Semnificatiile altercatiei dintre Ioan Rus si Ion Iliescu (Opinii)

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 07:19
14469 citiri
Semnificatiile altercatiei dintre Ioan Rus si Ion Iliescu (Opinii)

Informatii ajunse pe surse in presa scrisa si vizuala aratau chiar in cursul zilei de joi ca, la Comitetul Executiv National al PSD tinut cu usile inchise si cu mobilele bruiate, s-a produs o ciudata altercatie intre doi lideri ai partidului: Ioan Rus si Ion Iliescu.

Cel dintai, luand probabil o pozitie in apararea lui Victor Ponta, ii reprosa celui de al doilea ca a lipit de persoana lui Ponta eticheta de "comunist". Poate ca faptul nu merita comentat, daca nu ricosa imediat din partea presedintelui de onoare un raspuns in stilul sau caracteristic: "Eu sunt comunist? Daca nu eram eu sa fac Revolutia, nici acum nu va puteati exprima liber!"

Asadar, chiar si acum, dupa un sfert de veac, domnul Iliescu mai crede ca ne poate buimaci mintea astfel incat sa ne inchipuim ca Revolutia a facut-o el si numai el: "Daca nu eram eu sa fac revolutia....".

Auzi colo: el ne-a facut-o! N-au facut-o miile de oameni care ieseau in strada ca sa conteste dictatura, n-au facut-o aceia din ei care au murit impuscati nu se stie de cine, nici ranitii, nici mai tarziu in 1990 cei din Piata Universitatii, nici cei haituiti si chiar batuti de mineri, pe care nu vrea nimeni sa admita ca i-a chemat la Bucuresti, dar carora acelasi Ion Iliescu le multumea "pentru tot ce ati facut".

Toata Revolutia a facut-o numai el, Iliescu, intr-un moment cand vedeam cu totii ca dictaturile cad una cate una in intregul bloc comunist est-european, unde noi am fost de altfel ultimii, cu Iliescu al nostru.

Sa fim seriosi: Iliescu nu ajungea niciodata sa faca Revolutie, daca nu se prabusea toata sandramaua din exterior si, mai ales, daca nu venea - tot din exterior - neasteptatul ordin de la Gorbaciov: Liber!

Cand vorbeste de comunism, Ioan Rus stie exact ce spune. Decenii in sir Ion Iliescu a fost lider de frunte in acel partid, a fost omul care taia si spanzura in organizatia de tineret si in doua din cele mai importante judete ale tarii.

Totul pana in ziua cand a avut presimtirea ca regimul nu mai are mult de trait si a hotarat brusc sa muste chiar mana din care mancase pana atunci, facandu-se "revolutionar" la televizor.

Vorbind in termeni brutali, Iliescu l-a sacrificat pe Ceausescu pentru ca sa-i ia locul, nu ca sa faca Revolutie in tara.

Acum se intreaba: "Eu, comunist?". Nu se intreba la fel in decembrie 1989, cand, la intrebarile presei despre economia de piata, dadea cu dezgust un raspuns negativ: scopul "revolutionarului" nu era economia de piata. Atunci era sa nu intineze idealurile comunismului.

Nu era comunist nici mai tarziu cand se declara liber cugetator, dar a devenit anti-comunist dintr-o data cand, in apropierea diverselor alegeri, politicienii au prins obiceiul sa pupe moaste pe la bisericile din tara. Volens, nolens, le-a pupat si Iliescu.

Nu era comunist nici cand a provocat scena lamentabila cu refuzul brutal de a-l primi pe rege in tara, pentru ca dupa zece ani, intr-un cadru oficial si fiind el presedinte, sa i se adreseze solemn cu "Majestatea Voastra".

Astazi il deranjeaza cand un coleg considera ca prezenta lui echivaleaza cu o eticheta de comunist aplicata celor din jur.

Dar Ioan Rus n-a facut decat sa dea tonul. La scurt timp, a aparut declaratia lui Sebastian Ghita, indreptata tot in directia Iliescu si exprimata mai transant: "Cred ca e momentul ca Ion Iliescu sa se retraga. Nu mai poate fi un simbol al PSD".

Domnul Ghita a intuit corect. Iliescu e mai mult decat o eticheta, el e un simbol, cum am zice astazi un brand. Mai exact, o piatra de moara legata de gat. El nu eticheteaza partidul, el il trage spre fund si nu-l lasa pana nu-l vede facut epava.

Dar epava, cu eticheta de pe ea si cu simbolul pe care il reprezinta, in opinia mea, da o imagine execrabila in lume si nu face bine in fata noii generatii intr-o tara care se vrea europeana si civilizata.

Fireste, cand spun civilizata, nu ma refer la Coreea de Nord, acolo unde Victor Ponta castigase majoritatea la alegerile prezidentiale in primul tur.

Un candidat la alegerile prezidențiale îi cere lui Călin Georgescu să îşi facă publică poziţia referitoare la legionari, după ce s-a spus că mama sa a fost membră a Mişcării Legionare
Un candidat la alegerile prezidențiale îi cere lui Călin Georgescu să îşi facă publică poziţia referitoare la legionari, după ce s-a spus că mama sa a fost membră a Mişcării Legionare
Daniel Funeriu, care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale, a reacţionat sâmbătă, 18 ianuarie, după dezvăluirile făcute de istoricul Florian Bichir, potrivit cărora mama...
Mama lui Călin Georgescu ar fi fost membră a Mişcării Legionare, arată arhiva CNSAS. Istoric: „Sunt documente oficiale, semnate de Aneta Popescu”
Mama lui Călin Georgescu ar fi fost membră a Mişcării Legionare, arată arhiva CNSAS. Istoric: „Sunt documente oficiale, semnate de Aneta Popescu”
Istoricul Florian Bichir a invocat sâmbătă, 18 ianuarie, la B1 Tv, mai multe documente despre care a afirmat că provin din arhiva CNSAS şi din care ar rezulta că mama lui Călin Georgescu,...
#Ion Iliescu scandal Iona Rus, #Ioan Rus Iliescu comunist, #Sebastian Ghita PSD Iliescu, #Iliescu comunist revolutie , #Ion Iliescu
  1. Un candidat la alegerile prezidențiale îi cere lui Călin Georgescu să îşi facă publică poziţia referitoare la legionari, după ce s-a spus că mama sa a fost membră a Mişcării Legionare
  2. Mama lui Călin Georgescu ar fi fost membră a Mişcării Legionare, arată arhiva CNSAS. Istoric: „Sunt documente oficiale, semnate de Aneta Popescu”
  3. Următoarele măsuri de austeritate îi vor lovi pe cei săraci. Planul guvernului pentru a ține sub control deficitul bugetar
  4. Un fost ministru al Finanțelor dezvăluie pe ce dă statul milioane de euro anual. „Sunt nişte dezvoltatori imobiliari care trăiesc bine”
  5. Elena Lasconi, atac la Marcel Ciolacu, după ce premierul este tot mai prezent pe rețelele sociale. „Plecaţi acasă, ca să aveți mai mult timp pentru TikTok”
  6. Toate schimbările pentru alegerile prezidențiale, după ce OUG a fost publicată în Monitorul Oficial. „Fiorul repulsiei faţă de cenzura anilor de comunism”
  7. Traian Băsescu, mesaj ironic la adresa „noului USL”: „O garanție a unui eșec al veșnicei și toxicei alianțe PSD-PNL”
  8. Ce părere are Daniel Funeriu despre Traian Băsescu, la 10 ani după terminarea mandatului: „Sunt convins că nu voi face aceleaşi erori”
  9. Daniel Funeriu, candidat la prezidențiale: „Ca președinte, nu voi semna niciodată un buget care are mai mult de 3% deficit. Ce spune despre clasa politică
  10. OUG pentru organizare alegerilor prezidențiale în luna mai, publicată în Monitorul Oficial