Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vinovatia lui Ponta s-a parafat acasa la Voiculescu (Opinii)

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 19:55
8646 citiri
Vinovatia lui Ponta s-a parafat acasa la Voiculescu (Opinii)
Foto: Ecomagazin

"Incalcarea de consemn" atribuita lui Victor Ponta dupa discursul sau la investirea Guvernului Ungureanu continua sa aiba ecou. Matusalemicul reper al pecerismului de altadata, Ion Iliescu, oblojeste patern intepaturile aplicate de catre Crin Antonescu succesorului sau de la carma social-democratiei.

Mai mult, transfera, intr-un interviu acordat ziarului Gandul, apelativul de miel intarcat co-presedintelui liberal. "Stiti cand spuneam despre Ponta ca e naravas ca un carlan, vad acum ca ala mai in varsta e mai carlan...", cu adresa la comentariile lui Crin Antonescu de joi seara. Onorificul old-boy din echipa rozelor "strans unite" tine sa retuseze complet orice interpretare inadecvata a spuselor junelui sau camarad la tribuna parlamentara.

Este pentru prima data cand ii dau dreptate harsitului activist. Intr-adevar, Victor Ponta si-a expus democratic si suficient de echilibrat opiniile. A explicat boicotul Opozitiei, a salutat demisia lui Emil Boc ca efect a solicitarii populare etc. Nu impartasesc insa ideea pe care si-o doreste Ion Iliescu a fi absolut credibila. Anume, aceea ca actualul lider pesedist s-ar afla categoric iesit de sub tutela sa si a lui Adrian Nastase.

Mentiunea lui Iliescu reprezinta un punct de vedere laturis, de gratulare...gratuita. Desi e fortata comparatia, marii campioni, ca si olimpicii de la matematica, de pilda, respecta adesea cu sfintenie povetele celor ce "le-au dat nume". Acelasi intelept de partid afirma ca: "Ponta a evoluat bine, s-a mai maturizat. Eu sper ca ratiunea sa invinga".

Cu certitudine este mai matur intr-ale democratiei decat mentorul sau din zorii Romaniei noi, cea de la inceputul anilor '90. Atunci cand logica bunului simt era calcata pe grumaz, la propriu, in capitala tarii, de hoardele salopetarilor inchinati dictonului "noroc bun".

Ion Iliescu nu reusea atunci sa cultive "violenta calmului", vorba distinsului Octavian Paler. Actualul presedinte PSD are acest resort, iar aici este copia infidela a fostului Rosu-Imparat. Macar in respectiva privinta, dl. Traian Basescu ar trebui sa-si reconsidere optica dispretuitoare emisa prin celebra propozitie cu tara lasata pe mana unui copilot.

Nu stiu daca fostul carlan naravas are tendinta unui barter politic cu regimul conducator. Cel putin nu e sesizabila si ar fi timpurie de a dat cumva colt in mintile unora. Dar, se poate intampla orice. Surprizele de proportii si-au facut intotdeauna loc pe astfel de ringuri. Daca liderul Victor Ponta si-a expus public, intr-un mod curajos si cu franchete parerile, mult mai neinspirata este vizita domnului Antonescu la Grivco, intr-unul din fiefurile lui Dan Voiculescu, cu gazda acasa.

Eventualele admonestari facute la intalnirea cu pricina (desi nu au fost recunoscute) si-ar pierde din efect, nu ar avea suport moral. Nu se poate vorbi de funie in casa spanzuratului. Sanctuarul celui care a batut candva palma cu centurionii regimului opresiv n-are cum sa fie o catedra de la inaltimea careia se pot preda lectii despre virtute.

Cum se traduce atunci remarca presedintelui liberal: "Nu ne potrivim stilistic cu suflul nou al discursului lui Victor Ponta (...). Nu m-am simtit reprezentat de discursul sau in Parlament". Sa ne intelegem. Pesedistul nu a defectat, nu a vandut secrete inamicului. A gresit cand a incalcat consensul tripartit de a nu merge la sediul Legislativului pentru ceremonia ungerii noului cabinet.

Ori, daca tot s-a dus acolo, in acceptiunea colegului sau din USL, trebuia sa infiereze cu manie proletara intregul arc oranj tutelat de catre Traian Basescu. Ceea ce ar fi facut cu adanc "simt civic" si vehementa debordanta Dan Voiculescu. Reprezentantul din umbra emitenta a nucleului dur opozitionist.

Ramane de aflat daca Ponta si-a insusit mea culpa dupa intreaga tarasenie, fara a mai incalca pe viitor vreo virgula din protocolul reactiunii. Sau, dimpotriva, controversatul lui discurs nu a fost decat uvertura liberalismului rebel, propriu pana la urma unei coabitari bizare intr-un cadru stanga-centru-dreapta.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Victor Ponta, #discurs Ponta, #Ponta Voiculescu , #Ion Iliescu