Ponta il numeste pe Geoana "Inalt Reprezentant al premierului", in ciuda retinerilor PNL

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 17:20
6818 citiri
Ponta il numeste pe Geoana "Inalt Reprezentant al premierului", in ciuda retinerilor PNL

Premierul Ponta a emis, marti, o decizie conform careia in Guvernul Romaniei se infiinteaza functia de "Inalt Reprezentant" al prim-ministrului, iar ocupantul ei va fi Mircea Geoana.

Decizia vine in plin scandal intre PSD si PNL pe tema schimbarii structurii Guvernului si numirii lui Klaus Iohannis in functia de ministru de Interne si vicepremier.

Victor Ponta anuntase inca din 25 noiembrie ca a discutat cu Mircea Geoana despre investirea lui in functia de Inalt Reprezentant, dar PNL s-a opus atunci, Crin Antonescu ironizandu-l pe fostul sau contracandidat la presedintia Romaniei.

"Nu cred. Nu a fost numit Inalt Reprezentant, cand sa fie numit? Trebuia sa fie o sedinta de Guvern. Si ma indoiesc, inalt-inalt, dar nu e clar al cui reprezentant, pentru ce probleme si fata de cine. Asta nu mi-e clar, dar nu e un subiect serios, zau (..) Trebuie sa fii un om serios ca sa fii Inalt Reprezentant", a declarat atunci liderul PNL, referindu-se la Mircea Geoana.

Premierul Ponta a luat totusi aceasta decizie marti, iar miercuri ea a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 106.

Conform documentului, functia va face parte din Cancelaria prim-ministrului, iar ocupantul ei va avea in atributii "promovarea proiectelor economice strategice si de diplomatie publica".

Functia este "onorifica si neremunerata", Inaltul Reprezentant al premierului urmand sa isi desfasoare activitatea "in conformitate cu mandatul acordat de prim-ministru".

Printre atributiile principale se vor numara promovarea unor obiective economice regionale ale Romaniei, cum ar fi crearea unui coridor economic numit generic "Noul Drum al Matasii", organizarea unor conferinte anuale in domeniul economic sau promovarea Romaniei in strainatate in vederea atragerii investitiilor straine.

In decizie se mai precizeaaza ca Inaltul Reprezentant "are sprijinul financiar si logistic al Cancelariei", inclusiv "prin asigurarea cheltuielilor de deplasare si cazare la reuniuni internationale".

In plus, Victor Ponta a mai decis ca Inaltul sau Reprezentnat va "conlucra" cu Ministerul de Externe si Ministerul Economiei.

"Domnul Mircea-Dan Geoana se numeste in functia de Inalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice si diplomatie publica", se arata la art. 4 al deciziei semnate de premierul Victor Ponta, datata 11 februarie 2014.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii partidelor din coaliţie nu s-au "certat", însă au întâlniri dese pentru a discuta pe teme de actualitate. În ceea ce...