Victor Ponta, despre cum va arata noul guvern

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 23:20
5706 citiri
Victor Ponta, despre cum va arata noul guvern
Foto: Realitatea Tv

Premierul Victor Ponta a dat, luni seara, cateva lamuriri in legatura cu noul Guvern ce va fi format de USL.

El a anuntat ca miercuri, la ora 10.00, va avea loc intalnirea Comitetului Executiv al PSD, cand se vor aviza propunerile pentru portofolii, la ora 12.00 se va semna forma finala a acestora, joi se va trimite lista ministrilor in Parlament, iar seara va avea loc audierea in comisii.

Ulterior, vineri dimineata, ministrii vor fi supusi la vot in plen, in dupa-amiaza aceleiasi zile, ei vor fi investiti in functii, iar sambata va avea loc prima sedinta de guvern.

"Eu am niste prioritati, iar in functie de ele voi face portofoliile, insa cheltuielile vor fi aceleasi pentru ministere, ca pana acum", a precizat premierul, la Realitatea Tv.

"Va fi un ministru delegat pentru Marile Proiecte Nationale. Vreau sa fie o persoana cu forta politica care sa discute despre autostrazi si alte proiecte de interes national. Va fi in subordinea mea, sub Secretariatul General al Guvernului. Poate fi Dan Sova pentru acest domeniu. Afacerile Europene vreau sa le separ de Fondurile Europene. Acest nou minister va coordona toate autoritatile de management si va pregati noul exercitiu financiar multianual 2014-2020", a completat prim-ministrul.

In plus, Ponta a anuntat ca Liviu Dragnea va avea un minister pe modelul polonez la Dezvoltare Regionala. "E propunerea mea si il sustin", a spus premierul.

"La Finante ne-am hotarat, insa o sa il anunt miercuri, eu am insistat ca liberalii sa aiba o prezenta mare la economie, dar cheile sa fie la PSD. Florin Georgescu (actualul ministru - n.r.) va pleca. Va anunt miercuri unde va fi domnul Gherghina (Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor - n.r.), dar el tine usa acolo, dar si daca deschidem usa larg si intra toata lumea in camara, atunci... Toti cei care au fost buni la Finante au plecat pentru mai multi bani, la banci, etc. Din ce stiu eu, Justitia nu merge la Partidul Conservator", a mai spus Ponta.

De altfel, el a anuntat separarea Administratiei de Interne si introducerea ei in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale.

"Energia si Industria sunt separate si in Comisia Europeana, fiecare comisar va fi marcat de un ministru. In plus, am vorbit cu Raed Arafat despre noul ministru al Sanatatii si mi-a garantat ca va lucra cu el", a mai spus liderul USL.

De asemenea, premierul a sustinut ca la MAE va fi un ministru delegat pentru Diaspora si Moldova.

"Am considerat si am promis de mult ca la Ministerul Afacerilor Externe va fi un ministru delegat pentru Diaspora, pentru Moldova, pentru comunitatie de romani din afara", a punctat presedintele PSD.

Intrebat daca Ministerul de Finante va fi spart in doua portofolii, Ponta a raspuns ca "este probabil" acest lucru, dand ca exemplu guvernul francez.

"Poate fi mai eficient, pentru ca Ministerul Finantelor asa cum este la noi e un mamut. Doar Florin Georgescu putea sa calareasca acel mamut", a explicat premierul desemnat. Intrebat daca acelasi lucru se va intampla si in cazul ministerului Educatiei, Ponta a spus ca "in mod sigur Tineretul si Sportul nu au ce sa caute la Educatie".

Ponta si acordul cu Basescu

Premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au semnat saptamana trecuta un acord interinstitutional, in care se garanta coabitarea.

"Am vrut sa evitam prelungirea unui conflict, de aceea m-am dus la intalnirea cu Basescu. Joi trebuia sa dam un mesaj de normalitate, la Consiliul European. Nu ne-a cerut Basescu sa nu-l suspendam si nici noi nu am fi scris acest lucru. Am deblocat o posibila criza care ne-ar fi aruncat pe toti intr-un dezastru prin acest acord. Copilotul tine volanul, in mod bizar", a afirmat Ponta.

"E vorba despre asigurarea unui climat de stabilitate, faptul ca am facut ca ziua de miercuri (cand a avut loc intalnirea Ponta-Basescu - n.r.) sa mearga bine, a fost un lucru bun pentru tara. Nu e vorba ca Basescu scade leul, iar Ponta il creste", a remarcat premierul.

Ponta: Am semnat cu Basescu un document pentru colaborare institutionala

Premierul a mai tinut sa precizeze ca daca nu va guverna bine, atunci isi va inceta mandatul.

In alta ordine de idei, el a enumerat prioritatile noului guvern: buget, agricultura, energia modificarea Constitutiei, legea electorala, subiecte care ar putea fi discutate in prima sesiune a Parlamentului, conform liderului USL.

"Aceste 7 luni de incalzire m-au ajutat foarte mult, m-am lamurit unde mergeau lucrurile si unde nu. Trebuie sa punem regiunile in Constitutie, si de la 1 ianuarie 2014, partea principala de la fonduri sa mearga la regiuni. Nu exista presiuni de la baronii locali, nu ma simt cocarjat de ei, in formarea Guvernului", a completat Ponta.

Legat de faptul ca UDMR nu va participa la guvernare, el a precizat ca "daca vrem sa fie 21 decembrie sfarsitul unei lumi si inceputul unei alte lumi, atunci dam cu toporul, dar noi am vrut sa demonstram ca se poate avea discutii cu cei care au o majoritate puternica. Eu nu voiam niciun vot de la UDMR, ci am vrut sa transmit un mesaj de unitate. Imi asum si pierderi electorale si certurile pe la TV. Colegii mei nu au fost de acord cu UDMR la guvernare, eu sper sa aiba ei dreptate. Insa acest partid nu trebuie aruncat in aripa extremista", a reiterat Ponta.

Ponta: UDMR nu va face parte din Guvern

"Eu nu vreau ca de fiecare data cand se vorbeste de noi sa se spuna ca Romania va fi noua Ungaria, cu o majoritate care suprimeaza minoritatea, se inflameaza foarte repede aceste lucruri", a subliniat premierul.

Ponta, despre Nastase si modificarea Constitutiei

Victor Ponta si-a exprimat dorinta de a-l vedea pe Adrian Nastase liber, insa doar "conform legilor tarii" si a mentionat ca nu stie ce statut va avea acesta in PSD.

"Imi doresc sa fie liber, conform legilor tarii, in februarie cred ca va fi liber, la un moment dat vom dicutat si despre politica. Nu stiu ce rol va avea in partid dupa ce va iesi", a afirmat Ponta.

De asemenea, el a schitat si noua structura a Parlamentului.

"Din punctul meu de vedere, cred ca cea mai buna formula ar fi ca la Camera Deputatilor sa fie 300 de alesi, pe lista, de popor, si Senatul sa reprezinte regiunile, iar senatorii sa candideze uninominal, iar ca atributii, ei ar trebui sa se ocupe de dezvoltarea regionala. Cred ca 6 luni va dura revizuirea Constitutiei", a mai spus Ponta.

El a sustinut ca presedintele trebuie sa mearga pe regula europeana si sa nu mai numeasca el premierul, ci acest lucru sa fie dreptul partidului care obtine cele mai multe mandate la alegerile parlamentare.

"Dezinformarea in strainatate e ca pe vremea lui Ceausescu. Am primit scrisori in care ni se cerea sa ii eliberam pe judecatorii CCR arestati", a marturisit Ponta.

"Am beneficiat de sprijinul media, in ziua de azi nu poti castiga daca nu ai sprijinul presei. In Romania, principalul mijloc de informare este televiziunea. Daca reusesc sa imi pastrez echilibrul la critcile presei, ma gandesc ca e normal", a adaugat Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ponta numiri Guvern, #Ponta ministri guvern, #Ponta propuneri Guvern, #Ponta acord Basescu, #Ponta modificare Constitutie , #guvern