Efectul Ponta asupra PSD. Decizie grea pentru Liviu Dragnea

Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 08:39
7066 citiri
Efectul Ponta asupra PSD. Decizie grea pentru Liviu Dragnea

Intrebarea care se pune in aceste zile e daca Victor Ponta va prinde un loc eligibil pe listele electorale ale PSD?

Decizia lui Liviu Dragnea, presedintele partidului, nu e una usoara. Daca nu-i ofera fostului premier un loc eligibil, acesta va pleca spre PRU (Partidul Romania Unita), formatiune pro-ruseasca. Daca ii ofera unul, atunci PSD va purta in campanie toata povara pe care o aduce un personaj cu toate problemele lui Victor Ponta.

In ambele situatii, PSD va porni cu handicap in alegeri. Daca Ponta ramane, social-democratii nu vor putea lua voturi de la clasa de mijloc din mediul urban. Fostul premier are un conflict deschis cu diaspora, cu corporatistii, cu micii investitori si cu intelectualii.

In aceste zone, PSD nu are niciun fel de aderenta. Asa ca partidul va trebui sa se multumeasca cu un scor situat undeva sub 40 de procente. Nu va exista nicio crestere a increderii cu Ponta pe lista.

Daca fostul lider pleaca la PRU, social democratii scapa de perceptia negativa generata de fostul premier, dar sunt sanse sa ramana fara o parte din electoratul fostului candidat la presedintie si o parte din electoratul nationalist.

Biroul PSD de analiza politica ar trebui sa afle numarul electorilor pe care-i poate pierde partidul intr-o situatie sau alta, iar decizia lui Liviu Dragnea trebuie sa fie luata pe baza cifrelor. S-ar putea ca si in aceasta a doua situatie PSD sa nu reuseasca sa treaca de 40 de procente la alegerile din iarna.

Un astfel de rezultat cred ca ar duce, mai degraba, la formarea unei aliante intre PSD si PNL, iar Dacian Ciolos va fi prima optiune pentru pozitia de prim-ministru. Daca nicio formatiune mica nu intra in Parlament, ma refer la ALDE, PMP si USR, atunci o astfel de alianta stanga-dreapta e posibila.

Suntem in perioada de precampanie si se mai pot schimba multe, dar fostul premier reprezinta un punct critic pentru PSD.

Din pacate, politica din Romania este extrem de maloasa, iar faptul ca Victor Ponta si Sebastian Ghita sunt cercetati intr-un nou dosar de trafic de influenta si spalare de bani scoate in evidenta faptul ca partidele politice nu au fost si nu sunt organizatii transparente.

Din comunicatul DNA publicat odata cu inceperea urmaririi penale a celor doi si instituirea masurii de control judiciar nu reiese prea bine legatura de cauzalitate dintre cei 220.000 de euro dati de Sebastian Ghita si punerea acestuia pe lista la cererea lui Victor Ponta.

"Ponta Victor Viorel, in calitatea sa de presedinte al respectivului partid politic, si-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia (n.a. Sebastian Ghita) pe lista de candidati. Confirmarea propunerii a fost facuta de Ponta Victor Viorel in scopul obtinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constand in plata sumei de 220.000 euro, necesara organizarii unei vizite in Romania a unei personalitati politice straine", conform comunicatului oficial al DNA.

Cei doi au dreptul sa conteste in fata unui judecator aceasta masura, ceea ce au si facut, iar instanta va decide in functie de probele aflate la dosar si de apararea acuzatilor.

Acest exemplu e util si pentru a demonstra cat de corupte sunt partidele politice din Romania. In opinia mea, Sebastian Ghita nu avea nevoie sa-i dea lui Ponta 220.000 de euro ca sa obtina un loc eligibil. Cred ca a dat mult mai mult si a primit de o mie de ori mai mult decat a dat, ma refer la toate contractele publice in domeniul IT.

Dar aceste transferuri de bani la nivelul liderilor politici, cumparari de locuri, servicii, fonduri netransparente pentru campanie, nu fac decat sa roada ca un cancer fundamentul democratiei din Romania.

Nu vom avea o guvernare orientata spre oameni, nu vom avea o transformare reala a relatiei stat-cetatean pana cand nu va fi eradicata coruptia endemica de la nivelul formatiunilor politice. Rescrierea contractului social va incepe odata cu transparenta vietii politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Ponta candidat parlamentare PSD PRU, #Ponta Ghita dosar spalare bani Tony , #Liviu Dragnea