Victor Ponta, bucuria-i pe sfarsite (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 14:23
15295 citiri
Victor Ponta, bucuria-i pe sfarsite (Opinii)

Aburii victoriei fara miza reusita de Victor Ponta impotriva lui Mircea Geoana incep sa se spulbere, razbunarea baronilor pentru esecul din 2009 s-a consumat, iar PSD incepe sa realizeze pretul platit.

Iar fetele lungi ale pesedistilor dupa ce Vasile Blaga s-a suit in fotoliul de presedinte al Senatului dovedesc ca acest pret nu li se mai pare atat de mic ca acum o saptamana.

Ion Iliescu a pus de altfel concluzia seaca: "a fost un calcul gresit!". Iar in politica, decontul greselilor este doar o chestiune de timp.

Adevarul e ca una este sa afli de boala incurabila si alta sa vezi mortul pe catafalc. Probabil ca putini pesedisti mai sperau ca partidul sa pastreze a doua functie in stat, dar mai trageau, probabil, nadejde ca undeva a fost o intelegere cu UDMR, ca infrangerea ar putea deveni o victorie strategica. Nici gand. Pe cat de lin a fost drumul lui Vasile Blaga din sala la prezidiul Senatului, pe atat de mare fost a lovitura incasata de PSD si, implicit, de USL, atat la nivel de imagine, cat si practic.

Sigur, or fi si social-democrati naivi care sa creada ca functia este, de fapt, una decorativa, fara mare importanta, cat timp presedintele tarii e in deplinatatea atributiilor. Cei cu experienta stiu ca nu e deloc asa.

Caci un presedinte de sedinta poate influenta decisiv soarta unei legi, printr-un vot fulger cand vede ca in sala adversarii sunt in minoritate sau tergiversand dezbaterile cu tot felul de interventii nesfarsite pe procedura pana cand se pierde sau, dimpotriva, se realizeaza cvorumul. Ca sa nu mai vorbim despre greutatea votului presedintelui Senatului in Biroul Permanent.

Degeaba se straduiste Victor Ponta sa-si convinga partidul ca Mircea Geoana oricum lucra cu Puterea. Avea fostul presedinte al Senatului pacatele lui, dar a recurs din plin la toate aceste metode, la abuzul de putere in favoarea partidului sau, dupa cum el insusi a recunoscut in cuvantul de ramas bun.

Ca dovada, in Senat Coalitia a pierdut cele mai multe batalii si a trecut prin cele mai multe blocaje legislative.

Ei bine, de acum toate aceste smecherii vor curge doar in favoarea Puterii. Iar prin Senat urmeaza sa treaca in perioada urmatoare mai multe legi cu o importanta covarsitoare pentru rezultatul alegerilor de anul viitor, in frunte cu modificarea legii electorale.

Puterea va naviga lin in directia dorita, iar USL nu va mai putea face decat scandal. Si cu el vor ramane. Pana si suspendarea presedintelui, cu care liderii USL sperau sa-si mai revigoreze trupele cam ofilite, s-a stins incet si trist. Opozitia nu are niciun motiv sa si-l doreasca pe Vasile Blaga presedinte interimar, la butoane in timpul referendumului si al eventualelor alegeri prezidentiale.

Sigur, USL spera ca majoritatea sa dea cat mai multe rateuri si sa intre singura in cat mai multe blocaje. E o varianta. Dar daca, dimpotriva, Vasile Blaga va fi la fel de eficient ca organizator si mana forte cum a fost mereu? E foarte probabil, iar disciplina si coerenta cu care a functionat Coalitia cu ocazia votului de luni a fost un prim semnal in acest sens.

Daca USL mizeaza pe o tradare a lui Vasile Blaga, cred ca socoteste gresit, caci noul presedinte al Senatului are alte pacate, dar nu si stofa de tradator si nu a lucrat impotriva partidului nici cand a fost trimis in linia a doua.

Este clar ca Vasile Blaga va lucra in interesul PDL, dar, cu siguranta, spre deosebire de Roberta Anastase, de exemplu, are o punte de comunicare cu Opozitia. Ceea ce, culmea, nu e in avantajul USL care ar fi avantajata de o cat mai intensa ostracizare si victimizare.

Deja PSD le-a dat adversarilor ocazia unui nesperat plus de imagine. Caci in timp ce social-democratii au oferit imaginea tribala a unei canibalizari zgomotoase, PDL a instalat in locul exclusului Mircea Geoana tocmai un fost lider cazut in dizgratia lui Traian Basescu, aflat in opozitie cu actuala conducere a partidului, oferind astfel o reconfortanta imagine de calm, unitate si chiar democratie.

"Noi castigam sau pierdem, dar nu ne excludem intre noi", a punctat sec un alt fost reactivat, Radu Berceanu. Coalitia a facut si o demonstratie de unitate. Desi premisele nu erau tocmai favorabile, imparteala functiilor disponibile a fost facuta calm si rapid.

Pana si Gyorgy Frunda, opozantul traditional al aliantei cu PDL, s-a aratat destul de multumit si convins ca ruperea Coalitiei nu este in avantajul UDMR.

Una peste alta, cam toata lumea intelege ce a pierdut PSD prin excluderea lui Mircea Geoana, insa in afara de Victor Ponta nimeni nu prea intelege care ar fi castigul. Caci el nu exista. Si pe acest fond de deruta si dezamagire, daca trendul descendent din sondaje va continua, este posibil ca adeptii lui Mircea Geoana sa se inmulteasca, preferand sa-l urmeze pe fostul presedinte PSD in zona Puterii, decat pe actualul presedinte PSD intr-un nou ciclu de opozitie.

E o dilema care i-ar putea contamina pe liberali si, daca va fi asa, din USL va ramane doar vesnica pomenire.

Citeste si:
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla...
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...