Un moment crucial pentru Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 23:32
19784 citiri
Un moment crucial pentru Victor Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Victor Ponta pare tot mai mult o umbra a ceea ce era in urma cu doar cateva luni.

In cazul sau, cred ca functioneaza perfect vorba de "mort viu", o stafie a ceea ce ar fi putut sa fie, dar nu va mai ajunge niciodata, pentru ca ar insemna sa castige o lupta mult mai grea decat cea pe care a pierdut-o recent. Infrangere care il va dobori, mai devreme sau mai tarziu, din varful puterii si risca sa-l arunce la periferia politicii.

La cum se simte azi atmosfera in politica romaneasca si la ce miscari se pot anticipa in jurul ei, de la mediul economic pana la societatea tot mai dezmortita in urma rezultatului din 16 noiembrie, exista premisele ca amanarea momentului retragerii sa-i provoace lui Ponta o prabusire mai zgomotoasa si mai dura decat i-ar fi cauzat o retragere tactica din timp si atent pregatita.

Probabil aceasta si este strategia pe care Victor Ponta incearca sa o puna in practica. Fortele care se aduna impotriva sa l-au convins probabil si pe el ca iesirea din scena este inevitabila si tot ce mai conteaza este pregatirea "exit"-ului. E limpede pentru oricine ca nu trece nici macar o singura zi fara ca puterea sa-i alunece tot mai mult dintre maini atat cea din partid, cat si cea de la varful statului.

Majoritatea parlamentara e tot mai fragila si, mai grav, tot mai instabila. Udemeristii au fost primii care au simtit vantul schimbarii, iar ceea ce mai ramasese din oastea de stransura a lui Dan Diaconescu s-a risipit si ea. Pana si fidelii generalului de 4 stele Gabriel Oprea, aparatorii "interesului national" din Parlament, par si ei tot mai derutati si par a pendula bezmetic intre afirmarea propriilor valori si sustinerea unui guvern a carui legitimitate si incredere par ca se dilueaza pe zi ce trece.

Victor Ponta insusi s-a prabusit in sondajele de opinie dupa pierderea prezidentialelor, iar problemele din partid nu au disparut nici dupa decapitarea celor trei - Geoana, Sova si Vanghelie. Dimpotriva. Robert Negoita, vicepresedinte PSD, viseaza la un guvern de uniune nationala in care sa bage pana si PMP lui Traian Basescu. Un alt pesedist vorbeste de "drogatul de Ghita" care, parca pentru a pune si mai mult gaz pe foc, petrece o noapte in discoteca alaturi de sute de tineri pesedisti.

Pentru a incinge si mai mult tensiunea din PSD si asa ridicata, DNA a preluat dosarul "votului din diaspora" de la Parchetul General, suspectand fapte de coruptie care au condus la impiedicarea voita a votului romanilor din afara tarii. Ca nu e normal ca o decizie politica, pentru care oricum s-a platit pretul corect politic, sa mai fie taxata inca o data de o institutie care se presupune a ancheta fapte de "inalta coruptie" e o alta discutie, care trebuie purtata separat de patima si frustrarile politice.

Daca mai luam in calcul si impactul pe care atat de anuntatul si asteptatul dosar EADS il va avea la cel mai inalt nivel in PSD, chiar daca el va lovi si in celalalt mare partid - PNL, s-ar putea ca Victor Ponta sa nu mai apuce sa finalizeze nici macar atat de durerosul si imposibilul de conceput buget pentru 2015.

Nici nu mai are sens sa pomenim si de constrangerile tot mai dure impuse de FMI sau de presiunile pe care presedintele Traian Basescu le face asupra lui Ponta inainte de a parasi Cotroceniul.

In fata tuturor acestor presiuni, lui Victor Ponta si PSD le va fi imposibil sa reziste fara a provoca si mai multa antipatie si ura in societate. Ironia e ca, si daca ar rezista pana la alegerile din 2016, iar Ponta ar avea cel mai bun mandat de premier din istorie, in fata acestui val de constestatii si sub o astfel de presiune, pesedistii au toate sansele sa se dezintegreze aflandu-se chiar la guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ponta retragere politica, #Ponta pierdut alegeri, #Ponta buget 2015 , #guvern