Deconspirarea lui Ponta pentru doborarea lui Melescanu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 07:00
12017 citiri
Deconspirarea lui Ponta pentru doborarea lui Melescanu (Opinii)

In marea deconspirare a ofiterului acoperit, Traian Basescu a jucat cu manta. Pentru ca adevarata tinta nu a fost Victor Ponta, desi asa parea.

Ca Victor Ponta era candidatul acoperit despre care vorbea Traian Basescu era o banuiala deja bine consolidata. Dar, daca ignoram ecranele ingalbenite, nici acum nu avem mai mult decat o banuiala, pentru ca Traian Basescu nu a produs, de fapt, nicio dovada a calitatii de fost ofiter acoperit a lui Victor Ponta. Ne-a spus doar ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in perioada 1997-2001, timp in care a fost si procuror, ceea ce l-a plasat intr-o grava incompatiblitate.

Ceea ce a adus, in schimb, Traian Basescu la Realitatea TV au fost doua hotarari de guvern. Una adoptata de Guvernul Adrian Nastase, in 2002, in care era aprobata lista de categorii de informatii secrete de stat din domeniul de activitate SIE, a carei anexa era secreta. Un paragraf al acestei anexe prevedea ca personalul Serviciului de Informatii Externe este secret de stat.

A doua hotarare prezentata este cea reaprobata in 30 aprilie 2013 si a fost publicata in Monitorul Oficial 223/2013 cu anexa nesecreta, care extindea secretul de stat si asupra fostilor ofiteri acoperiti. Dar aceasta anexa nesecreta cuprindea informatii despre domeniul de activitate SIE, care, spune presedintele, ar fi trebuit sa ramana secret de stat.

Aceasta ordonanta a fost emisa de Victor Ponta la propunerea sefului SIE din acel moment, Teodor Melescanu. "Daca as fi un specialist, dupa activitatile secret de stat pe care le are SIE, i-as face si organigrama (...) a fost vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT si totul pentru ca Ponta in intelegere cu Melescanu sa acopere trecutul lui Ponta".

Ei bine, din momentul acesta, practic intreg atacul lui Traian Basescu s-a centrat pe Teodor Melescanu. Victor Ponta aproape a iesit din discutie.

"Nu sunt atat de suparat pe Victor Ponta, cat sunt de suparat pe Melescanu, ca a pus intr-un monitor oficial toate activitatile secrete ale SIE de dragul de a face aceasta extindere de la ofiteri activi si la rezervisti", a tinut sa precizeze Traian Basescu.

L-a acuzat pe Teodor Melescanu ca a generat un grav incident de securitate, ca a actionat politic in fruntea serviciului, ca i-a ascuns presedintelui informatii:

"L-as intreba pe Melescanu, daca ar ajunge presedintele Romaniei, ce ar face cu un sef de informatii care i-ar refuza o informatie?".

Si presedintele a extins chiar sfera atacului, intrebandu-se daca e bine sa mai fie pastrata regula ca in fruntea serviciilor sa fie pusi civili proveniti din viata politica pentru ca uite la ce nenorociri se pot deda.

Deci, in mod paradoxal, presupusa deconspirare a lui Ponta l-a tintit pe Melescanu. De ce oare?

Cand a aflat presedintele ca Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit si inca unul care s-a aflat intr-o situatie de incompatibilitate constitutionala, dupa cum a denumit-o?

Nu ne-a spus. Ordonanta incriminata este din 2013. Prima declaratie privind acoperitul a facut-o undeva prin august. Deci e clar ca nu a aflat ieri.

Dar pana in actuala campanie nu pare sa-l fi deranjat statutul de ofiter acoperit al lui Victor Ponta. Nici acum nu pare foarte afectat de el, cum spuneam. A folosit-o pentru a-l lovi pe Teodor Melescanu in principal.

Deci dezvaluirea cred ca trebuie pusa in cheie electorala, pentru ca a fost folosita in campania electorala.

Pe Victor Ponta nu stiu in ce masura il afecteaza presupusa deconspirare. Eu as zice ca nu foarte tare, mai ales daca reuseste sa o joace bine la nivelul comunicarii. Dovezi nu exista, electoratul sau nu il crede pe Traian Basescu si oricum nu cred ca isi bate capul cu asa ceva.

Ba chiar as zice ca pentru un anumit public calitatea de ofiter acoperit ii poate da lui Victor Ponta o aura in plus, de James Bond. Unii vor zice ca este mai destept decat parea, altii vor spune ca e mai patriot decat parea.

Pentru electoratul pe care miza dl Melescanu, dezvaluirile sunt grave, pentru ca el pica in postura nu numai de mincinos, ci si de jucator impotriva intereselor nationale.

Care electorat? Aici e aici. Cu electoratul sau de acum, Teodor Melescanu nu cred ca putea emite pretentii la turul al doilea. Dar daca pica Iohannis sub verdictul de incompatibilitate? In acest caz, am vorbi de electoratul ACL, care s-ar fi putut duce spre Teodor Melescanu, nu-i asa?

Si atunci ma intreb de ce a venit Traian Basescu chitit la emisiunea de la Realitatea TV, cu documente la el, sa-l doboare pe Melescanu? Se asteapta Traian Basescu ca electoratul ACL sa devina orfan si vrea sa preintampine recoagularea acestuia in jurul lui Melescanu? Vom vedea, dar Traian Basescu a insistat mult si pe riscurile incompatiblitatii lui Iohannis.

Daca va cadea Iohannis, cine s-ar bate pe voturile lui? In primul rand, Teodor Melescanu, lovit in plin. Monica Macovei, pe care presedintele a avut grija sa o arunce in derizoriu. Si mai ramane, ati ghicit, Elena Udrea, cea cinstitia, ca sa ia potul, cel putin pe zona unui PDL debusolat.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...