Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Victor Ponta, prizonierul pensionarilor

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 14:05
11782 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Victor Ponta, prizonierul pensionarilor

De ce in viata, cand le ai pe toate, de fapt ajungi sa nu ai nimic? E o contradictie, iar daca ne uitam la Guvernul Ponta, realizam ca se aplica.

E sprijinit de 67% dintre parlamentari. USL controleaza majoritatea judetelor tarii, are cei mai multi primari, totul e de partea aliantei. Numai FSN-ul lui Iliescu si Roman a mai dominat intr-o asemenea masura politica romaneasca. Chiar si atunci existau partidele istorice care faceau opozitie asa cum puteau, dar parca era mai vocala si avea mai multa personalitate decat are opozitia politica de azi.

Si cu toate acestea de ce e atat de firava guvernarea USL? De ce face atatea prostii, de ce ia atatea decizii aiuritoare intr-o zi pentru ca a doua zi sa bata in retragere sau sa vina cu o alta trasnaie?

Uitati-va la ordonanta de urgenta data pe sest de Ecaterina Andronescu inainte de Revelion care obliga invatatoarele si educatoarele sa termine cu orice chip o facultate in urmatorii sase ani. Cum a izbucnit scandalul, desi nu mai e ministru, "Abramburica" a iesit sa spuna ca ordonanta va fi schimbata. Atunci de ce a mai fost data? Si care a fost ideea cu aceasta decizie a Guvernului, nimeni nu explica, lasandu-se totul pe umerii opiniei publice care trebuie sa ghiceasca ce a fost in capul unui ministru.

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, arunca bomba si spune ca spitalelor private nu li se vor mai deconta cheltuieli la CNAS (Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate). Nu voi explica de ce aceasta idee va arunca sistemul de sanatate in aer, au facut-o foarte bine altii inaintea mea, dar vreau sa spun doar ca nu poti guverna aruncand spre oameni tot felul de idei si decizii care nu au logica.

Si bolnavi si cu banii luati

E clar ca sistemul de sanatate trebuie reformat. Si cum ne-a aratat istoria, orice reforma inseamna o suma de decizii nepopulare pentru unii, dar care imbunatatesc functionarea unui sistem sau altul. In principiu, pentru reformarea Sanatatii, oamenii trebuie sa stie ca pentru a te mentine sanatos sau pentru a te insanatosi sunt implicate niste costuri.

Acestea nu pot fi eliminate decat din discursul oamenilor politici pentru ca toti ceilalti platesc pentru sanatatea lor in toate modurile posibile, inclusiv in statul la coada pentru o reteta compensata. Oamenii mai trebuie sa stie si faptul ca accesul la ultimele generatii de tratamente costa si mai mult, iar un sistem de sanatate nu poate supravietui fara a fi finantat. Si cine il finanteaza? Noi, pur si simplu.

Atentiile date asistentelor si medicilor, contributia CNAS, consumabilele pe care le cumparam de la magazinul din vecinatatea spitalului reprezinta contributia fiecaruia dintre noi la sistemul de sanatate. Numai ca acum aceasta contributie e distribuita inegal. De fapt, se afla pe umerii bolnavilor si a rudelor celor bolnavi care contribuie in afara cadrului legal si pe umerii unei clase de mijloc care nu primeste nimic in schimbul contributiei.

O idee socialista

In Romania, la sistemul de sanatate, nu cotizeaza toti cetatenii, pensionarii cu pensii mai mici de 1.000 de lei si persoanele din mediul rural care traiesc de pe urma micilor gospodarii agricole nu platesc nimic, desi beneficiaza de pe urma lui.

In principiu, contributia la sistemul de sanatate e croita astfel incat cei care platesc cel mai mult il folosesc cel mai putin. Nu spune nimeni ca trebuie sa se ia pielea de pe cei cu venituri mici, dar niciun sistem social nu functioneaza daca nu se bazeaza pe etica. Pur si simplu, la un moment dat se va prabusi. Daca il folosim cu totii, atunci trebuie sa contribuim cu totii.

O idee mai socialista de atat nu cred ca exista. Un leu, doi lei, oricat pe luna, dar fiecare trebuie sa contribuie. Nu spune nimeni ca cei care au venituri mai mari nu ar trebui sa plateasca mai mult, dar, intotdeauna cand platesti ceva, trebuie sa stii pentru ce platesti, iar in Romania, toti politicienii fug ca dracul de tamaie cand vine vorba de lista serviciilor minime de sanatate garantate de contributia lunara a asiguratilor.

Frica de pensionari

Aici se vede lipsa de autoritate a Guvernului Ponta, daca vreti, slaba legatura cu populatia activa. E incapabil sa impuna un sistem etic si logic care, in final, poate salva atat medicii cat si pacientii, pentru ca ii e frica de reactia negativa a pensionarilor si asistatilor sociali care l-au adus la putere. Si care, in final, il va alunga de la putere pentru ca, nu-i asa, in viata nu exista lucru mai lipsit de valoare si de importanta decat cel pe care-l primesti gratis.

In spatele discursului socialist al domnului Victor Ponta se ascunde de fapt o atitudine lipsita de ratiune - in Romania s-a iesit din zona eticii sociale si s-a ajuns in zona discriminarii grave a celor care cat de cat mai reusesc sa aduca plus valoare.

Desi e sustinut de 67% dintre parlamentari, USL sta pe un butoi cu pulbere pentru ca depinde electoral de o zona care nu poate ajuta un guvern, ci doar il capuseaza si asta in vremuri in care statul social se pregateste sa moara, iar principalul scop al oricarui executiv din Uniunea Europeana e sa incurajeze munca.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Guvern USL bani spitale, #finantare spitale private, #reforma educatie Guvern USL, #Guvern Ponta pensionari , #guvern
Comentarii
Poza mameluc
mameluc
rank 5
Ponta minte, ca orice socialist...
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Ponta este prizonierul grelei moșteniri genetice. Din nimic, nimic!