Cu ce sanse intra candidatii in campania electorala pentru Cotroceni

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 20:37
12242 citiri
Cu ce sanse intra candidatii in campania electorala pentru Cotroceni
Foto: sondaje de opinie

Sondajele de opinie ii dau pe Victor Ponta si Klaus Iohannis ca si intrati in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Dintre ceilalti 12 candidati inscrisi pentru Cotroceni, niciunul nu trece de 10%. Surprize ar putea sa apara din partea lui Teodor Melescanu, care nu a fost cuprins in cercetarile sociologice.

Sondajele date publicitatii in septembrie arata ca Victor Ponta porneste in campanie cu un scor de 41-42%, diferentele dintre cele trei cercetari sociologice luate in calcul fiind sub un procent. In schimb, in cazul lui Klaus Iohannis, procentele variaza intre 29% (Avangarde), 28,8% (INSCOP) si 27% (CSCI).

Comparativ cu luna anterioara, candidatul PSD-UNPR-PC a scazut in preferintele electoratului cu 6 procente, de la 46%. Prezidentiabilul sustinut de ACL a inregistrat o crestere de 3 procente, dupa cum reiese din sondajele CSCI din august, respectiv septembrie.

Iohannis, candidatul de dreapta cu cele mai mari sanse la prezidentiale - Sondaj

Premierul Ponta declara, la sfarsitul lunii august, ca partidele care il sustin pentru Cotroceni ii asigura "o prima de pornire" de 40%, care ii permite sa nu se implice in confruntarile din primul tur al prezidentialelor. Mai mult, el chiar a facut o gluma ca isi va lua "popcorn si bautura racoritoare" si se va uita la dezbaterile intre "doamna Macovei, doamna Udrea, domnul Diaconescu, domnul Iohannis, si asa mai departe".

De partea cealalta, primarul Sibiului arata, la inceputul lunii septembrie, ca are 30% in toate sondajele. "Este clar ca am luat aceste procente de la toti candidatii. Toti sunt deranjati, incepand de la domnul Ponta, pana la oricine doriti, toti sunt deranjati de faptul ca sunt in competitie", argumenta Iohannis.

Dintre ceilalti 12 candidati, niciunul nu trece de 10%.

Teodor Melescanu, care a intrat in cursa pentru Cotroceni in ultimul moment, nu a fost cuprins in cercetarile sociologice.

In cazul lui Calin Popescu Tariceanu, sondajele dau cifre diferite, de la 10% (Avangarde) la 6,7% (INSCOP). Diferente mari sunt si in cazul Elenei Udrea, cotata cu sanse intre 5% si 8%. Candidatul independent Monica Macovei are 3% in toate cercetarile sociologice.

Tot in jur de 3 procente din preferintele electoratului au si Corneliu Vadim Tudor (PRM), Dan Diaconescu (PP-DD) si Kelemen Hunor (UDMR).

Melescanu, doar in cercetari despre cota de incredere a candidatilor

In privinta increderii pe care romanii o au in oamenii politici, premierul Victor Ponta si primarul Sibiului Klaus Iohannis se afla aproape la egalitate, cu 37 respectiv 34 procente, potrivit unei cercetari INSCOP. Ii urmeaza indeaproape fostul premier liberal Calin Popescu-Tariceanu, cu 30% incredere. Fostul sef SIE Teodor Melescanu apare in acelasi sondaj cu o cota de de 19%.

Isarescu, Ponta si Iohannis, in topul increderii - sondaj INSCOP

In schimb, in eurodeputatul Monica Macovei au "multa si foarte multa incredere" 13,4% dintre repondenti, iar pentru Dan Diaconescu au dat un raspuns similar 12,7%. Liderul PMP Elena Udrea si Corneliu Vadim Tudor au, fiecare, cate 15% cota de incredere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
CTP, despre doctorul Cîrstoiu: "Corupt, plin de bani, un prostălău agresiv"
CTP, despre doctorul Cîrstoiu: "Corupt, plin de bani, un prostălău agresiv"
Cristian Tudor Poepscu e de părere că PSD și PNL sunt disperate să scape de Cătălin Cîrstoiu, candidatul celor două partide la Primăria București. "PSD și PNL nu mai știu cum să...
#alegeri prezidentiale candidati, #estimari sondaje alegeri prezidentiale, #candidati Cotroceni , #Klaus Iohannis