Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul Ponta 4 a depus juramantul. Ce ministri ar fi vrut Basescu sa refuze: "Au contribuit la un fals in interes public"

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 09:14
9009 citiri
Guvernul Ponta 4 a depus juramantul. Ce ministri ar fi vrut Basescu sa refuze: "Au contribuit la un fals in interes public"
Foto: Digi24

Noii ministri din Guvernul Ponta 4 au depus juramantul, miercuri, la Palatul Cotroceni. In deschiderea ceremoniei, presedintele Traian Basescu a explicat ca a fost obligat de o decizie CCR sa accepte toate numirile, altfel i-ar fi refuzat pe Liviu Pop si Sorin Cimpeanu.

Presedintele a facut referire la decizia CCR nr. 98 din 7 februarie 2008, "pentru a elimina orice dubiu", si a citat urmatorul fragment: "Din textul Constitutiei rezulta ca, in cazurile prevazute la alin. (1) si (3) ale art.85, numirea de catre Presedintele Romaniei a ministrilor este un act de executare a hotararii Parlamentului si de investire, pe aceasta baza, a ministrilor, de catre seful statului. Hotararea organului reprezentativ suprem al poporului roman [art.61 alin. (1) din Constitutia Romaniei] este un act obligatoriu, pe care Presedintele nu l-ar putea refuza decat prin savarsirea unor fapte grave de incalcare a Constitutiei".

"Acesta este si motivul pentru care voi primi juramantul ministrului pentru Dialog social Liviu Pop si al ministrului Educatiei, care au contribuit prin distrugerea unor institutii ale educatiei la un fals in interes public", a declarat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a facut astfel trimitere la cazul de plagiat al premierului Victor Ponta. In 2012, Liviu Pop, ministru interimar al Educatiei, a schimbat prin ordin de ministru componenta comisiilor CNADTCU si CNE care discutau acest caz si urmau sa dea verdictul de plagiat. Sorin Cimpeanu a facut parte din noul CNADTCU. Ca urmare a deciziilor luate de Liviu Pop, comisiile nu au mai putut da verdictul.

Victor Ponta renunta la titlul de doctor in Drept

Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept

Rand pe rand, au depus juramantul 11 ministri, printre care si fostii vicepremieri Daniel Constantin si Liviu Dragnea, care au ramas fara aceste functii, singurul vicepremier din Guvernul Ponta 4 fiind Gabriel Oprea.

Ministrii care au depus juramantul sunt: Liviu Dragnea - ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Darius Valcov - ministrul Finantelor Publice, Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Gratiela Gavrilescu - ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mihai Tudose - ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Andrei Gerea - ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Sorin Grindeanu - ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Cimpeanu - ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ioan Vulpescu - ministrul Culturii, Angel Tilvar - ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de peste hotare, Liviu Pop - ministrul delegat pentru Dialog Social.

Presedintele Traian Basescu s-a aratat grabit. "Puteti sa va faceti cruce si din mers, sa mai castigam timp", i-a spus lui Darius Vilcov, noul ministru al Finantelor.

Singurul cu care seful statului nu a dat mana dupa depunerea juramantului a fost Liviu Pop, noul ministru pentru Dialog social.

La finalul ceremoniei, presedintele Traian Basescu le-a spus membrilor noului Guvern: "Va doresc succes. La revedere!", dupa care a parasit sala.

La ceremonie au participat toti membrii Guvernului Ponta 4, in frunte cu premierul Ponta, Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, si vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu, care i-a tinut locul lui Calin Popescu Tariceanu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Guvern Ponta 4 juramant, #Basescu Liviu Pop ministru , #Guvernul Ponta 4