De ce "ofiterul acoperit" nu-l ajuta pe Victor Ponta (Opinii)

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 07:01
6275 citiri
De ce "ofiterul acoperit" nu-l ajuta pe Victor Ponta (Opinii)

Au fost publicate multe opinii dupa anuntul facut de presedintele Traian Basescu la Realitatea TV cum ca premierul Victor Ponta ar fi fost ofiter SIE.

Multi comentatori au scris ca aceasta dezvaluire nu va avea niciun efect asupra lui Ponta, iar altii, mai radicali, au anuntat ca-i va face chiar un bine. Se distinge cu o astfel de opinie jurnalistul Ion Cristoiu.

Nu cred ca o astfel de dezvaluire este decisiva, dar ca va avea urmari si nu unele minore sunt aproape sigur.

Pentru ca Victor Ponta sa fie cu adevarat destabilizat, Traian Basescu trebuie sa aduca probe care sa-i sustina declaratiile. Pana una alta, suntem in zona speculatiilor. Dar si asa, Realitatea TV a avut o crestere spectaculoasa de audienta in momentul in care Traian Basescu l-a acuzat pe Victor Ponta. 500.000 de telespectatori s-au uitat la acea emisiune, fata de o medie de 70.000 inregistrata pe acel segment orar.

Se poate spune ca subiectul e de interes.

A doua zi, pe toate culoarele puterii nu s-a vorbit decat despre Agentul 007, in toate agentiile si birourile guvernamentale, in parcuri si in sedii de companii - ofiterul acoperit a fost stirea zilei.

Ba, mai mult, candidatii dreptei au avut un bun motiv sa-l atace pe cel mai bine plasat in cursa pentru Cotroceni. Un astfel de val e greu de oprit, iar reactia anemica a lui Victor Ponta nu a reusit sa potoleasca emotia creata de dezvaluire.

Si cu toate acestea, cred ca declaratia lui Traian Basescu trebuie dovedita.

Pe de alta parte, in turul doi al alegerilor pentru Cotroceni, in mod traditional, diferenta dintre finalisti e de ordinul zecilor de mii de voturi. In plus, Victor Ponta este cel care va fi obligat sa aduca noi voturi pentru ca are un bazin electoral limitat. Iohannis are misiunea de a-i aduce la vot pe nehotarati, pe cand Ponta trebuie sa le schimbe si culoarea politica, o culoare pe care nici PSD n-o mai are.

In acest context, cred ca orice conteaza, iar povestea de spionaj e foarte puternica pentru ca functioneaza ca un fel de catalizator al teoriilor conspirationiste de care electoratul volatil e mare amator.

Problema lui Victor Ponta, acum, e aceea ca nu mai e doar un politician tanar care s-a ridicat prin fortele proprii si a ajuns sa conduca o tara. Ci, in spatele lui, sunt niste papusari care trag sfori nevazute. Cand e pusa in scena o astfel de naratiune, incarcatura negativa e generata in cascada, iar alegatorul nehotarat cred ca se va teme de Victor Ponta si de trecutul lui cenusiu.

Teama de ceva e urmata in mod natural de fuga, de departare, de respingere. De fapt, consider ca Traian Basescu a aruncat asupra lui Victor Ponta plasa neincrederii. Ca a facut-o intr-un mod imoral, ca s-a compromis politic prin faptul ca pare obsedat s-o impinga in fata pe Elena Udrea, acestea sunt teme care vor fi analizate dupa alegeri.

Pana atunci, cred ca subiectul spionului acoperit va ramane pe agenda publica intreaga campanie electorala. E un subiect deschis la care vor reactiona, intr-un fel sau altul, toate taberele politice.

Dar mai e ceva, aceasta tema de campanie arata marea criza de incredere publica cu care se confrunta serviciile noastre de informatii. Legi neclare, control deficitar al Parlamentului asupra functionarii serviciilor, lipsa unei viziuni unitare asupra ceea ce inseamna siguranta nationala, fluctuatia politicii externe a Romaniei (sa nu uitam de calitatea ministrilor nostri de Externe - Andrei Marga si Titus Corlatean) si, nu in ultimul rand, coruptia au transformat agentiile de informatii in campuri de lupta politica.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...