Victor Ponta, bun de plata pentru Rosia Montana (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 18:33
6987 citiri
Victor Ponta, bun de plata pentru Rosia Montana (Opinii)

Simtind probabil care este trendul sentimentului majoritatii asupra afacerii de la Rosia Montana, premierul a aparut in direct dupa o tacere de o saptamana, mai spasit chiar si decat in momentul de dupa numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA, pentru a-si prezenta mea culpa in cazul proiectului de lege pentru RMGC.

Intr-un exces de solidaritate, Victor Ponta a facut un apel la calm si unitate catre fostii si actualii sai "camarazi" - Crin Antonescu, Daniel Constantin si Sorin Oprescu - si a incercat sa prezinte fata luminoasa a viitorului Romaniei, care nu se poate intoarce la sloganul anilor '90 - "nu ne vindem tara".

Atat a inteles el, Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului Romaniei, din toata nebunia care a cuprins Romania de mai bine de o saptamana: daca nu suntem de acord cu proiectul umilitor al Executivului pentru Rosia Montana, inseamna ca nu vrem sa ne vindem tara si vrem sa traim cocotati in codrii din munti.

Si desi a vorbit aproape singur o ora si jumatate la Antena 3, premierul nu a reusit sa raspunda la singura intrebare care ar fi adus putina lumina in haosul pe care tot el l-a provocat prin declaratiile anterioare.

Si anume: din moment ce Guvernul Ponta a trimis proiectul de lege pentru RMGC catre Parlament pentru a fi votat, premierul sustine sau nu proiectul? Il va vota, totusi, sau ramane la varianta adolescentina din prima faza cand declara ca este de acord, dar va vota impotriva?

Raspunsul la aceste intrebari este astazi esential, mai cu seama ca in functie de el se va putea judeca si potentialul proces cu firma canadiana, in cazul in care proiectul va fi respins de Parlament si compania va merge in instanta pentru a cere sa i se faca dreptate.

Dincolo de declaratiile electorale ale lui Crin Antonescu, dincolo si de calculele fantastice pe care si le-a facut premierul vis-a-vis de votul din Parlament, premierul ar fi avut obligatia ca din moment ce a trimis proiectul spre a fi votat sa declare ca il va si vota.

Altfel, lipsa de logica sau/si rasgandirea populista si lasa fata de asumarea proiectului pot constitui si reprezenta foarte normal probe in instanta pentru RMGC, in procesul in care compania isi propune sa ia de la noi 4 miliarde de dolari.

Ce alta dovada mai buna ar putea sa aduca in instanta RMGC pentru a convinge judecatorii de reaua vointa si intentie a statului roman decat declaratia premierului, autorul proiectului, ca nu il va vota in Parlament?

Iar aici e o problema de logica pe care si un elev de gimnaziu o va sesiza: ce fel de proiect ai elaborat, daca nu esti de acord cu el si nu il vei vota? Lasa prostia scapata tot de Ponta, cum ca nu ar fi fost de acord cu exploatarea aurului de la Rosia Montana, pentru ca a fost sustinuta de Traian Basescu, iar el a crezut ca tot ce considera bun presedintele trebuie sa fie rau.

Asta e doar o alta prostie de-a lui Ponta din faza pre-guvernare. Insa cel mai grav este ca Ponta insusi a indus si manipulat sentimentele parlamentarilor vis-a-vis de riscurile si despagubirile uriase pe care statul ar putea sa le plateasca RMGC, premierul fiind primul care a mentionat si posibilitatea si cifrele.

Daca nu ar fi prostie pura, strategia ar putea fi inteleasa ca o forma de presiune pe parlamentari si, implicit, o directie de vot pentru alesii social-democrati.

Si pentru a intelege mai bine cat de mult isi doreste Ponta sa treaca proiectul, atat de mult incat a blufat cu despagubirile de miliarde, sa ne amintin ca acelasi premier ne asigura ca tocmai de asta a trimis proiectul catre Parlament, pentru ca nu cumva sa fie nevoit sa plateasca despagubiri de miliarde.

Din jocul duplicitar al declaratiilor lui Ponta rezulta intentiile sale fara perdea si raspunsul la singura intrebare importanta. Altfel, Victor Ponta este principalul vinovat care trebuie sa plateasca. Politic deocamdata, pana la procesul cu RMGC.

Citeste si:
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Camera Deputaților a votat marțea trecută, 21 iunie, un proiect de lege prin care se introduce educația sexuală în școli, de la clasa a 8-a, cu acordul scris al părinților. În timpul...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...