De ce l-ar fi impiedicat Iohannis pe Ponta sa umileasca PSD? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 23 Iunie 2015, ora 06:40
9357 citiri
De ce l-ar fi impiedicat Iohannis pe Ponta sa umileasca PSD? (Opinii)

Nu cred ca presedintele avea in mod real solutia de a refuza interimatul lui Gabriel Oprea. Legal, da, putea sa o faca. Dar ar fi trebuit sa aleaga alt premier interimar dintre ministrii in functie. Vi se pare o oferta generoasa?

Pana una alta, tehnic vorbind, dl Oprea este vicepremier, deci numirea are o logica. Si totusi ezitarea presedintelui, transmisa pe surse luni dupa-amiaza, cred ca are si ea logica ei. In opinia mea, ezitarea aceasta transmite mesajul ca presedintele nu e dispus a semneze "ca primarul" si nici sa danseze dupa cum i se canta in aceasta criza politica.

Problema nu era Gabriel Oprea, la care, cum spuneam, nu cred ca exista o alternativa preferabila in ecuatia guvernamentala data. Problema era ca premierul a incercat ca prin solicitarea nu neconstitutionala, ci extraconstitutionala, sa transmita la randul sau un mesaj de control si forta. Adica si de la distanta tot face jocurile.

In plus, pana la transmiterea documentelor medicale, a caror credibilitate nu am caderea sa o contest, nu exista niciun temei pentru acceptarea interimatului. Klaus Iohannis a semnat dupa ce a primit documentele medicale, deci nu pe vorbe, nu pe lamentatii si nu pe Facebook, ci pe acte.

Dar eu ma intreb de ce n-ar fi semnat presedintele dupa ce a primit actele? Pai, sa vedem ce jocuri a facut Victor Ponta.

Vedeti, social-democratii mi se pare ca au ajuns intr-una dintre cele mai umilitoare situatii din istoria lor. Cel mai mare partid al tarii, cel mai mare partid al guvernarii a ajuns sub conducerea unui premier al altui partid, unul balama. Ei, antibasistii antibasistilor, au ajuns sub conducerea unui premier care era stalp al guvernarilor Boc. Va aduceti aminte cum numea Traian Basescu UNPR cel mai reformist partid al guvernarii Boc?

N-a fost dl Oprea cel care prin grupul de pesedisti pe care l-a aspirat dupa alegerile prezidentiale din 2009 a reusit sa completeze sustinerea pentru reinstalarea Guvernului Boc in 2010 si deci a retrimis PSD in Opozitie?

Un premier interimar care, sa nu uitam, in 2010 a facut parte din echipa mult hulita a mult hulitelor taieri de salarii, o marota a PSD si in ziua de astazi. Un premier interimar care ameninta mai zilele trecute cu iesirea de la guvernare daca majoritatea ar incerca sa adopte "pe furis" modificarile la Codul Penal, care au primit, de altfel, si binecuvantarea unor uneperisti, de exemplu doamna Jipa, furnizoarea de mir.

Si cum au ajuns sub sefia acestui premier? Strict prin vointa individuala a dlui Ponta. Ca nu-mi aduc aminte ca vreun for al partidului sa se fi pronuntat asupra interimatului lui Gabriel Oprea. O vointa manifestata extraconstitutional de dl Ponta prin adresa trimisa presedintelui, la care Klaus Iohannis a si facut trimitere in decretul de numire a dlui Oprea.

Dl Ponta adica a vrut, dupa parerea mea, sa fie sigur sigur ca sefia peste guvernarea PSD nu se va duce cumva la vreun ministru PSD, ci se va duce la dl Oprea de la UNPR, cel cu amenintarea, cel cu salariile taiate, nu?

De facto, in acest moment, PSD a pierdut sefia Guvernului si nu printr-o actiune dura a DNA care sa-l fi pus, sa zicem, pe dl Ponta sub control judiciar, nu printr-un act de autoritate a presedintelui sau prin mai stiu eu ce miscare traseista coordonata de PNL.

Nu. PSD a pierdut de facto sefia guvernarii pentru cel putin o luna de zile in urma manifestarii de vointa exprimata oficial de presedintele PSD, care nu a gasit niciun ministru PSD suficient de capabil sa fie premier interimar vreme de 28 de zile. Sau care s-a declarat implicit prizonierul lui Gabriel Oprea, cu partid cu tot.

Cucuta aceasta i-a fost servita PSD de Victor Ponta insusi. Si va intreb, de ce ar fi rasturnat Klaus Iohannis paharul?

Citeste si:
Cum explică Șoșoacă cei 30.000 de euro pe care-i plătește statului silit: ”ANAF ar trebui să mă execute ca pe orice om de rând”
Cum explică Șoșoacă cei 30.000 de euro pe care-i plătește statului silit: ”ANAF ar trebui să mă execute ca pe orice om de rând”
Senatoarea Diana Șoșoacă a reacționat luni, 8 august, după ce Lucian Heiuș, șeful ANAF, a declarat că politicianul este executat silita pentru neplata unor datorii către stat....
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Comentarii
un cetatean european
rank 5
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Nu înţeleg cum poţi umili pe cineva care niciodată nu a avut o brumă