Cand poate fi suspendat Ponta? Presedintele poate sesiza CCR Interviu

de Ioana Ene Dogioiu , Senior editor
Marti, 16 Iunie 2015, ora 07:30

   

Cand poate fi suspendat Ponta? Presedintele poate sesiza CCR Interviu
Plecand la Baku fara mandat de la presedinte, premierul a angajat fara drept politica externa a Romaniei si a incalcat decizia CCR care stabileste impartirea atributiilor de politica externa intre Presedintie si Guvern, afirma lectorul universitar Claudiu Dinu, fost consilier prezidential pe probleme juridice.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Claudiu Dinu a aratat ca presedintele Iohannis ar putea sesiza CCR pentru existenta unui conflict de natura constitutionala: "Daca nu respecti hotararile CCR, eu mi-am pus de multe ori problema de ce nu intram si in zona penala. Pe un abuz. In cazul judecatorilor, nerespectarea deciziilor CCR e abatere disciplinara grava."

Fostul consilier prezidential a comentat proiectele de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala si a explicat de ce unele dintre ele sunt de-a dreptul ilare, dar bine tintite: "cred ca sistemul legislativ nu va rezista pana la capat. (...) Vor spune pana la urma ca nu a fost rapid si pe sub masa, a fost cu consultarea institutiilor implicate, deci se poate vota."

In privinta comisiei speciale initiate de Calin Popescu Tariceanu, Caludiu Dinu a apreciat ca aceasta este inutila pentru ca isi propune un demers neconstitutional.


Premierul a plecat la Baku fara sa-l instiinteze pe presedinte. Potrivit Constitutiei, ar fi trebuit sa o faca, eventual sa ii ceara acordul?

Dl Ponta a primit o invitatie in calitate oficiala de premier. Cand te duci intr-o asemenea calitate, angajezi politica externa a tarii. CCR a transat impartirea atributiilor in domeniul politicii externe: ea e facuta de presedinte, iar Guvernul are un rol tehnic de a aplica ceea ce presedintele il mandateaza sa faca.

Deci premierul ar fi trebuit sa ceara mandat de la presedinte pentru aceasta deplasare, chiar daca era vorba despre un eveniment sportiv. Din cate inteleg nu a existat acest mandat, deci s-a incalcat o decizie a CCR. Vad ca presedintele nu are nicio reactie.

Ce reactie putea avea?

Nu dau solutii, dar poate se gandeste la un demers la CCR.

Conflict intre puteri?

Posibil. CCR probabil ar constata ca a fost un conflict de natura constitutionala, nu s-au respectat atributiile, premierul a angajat Romania in politica externa peste presedinte.

Si sanctiune nu exista.

Daca nu respecti hotararile CCR, eu mi-am pus de multe ori problema de ce nu intram si in zona penala. Pe un abuz. In cazul judecatorilor, nerespectarea deciziilor CCR e abatere disciplinara grava. De ce sa nu extindem si la alte categorii aceste efecte? Altfel inseamna ca nu are rost sa mai trecem pe la Curte.

Procedurile la CCR nu trebuie evitate. Si noi pateam asa, daca sesizam Curtea, ni se spunea ca suntem in razboi cu Ponta. Nu, folosesti un instrument legal prin care ceri CCR sa spuna cum se aplica legea si Constitutia. Nu esti un presedinte conflictual daca folosesti niste demersuri pe care legea ti le pune la-ndemana.

Presedintele nu l-a putut suspenda pe Victor Ponta pentru faptele deja in ancheta pentru ca ele au fost comise in afara mandatului. Daca va fi trimis in judecata pentru aceste fapte, presedintele il va putea suspenda?

Articolul 109 din Constitutie vorbeste despre raspunderea ministeriala. Din punctul meu de vedere, si suspendarea facultativa, din momentul inceperii urmaririi penale, si cea de drept, din momentul trimiterii in judecata, sunt aplicabile numai pentru fapte comise in calitatea de ministru.

Deci nu exista nici la trimiterea in judecata posibilitatea suspendarii pentru fapte comise in afara functiei?

Nu. Am mai avut cazurile Fenechiu si Dragnea. Ne-am pus si noi problema la momentul respectiv, dar ne-am uitat bine in texte, in doctrine si e vorba numai despre fapte comise in timpul mandatului.

Avem in Parlament 22 de proiecte de modificare a legislatiei penale. Chiar daca ritmul propus initial pentru adoptarea lor pare sa fi slabit, ele au ramas. Despre ce modificari vorbim?

Sunt trei categorii de modificari. Unele trebuie facute pe textele declarate neconstitutionale din Coduri. Acele texte nu mai exista si trebuie intervenit legislativ pentru a le inlocui.

Apoi, anumite institutii pot fi imbunatatite. De exemplu, in cazul conflictului de interese. Avem un proiect de abrogare, ceea ce e o extrema. Dar poate infractiunea ar putea fi regandita, reformulata, poate fi facuta o modificare corecta tehnica in pas cu realitatea, pentru ca sunt unele probleme, mai ales in domeniul privat.

Dar aceasta nu e o lege de vanzare a pantofilor de plastic, e o lege mare, fundamentala, care a fost gandita si functioneaza ca un tot. Daca intervii fara specialisti, poti sa strici tot sistemul. Numai asa se pot face modificari, nu pe interese politice sau pe o vointa heirupista.

Si a treia categorie de modificari?

Sunt cele tintite. Vorbeam de conflictul de interese, avem un proiect de abrogare, nu de modificare. Asta inseamna ca toti cei acuzati de aceasta infractiune vor scapa. Prin dezincriminare se inchide dosarul si, chiar daca a doua zi dupa ce ai abrogat vii cu o alta reglementare a conflictului de interese, raman scapati.

Ma uitam pe chestiunea arestarii preventive. In actualul cod avem suspiciune rezonabila, ei zic sa existe indicii ca ai savarsit o fapta penala. Sunt ilari. Suspiciunile rezonabile sunt o aplicare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului. E o reglementare europeana.

La momentul inceperii anchetei nu poti sa ai mai mult decat o suspiciune rezonabila. Procurorul nu are cum sa-i demonstreze judecatorului in acest moment al anchetei ca exista probe, ele apar pana la sfarsitul procesului.

Si o sa avem surprize pe la comisii, cand vor fi trimise cereri de incuviintare a arestarii si o sa se spuna: pai nu au probe, nu sunt indicii temeinice! De aceea si spun ca modificarile acestea sunt tintite.

Vi se poate spune ca pe suspiciune rezonabila au stat in puscarie oameni ulterior achitati. Si e deja celebru cazul Rarinca.

In arest preventiv nu se poate sta decat pe suspiciune rezonabila. Dna Rarinca a fost achitata, ceea ce inseamna ca s-a gresit in privinta adevarului judiciar. Daca o persoana juridic nevinovata sta nu 6 luni, ci o ora in arest preventiv e grav. Mai exista cazuri de genul acesta nu numai dna Rarinca, un caz mediatizat.

In toate aceste cazuri, CSM trebuie sa clarifice situatia si, daca se gaseste vinovatie, ea trebuie sanctionata. Dar atentie, e posibil ca adevarul judiciar sa difere de cel faptic. Adevarul judiciar se bazeaza pe niste probe care exista sau nu la dosar. Judecatorul ia decizia in baza lor. E posibil ca tu sa fii vinovat, dar probele sa nu fie stranse la dosar si atunci juridic nu esti vinovat.

Deci e posibil sa fie achitat si un vinovat?

Da, e posibil. Dar faptul ca o persoana sta arestata, desi e achitata, nu inseamna ca textul legii e gresit, ci deciziile luate in dosar sunt gresite. Magistratii aplica legea si daca nu o aplica asa cum trebuie sunt parghii care trebuie aplicate, inclusiv despagubiri pentru persoana in cauza.

In privinta arestarilor vorbim de suspiciuni, dar nu se discuta deloc despre o problema grava. Conditia arestarii preventive e sa prezinti pericol public. Nu il defineste nimeni. Si avem situatii cand judecatorul motiveaza solutia prin faptul ca lasarea in libertate ar crea impact negativ in media, in opinia publica, neincrederea oamenilor in justitie. Aici s-a depasit cu mult. Justitia nu se face cu opinia publica.

Si cum ar trebui definit pericolul public?

Asta ar trebui discutat cu specialistii. Sigur ca ai pericol public cand e vorba despre acte de violenta sau incerci sa distrugi, sa ascunzi probe, sa influentezi martori. Sau cand impactul infractiunii e mare. Dar sa nu ajungem totusi la asemenea motivari.

Si intr-un caz de coruptie cum evaluezi pericolul social?

In concret, fata de persoana respectiva. Daca incearca sa ia legatura cu ceilalti paticipanti, martori, daca are in subordine institutii care furnizeaza informatii, inscrisuri. Sau, avand in vedere ca urmarirea penala e nepublica, nu poti sa iesi sa critici procurorul, sa pui probele pe o retea de socializare.

Trebuie sa analizezi de la caz la caz, nu la modul general. Sigur ca e riscant sa incastrezi judecatorul in 5 situatii in care sa aresteze preventiv. Dar o discutie care sa aduca niste mici calibrari se poate face si ar fi bine venita.

Se discuta despre modificarea legii raspunderii magistratilor. E nevoie de modificare?

Legea merge pe ideea corecta ca persoana care a suferit o eroare judiciara nu se adreseaza direct judecatorului, ci statului, statul plateste despagubirea si regreseaza impotriva judecatorului. Dar in ce conditii poate regresa?

Daca judecatorul a actionat cu grava neglijenta sau rea credinta. Acestea trebuie consemnate intr-o hotarare discipliniara a CSM. O neglijenta simpla nu angajeaza raspunderea judecatorului. Poate ar fi necesara o mai concreta definire a neglijentei grave.

O problema este limitarea la un an a termenului in care statul poate actiona un judecator pentru a recupera despagubirea. Poate ar fi necesara prelungirea acestui termen.

Dar nu trebuie sa existe raspunderea directa a magistratului fata de petent si nici nu trebuie sa flexibilizam foarte mult conditiile in care magistratul raspunde efectiv cu banii din buzunar. Pentru ca exista riscul sa ajungem la sicana si abuz de drept.

Calin Popescu Tariceanu vrea sa faca o comisie pentru evaluarea democratiei si a statului de drept. Ce efecte poate avea?

Iar intram intr-o zona ilara. CCR a stabilit deja. Camerele au dreptul sa infiinteze comisii, permanente sau speciale temporare. Dar ele nu pot ancheta un cetatean si in fata lor nu poate fi chemat un magistrat sa-l intrebi cum isi desfasoara activitatea pentru ca se incalca separatia puterilor.

Dar daca faci o comisie care, sub alta titulatura, ancheteaza de fapt cum merge Justitia, inseamna sa intri pe actul magistratului ca sa-l verifici. Dar nu poti face asta, ti-a spus CCR. De ce o faci? Politic poate insemna ceva, poti genera reactii, dar tehnic juridic nu ai ce sa faci cu ea, pentru ca e neconstitutional.

Va asteptati ca asaltul asupra Justitiei sa aiba pana la urma succes?

Cred ca va avea un mic succes. Cutitul a ajuns la os. Cred ca nu vor mai conta nici reactiile ambasadelor si ca se interveni prin modificari. Sper sa se faca cu specialisti, pentu ca altfel se va da peste cap tot sistemul judiciar. Dar cred ca sistemul legislativ nu va rezista pana la capat.

CSM a dat aviz negativ, iar Gabriel Oprea a amenintat cu ruperea coalitiei daca legile penale vor fi modificate pe furis.

Hai sa vedem concret cand se va ridica manuta! Iar avizele negative sunt consultative. Vor spune pana la urma ca nu a fost rapid si pe sub masa, a fost cu consultarea institutiilor implicate, deci se poate vota.

La CCR a ajuns din nou cazul Sova - episodul al treilea. De aceasta data, liberalii sunt nemultumiti de reluararea votului, care a dus la alt rezultat decat cel din 25 martie. Ce ar putea urma?

CCR a declarat hotararea precedenta neconstitutionala, dar nu a spus pasul urmator: ce trebuie facut, reinterpretat sau reluat votul? Prima hotarare a fost declarata neconstitutionala, nu mai exista...

Dar votul din 25 martie nu a fost invalidat. Cu el ce facem?

Votul face corp comun cu hotararea desfiintata. Se poate spune ca senatorul a dat votul gandindu-se la o prevedere legala in vigoare la momentul respectiv si despre care credea ca sa aplica. Actul e guvernat de legea in vigoare la momentul cand e facut.

Sincer nu cred ca CCR va da castig de cauza celor care au atacat ultima hotarare si va invoca argumentul ca votul e suveran, iar raspunderea e politica.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17236 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
padrone
rank 5
infofoliti in detalii omitem fondul: hai cu suspendarea plagiatoru-
lui galactic recunoscut si nedovedit!
Chiar daca e canicula(observ ca de ceva ani persista moleseala asta caniculara) opinia publica ro si draga ei Ielita damboviteasca, se opinteste de mama focului in ordonarea gramezii de detalii, sanchi, demo.
Controlarea justitiei e visul de aur al tovarasilor socialisti moderni, da noi ne sprijinim in suspendita democraturata cu subiect fierbinte azi, ca tot cunoastem scenariu suspensor, ha!
Controlarea si influentarea caracterului democratic, in spirit pur dambovitesc - Tariceanu si a lui comisie de analiza a democratiei, scartz, e parte din acelasi vis al tovarasilor socialisti, si nu numai!, care conduc RO prezumat Libera, te umfla rasu!
Samd...da noi ne opintim sa-l suspendam, pe galacticu proaspat suferitor, cu forme legale si indicii temeinice: asa s-a format RO paralela cu normalitatea, oameni buni si dragi tovarasi, fun!
Care fond acopera, grijuliu gratie presei si Ielitei demo, fundul problemei nationale: vrem sa furam ca-n socialism dar sa ne simtim ca-n capitalism; inutil sa mentionez ca legea e varza, oamenii dupe langa lege si buget la fel, opinia publica strangulata-n descurcareli specifice, presa si Ielita confuze(roase de spiritul national al supravietuirii dambovitesti liberale), ietc samd, va urma!
Concluzia e simpla simpla: suspendita nu are succesuri decat daca trateaza subiecte care reformeaza spiritu national socialist duplicitar-cel mai cinstit, altfel ne blocam in interpretari si omoram manipulita, sic!
La pastele cailor il vom venera pe mitomanu galactic recunoscut ca cel mai cinstit roman in viata; caci el va dainui pururea, pfui!
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Există un singur mod de suspendare sigur şi salvator pentru România
.
adevar
rank 1
....consecinte!
Răzbunarea lui Băsescu si cenusa USL:
Ponta-acuzat, Dragnea-condamnat, Antonescu-retras, Voiculescu-inchis !
Prin facerea praf a guvernării Ponta, Traian Băsescu se poate considera răzbunat pe USL. Măcinarea guvernării Ponta inseamnă căderea ultimei redute a fostului USL - masinăria politică al cărui unic scop a fost distrugerea regimului Băsescu.

Rand pe rand, toti adversarii fostului președinte, cei care au inființat si sustinut USL, au fost compromiși total sau eliminați din scenă. Iar urmărind evolutia acestor evenimente aproape că apare tentația să ne gandim la un puzzle ce a fost așezat premeditat, bucată cu bucată, urmărind o miza mai mare decat lupta politică de la noi.
Cronos
rank 3
TOT Guvernul Ponta este PENAL! un cetatean cinstit nu ar fi
acceptat propunerea unui plagiator, criminal provenit dintr-o familie de penali!!

Nimic din ce a lucrat cu Ponta nu ar mai trebuie sa paricipe la conducerea Romania!! E ca si cand ai numi-o pe Suzanica Gadea, Alexandrina Găinușe sau Lina Ciobanu intr-un guvern liberal!

PC=PSD=UNPR si trebuie sa dispara!!
Imanuel
rank 2
Distinshi comentatori, mai putzine scandari shi
mai putzine tzipete. Cat priveshte intzelepciunea distinsului lector mushtiuc, consiglier al lu' nushtiucare, treaba e clara: sa-l suspenzi pe Ponta pt ca s-a dus la Baku ca sa faca galerie pentru Romania, ar fi cea mai galactica tampenie de la aventura lu' Iohannis cu lovitura de palat. Ba, da' de unde-i scoatetzi p-ashtia, fratzilor, Carpatzilor ?!
PSD.Erie
rank 5
Toarasi, domne, creca va dati sama ca nu poate sal suspendeze cand
ien cocediu medical, ca stie toata lumea ca dom doctor Wponta sa dus la toarasii turci ca sasi fedanzeze ciucurieii, ca daca Doamne fereste il trimete astia dela Dene Au la mititica, tresa aibe sezatoarea in regula, fara protuberante.

SA TRAITI !

P.S. Dl Ponta a primit o invitatie in calitate oficiala de premier. Cand te duci intr-o asemenea calitate, angajezi politica externa a tarii. CCR a transat impartirea atributiilor in domeniul politicii externe: ea e facuta de presedinte, iar Guvernul are un rol tehnic de a aplica ceea
Ina18
rank 5
Masinuta si banutii cu Sova sunt doar ciresica,
tortul este baza!
-Fonduri Europene(Wordpres.com.Investigatii cenzurate.Cornelia Naum.)
-GazMunai.
-CFR Marfa.
Se zvoneste ca Tender(12 ani si 7 luni)l-a facut pe Ponta cu fata ca lamaia.
nusual
rank 5
Pentru ponta nu exista Constitutie
Constitutia lui ponta este ce-i trece lui prin cap si ce vor baronii si antena 3.
Poporul nu conteaza decat la alegeri.
Romania este condusa de niste iresponsabili care nu stiu ce este patriotismul,respectul legii si raspunderea in fata legii.
b22
rank 5
Un lucru trebuie stiut ca ...Constitutia nu este..
Un lucru trebuie stiut ca ...Constitutia nu este..un lucru pe care il respect sau nu !!! Clar d-lor tovarasi???Si..exista acest si atunci cind cinva incalca Constitutia avem organe care trebuie sa-i traga la raspundere.sau...aceste organe sint in concediu sau in vizite peste hotare???
martorana
rank 1
fapte/abuzuri comise pe perioada mandatului
Vorbim permanent de faptul ca premierul poate fi suspendat numai pentru fapte comise pe perioada mandatului.
Daca ma leg doar de un fapt,un abuz comis de ponta, cred ca e suficient ca sa fie suspendat.

La numit ministru transporturilor pe Relu Fenechiu stiind ca are un dosar.
valll
rank 5
Cum e mai rau!
Suntem intr-o situatie mizerabila: o Constitutie care bolmojeste lucrurile, in loc ca ele sa fi fost clare, mai ales ca am fost si chiar suntem la o rascruce de epoci politice. Niste legi facute stramb cu intentie sau din prostie care, in loc sa limpeseasca, mai rau incurca. Un parlament farmat in majoritete din persoane mult sub nivelul de inteligenta si de constiinta care le era necesar, o gasca rudimentara care, cu gandul la cat sa mai sterpeleasca si ea, este dispusa sa fabrice legile ticaloase pe care i le comanda mafia. Un premier infantil si incorect, care se pricepe doar la golanii politice si nu a facut in acesti trei ani decat din astea. Un presedinte de senat zaharisit si vesnic imbrobodit de noile si mai tinerele lui neveste si un presedinte de camera care altoieste cat se poate de gretos manierele capitalismului de imitatie pe structura lui de activist PCR.
Ca sa se opuna la toate acestea, avem o matza de opozitie, care preocupata doar de cum sa faca ca sa sara peste caine ca sa ajunga ea la oala cu smantana. Si... eram sa uit, un presedinte care se acomodeaza mult prea greu.
Faceti ceva, Cornel Dinu, IED!
padrone
rank 5
dar edificator cinstit, draga valll; inca nu suntem pregatiti
pentru democratie, poate n-am fost niciodata.
Ceea ce se intampla acum la varful statului de drepturi explica destul de citet cum functioneaza o democratie reala intr-un stat de drept la fel de real. Caci cumva si actuala stare de fapt se poate interpreta democratic: adica cu sprijinul si vointa poporului: chiar daca lipseste cu desavarsire se poate aprecia ca favorabila.
Si ajungem la filozofia universala: pentru ca "cum e mai rau" sa functioneze, e suficient ca oamenii buni sa taca; sau sa vocalizeze paralel tintit cu subiectul.
Nu am nici o urma de placere sa recunosc cat de duplicitari suntem la gramada, atat bugetofagii cat si cotizantii, dar asta este adevarul: e vorba de educatie, de cultura si de sacrificii, per total de credinta care insoteste persoana fizica in viata. Ori credinta noastra nationala este strict orientata pe supravietuirea fara discernamant.
Ideal ar fi sa initiem o reforma reala a legislativului, a constitutiei cu c mic, sa incepem sa credem ca furtul-minciuna-acumulatura generica chiar e un lucru rau, sa ne asumam o responsabilitate efectiva pe termen mediu si lung.
Real nu facem nimic daca nu ne implicam sau nu protestam, fiecare dupa posibilitati si interese cat mai clar cuprinse in sfera interesului national generic: cat mai multa valoare adaugata, cat mai putine furturi cinstite. Ori noi, gramada cotizanta la beneficiurili gramezii bugetofage inca nu stim sa protestam real, doar sa asteptam de la altii.
Hai sa incepem sa invatam, ar fi primul pas(suna shic!), sa protestam dur si obiectiv impotriva politicii de rapt cu zambetul jmecheresc institutional pe buze; fara violenta fizica si fara oportunismul traditional consacrat demo!
valll
rank 5
@padrone: Cum sa protestam?
Sa stam un picioare, ore in sir, indiferent de vreme si apoi, cand expira ora aprobata sau cand obosim, sa plecam acasa si sa revenim peste o zi sau o saptamana? Sa ne ambalam reciproc, sa socializam intru nemultumire si strigam lozinci si sa agitam pancarte, apoi sa plecam acasa cu satisfactia ca ne-am racorit? Sau sa ne enervam, sa ne bulucim peste lantul de jandarmi, ca sa luam bataie, amenzi sau stagii la tubulatura?!!!
Ar fi prea putin pentru nesim-tirea lor, prea ineficient, prea usor pentru ei.
Mai bine, asa cum ai spus, sa ne organizam in jurul unor proiecte bine gandite si bine mediatizate si sa-i dam jos metodic, cerebral, sa ne impunem ideile exploatand legile existente cu maxima abilitate... Arza-i focul iadului de nemernici!
geom
rank 2
Rolul opozitiei
ar fi sa urmareasca derapajele puterii si sa fie prima voce care le semnaleaza. Deocamdata, singura preocupare a acestei opozitii formata din PDL este sa-l dea jos pe Ponta, cu orice pret. Daca nu a tinut cu procuratura, poate tine cu Baku. Nimic pe linie economica sau sociala.
Singura sansa pentru rezolvarea problemelor este urgentarea dosarelor grele ale lui Basescu - cum ar fi Irakul. Dupa asta totul se va linisti.
Emigrantul-Anonim
rank 5
@geom:nu primesti stelute.....comentarii ignorate!
Ne-ai obisnuit cu comentarii "nepertinente", nu le citim, le ignoram...si tu si comentariile tale sunt ignorate....nu te intrebi de ce?
Stan
rank 5
"Totul se va linisti"?
Ar fi bine sa te mai linistesti tu, ca doar nerozii insiri!
Marin2134
rank 5
Anonimule, esti amuzant rau, deci tu intri p-aici
..ca sa primesti stelute?? :))))))) Am inteles ca ti-e greu sa citesti si iti place mai mult sa apesi pe stelute, da? OK!!!:))

Ponta a zis ca se autosuspenda el cand va castiga prezidentialele!! Pana atunci trebuie sa faca 5% crestere economica!!
Banul
rank 2
Din ciclul ,,,,Nicio zi fara ponta suspensat
...ca sa parafrazez o veche reclama de pe stadionul Giulesti! Este clar ca ponta sta in gitul multora desi in ceea ce priveste treburile guvernului si-a achitat sarcinile. Doresc sa stea in git tuturor cel putin pina la alegerile din 2016. Nu de alta dar poate atunci vor intelege si unii care scriu prostii pe aici ce a insemnat nesimtirea basalaului de a nu pleca dupa ce 7,5 milioane l-au rugat sa ne lase! Pe ponta deocamdata nu l-au rugat decit citeva mii!
b22
rank 5
Intrebare corecta si la obiect De ce sa fie suspendat ???
Intrebare corecta si la obiect De ce sa fie suspendat ???tovarasul nostru PoNta Plagiatorul???Acum ca este suferind cu genunchii v-a trebui sa-l suspendam de partile asezate deasupra genunchiului...Numai sa nu protesteze daciana....
obiectiv21
rank 3
Intrebarea este : « De ce sa fie suspendat Ponta » ?
Iar raspunsul ar trebui sa fie pertinent si nu indoielnic.
Cronos
rank 3
de un stalp??
Oprobiul public :)) !

Vor fi 7.5 milioane de romani care vor veni sa-i multumeasca :)))!
Stan
rank 5
De un tren in mers...
...dar in contact cu solul!
ahmedinejad
rank 5
fost consilier prezidential
al carui presedinte a fost consilier,
al lui basescu ? ce competente are tipul asta in drept constitutional? asta este o "ceara de albine"!(http://drept.unibuc.ro/dyn_doc/cv/claudiu-constantin-dinu-cv-ian-2015.pdf)
n-are nici o treaba cu politica externa si ccr./
----------------------------------------------
pentru mine este clar, acest site este 100% "basist" inclusiv cei care publica articole(ied)
Imanuel
rank 2
Distinse, remarc ca eshti foarte amabil shi retzinut, dar
site'ul acesta, unde abia ne mai auzim de scandari, urari shi urlaturi de lozinci, este in primul rand udrist, shi abia apoi basist.
Stan
rank 5
Aiureli de postaci, site-ul asta e anti-PSD,...
...anti-comunist si pro-occidental!
Tocmai din cauza asta e poluat de postaci moscalesti si/sau PSDisti!
Ponimaite?
allqube
rank 5
Subiectiv
Domnul C.Dinu face un fel de analiza, raspunzand la intrebari "ridicate la fileu". Total subiectiv, cu argumente subtiri. Altii ar putea raspunde pe dos la intrebari aducand alte argumente. Ca sa fie obiectiv ar trebui fie sa nu mai primeasca bani de la grupurile de interese fie sa se intoarca putin la studii. Oricum, moaca dubioasa are.
dragos_66
rank 5
Mai cititi si Constitutia
,,Mandat de la presedinte" - hai ca e tare.
Primul ministru nu trebuie sa ceara nici ,,un mandat" de la presedinte si ,in cazul de fata, nu a fost vorba de o manifestare politica ci de una sportiva.
PS.
In Constitutia Romaniei se scrie foarte clar :
ARTICOLUL 91: Atributii in domeniul politicii externe
(1) Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei,negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aproba sau se ratifica potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Presedintele, la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentantii diplomatici ai altor state sunt acreditati pe langa Presedintele Romaniei.

ARTICOLUL 102: Rolul si structura (guvernului)
(1) Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.
allqube
rank 5
@dragos_66 - De acord cu comntariul dvs.
Descalificant pentru Claudiu Dinu.
Se pare ca multi comenteaza dar in mod interesat, fara sa se bazeze pe Constitutie, legi. Se fac ca ploua pentru a emite o parere "interesata". Curat amatorism.
Banul
rank 2
Ce sa facem....sint multi linge blide....
...pe linga sefii trecatori, incearca sa faca sluj cit pot ei ...doar...doar...o pica ceva!
Comentariu inadecvat
marin123
rank 5
Daca mergi prin, Moldova, Oltenia sau Ardeal,
Sigur vei ramane stupefiat cum gandesc romanii nostri de la sate,care traiesc cu Wc in fundul gradinii, fara curent si cu fantani cu apa nepotabila. Unii dintre ei nu stiu nici cum se numeste tara in care traiesc(Vezi Carcotasii).Fara cultura si educatie vom continua sa avem si peste o suta de ani Parlament si Guvern de penali.Shalom
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor