Revolutionarul Ponta rateaza mineriadele lui Ion Iliescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 14 Iunie 2011, ora 13:19
4667 citiri
Revolutionarul Ponta rateaza mineriadele lui Ion Iliescu (Opinii)
Foto: dcnews.ro

Ador politicienii care se lauda cu trecutul lor rebel, cu faptele de vitejie comise sub cenzura ceausista, cu disidenta sub fostul regim sau cu participarea eroica din zilele Revolutiei din '89. In cele mai multe cazuri, rare sunt exceptiile, veti descoperi personalitati sarace, oameni slabi, lasi, care isi retraiesc mereu si mereu trecutul.

Victor Ponta, acest Che Guevara din fruntea marsurilor de protest, s-a lansat in sfera eroica a marilor gesturi de revolta istorica in timpul mineriadelor din '90. Nu isi ascunde disponibilitatea de a se lauda cu prezenta sa din Piata Universitatii in zilele incinse din 13-15 iunie 1990. Se lauda, de asemenea, cu faptul ca prezenta in centrul Bucurestiului din acele vremuri a fost ca o scoala a democratiei. Cu aceeasi "modestie" se mandreste cu faptul ca a avut discutii "de pe pozitii adverse" cu domnul Iliescu, insa istoria va hotari.

Si pentru a da adevarata dimensiune a impactului pe care l-a avut privitul batelor minerilor pe spinarea femeilor nevinovate, care se nimereau sa treaca in acele zile prin Piata Universitatii, Victor Ponta ne-a marturisit, la B1 Tv, ca a plecat atunci din tara cu gandul de a nu se mai intoarce niciodata. E usor de imaginat greata si lehamitea care pot cuprinde un tanar care ajunge sa fie martor unor astfel de evenimente.

Dar, apoi, il auzi si pe Ion Iliescu cum le multumeste minerilor pentru "inalta constiinta civica" de care au dat dovada, pentru ca au venit la apelul sau si pentru ca au dat o mana de ajutor si au fost solidari cu noua putere. Dupa ce inghiti aceste cuvinte nu iti mai trebuie sa fugi definitiv in alta tara, iti vine sa intri in pamant. De rusine, de scarba, de nervi.

Dupa aceasta scurta aducere aminte, nu pot decat sa il intreb un singur lucru pe Victor Ponta. Ce simte cand reasculta discursul lui Ion Iliescu din 15 iunie 1990, de la Romexpo? Pentru acele cuvinte rostite in fata celor inca patati cu sange pe haine, nu ar fi tarziu nici astazi ca Ion Iliescu sa isi ceara scuze. Fostul presedinte nu are insa niciun regret. A spus-o si anul trecut ca minerii meritau multumiri pentru ceea ce au facut. Si astazi Ion Iliescu vede in protestatarii din Piata Universitatii un grup de legionari. E dreptul sau, pana la urma, iar unele lucruri nu se schimba niciodata.

Ma tem, insa, ca nici Ponta nu va avea puterea sa se rupa cu adevarat de Ion Iliescu, asa cum nici fostul presedinte nu se poate desprinde de ideile care l-au calauzit o viata. Sub mandatul lui Ponta, Ion Iliescu a devenit in PSD aproape un guru, mai mult decat un intelept batran - un fel de lider spiritual combinat cu un profet despre trecut. Intreaga putere redobandita de Iliescu in PSD de astazi i se datoreaza in totalitate lui Victor Ponta si respectului pe care trebuie sa i-l poarte pentru ca l-a inscaunat sef peste un partid incremenit in toate relele pe care le-a adunat in timp.

Daca in ciuda spiritului de luptator si revolutionar, Victor Ponta nu are acum "tupeul" sa-i ceara retragerea lui Ion Iliescu, ar putea sa-i sugereze fostului presedinte cel putin sa mimeze regretul fata de cinismul inuman al declaratiilor din 15 iunie de la Romexpo. Din partea lui Ponta, ar fi cel putin un act de onestitate si coerenta fata de trecutul si memoria zilelor de 13-15 iunie 1990.

Atat timp, insa, cat presedintele PSD alege sa isi demonstreze barbatia in fata unui moderator, acuzand presa pentru lipsa de intelegere, si nu in fata liderului spiritual al partidului, pe care inca nu il conduce, nu vom putea astepta niciun semn de schimbare din partea unui partid care traieste, inca, avand constiinta patata.

Eveniment Quarterly Report

”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
Premierul şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat mita pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant primind-o, el spunând că nu a văzut...
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Senatorul Robert Cazanciu (PSD), a declarat luni, despre flagrantul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, că imaginile apăarute în spaţiul public sunt ireale şi că nu...
#Ion Iliescu revolutie mineriade, #Iliescu mineri Piata Universitatii, #Ion Iliescu Victor Ponta, #Ponta PSD Iliescu mineri , #Ion Iliescu