Ponta, atac neasteptat la Iohannis: Se duce degeaba la Consiliul European

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 12:45
8879 citiri
Ponta, atac neasteptat la Iohannis: Se duce degeaba la Consiliul European
Foto: Arhiva Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta l-a atacat, miercuri, pe presedintele Klaus Iohannis pentru participarea la Consiliul European, la care urmeaza sa se decida soarta refugiatilor in Europa.

Potrivit Digi 24, prim-ministrul a spus ca Iohannis merge "degeaba" la Bruxelles, la fel cum facea si Traian Basescu, mentionand ca "aceste reuniuni sunt dedicate premierilor".

La plecarea la Bruxelles, Iohannis spune deodata ca Romania poate "gestiona" numarul de refugiati impus de UE

"Presedintele se duce degeaba ca orice se decide acolo, mai putin politica externa a UE, tine de Guvern, de aia toata lumea merge cu prim-ministrul, cu foarte mici exceptii in care Constitutia prevede altfel. (...) Am avut o discutie la inceput, mi-a zis ca domnia sa merge... nicio problema, noi ii dam toate documentele. Eu v-am spus foarte clar - daca ajungeam presedinte, mergea prim-ministrul la Consiliul European. Acum presedintele se duce, zice ceva, pe urma vine si imi spune mie, eu...", a spus Ponta.

Intrebat daca in urma primelor dezbateri in Consiliu despre refugiati, presedintele Klaus Iohannis l-a informat, premierul a dat un raspuns negativ.

"Nu, in general aflu de la colegii mei premieri ce se discuta la Consiliul European si sunt la curent", a adaugat Ponta.

Replica lui Iohannis

In replica, presedintele Klaus Iohannis a precizat, la conferinta de presa sustinuta inainte de plecarea la Bruxelles, ca el considera ca afirmatiile premierului sunt "o abordare fundamental deplasata".

Solicitat sa comenteze situatia lui Ponta si motiunea de cenzura a Opozitiei, Klaus Iohannis a mentionat ca nu si-a schimbat parerea, pentru ca "suntem unici, in sens negativ, cu un astfel de premier".

Zi cruciala la Bruxelles - se decide soarta refugiatilor. Va ramane Iohannis la fel de ferm?

De asemenea, Iohannis a fost intrebat de ce Gabriel Oprea nu a avut un mandat de la Parlament pentru deplasarea la consiliul JAI pe tema refugiatilor, in conditiile in care legea prevede o asemenea procedura. In replica, acesta a raspuns ca legea prevede un mandat de la Parlament doar in cazul premierului, iar "acest prim-ministru nu va participa niciodata la Consiliul European".

Liderii UE de stat si de guvern se reunesc miercuri seara, la Bruxelles, la un Consiliu European extraordinar, care are ca principala tema invazia imigrantilor in Europa.

In Consiliul JAI de marti seara s-au analizat si s-au luat decizii controversate legate de distribuirea intre statele membre UE a zeci de mii de refugiati, prin adoptarea unor cote obligatorii care revin fiecarei tari.

UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?

Astazi, liderii europeni se vor pune de acord asupra unor masuri generale ce privesc imigratia, cum ar fi acordarea de fonduri suplimentare pentru securizarea frontierelor si FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), dar si sprijinirea tarilor vecine Siriei care se confrunta cu milioane de refugiati (Turcia, Liban).

La Bruxelles, Romania va fi reprezentata de presedintele Klaus Iohannis.

Citește și:
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
România va continua toate demersurile posibile pentru un vot pozitiv joi, 8 decembrie, în consiliul JAI privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse...
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....