Dragnea si Ponta, jocul reciproc avantajos

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 08:17
6940 citiri
Dragnea si Ponta, jocul reciproc avantajos

Pe masura ce scandalul se amplifica, sunt tot mai convinsa ca actualul conflict "PSD vs PRU" este mai degraba o mascarada menita sa le creeze social-democratilor inca un satelit foarte util in perspectiva crearii viitoarei majoritati parlamentare.

Si cele mai mari suspiciuni mi-au fost ridicate, recunosc, de frenezia cu care Antena 3 promoveaza proiectul PRU facand din acest partid si eventuala plecare acolo a lui Victor Ponta un subiect principal constant al jurnalelor si al dezbaterilor.

Daca PRU ar fi fost un real pericol pentru PSD, ma intreb si eu, ar fi fost tinut cu obstinatie in centrul atentiei de catre gruparea lui Voiculescu? Daca sustinatorii PSD ar fi vazut in PRU un pericol real, ar fi stiut, nu ma indoiesc, ca strategia cea mai buna de diminuare a riscului este ignorarea.

Veti spune ca e vorba de atacuri, despre acuzatii reciproce.

Pana mai ieri, PRU era un partid despre care cred ca 99% din electorat nici macar nu auzise, la locale a luat un scor minim, la "si altii", deci un prim efect al scandalului este ca, iata, PRU si-a sporit, indraznesc sa spun, exponential notorietatea.

In plus, acuzatiile sunt astfel formulate incat sa nu faca rau "adversarilor" in raport cu propriul electorat.

Adica vi se pare ca pentru alegatori care s-au inchinat la icoana Ion Iliescu acuzatia ca Liviu Dragnea s-ar fi plimbat pe la Moscova este relevanta?

Deci notoritatea e obiectiv bifat. Al doilea ar fi ca acest partid de buzunar sa aiba totusi un lider, macar informal. De aceea, asocierea insistenta cu Victor Ponta, pe care fostul premier o intretine cu mesaje ambigue, in care vorbeste si despre transferuri si despre atasamentul fata de PSD.

Eu nu cred in ruptul capului ca fostul premier va pleca din PSD. Oricat de interesant ar fi sa ai propriul partid, forta brandului si a structurilor teritoriale PSD este incomparabila, iar noul partid nu poate fi decat unul de nisa.

Nationalismul este o paine electorala de mancat, dar nu painea cea mare, pentru ca romanilor le lipseste un soi de rautate viscerala.

Sociologul Bruno Stefan arata ca, fara a fi tractat, PRU nu are nicio sansa sa decoleze cu adevarat.

Deci potential de crestere exista, dar limitat, iar Victor Ponta nu cred ca este dispus nici la munca grea, nici la limitarea in nisa. Eu cred ca el viseaza sa fie din nou in fruntea PSD, nu sa se desparta de el.

Dar, prin legatura insistenta care se face cu Victor Ponta, subliminal conexiunea e creata. Ponta este lider informal al PRU si va ramane probabil asa, ceea ce fara indoiala va folosi PRU.

Mie mi se pare, cum spuneam, ca PSD a inceput deja sa munceasca la tractarea PRU exact prin acest joc de acreditare ca pericol. De ce?

Avantajele sunt multiple cu costuri minime, cat timp cei pe care ii vedem plecati acolo sunt linia a doua, penali sau anonimi, care oricum nu mai aveau loc pe liste si nu au cine stie ce zestre electorala individuala.

Un prim avantaj este victimizarea. Liviu Dragnea spunea ca impotriva PSD are loc un razboi hibrid. Deci partidul e atacat, ceea ce creeaza coeziune si a membrilor si a electoratului.

Al doilea este justificarea unor actiuni altfel greu de explicat. Dupa ce au aparut niste poze cu Mircea Geoana si Bogdan Diaconu, o combinatie de altfel imposibila intre un anti-occidental si un pro-occidental convins, Liviu Dragnea l-a chemat inapoi pe Mircea Geoana. Cum ar fi putut sa explice in conditii normale, dar in fata pericolului "marelui" PRU ce sa faci?

Al treilea este electoral. Exista intr-adevar un bazin nationalist, cateva procente orfane care, antrenate, pot face la un moment dat diferenta intre guvernare si opozitie.

Dar ele sunt greu de accesat si mobilizat de un partid care vrea sa-si pastreze si fata europeana. PSD are aceasta ambitie, chiar complex, as zice. Deci are nevoie de un partid instrument, intermediar, prin care sa le colecteze fara sa se manjeasca. Si, odata colectate, sa le foloseasca.

Vedeti, daca PRU intra in Parlament in urma acestui joc cu PSD care deocamdata ocupa scena, cu cine credeti ca se va alia? Credeti ca partidul lui Klaus Iohannis, un PNL care tine mult la apartenenta la PPE, ar putea sa dea mana cu partidul la ale carui adunari e calcat in picioare steagul UE, care arunca porci pe locul unei viitoare moschei, antisemit si antioccidental?

Sau imi spuneti ca Victor Ponta ii va pune la picioare lui Klaus Iohannis majoritatea de care are nevoie?

Nici pentru PSD n-ar fi o fericire, dar socialistii sunt mai putini exigenti si, daca interesul national o cere, se vor sacrifica, nu ma indoiesc.

Nu pretind ca Liviu Dragnea si Victor Ponta se iubesc. Dimpotriva. Dar amandoi sunt pragmatici si vor putere. Cu siguranta Victor Ponta isi va primi pretul pentru acest joc de atragere a electoratului nationalist pentru PSD.

Deja l-am vazut pe Liviu Dragnea foarte conciliant si emolient cu el la Romania TV. Un Liviu Dragnea foarte abil, poate cel mai abil de pe scena politica a momentului, ca drumul spre puterea cea mare e pavat si cu umilinte, si cu broaste.

Daca il lasa pe Victor Ponta in afara jocului, daca il exclude, la ce ii foloseste? Nu mai bine ii da o misiune in schimbul unui pret? Cel care conteaza e rezultatul si daca va duce partidul la guvernare asta e tot ce va conta. A lui va fi gloria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragnea Ponta PSD PRU , #Liviu Dragnea