Iohannis, laudat de Ponta dupa ce i-a ridicat in slavi pe musulmani (Video)

Joi, 09 Iulie 2015, ora 09:47
6355 citiri
Iohannis, laudat de Ponta dupa ce i-a ridicat in slavi pe musulmani (Video)
Foto: captura YouTube (Arhiva)

Premierul Victor Ponta il lauda pe presedintele Klaus Iohannis pentru declaratiile facute miercuri seara, la cina de Iftar care a marcat postul cel mare al musulmanilor. Seful Executivului acuza existenta unor campanii de presa impotriva acestei comunitati, in contextul deciziei sale de a aproba construirea celei mai mari moschei la Bucuresti.

"Cetatenii comunitatii musulmane din Romania impart cu natiunea din care fac parte preocupari si aspiratii comune, printre care proiectul european si angajamentul nord-atlantic. Proiectele nationale sunt indisolubil legate de rezultatele aplicarii in politica, in mod concret, a respectului pentru valorile si drepturile umane fundamentale, pentru principiile statului de drept.

Comunitatea musulmana se bucura, si nu doar prin declaratii, ci prin fapte concrete, de toate drepturile prevazute de Constitutie si de sprijinul statului. Relatia dumneavoastra cu ceilalti cetateni ai Romaniei, indiferent de limba lor materna ori de felul cum se roaga, este - ma bucur sa citez aici o declaratie a muftiului cultului musulman din Romania - una de fratietate si corectitudine", a spus presedintele Klaus Iohannis, in alocutiunea rostita miercuri seara la Hotel Marriott, relateaza Mediafax.

Seful statului a subliniat rolul "diversitatii culturale" in societate si a spus ca valorizarea minoritatilor etnice si religioase creeaza "Romanie puternica".

"Romanie puternica este tara care poate aduce fiecarui roman - cetatean european - o viata cu mai multe oportunitati si drepturi mai bine respectate de autoritati. In aceasta Romanie este locul dumneavoastra, in acest proiect va regasiti cu majoritatea, cu celelalte minoritati si culte", a declarat Iohannis la evenimentul organizat de comunitatea musulmana din Romania, la care au mai fost prezenti, printre altii, seful Cultului Musulman din Romania, Muurat Iusuf, ambasadori si reprezentanti diplomatici.

Cu toate ca presedintele nu a facut nicio referire la scandalul construirii celei mai mari moschei din Europa la Bucuresti, premierul Victor Ponta a apreciat ca declaratiile lui Iohannis "spala din rusinea" provocata societatii de anumite "declaratii iresponsabile".

"Un gest laudabil si normal din partea unui Presedinte al unei tari democratice / sper ca in acest fel sa se mai spele rusinea si confuzia provocata societatii noastre de declaratiile iresponsabile impotriva comunitatii musulmane promovate de politicieni expirati dornici de atentie si de campaniile de presa ale unor jurnalisti evazionisti fiscali (care stau si acum 'pe sponsorizare' la un om de afaceri musulman din Romania)! ", a postat, joi dimineata, pe Facebook Victor Ponta.

In contextul amenintarilor teroriste din partea Statului Islamic, cu care se confrunta intreaga comunitate internationala, si cu putin timp inainte de a pleca sa se opereze in Turcia, premierul a trecut prin Guvern Hotararea nr. 372/2015 care prevede darea in folosinta gratuita pentru Muftiatul Cultului Musulman din Romania a unui teren de 13.000 de metri patrati pe care se va construi o usiasa moschee. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat ca despre acest subiect nu s-a discutat in sedinta de guvern.

Aberatia zilei: Victor Ponta a comis-o singur?

In presa au aparut numeroase critici atat cu privire la modul in care a fost adoptata hotararea de guvern, cat si la oportunitatea construirii unei moschei imense la Bucuresti, unde comunitatea musulmana are un numar mult mai mic de membri, decat, de exemplu, la Constanta.

In context, au fost voci care au amintit ca Tasin Gemil, fost ambasador al Romaniei in Azerbaidjan si Turkmenistan, a atras atentia ca "mii de tineri din fostul bloc comunist au devenit jihadisti".

Fostul presedinte Traian Basescu a spus ca decizia Guvernului este iresponsabila si a propus ca subiectul sa fie discutat in CSAT.

Reactii vehemente au aparut si din partea comunitatii evreiesti.

Citește și:
Cine este anonimul care a autorizat protestul AUR programat pe 2 octombrie: ”Am 100 de prieteni care vor fi atenți la participanți”
Cine este anonimul care a autorizat protestul AUR programat pe 2 octombrie: ”Am 100 de prieteni care vor fi atenți la participanți”
Un consilier parlamentar AUR, cu un profil puțin cunoscut pe scena publică, se află în spatele protestului la care sunt chemați masiv oameni și care va avea loc în Piața Universității din...
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi seară, 29 septembrie, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei. ”Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin...