S-a intors pisicul? Strategia supravieturii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 09:01
11923 citiri
S-a intors pisicul? Strategia supravieturii (Opinii)
Foto: Arhiva (Cotidianul)

Intr-un fel, e amuzant felul in care Victor Ponta se da de ceasul mortii sa arate ce bine coabiteaza el cu presedintele Klaus Iohannis.

Si cum sunt presedintele si premierul gand la gand, cum renunta Guvernul la excesul de ordonante si cum e gata sa dea bani pentru Armata, dupa ce tocmai a facut un buget care o subfinanteaza.

Nici n-a apucat dl Iohannis sa-si termine vorba la sedinta CSM, ca dl Ponta s-a si napustit pe o retea de socializare sa-i dea dreptate.

Cred ca premierul ar vrea ridicarea MCV si nu l-ar deranja prezenta dlui Nitu in CSAT, dar este dl Ponta de acord si cu restul ideilor exprimate de presedinte, ca presiunile asupra magistratilor trebuie sa dispara, ca "nu exista alta sansa a acestei tari decat cu un stat de drept consolidat si cu o justitie independenta"?

Ar fi foarte frumos sa fie acestea concluziile unui politician care anul trecut promitea dreptate pentru condamnati penal precum Costica Nicolescu, care plangea pe umerii victimelor politice ale Justitiei precum Adrian Nastase si care vorbea explicit despre preluarea controlului politic asupra DNA.

Veti spune ca socul pierderii alegerilor i-a adus iluminarea. A inteles, s-a cait. As crede. As vrea sa cred ca binele invinge, ca fiul ratacitor al Justitiei, pentru ca dl Ponta insusi este magistrat, a fost adus pe calea cea buna.

Dar nu ma lasa dl Ponta sa-l cred.

Daca domnia sa este atat de convins de importanta Justitiei, a statului de drept, a principiilor, cum este posibil ca Guvernul sa fi emis ordonanta de urgenta absolut scandaloasa, in opinia mea, in privinta renuntarii la titlul de doctor? Adica o ordonanta data exclusiv in interesul privat al dlui Ponta, fara a indeplini conditia esentiala pentru emiterea acestui act normativ, adica urgenta unui interes public.

Daca dl Ponta s-a smerit in fata Justitiei, de ce nu se pune la dispozitia ei inclusiv in aceasta chestiune a plagiatului si se ascunde in continuare in spatele unei decizii pronuntate exclusiv pe chestiuni procedurale?

De ce emite acte normative in interes propriu pentru a acoperi scandalul, deci a diminua sansele unei clarificari? Daca e justitie, justitie sa fie, dle Ponta, si in privinta dvs, ma gandesc.

Aceasta ordonanta dinamiteaza tot mesajul de pocainta emis de Victor Ponta si devoaleaza, cred, un politician extrem de cinic, un lup tanar care nu si-a schimbat decat parul, dar ale carui naravuri au ramas intacte.

Nu cred ca strategia lui Victor Ponta este greu de inteles. Si ea are doua obiective centrale: pe de-o parte, o spalare de imagine dupa semnalul primit in 16 noiembrie, dar si pastrarea functiei de premier, de care depinde viitorul sau politic.

Victor Ponta se straduieste intens sa transmita imaginea coabitarii perfecte intre el si Klaus Iohannis. Este cuminte, aproba chiar neintrebat, se profileaza cu forta ca principal colaborator al presedintelui. Cum poporul, inclusiv poporul pesedist, este obisnuit ca in ultimii 10 ani principalele atacuri asupra functiei de premier sa vina de la Cotroceni, aceasta imagine idilica poate trece drept confirmarea ca functia lui Victor Ponta nu este cu nimic amenintata, ca normalitatea promisa de noul presedinte implica si mentinerea lui Victor Ponta ca sef al Guvernului.

De ce are nevoie Victor Ponta de acest mesaj de stabilitate in functie? Pentru ca este singura lui sansa de a-si pastra capul in partid. Daca PSD nu l-a executat pana acum este pentru ca de domnia sa depinde in acest moment mentinerea la putere. Deci, pare a spune Victor Ponta, daca nu ma sapati eu raman, coabitez perfect si, daca raman eu, ramaneti si voi. Ca dl Ponta nu se simte deloc confortabil in partid o arata si incercarea de a amana congresul programat in martie.

Pe de alta parte, aceasta proiectie a coabitarii perfecte este si o forma de lupta cu PNL. Daca avem intr-adevar coabitarea pe care Victor Ponta o sustine, partidul cu care Klaus Iohannis a ajuns presedinte pare lasat pe afara, sa pedaleze singur si fara mari sperante catre putere.

Pentru ca, dupa cum spuneam, in mentalul colectiv schimbarea nu se face in Parlament, ci la Cotroceni, desi, in mod real, ca mecanism constitutional este exact pe dos.

Dar perceptia bate realitatea, traim inca in paradigma Basescu si proiectia coabitarii poate fi extrem de demobilizatoare in PNL, mai ales in zona PDL, care are motive sa inceapa sa se gandeasca la spectrul refacerii USL. De aici suspiciune, dezbinarea principalului partid de opozitie, inca necicatrizat dupa fuziune.

Dar daca ne uitam atent Klaus Iohannis nu a confirmat coabitarea fericita, ba chiar i-a pus un bemol clar: "Nu avem niciun pact, coabitare, intelegere, eu sunt presedintele Romaniei, premierul are atributiile lui, mi se pare normal sa vorbim pentru ca raspundem de bunul mers al Romaniei. Mi se pare normal sa ne intalnim cand situatia o impune. Sunt discutii de lucru, nu politice, sunt lucruri concrete. (...) Faptul ca noi discutam nu inseamna ca avem aceeasi parere."

Alina Gorghiu, copresedintele PNL, spune asa: "PNL isi asuma schimbarea guvernarii Ponta-PSD. Scopul PNL este o guvernare stabila, cu strategii de constructie, nu de supravietuire. Stiu ca domnului Ponta ii vine foarte greu sa accepte, dar consensul politic si stabilitatea tarii se pot realiza si cu PSD in opozitie".

Eu nu cred ca aceasta declaratie este in contradictie cu viziunea dlui Iohannis. Deci mi-e greu sa cred si in coabitarea idilica.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Victor Ponta coabitare Klaus Iohannis, #Victor Ponta Justitie, #PNL motiune de cenzura , #Klaus Iohannis