Efectul bombei lui Basescu asupra acoperitului Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 19:36
10014 citiri
Efectul bombei lui Basescu asupra acoperitului Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Exista in torentul de opinii si declaratii de dupa dezvaluirea lui Traian Basescu despre trecutul de ofiter acoperit SIE al lui Victor Ponta doua trenduri de interpretare.

Sunt cei care considera ca afirmatiile presedintelui l-au facut castigator pe candidatul PSD, cu argumentul ca electoratul pesedist este imun la astfel de sensibilitati morale. Prin grila lor hermeneutica, bomba lui Basescu reprezinta cel mai de pret ajutor la care Ponta ar fi putut spera in campanie.

De cealalta parte, sunt optimistii incurabili pentru care efectul dezvalurilor lui Traian Basescu despre calitatea de ofiter acoperit SIE a lui Victor Ponta, in perioada 1997 - 2001, va avea un efect distrugator asupra prezidentiabilului pesedist, injumatatindu-i sansele de a ajunge la Cotroceni. Teoretic.

Argumentul lor are la baza forta aceluiasi principiu moral care ar trebui sa cutremure electoratul in fata unui candidat care a fost ofiter acoperit si s-ar fi putut folosi de acest lucru pentru a parveni profesional.

Potrivit declaratiilor lui Traian Basescu, recrutarea lui Victor Ponta de catre Serviciul de Informatii Externe l-ar fi propulsat pe tanarul procuror de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 direct la Parchetul General, in 1998. Dar lucrul si mai grav care ar trebui sa sperie la profilul moral al premierului este incompatibilitatea constitutionala in care s-a aflat procurorul Victor Viorel Ponta in momentul in care a semnat ca ofiter acoperit pentru SIE.

Dovada pe care Traian Basescu a adus-o in sprijinul afirmatiilor sale, o hotarare de guvern din 2013 prin care Victor Ponta (in complicitate cu Teodor Melescanu) i-a secretizat si pe fostii ofiteri acoperiti, are tot atata valoare juridica pe cat au si afirmatiile sale despre cat de corupt a ajuns sa fie premierul Romaniei.

Din acest moment, e aproape sigur ca nu vom afla niciodata negru pe alb daca Victor Ponta a fost sau nu a fost cu adevarat ofiter acoperit SIE. Vor exista doar conexiuni indirecte pe care dusmanii si aparatorii lui Ponta le vor produce in raport cu realitatea, iar de aici va rezulta si gradul de incredere si forta argumentelor pe care cele doua tabere le vor folosi in campanie.

Din aceste motive, marea batalie asupra efectului declaratiilor lui Traian Basescu despre starea de ofiter acoperit a lui Victor Ponta ramane sa fie purtata exclusiv mediatic. Cel putin pana la aparitia unor noi dovezi, sarcina echipei candidatului PSD pare a fi destul de simpla. Bazandu-se pe credibilitatea scazuta a presedintelui, aparatul de propaganda al premierului a sters dintr-o lovitura acuzatiile: sunt produsul unui om tulburat, minciuni si calomnii, a spus si Victor Ponta de langa moastele Sfintei Parascheva.

Ba Antena 3 si PSD-ul se intreba daca nu ar fi necesar un control psihiatric la care sa fie supus Traian Basescu.

De cealalta parte, cei care sunt convinsi de adevarul afirmatiilor lui Traian Basescu incearca din rasputeri sa atraga atentia asupra pericolului extrem care pandeste Romania in cazul in care un om precum Victor Ponta ar ajunge presedinte. Misiunea lor este infinit mai dificila, intrucat au doua sarcini de implinit.

In prima faza, trebuie sa credibilizeze o informatie venita din partea unui presedinte decredibilizat si, pasul doi, sa reuseasca sa provoace panica intr-un electorat blazat, satul de scandaluri si invatat cu bombe si petarde de campanie din anii trecuti.

Pierderea alegerilor de catre Mircea Geoana in 2009, provocata in primul rand de labilitatea morala de care a dat dovada in fata aceluiasi Traian Basescu, ar trebui sa fie un semnal de alarma si pentru Victor Ponta. Electoratul nu este deloc insensibil la probleme morale, dimpotriva.

Dar pentru asta, Ponta are nevoie de un contracandidat care sa aiba forta si credibilitatea sa-i demaste slabiciunile. Din fericire pentru el, se pare ca asa ceva pur si simplu nu exista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Ponta ofiter acoperit SIE , #ofiter acoperit