Victor Ponta, prins intre demisie si frica. Cu ce se ocupa Dragnea? (Opinii)

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 07:48
18993 citiri
Victor Ponta, prins intre demisie si frica. Cu ce se ocupa Dragnea? (Opinii)
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

De ce l-a vizitat Liviu Dragnea pe proaspat operatul premier?

Ce semnificatie are intalnirea dintre nr 2 in PSD si George Maior, fostul sef al SRI, intalnire ce a avut loc la Belfast cu ocazia meciului de fotbal Irlanda de Nord - Romania?

De ce a parasit Victor Ponta tara si s-a ascuns intr-o clinica a familiei Erdogan, motivandu-si exilul printr-o banala operatie? De ce a anuntat medicul din anturajul premierului ca nu se poate deplasa trei saptamani?

Aceasta succesiune de intrebari care plutesc deasupra unor evenimente atipice si la care nu exista raspunsuri oficiale ma fac sa cred ca:

1. Victor Ponta fuge de procurorii DNA si asta inseamna ca se simte vinovat.

2. Actualul premier isi negociaza retragerea.

3. In PSD exista un plan de schimbare a lui Victor Ponta, iar Liviu Dragnea se ocupa sa-l implementeze.

In opinia mea, o astfel de situatie neclara a impins Romania intr-o criza politica, una despre care nu prea se vorbeste in emisunile de stiri de la posturile TV.

Cert e ca operatia premierului inseamna infinit mai mult decat repararea unui genunchi subrezit intr-un meci de baschet.

In aceste zile, PSD e prins ca-ntr-o menghina intre amenintarea lui Gabriel Oprea ca il lasa sa piarda guvernarea si graba lui Liviu Dragnea care pare chitit sa scape de Ponta pentru a salva atat partidul, cat si guvernarea.

Dar, in opinia mea, actualul premier nu vrea sa renunte la functie pur si simplu de frica procurorilor, asa ca cere garantii. Dar cine ii poate da astfel de garantii si de ce?

Klaus Iohannis nu va negocia plecarea lui Ponta si nici nu-i va usura situatia pentru ca nu are motive. Pentru el, Victor Ponta e doar un invins care i-a facut viata grea o jumatate de an.

Premierul, la aceasta ora, nu mai are de partea sa prea multi aliati: doua posturi TV, o mana de parlamentari PSD, presedintele Senatului - Calin Popescu Tariceanu - si colegii din Guvern ale caror slujbe depind de supravietuirea politica a sefului.

Probabil ca ii va fi foarte greu sa negocieze dintr-o astfel de pozitie.

Acum poate se intelege mai clar de ce Victor Ponta a fugit la Baku si s-a afisat in vecinatatea lui Putin. De ce se spune ca i-ar fi promis lui Erdogan, presedintele autoritar al Turciei, care nici el nu se simte prea bine, ca va oferi Taromul la un pret convenabil catre Turkish Airlines.

Toate acestea zic eu ca se intampla pentru ca pur si simplu e in cautare disperata de aliati care sa poata puna presiune pe "dusmanii" de la Bucuresti, ma refer aici la tot ce inseamna institutie prezidentiala si procurorii care-l ancheteaza.

Actiunea disperata, in opinia mea, vine imediat dupa ce Victor Ponta a realizat ca nu va avea sprijin din partea UNPR in operatiunea pusa la cale de a mutila Codul Penal. In zilele anterioare motiunii, cred ca a fost dejucata o noua incercare a lui Victor Ponta de a ataca statul de drept.

Presiunea venita dinspre tenebrele PSD cum ca senatorul Serban Nicolae ar trebui sa preia Ministerul Justitiei, trecerea rapida a lui Cazanciuc sub aripa lui Gabriel Oprea, vice prim-ministru si seful UNPR, declaratia facuta de ultimul la PRO TV cum ca isi retrage sprijinul politic pentru Guvern daca se modifica pe ascuns Codul Penal, toate acestea au fost lovituri nimicitoare pentru Victor Ponta.

In timp ce noi asistam la salvarea unui prim-ministru pe scena Parlamentului, el se prabusea in culise.

Cred ca in aceste zile se discuta alegerea momentului in care Ponta se va retrage pe motive de sanatate si stabilirea unui viitor prim-ministru al majoritatii politice. Ar fi bine sa se intample cat mai repede si sa rasuflam inca o data usurati.

Democratia pe care a bagat-o Tariceanu intr-o comisie a supravietuit inca o data.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Dragnea vizita Ponta Turcia, #Ponta fuga procurori Turcia, #Ponta frica DNA, #Ponta demisie Guvern , #Liviu Dragnea

LIVE ÎN 00:08:59

Cu fata la alegatori,
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

În 8 de minute

Notifică-mă