Ponta, ofiter acoperit Dreapta politica fierbe: Sa plece imediat de la Guvern, sa nu mai candideze!

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 08:34
14289 citiri
Ponta, ofiter acoperit Dreapta politica fierbe: Sa plece imediat de la Guvern, sa nu mai candideze!
Foto: Facebook/Victor Ponta

Declaratiile lui Traian Basescu, care a spus luni seara ca Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit, n-au ramas fara ecou pe scena politica.

Candidatul independent la alegerile din noiembrie Monica Macovei apreciaza ca Victor Ponta ar trebui sa demisioneze de la sefia Guvernului si sa se retraga din cursa pentru Cotroceni.

Ponta, ofiter acoperit: Robert Turcescu comenteaza dezvaluirea lui Basescu

"Ponta trebuie sa demisioneze in acest moment din functia de prim-ministru si sa-si retraga candidatura pentru functia de presedinte al Romaniei. Dupa demisie si retragere, Ponta trebuie sa explice oamenilor de ce a incalcat Constitutia si a mintit atatia ani.

Potrivit Constitutiei, Ponta, ca procuror, nu avea voie sa fie si ofiter SIE, intre cele doua functii existand o incompatibilitate. Incompatibilitatea este prevazuta la art. 132 alin. 2 din Constitutia in vigoare, si la art. 131 alin. 2 din Constitutia in vigoare intre 1991 si 2003", a scris pe Facebook Monica Macovei.

Potrivit acesteia, Ponta si cei din SIE, "care l-au recrutat pe Ponta incalcand Constitutia", trebuie sa raspunda mai multor intrebari.

"Ce incredere pot avea romanii si partenerii NATO ai Romaniei intr-un prim-ministru ofiter acoperit care, probabil, spiona aliatii occidentali ai Romaniei? Ce incredere pot avea romanii si partenerii NATO ai Romaniei intr-un prim-ministru ofiter acoperit care intervine in favoarea unei companii rusesti suspectata de evaziune fiscala si spalare de bani la indicatiile ambasadorului rus?

Ce incredere pot avea romanii si partenerii NATO ai Romaniei intr-un prim-ministru ofiter acoperit care a cedat total inexplicabil, printr-o inginerie financiara, catre Kaz Munai Gaz, 400 de milioane de dolari pe care compania ii datora statului roman?

Ce incredere sa aiba romanii si partenerii NATO in el ca prim-ministru sau presedinte? Il au rusii la mana cu ceva pe ofiterul Ponta? Sau Ponta e un simplu spagar? Poate fi prim-ministru sau candidat la presedintie un astfel de om?", enumera Macovei intrebarile la care ar trebui sa raspunda SIE.

Basescu a dezvaluit: Ponta a fost ofiter acoperit al SIE

La randul sau, europarlamentarul PMP Cristian Preda comenteaza declaratia presedintelui Basescu si, asemenea fostei sale colege de partid, sustine ca Victor Ponta ar trebui sa plece din functia de sef al Guvernului.

"Dupa declaratia presedintelui din aceasta seara, Victor Ponta nu mai poate ramane premier nici macar un minut", noteaza pe Facebook Cristian Preda.

In aceeasi nota este si reactia lui Mihail Neamtu, presedintele Noua Republica, exprimata tot intr-un comentariu pe reteaua de socializare. "Traian Basescu a spus intregii lumi adevarul de care avem nevoie. Democratia nu exista fara separatia puterilor Statului. Nu poti fi procuror si ofiter in acelasi timp. Nu judecator aflat sub comanda cvasi-militara. Serviciile trebuiau aduse sub controlul civil si asta a facut Presedintele Traian Basescu!", scrie Neamtu.

La randul sau, vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, marti, ca nu este o noutate pentru el ce a spus presedintele luni seara, apreciind ca declaratia ca Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit nu va avea un impact foarte mare pentru ca este facuta de Traian Basescu.

"Sunt primul care am afirmat ca ofiterul acoperit este Victor Ponta, nu e nicio noutate pentru mine. Trebuie vazut daca nu era ilegal ca Victor Ponta, fiind procuror la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, sa fie in acelasi timp si ofiter de informatii", a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

O alta reactie din randul liberalilor a venit de la Teodor Nicolescu, secretarul comisiei Juridice din Camera Deputatilor, care a declarat la Digi24 ca, potrivit dezvaluirilor facute de presedinte, Victor Ponta a incalcat legea care reglementeaza regimul procurorilor.

"Nu numai ca s-a incalcat legea, s-a incalcat Constitutia, si cea de dinainte si actuala", a mai adaugat acesta, reamintind ca potrivit Constitutiei magistratii nu au voie sa fie ofiteri acoperiti.

"E o acuzatie care il descalifica", a mai spus deputatul PNL, referindu-se la liderul PSD. In plus, acesta a subliniat faptul ca nici conducerea SIE de la vremea respectiva (1997-2001, n.red.) "nu ar fi respectat legile in vigoare" daca l-ar fi racolat pe procurorul Victor Ponta. "Avem o dubla acuzatie. E adevarat ca multe din fapte sunt prescrise, dar trebuie sa vedem cine a gresit si cine trebuie sa plateasca", a mai spus deputatul PNL criticand si Parlamentul pentru ca nu a realizat un control eficient al SIE in perioada mentionata.

"Credibilitatea internationala a lui Ponta, facuta praf si pulbere"

O reactie legata de acest subiect a venit si de la PDL, prin vocea prim-vicepresedintelui Andreea Paul.

"Increderea externa a premierului a fost zdrobita de presedintele tarii odata cu deconspirarea lui ca ofiter acoperit al SIE. Credibilitatea sa internationala a fost facuta praf si pulbere. Pentru incompatibilitate si nerespectarea legii constitutionale Ponta trebuie sa raspunda. Aroganta nu-l va salva. Il scufunda si mai tare", a notat Andreea Paul, tot pe Faceook.

Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice care locuieste in Washington, scrie in Evenimentul Zilei ca "ziaristii, procurorii, judecatorii si politicienii trebuie sa fie transparenti".

"Daca lucrurile spuse de dl Basescu vor fi confirmate, unicul gest onorabil al d-lui Ponta ar fi sa se retraga urgent din cursa electorala. Este o nevoie vitala de claritate morala in politica romaneasca. Perpetuarea unor asemenea mistere nu poate duce decat la dezgust si revolta in randurile cetatenilor Romaniei", apreciaza Tismaneanu.

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni seara, ca prim-ministrul Victor Ponta ar fi ofiterul acoperit la care s-a referit in repetate randuri inainte de inceperea campaniei electorale pentru Presedintia Romaniei.

"Zambeste acum, cand e prim-ministru, ii merge, dar cand va fi presedinte, nu ii va merge. Ponta trebuie sa recunoasca (sic!) ca in '97-2001 a fost ofiter acoperit al SIE. (...) Ceea ce explica si propulsarea lui de la Parchetul de la Judecatoria Sector 1 la Curtea Suprema de Justitie", a spus seful statului, intr-o emisiune la Realitatea TV.

De asemenea, Basescu a mai acuzat ca fostul director al SIE, Teodor Melescanu, a fost "complicele" lui Ponta, initiind o HG care ii proteja pe fostii ofiteri. Intr-o interventie telefonica la Digi 24, Melescanu a refuzat sa comenteze aceste informatii, mentionand ca la ora 14:00 va sustine o declaratie de presa.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a precizat ca, din punctul de vedere al institutiei pe care o conduce, nu va fi depusa nicio sesizare in ceea ce priveste dezvaluirile lui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta ofiter acoeprit reactii, #Macovei reactie Ponta, #Basescu dezvaluie Ponta ofiter , #ofiter acoperit