fi altfel Executivul cu un asemenea Parlament si o asemenea majoritate. O reprezinta pe deplin.

Dupa ce Victor Ponta a promis ca odata scapat din chinga structurii guvernamentale supradimensionate decisa de Emil Boc va face el un guvern suplu si eficient, iata ca premierul supermajoritatii a facut un cabinet mai mare ca precedentul. Adica un guvern cu 27 de ministri mari si lati, care cu portofoliu, care fara, care plin, care delegat.

O imparteala pe principiul "dati mai putin sa se ajunga la toata lumea". Adica la toate partidele din USL, la toti baronii, la toti clientii, adica la toate gurile flamande de bani publici.

Cat de buhait este acest cabinet va puteti da seama nu numai comparandu-l cu precedentele cabinete ale Romaniei, toate mai mici, ci si cu alte unor tari europene mai mari decat Romania si cu mult mai bine guvernate, desigur. Polonia, tara cu 38 de milioane de locuitori, are 19 ministri, iar Olanda, mai mare cu 4 milioane de cetateni, are 18 membri ai cabinetului.

La acest mamut penibil s-a ajuns prin divizarea unor ministere si inventarea unora noi la limita ridicolului, cu efectul absolut previzibil al unor suprapuneri de atributii.

Intreb si eu cu ochii mari constructia unei autostrazi tine de Ministerul Transporturilor al lui Fenechiu sau de ministrul delegat pentru coordonarea proiectelor de infrastructura, Dan Sova. Nu de alta, dar e important unde intra comisionul, la PNL sau la PSD.

Dupa cum nu inteleg de ce era nevoie sa separam Apele si Padurile de Mediu care primeste in schimb modificarile climatice spre reglementare probabil.

De ce era nevoie de ruperea Ministerului Educatiei, in cel pentru invatamant superior si cercetare si cel pentru invatamant preuniversitar. Niciodata, in nicio tara europeana, nu s-a mai vazut asa ceva.

Dupa cum nu inteleg de ce e nevoie de un ministru al Bugetului pe langa cel al Finantelor. Bugetul si executia lui reprezinta esenta activitatii Finantelor.

Ministerul pentru diaspora este o aberatie, in timp ce Ministerul pentru Fondurile Europene nu are nicio sansa sa fie mai breaz decat precedentul, adica sa fie ceea ce este el in Polonia, daca nu va aduna toate programele de finantare sub autortiatea sa. Ma indoiesc insa ca domnii Dragnea si Fenechiu, de exemplu, vor renunta la vreun euro de pe feuda proprie.

Un asemenea cabinet, cu o astfel de structura, cu o asemenea fragmentare a atributiilor nu are nicio sansa sa fie macar coerent, ce sa mai vorbim de eficienta. Este o structura care nu are absolut nimic de-a face cu interesele Romaniei, cu structura Comisiei Europene, ci exclusiv, dar exclusiv cu pretentiile fiecarui partid.

Ceea ce nimeni n-a vrut sa abandoneze, ceea ce nu s-a putut adjudeca unei singure parti, a fost rupt in doua. Ca sa aiba fiecare cate o bucatica acolo unde sunt contractele mai banoase.

Marele perdant al acestui jaf este UNPR care a primit ca pret al tradarii doar post decorativ, dar total neimportant de vicepremier fara portofoliu, adica nimic.

Marele castigator este, cum altfel, PC-ul, care s-a ales pe langa Agricultura, si cu ministerul pentru IMM-uri si Turism (parca nu era nevoie de minister al Turismului pe vremea cand il detinea Elena Udrea).

La titulari, distractia e si mai mare. Au plecat cei patru incompatibili (Hellvig, Silaghi, grajdanul Pop si Andronescu), dar au intrat penalii grei: Fenechiu si Dragnea.

Si la ce ministere! Liviu Dragnea primeste perla coroanei, Dezvoltarea si Administratia. Este o ironie fara margini ca baronul acuzat de implicare in nereguli cu banii europeni (Teldrum), nereguli pentru care au fost suspendate plati de la Bruxelles, baronul cu dosar penal pentru fraudarea referendumului, este propus acum sa gestioneze sume uriase din fondurile europene alocate Romaniei si devine practic numarul doi al Guvernului Romanei, daca nu chiar numarul unu informal.

Cat despre Relu Fenechiu, omul acesta care va avea pe mana alta caruta de bani si de contracte este judecat penal pentru ca a fraudat golaneste o societate de stat in dosarul Transformatorul.

Cum isi imagineaza Victor Ponta ca va digera Comisia Europeana aceste nume mai mult decat indezirabile? Pe lista lui Barosso scrie negru pe alb, limpede ca lumina zilei, "fara ministri cu probleme de integritate".

Premierul stie foarte clar ca va avea ceva de patimit pentru aceste nume. Probabil ca in sinea lui spera sa-l scape Traian Basescu de ei, prin suspendarea din functie, posibila deocamdata doar in cazul lui Relu Fenechiu, deja trimis in judecata. Dar in fata baronilor nu are cum sa miste.

In Guvern e reprezentata si Cosa Nostra si inca la Energie, adica pe un domeniu de importanta geostrategica, pentru ca s-a intors dl. Constantin Nita, suspectat de politia italiana de colaboare cu Mafia.

Avem si mult umor involuntar: d-na Plumb ramane la mediu, iar rubensianul Banicioiu va coordona tocmai sportul. Eugen Nicolaescu se intoarce la Sanatate, poate pentru o noua afacere de milioane de tipul programului national de analize dupa care multi au suspinat adanc.

Dl. Sova pune mana pe o bucata imensa de cascaval, infrastructura, mai mare decat contractele de consultanta juridica pentru Rovinari, pentru care se afla in conflict cu ANI, desi are tot atata legatura cu infrastructura cata are coada vacii cu stampila prefecturii.

Ecaterina Andronescu si-a lasat in loc catelusii, doi politruci de prima mana, mai ales rectorul SNSPA, un fel de pepiniera de cadre pentru USL. In treacat fie spus, dl. Pricopie a castigat ca rector al SNSPA peste 5.000 de euro pe luna. Daca e bun omul, cum sa te opui?

Daniel Chitoiu a primit drept recompensa pentru rasunatorul succes al privatizarii Oltchim misiunea "sa debloce" Finantele, ca doar nu era sa le "debloce" doar omul PSD-ului.

Iar Radu Stroe, autodeclaratul nostalgic al sectoristilor sau al securistilor (tot nu m-am lamurit), a fost recompensat pentru razboiul la baioneta pe frontul referendumului cu avansare de la Administratie la Interne.

Daca ma gandesc bine, nu e un guvern penal si obez, este un guvern obscen, scuipat direct in obrazul Comisiei Europene.

#ministri Guvern Ponta, #ministere guvern Ponta , #guvern