Prima dezbatere Ponta Iohannis - 90% contre si jigniri, 10% sloganuri electorale

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 21:55
57197 citiri
Prima dezbatere Ponta Iohannis - 90% contre si jigniri, 10% sloganuri electorale
Foto: Ziare.com

Victor Ponta si Klaus Iohannis s-au confruntat, marti seara, in prima dezbatere electorala "spontana", organizata de Realitatea TV.

De la inceput pana la sfarsit, cei doi au folosit lovituri sub centura, si-au aruncat replici acide, ironii si jigniri, vorbind foarte putin despre problemele Romaniei si ce intentioneaza sa faca fiecare daca ajunge in cea mai inalta functie din stat.

De la numarul de case detinute de fiecare la pensia soacrei candidatului ACL, de la acuze de necunoastere a legilor la vizite in strainatate pe bani publici, s-au discutat mai mult teme de imagine, mai putin de substanta a candidaturii la presedintie.

In timp ce Victor Ponta a venit blindat cu cifre, pe care le-a citit la fiecare interventie, Klaus Iohannis a discutat mai mult principial despre temele propuse de moderator.

In ce priveste starea de spirit dominanta a celor doi, Klaus Iohannis a incercat sa isi pastreze calmul, desi a avut cateva momente in care s-a enervat vizibil. Victor Ponta, in schimb, a fost uneori agitat, iar agresivitatea si-a manifestat-o prin tiruri de intrebari la adresa contracandidatului la care nu astepta raspuns.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT prima dezbatere dintre cei doi candidati la presedintia Romaniei:

- Dezbaterea a inceput.

Moderator: Votul din diaspora. Domnule Ponta, nu am inteles inca daca romanii vor vota cu totii duminica. Se suplimenteaza sectiile?

Victor Ponta: Da, vor vota. Dar azi este vorba despre cum vedem viitorul Romaniei in urmatorii cinci ani. Pentru ca eu cred ca Romania, dupa 10 ani de dezbinare, are nevoie de pace, dialog si un inceput care sa stearga lucrurile rele.

- Prin masurile MAE si BEC, noi am alocat sume din buget ca MAE sa poata asigura cheltuielile sectiilor din strainatate, asigurarea tuturor conditiilor, slava Domnului ca BEC nu a mai cerut completarea declaratiilor anti-frauda. Pe 16 noiembrie, toti romanii din tara, toti cei din afara tarii, cei de peste Prut vor putea sa voteze si toti care vor respecta procedurile o vor face.

- Am un document, stiam ca ma vad cu domnul Iohannis, legat de votul in Germania. Stiti dle Iohannis cate sectii au fost? 5 sectii. Aceasta e cererea facuta de reprezentantii ambasadei. Cate sectii credeti ca ar trebui sa fie?

Klaus Iohannis: Terminati-va ideea.

VP: Oamenii care nu au votat au o cerere legitima. Ce s-a intamplat dupa marti, o confiscare nerusinata in scop electoral a unei probleme de echipa Iohannis. Regret ca nu dati raspunsul, daca spuneati 10, va spuneam ce scrie ambasada noastra: in Germania e permisa organizarea de sectii numai la ambasade si consulate.

KI: Sa incepem cu inceputul. Multumesc pentru invitatie. Am venit din respect pentru alegatori. Din capul locului, in afara de invitatia generica nu am primit detalii. Banuiesc ca v-ati facut un plan. Nu stiu despre cate minute vorbim, dar cred ca o sa-mi spuneti. Am venit cu toate ca dvs, domnule Ponta, ati evitat sa discutam pe o platforma neutra publica.

- Am venit fiindca am considerat normal. Poate mai discutam sa avem o dezbatere unde toata presa are acces. Domnule Rares Bogdan, puneti-ma in tema care este formatul acestei discutii. Fiind vorba despre o dezbatere cu greutate foarte mare, ar fi nevoie sa stim de cate minute e vorba...

M: Trei minute fiecare la intrebare.

KI: Multumesc. Duminica m-a sunat un prieten care urma sa voteze la Munchen, erau 1.000 de persoane la coada. L-am rugat sa aiba rabdare. Dupa-amiaza m-a sunat sa-mi spuna ca sunt 1.500 de persoane. Am spus ca e o problema. Seara mi-a spus ca s-au inchis usile si unii oameni nu au apucat sa voteze. Domnule Ponta, ati organizat execrabil.

VP: Spuneti-ne dvs cum trebuia organizat.

KI: Noi traim intr-o tara democrata, fiecare cetatean are dreptul la vot. Ati suprimat dreptul acestor cetateni. Am teancuri de mesaje de la cetateni revoltati. Aceste lucruri trebuia sa le prevedeti, era clar ca vom avea o prezenta destul de mare la vot. Dumneavoastra trebuia sa demisionati, nu Corlatean.

VP: Critica, fara solutii. Cand ati fost ultima data la Chisinau? Dar la Cernauti?

KI: Nu am fost.

VP: Dar in Italia?

KI: Am fost.

VP: De unde stiti daca nu v-ati intalnit cu ei (romanii din diapsora - n.red.)? Ce s-a schimbat a fost procedura anti-frauda. Dl Basescu a castigat pierzand in Romania si castigand in diaspora. Ce a gresit BEC a fost ca acest document anti-frauda sa nu se poata completa decat in fata biroului. Acum doar semnatura se va mai face in fata biroului. 132 de reprezentanti ai dlui Iohannis au lipsit de la sectiile de vot in primul tur, am suplinit cu bani de la buget ca angajati MAE sa mearga acolo. Pentru ca toti romanii pe care dl Iohannis nu i-a intalnit sa voteze.

M: Se va mari sau nu numarul de sectii de vot?

VP: Daca se organizeaza altfel lucrurile vor vota toti.

KI: Sper ca cronometrati.

M: Intrebare pentru ambii: Tot l-am auzit pe premier spunand ca e o lozinca dreptul la vot, nu e o lozinca.

VP: Eu am spus ca dl Iohannis necunoscand lucrurile foloseste lozinci pe care echipa de campanie, a domnului Basescu, le folosea.

M: Puteati sa dati ordonanta de urgenta sa faceti acest lucru..

VP: Nu va banuiesc ca faceti parte din conspiratie, orice schimbare legislativa intre cele doua tururi de scrutin este motiv de anulare a alegerilor. BEC are dreptul de a lua toate deciziile. Am auzit de la Basescu sa se schimbe legea, deci anulam alegerile si el ramane presedinte.

- Toate solutiile adoptate de BEC vor duce la posibilitatea exercitarii votului de catre toti votantii din diaspora.

M: Cum veti rezolva adevaratele probleme ale diasporei?

KI: Dle Ponta, sunt impresionat ca ati reusit, pe langa toate lucrurile pe care trebuia sa le faceti ca premier, sa faceti plimbari in Europa. Pe banii cui v-ati dus in campanie in diaspora?

VP: Cand am fost la dna Merkel sau la Biden in Washington? Avem facturile...

KI: De-asta le-ati cerut portofelul...

VP: Folositi un limbaj in care nu va recunosc.

KI: Inteleg ca ati fost pe banii partidului in Italia si Spania. V-ati dus degeaba pentru ca tot prost ati organizat. Pe omul care a plecat din tara de rau ce i-a fost aici nu l-ati convins. Omul a facut sute de km cu masina, a ajuns la pranz la sectia de votare, pana seara nu a reusit sa intre. Degeaba le explicati cu legea si Basescu. Faptele va contrazic.

VP: Aici jumatate trebuie sa-i dau dreptate dlui Iohannis. Nu i-am convins pe romanii din diaspora. Pentru mine exista totusi...am abordari diferite. Pentru romanii din Moldova, din Bucovina, din Voivodina si Valea Timocului, exista un tip de abordare pentru care tara-mama trebuie sa sprijine pastrarea culturii etc. Cei din Franta, Germania, exista doua lucruri pe care Guvernul si presedintele sa le faca: sa discute cu omologii ca drepturile romanilor sa fie respectate. Al doilea lucru, conditiile pe care Guvernul le acorda celor din diaspora, prima casa, prima masina, e pentru ca ei sa se intoarca in conditii stimulative.

KI: Ne spuneti multe lucruri, dar raman vorbe. Fapte asteapta oamenii din diaspora. Nu pot din Opozitie sa fac sectii de votare. Am trimis totusi voluntari cu formulare la sectiile din strainatate, oamenii asteapta fapte. Rezolvati problemele, nu le povestiti.

- Eu in continuare si azi si maine, cand ne vedem cu domnul prim-ministru, o sa-l rog in numele miilor de romani sa faca ceva pentru ca ei sa voteze.

VP: Am facut deja.

KI: Eu cred ca o sa aflam duminica.

VP: Eu cred ca o sa aflati luni.

M: De ce nu l-ati demis pe dl Stanoevici?

VP: O sa decida Tariceanu daca il mai mentine in Guvern.

M: Cine va fi vinovat daca nu voteaza romanii din diaspora?

VP: Eu, ca sa fie fericit dl Iohannis.

M: Este purul adevar ca dl Iohannis nu a fost la Chisinau si Cernauti?

KI: Ati auzit foarte bine.

M: Si vreti sa fiti presedintele romanilor?

KI: Voi fi presedintele tuturor romanilor, dar acele localitati nu sunt pe teritoriul Romaniei, au fost. Cand voi fi presedinte voi face cu placere vizite acolo, am multi prieteni acolo.

M: Un mesaj de la dl Ponta pentru Chisinau.

VP: Vreau sa sun un prieten. Cand pot sa-l sun? Eu am un foarte bun prieten in PPE, cel mai important vecin al nostru e R. Moldova si tot ce am facut ca premier si voi face ca presedinte va fi in ideea ca suntem un popor...

KI: Cati romani sunt in Italia?

VP: 800 de mii. Conform datelor neoficiale, 1,7 milioane.

KI: 1,1 milioane.

M: In legatura cu MAE, acesta raspunde la o interpelare publica cu o saptamana inainte de alegeri ca in diaspora e o situatie dificila si e dezirabil votul prin corespondenta.

VP: Sunt un sustinator, in 2016, al votului prin corespondenta si electronic. Ideea este daca putem, tinand cont de noile tehnologii, in 2016, sa asiguram votul prin corespondenta si online, fara temeri de frauda.

M: Se stia de situatia din diaspora inainte de alegeri, nu s-a intamplat nimic pana la vot.

VP: Se poate stabili prin lege, cu minim sase luni inainte de alegeri.

M: In cazul traseismului primarilor, s-a dat ordonanta de urgenta.

VP: Conform Constitutiei, s-a putut.

M: Dle Iohannis, daca ajungeti presedinte, ce siguranta am ca institutiile Justitiei vor functiona? De asemenea, pozitia fata de imunitate...

KI: O remarca: fiindca veni vorba de Constitutie, in Comisia despre revizuire s-a discutat votul electronic si prin corespondenta si PSD a fost ferm impotriva.

VP: Cine v-a spus, ca nu ati facut parte din comisie?

KI: Nu ma mai intrerupeti.

VP: Dle Iohannis, nu suntem slugile dvs in Romania. Putin mai umil. Putin respect, sa fiti ala de la mine din birou, cuminte.

KI: Cand sunteti la Palatul din Victoria, sunteti in biroul dvs. Daca aveti respect, va rog sa nu mai intrerupeti cand imi expun partea de raspuns. Daca nu e posibil, putem sa facem ca aseara, eu plec, va faceti expunerea...

VP: Cum ati plecat si de la mine din birou. Aveti o atitudine de mosier..

KI: Cred ca nu rezolvam problema, vorbiti si pe timpul dvs si pe al meu. Sunteti si deputat sau numai prim-ministru, unde aveti birou? Exista o initiativa legislativa pentru votul electronic si votul online?

VP: Conform CCR, orice modificare la legea electorala se face cu sase luni inainte. Nu a fost o asemenea initiativa.

KI: Si in Comisia de revizuire nu s-a discutat?

VP: Am discutat cu dl Antonescu si am stabilit ce USL va sustine in comisie.

KI: S-a discutat aceasta chestiune si PSD a fost impotriva introducerii acestei chestiuni in Constitutie. Acum, la intrebare, coruptia. In calitatea mea de presedinte, voi garanta independenta Justitiei si statul de drept. In ceea ce priveste DNA, CSM, ANI, unele lucruri au mers bine, altele prost. Cele care au mers bine sunt independenta Justitiei si statul de drept. DNA, in ultimele saptamani, a adus noi si noi cazuri de coruptie si bine au facut. In calitate de presedinte voi lua toate masurile ce se impun ca sa facem curatenie in clasa politica.

- ANI trebuie imbunatatit, avem legi care nu sunt compatibile una cu alta, legi cu lacune, este bine sa se consolideze ANI, iar legislatia sa fie unificata. La imunitatea presedintelui putem sa renuntam.

- Cand voi fi presedinte voi cere comisiei sa renuntam la o imunitate totala a presedintelui. In Parlament e nevoie de o schimbare, nu e posibil sa avem parlamentari care nu pot fi anchetati pentru ca PSD s-a hotarat sa voteze impotriva. Trebuie inlesnita intreaga procedura si parlamentarii sa fie anchetati ca orice alt cetatean.

VP: Spre deosebire de vorbele goale, eu garantez cu fapte: actualul sef DNA a fost propus de mine interimar la Justitie, tot ce am facut ca premier voi face ca presedinte, garantarea independentei Justitiei si profesionalismului. Trebuie sa scapam de discurs dublu, de demagogie. Poate dl Iohannis nu-si cunoaste colegii, dnul Vosganian este in aceasta situatie. Dl Chiuariu condamnat irevocabil, azi DNA a propus arestarea unui alt apropiat, seful PNL Prahova.

- Dl Iohannis a vorbit de alt articol, articolul 84 se refera la imunitatea presedintelui. Ideea este daca vorbim despre ceva sa stim despre ce vorbim. Vreau sa va spun ca atata imunitate are azi presedintele cat parlamentarii. In 2012 a fost lovitura de stat ce a facut USL?

KI: La dnii Varujan, Chitoiu si altii, PSD a votat impotriva ridicarii imunitatii, putem verifica. Deci trebuie sa schimbam legislatia, Constitutia, fiindca aceasta este una care nu satisface nevoile anului 2014 sau 2024.

- Pauza publicitara. Prima reclama - un clip electoral cu Ponta. Ultima reclama a fost un clip electoral al lui Iohannis.

KI: Presedintele CJ Constanta, presedintele CJ de langa Constanta, presedintele CJ Arges, Mehedinti si alti cativa...ce va spune aceasta enumerare? Sunt unii dintre respectabilii pesedisti care au probleme cu legea, cercetati sau condamnati pentru diferite fapte de coruptie, in istoria PSD avem si un fost premier... Nu stiu daca dl Ponta e cazul sa inceapa sa-i enumere pe cei cu probleme cu legea in PNL, sa plateasca toti care au incalcat legea.

- In ce priveste 2012, pot sa raspund intr-un singur fel: Chestiunea a fost analizata de CCR, care a constatat ca procedurile au fost legale. Daca e cazul sa interpretam, intre timp putem sa lasam aceste lucruri pe seama celor care studiaza istoria recenta a Romaniei.

M: Dle Ponta, lamuriti-ma daca doriti ridicarea imunitatii parlamentarilor.

VP: A fost foarte clar ca dl Iohannis dorea sa ridice imunitatea presedintelui, in rest, pentru paralmentari, nu e imunitate decat pentru arestarea preventiva. Daca asta e decizia majoritatii parlamentare... orice modificare a Constitutiei se face cu un cvorum de doua treimi.

M: Cum ii veti convinge pe dnii parlamentari sa voteze acest lucru?

VP: Eu daca.. si voi fi presedinte, nu voi mai fi sef de partid ca dl Basescu. Partidele noastre, PSD - PNL, sunt cele care l-au propus pe dl Iohannis premier si nu s-a rusinat. Partidele noastre l-au propus membru al Guvernului meu si nu s-a rusinat. Cred ca exista vointa publica pentru ca tot ce a ramas neeuropean in ce priveste imunitatea sa fie inlaturat. Dar presedintele unei tari UE are in cele 28 de tari imunitate. Presedintii CJ nu au imunitate, asa ca colegii dvs de la Cluj si Brasov sunt in arest preventiv, banuiesc ca va mandriti cu ei.

KI: Parlamentarii ACL vor vota aceste schimbari si cu draga inima si schimbarile de Constitutie. Daca mergem in urma, inainte sa fiu eu presedinte PNL, au fost discutii, acum noi suntem de acord sa se ridice imunitatea celor vizati. Noi ne-am dovedit buna credinta. Voi garanta acest parcurs, inclusiv oprind politicul sa se amestece in treburile Justitiei, incurajand institutiile sa faca promovari pe competente. Daca, dragi romani, alegeti presedintele gresit, dati Justitia pe mana coruptilor.

VP: Dl Iohannis spune ca nu va coabita cu premierul, ce relatie veti avea, sau veti incepe o batalie ca Basescu?

KI: O relatie institutional corecta.

VP: Spunea un jurnalist azi ca, daca iese Iohannis, are nevoie de mine ca sa-si indeplineasca programul. Dansul vorbeste despre coabitare. Acordul se numeste de colaborare institutionala.

KI: Dvs stiti ce ati semnat.

VP: Am ajuns la un punct important: coruptia trebuie combatuta nu numai la adversarii politici. Puteti sa-l rugati pe dl Chiuariu sa demisioneze din Parlament, pe dl Blaga sa se prezinte la Parchet sa discute despre EADS.

M: Veti colabora cu dl Ponta premier?

KI: Voi colabora cu oricine. Nu sunt pusi acolo sa se certe la TV, ci sa rezolve problemele romanilor.

M: Dle Iohannis, veti taia pensiile?

KI: Dle Ponta, de ce ati mintit pensionarii ca le tai pensiile?

VP: Jignirile dvs nu va fac cinste. Dvs sunteti inconjurat de cei care au taiat pensiile si salariile in tara: Predoiu, Blaga, colegii dvs. Din acest punct de vedere ati mai facut doua promisiuni: ca anul viitor veti aloca 6% din PIB si pentru sanatate si educatie, o crestere cu 10 miliarde de euro de la buget. De unde le veti face? Ati folosit foarte des termenul de "pomeni electorale" si sunt sase masuri pe care le-ati enumerat.

KI: Eu am o singura intrebare: Domnule Ponta de ce ati mintit pe pensionari ca le tai pensiile?

VP: Ati mai facut-o o data. Cei de langa dumneavoastra au facut-o.

KI: Nu a taiat nimeni pensiile. Daca vorbim de pensii, sa stie, pentru corecta informare, ca eu vreau sa fiu presedintele Romaniei ca sa avem o economie functionala, sa o scoatem din recesiunea tehnica in care a bagat-o Guvernul Ponta, sa ajungem sa crestem pensiile. Dragi pensionari, Guvernul e obligat prin lege sa mareasca pensiile, nu vi se face un favor. Eu garantez ca nu se vor taia pensiile cat voi fi presedinte. Acea fituica electorala trimisa prin posta a fost o campanie mizerabila a PSD. Postasul v-a adus o minciunica de campanie de la dl Ponta.

VP: V-ati lamurit care e pensia soacrei? Spuneati ca e de 300 de lei. E 438 de lei, nu e pensie de 300 de lei in Romania. Stiti cati pensionari avem?

KI: O sa ne spuneti, vad ca aveti toate fituicile la dvs.

M: Pozitia fata de Rosia Montana.

VP: Pozitia mea e de a se lua o decizie politica in Parlament, Parlamentul a decis ca nu se va face.

- Stiti cati pensionari sunt? 5,4 milioane. Dar pensia medie?

KI: O sa ne spuneti.

VP: Legea indexarii pensiei nu s-a aplicat in timpul guveranrii dvs, ci a PSD. Ati vorbit despre pomenile electorale, din cele sase amintite vreau sa spuneti pe care le veti abroga. Cresteri pensii, educatie, alocatii copii, alocatii persoane dizabilitati, subventia agricola. La care renuntati?

KI: Ati facut o fixatie pe familia mea. Va legati de soacra-mea, nici parintii mei nu sunt mai fericiti ca ati trimis echipa TV sa filmeze unde locuiesc. Afirmatiile facute de dvs, ca sunteti deputat, poate ati aflat ca nu presedintele abroga legi. Parlamentarii vor analiza aceste chestiuni si daca va fi cazul pe unele le vor imbunatati.

VP: Puteti sa-i cereti scuze sotiei mele? (arata ziarul de campanie ACL cu un articol despre averea nedeclarata a familiei Ponta)

KI: Asa cum dumneavoastra ati trimis echipa TV la parintii mei..

VP: Va intreb daca puteti sa-i cereti scuze sotiei pentru mizeriile echipei.

KI: Imediat ce va cereti scuze in numele echipei dvs care m-a facut traficant de organe si de copii, ca nu sunt bun roman, ca nu sunt bun ortodox, imediat imi cer si eu scuze.

- A fost cea mai mizerabila campanie care s-a facut in Romania si daca v-o insusiti imi insusesc si eu si ne cerem scuze, ca suntem domni. Daca am gresit cu ceva, imi cer scuze. Daca in aceasta campanie am lezat pe cineva prin afirmatii pe care le-am facut eu si erau false, imi cer scuze.

M: Exista in planul pentru anii urmatori crestere de taxe si impozite?

KI: Guvernele Ponta au introdus 36 de taxe si impozite, acciza la carburant, multi incearca cai de evaziune fiscala, o catastrofa. Noi credem ca singura cale de relansare e cea fiscala. Nu se poate de azi pe maine, vom veni cu reduceri de taxe si impozite, de TVA, gradual, este o promisiune pe care pot sa o fac, atunci cand voi fi presedinte si PNL va avea Guvern.

VP: Eu va raspund cu cifre. Suntem la finalul lunii a zecea.

KI: Ati facut bugetul?

VP: Da

KI: Pe 2015?

VP: Stiti cat e un punct pe TVA? Sa vorbim pe cifre.

KI: Va atrag atentia ca am vorbit mai putin. Lucrurile trebuie sa mearga ceas.

M: Veti avea ocazia.

VP: Avem excedent bugetar, ne inscriem sub 2% deficit, deci in 2015, daca nu se adopta alte masuri, nu trebuie sa crestem taxele.

KI: Dar tot in recesiune suntem.

VP: Dar daca vineri se dau datele si am iesit din recesiune? Anul viitor vom avea 1,4 deficit, anul acesta greu facem 2. Daca se doreste reducerea TVA, ai nevoie de taxe.

M: Ingrijorarea FMI, dle Iohannis?

KI: Sigur ca sunt ingrijorati, avem un Guvern ineficient, a distrus locuri de munca prin politica paguboasa de a nu realiza investitiile, a dat bani la primari, nici macar nu a fost in stare sa cheltuie banii si ramaneti cu ei in buzunare, este cel mai prost rezultat, v-o spun ca unul patit, lucrez de 14 ani cu bugete.

M: Excedentul bugetar nu este o chestiune deloc de laudat, mai ales ca a venit din taxa pe stalp care a sufocat mediul de afaceri si din acciza la benzina, niciun leut nu a mers la autostrazi. Daca vom avea un plus in al treilea trimestru, trebuie sa avem si pe trimestrul patru, abia in ianuarie anul viitor stim daca Romania e pe crestere.

VP: Sunteti mult mai bine pregatita decat dl Iohannis. Abia astept sa va arat unde gresiti.

M: FMI semnaleaza ca aceste cheltuieli bugetare pozitioneaza Romania intr-o zona de destabilizare. Cat de reale sunt aceste ingrijorari?

VP: S-o luam serios. Inflatia, 1,5%, cea mai mica din ultimii 25 ani, somajul a scazut la 6,7%, iar stirea exacta e ca e important ca Romania sa mearga in continuare.

M: FMI cere Romaniei sa nu puna in pericol economia prin cresterea cheltuielilor. Cat de reale sunt aceste ingrijorari transmise azi de FMI?

VP: Romania cu mine presedinte si Tariceanu la guvernare va continua sa fie cea mai performanta din regiune.

M: Dle Iohannis, cum suna aceste avertismente?

KI: Ma ingrijoreaza, nu este primul semnal de alarma tras din afara. Noi am tras de multe ori alarma ca lucrurile merg prost, am solicitat premierului sa vina in Parlament cu un proiect de buget pe 2015, asa cum spune legea, atunci putem sa ne dam seama cat de mare este catastrofa care se pregateste pentru 2015.

M: Pozitia fata de relatiile externe ale Romaniei.

KI: Securitatea Romaniei si faptul ca suntem in situatia in care suntem, cu complicatia din Ucraina, se datoreaza celor trei piloni pe care s-a bazat politica externa a Romaniei, care trebuie continuata: parteneriatul strategic cu SUA, locul nostru in NATO, locul nostru in UE. Trebuie sa dovedim ca suntem parteneri seriosi, de lunga durata, ca suntem dispusi sa crestem bugetul pe aparare.

Nu e nevoie de nicio noua axa Bucuresti-China, de nicio reinventare, trebuie sa dovedim ca suntem oameni seriosi, e nevoie de un presedinte serios.

VP: Am o pozitie mai complexa. Parteneriatul cu SUA este foarte bun, va fi continuat si de mine. Suntem un partener serios in NATO, dar cred ca Romania trebuie sa exercite un rol mai important pentru prietenii din regiune, in primul rand R. Moldova. Pentru Ucraina si Georgia, pentru Serbia, sa fie prieteni si parteneri ai nostri, pentru ca Romania este un model de urmat pentru aceste tari.

- Daca vorbim de relatii economice, trebuie sa gasim solutia ca exporturile sa-si gaseasca o piata de desfacere. Vreau sa fac un lucru pe care il face dna Merkel: merge o data pe an in China. Pastrand axa strategica cu SUA, NATO, UE, Romania trebuie sa-si gaseasca investitii in energie, trebuie sa deschida alte piete pentru produsele romanesti.

M: Un mesaj si doua intrebari pentru dl Ponta.

KI: Observ ca domnul Ponta a evitat un raspuns pe Rosia Montana si vreau sa raspunda. Dupa parerea mea, asa cum e gandita acum, nu poate sa continue, e un fel de privatizare esuata. Mi se pare notabila pozitia duplicitara a dlui Ponta. In ce priveste mesajul meu pentru cetateni, e clar: eu vreau sa schimb felul in care se face politica in Romania: mai putina galagie, mai multa aplecare asupra problemelor. Imi rezerv dreptul sa pun ultima intrebare.

VP: Vreau sa va spun ca am candidat si nu as fi candidat niciodata imnpotriva dlui Antonescu, pentru a duce proiectul USL la capat, adica sa scape Romania de Blaga, Ungureanu; alt motiv - pentru a face dreptate oamenilor. Sa facem o societate in care sa nu mai fim divizati. Eu am vazut acum ce am vazut si in urma cu opt luni, cand voiati sa faceti parte din guvernul meu, foarte multa poleiala si nimic inauntru. Intrebarea mea este: aveti vreum moment un sentiment de vinovatie fata de milioanele de romani care au crezut in USL si care s-a rupt pentru ca n-ati vrut sa aveti o functie in Guvernul meu?

KI: USL s-a rupt pentru ca PSD a vrut toata puterea si noi nu am vrut. E singura chestiune reala si va reamintesc ca nu am venit pentru ca guvernul functiona bine, ci pentru ca voiam sa fac lucrurile mai bine.

- Dle Ponta, mi-ati spus ca ati votat in tinerete cu Ion Ratiu. Pe urma ca ati votat cu candidatul liberal. Pot sa contez si de data aceasta pe votul dvs?

VP: Nu, pentru ca sunteti doar o poleiala a lui Ratiu, in interior sunteti Basescu.

M: Dle Ponta, ramaneti pentru o discutie economica..

KI: Eu socot ca nu se poate dupa ce se incheie aceasta emisiune continuarea sa cu dl Ponta.

M: Nu are nicio legatura, mergem in alt platou. Avem multe intrebari.

KI: Daca socotiti ca e corect, va multumesc.

Anunt facut pe Facebook

Anuntul participarii la dezbaterea Realitatea TV a fost facut cu doar o ora inainte de inceperea emisiunii, pe pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis.

"Pana astazi, Victor Ponta m-a evitat cu succes. Nu a existat o dezbatere publica, nu exista niciun semn ca s-ar dori o discutie pe aceasta tema. In concluzie, las orgoliile mele deoparte si ne vedem la ora 20:00 la Realitatea TV intr-o dezbatere televizata!", a transmis Iohannis intr-un mesaj video.

Duminica, 16 noiembrie, are loc turul doi al alegerilor prezidentiale. Cei doi ramasi in cursa, Victor Ponta si Klaus Iohannis, s-au situat la distanta de 10 procente in urma votului din primul tur.

Aceasta este prima dezbatere electorala la care participa prezidentiabilii, dupa ce in primul tur nu a avut loc niciuna si, dupa aceea, echipele de campanie ale lui Ponta si Iohannis nu au reusit sa se puna de acord cu privire la data, loc, teme sau moderatori.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#dezbatere Victor Ponta Klaus Iohannis, #Dezbatere Ponta Iohannis Realitatea Tv , #Klaus Iohannis