Victor Ponta crede ca omul intelept isi face vara sanie si iarna UDMR (Opinii)

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 12:08
4540 citiri
Victor Ponta crede ca omul intelept isi face vara sanie si iarna UDMR (Opinii)

Nu incape indoiala ca Victor Ponta uluia duminica seara telespectatorii, cand anunta ca pe o mare izbanda faptul ca a discutat cu Kelemen Hunor o eventuala colaborare a UDMR la guvernarea USL.

Sa fim intelesi. Asemenea victorii au repurtat aproape toti guvernantii de pana acum, dar ei n-au fost pe pozitia avantajului zdrobitor al USL. Ei aveau nevoie de UDMR ca de oxigen, ca sa guverneze cu o majoritate cat de cat.

Cu acest prilej, istoria a aratat ca UDMR nu misca un deget degeaba. UDMR isi cunoaste interesele, stie sa negocieze cu tact si cu rabdare, te monitorizeaza atent si, in momentul cand te-a prins la inghesuiala, ti-o spune verde in fata: daca vrei bine, daca nu, adio si ma duc la "ailalti". Te las fleasca.

Din capul locului, trebuie sa spun ca sunt departe de a nutri resentimente fata de acest partid. Nici nu poti invinui o formatiune care-si apara interesele sale. Ponta nu si le apara pe ale lui? Antonescu nu se zbate ca pestele pe uscat ca sa ajunga presedinte? Iliescu nu chema minierii ca sa-l salveze de la naufragiu? Ce face UDMR mi se pare un fleac pe langa ce fac multi altii.

Mai trebuie sa recunoastem totodata ca, in general, politicienii acestui partid se arata consecventi, activi, luptatori pentru interesul membrilor pe care ii reprezinta si sunt dotati cu acea inteligenta care te indeamna sa nu te repezi - hop - ca fata mare la maritis, atunci cand lucrurile sunt delicate si trebuie negociate.

Nici nu i-am auzit aruncand invective impotriva adversarilor sau exprimandu-se in limbajul de maidan al multor altor politicieni, pe la show-urile TV. Macar formal, se comporta ca niste domni.

Iar daca, la fiecare guvernare s-au rugat altii de ei sa vina - asa cum incearca acum Ponta - in loc sa se roage ei de altii ca sa-i primeasca, asta nu e vina lor.

Vina e a celor care, fara UDMR, nu-si faceau majoritatea strict necesara, cu care sa negocieze in baza principiului cunoscut din batrani: mai da rumane, mai lasa jupane.

Fara negociere, nici n-ar avea de ce sa se bage. Poate ca domnului Kelemen Hunor nici nu i-a trecut prin cap sa se dea bine pe langa domnul Ponta, ca sa se faca prieteni, dar cand a auzit ca se da bine Ponta pe langa el, cred ca a ramas ca la dentist.

La prima vedere, demersul lui Ponta pare de neinteles. Si-a pregatit campania toata vara, a reusit, a castigat. De ce sa te milogesti la altul pentru doi banuti, cand ai buzunarele doldora?

Argumentul ca are nevoie de doua treimi in Parlament, ca sa poata modifica orice lege dupa plac, nu-i face cinste. Asta prefigureaza parlamentocratia pe care o viseaza cei doi copiloti uselisti si care n-are nimic de-a face cu democratia.

Dar, gandind la rece, descoperi si alt aspect. Sistemul democratic functioneaza corect atunci cand ai o majoritate confortabila si o opoziitie destul de puternica. In prezent, se prefigureaza o opozitie formata probabil din ARD (17%), PP-DD (14%) si UDMR (5%). In total, maximum 36%.

Infumuratul Victor Ponta nu suporta sa aiba opozitie si vrea s-o distruga. A si declarat candva ca PDL ar trebui sa nu existe. Daca ciupeste 5% din Opozitie, ramane sa lupte numai cu 31% - sau poate chiar mai putin. Dar si asta e valabil numai in cazul cand PDL si PP-DD vor face opozitie impreuna.

N-ar fi exclus insa sa ne pomenim chiar cu doua opozitii: pe de o parte firavul PDL total debusolat la ora actuala, iar pe de alta parte neclarul PP-DD, care n-are alta tinta, decat sa caute ciocoi, sa-i scoata din piatra seaca si sa dea in ei, spre bucuria telespectatorilor fideli.

Sub acest aspect, nu mi se pare o mare nenorocire ca suntem pe cale sa ne alegem cu o Putere discretioanara, cat mi se pare un dezastru faptul ca suntem la un pas de la a nu avea nicio Opozitie.

Istoria cunoaste destule cazuri, cand prima treapta spre dictatura si totalitarism a fost faramitarea Opozitiei, pana la distrugere.

Citeste si:
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni seară, întrebat dacă a stat la masă cu statul paralel, că nu a folosit niciodată această sintagmă şi că nici nu a fost în vreo sufragerie...
Sursa: Ziare.com
Comentarii