Ziare.com

Ponta, ofiter acoperit: Ce spun legea si Constitutia

de Camelia Badea
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 17:04

   

Ponta, ofiter acoperit: Ce spun legea si Constitutia
Dezvaluirea facuta, luni seara, de presedintele Traian Basescu in legatura cu faptul ca Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit in timp ce exercita si functia de procuror ar putea avea si efecte legale, nu doar electorale.

Despre acest aspect s-a discutat inca din momentul in care presedintele a anuntat ca printre candidatii la prezidentiale se afla si un fost sau actual ofiter acoperit, opiniile fiind impartite.

Ponta, ofiter acoperit - Desfasurarea evenimentelor LIVE

In timp ce unii comentatori au afirmat ca Victor Ponta ar fi incalcat legile si Constitutia fiind simultan procuror si ofiter acoperit, altii au negat si au subliniat ca, si daca ar fi fost asa, oricum mare parte din fapte s-ar fi prescris.

Basescu a dezvaluit: Ponta a fost ofiter acoperit al SIE

Ponta, prima reactie dupa dezvaluirile lui Basescu: Sunt numai minciuni. O sa ma rog si pentru el

Inclusiv marti, dupa dezvaluirea facuta de presedinte si reactia premierului, au existat opinii opuse pe aceasta tema.

In timp ce ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a comentat zambind, spunand ca singura situatie de conflict cu legea a fost atunci cand "era vorba de ofiteri care au turnat la Securitate, care au facut politie politica", presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat ca presedintele trebuia sa sesizeze Parchetul din momentul in care a luat la cunostinta de situatia in care s-ar fi aflat Ponta.

Ponta, ofiter acoperit Cazanciuc: Doar cei care au turnat la securitate sunt in conflict cu legea

Tariceanu: Declaratiile despre ofiterul acoperit Ponta sunt "golanii marca Basescu"

Printre paragrafele de lege invocate de cei care spun ca Parchetul General ar trebui sa se autosesizeze se numara, in primul rand, un articol din Constitutie.

Astfel, conform articolului 131 alin.2 din vechea Constitutie, valabila pana in 2003, si respectiv articolul 132 alin. 2 din Constitutia actuala, "Functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior".

Pe de alta parte, Legea 92/1992 prevede si ea la art. 111. alin. 1 ca "functia de magistrat este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior".

In plus, art. 122 litera j) mentioneaza ca abatere disciplinara "incalcarea altor prevederi ale legii, referitoare la incompatibilitati si interdictii privind pe magistrati".

De altfel, mai multi comentatori au semnalat faptul ca, daca vor fi scoase la iveala documente compromitatoare, cum ar fi state de plata care sa confirme ca a primit bani de la SIE, iar Victor Ponta ar fi semnat, in calitate de procuror, ca nu este ofiter al unui serviciu de informatii, el ar putea fi acuzat si de fals in acte publice, iar DNA este indreptatita sa faca verificari cu privire la acest aspect.

O problema ar putea avea si fostii directori ai SIE, Catalin Harnagea (31 iulie 1997 - 31 decembrie 2000), Gheorghe Fulga (2001-2006) si Teodor Melescanu (2012-2014), institutia fiind responsabila de o eventuala racolare a lui Victor Ponta.

Legea Nr. 1/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe prevede la art. 17 (1) ca "selectionarea, incadrarea, acordarea gradelor si inaintarea in grad si functii, transferarea, trecerea in rezerva, incetarea sau desfacerea contractului individual de munca al personalului Serviciului de Informatii Externe se fac potrivit legii, Regulamentului privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe, Statutului cadrelor militare si regulamentelor militare, precum si altor dispozitii legale".

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe fostul director SIE Teodor Melescanu ca a clasificat informatii printr-o hotarare de guvern emisa in 2013 care nu a fost prezentata in CSAT, cu scopul de a-l proteja pe Victor Ponta.

Legea nr. 182 din 2002 privind protectia informatiilor clasificate prevede la art. 33 ca "este interzisa clasificarea ca secrete de serviciu a informatiilor care, prin natura sau continutul lor, sunt destinate sa asigure informarea cetatenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludarii legii sau obstructionarea justitiei".

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni seara, ca prim-ministrul Victor Ponta ar fi ofiterul acoperit la care s-a referit in repetate randuri inainte de inceperea campaniei electorale pentru Presedintia Romaniei.

"Zambeste acum, cand e prim-ministru, ii merge, dar cand va fi presedinte, nu ii va merge. Ponta trebuie sa recunoasca ca in '97-2001 a fost ofiter acoperit al SIE", a spus seful statului, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Marti dimineata, premierul Ponta a spus ca dezvaluirile facute de Basescu "sunt numai minciuni".

Victor Ponta a precizat ca, din 1995 de cand a absolvit facultatea, si pana in prezent, a respectat legile tarii si si-a "servit tara", atat in calitate de magistrat sau deputat, cat si de ministru.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9168 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@hamurabi

Nu mai gíndi ba asa Harambaburat.Vrei sa creada románii ca sustii minciuna si hotzia?

 

Ce spun unii :

Melescanu : "In legatura cu Hotararea de Guvern din 2013, potrivit prevederilor condititutioanle si a tuturor legilor in vigoare, serviciile de informatii si sefii acestora nu au drept la initiativa legislativa"
Ce spune SIE :"Documentul, elaborat la nivelul departamentului juridic, cu aportul de specialitate al tuturor structurilor institutiei, a fost semnat de conducerea SIE si, ulterior avizarii, potrivit legii, a fost inaintat Guvernului spre aprobare." ?!?!?
Ce spun eu :hotarirea cu pricina (223 din 30 aprilie 2013)a fost emisa "In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicată, si al art. 22 din Legea nr. 182/2002 "
art. 108 din Constitutie se refera
Actele Guvernului
(1) Guvernul adoptă hotărari si ordonante.
(2) Hotărarile se emit pentru organizarea executării legilor.
(3) Ordonantele se emit in temeiul unei legi speciale de abilitare, in limitele si in conditiile prevăzute de aceasta.
(4) Hotărarile si ordonantele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru, se contrasemnează de ministrii care au obligatia punerii lor in executare si se publică in Monitorul Oficial al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta hotărarii sau a ordonantei. Hotărarile care au caracter militar se comunică numai institutiilor interesate.
Ce spune art.22 din Legea nr. 182/2002
ART. 22
(1) Autoritătile publice intocmesc liste proprii cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat in domeniile lor de activitate.
(2) Listele cuprinzand informatiile secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau detinute de autoritătile ori de institutiile publice, se aproba si se actualizează prin hotărare a Guvernului.
(3) Hotărarile Guvernului privind aprobarea listelor cuprinzand informatiile secrete de stat se comunica Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe si, după caz, celorlalte structuri informative cărora le revin, potrivit legii, sarcini de organizare a măsurilor specializate de protectie.
Motivarea este total aiurea.
Mai ales ca aceeasi lege (Legea nr. 182/2002)spune clar la ART. 6
(1) Standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate sunt obligatorii si se stabilesc de către Serviciul Roman de Informatii numai cu acordul Autoritătii Nationale de Securitate.
Scurt si la obiect.
Si mai e o manarie : Hotarirea 223 din 30 aprilie 2013 spune :
ART. 3
(1) La data intrării in vigoare a prezentei hotărari se abrogă Hotărarea Guvernului nr. 1.209/2002*) privind aprobarea Listei cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe.
-----
*) Hotărarea Guvernului nr. 1.209/2002 are caracter militar si nu a fost publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(2) Prezenta hotărare se publică in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
No coment.

 

Piorel pictor Vonta primul mitoman cleptoman al Romániei.

Piorel pictor Vonta primul mitoman cleptoman al Romániei.
Acest plagiator mincinos este cel mai jenant personaj politic care se afla íntr-o functie de conducere a Romániei. Acest hotz, mincinos si suspect de crima care este Piorel pictor Vonta primul ministru al Romániei este o rusine pentru Románia si románi, este o mizerie morala care arunca o pata de mizerie pe imaginea Romániei si románilor.

 

Toti cei care-l sustin pe Ponta si pe care-i vedem zilnic pe tv-uri

... pledand ca el sa ajunga la Cotroceni, au interese personale si nu-i intereseaza absolut de loc tara si viata a milioane de romani. Pun pariu cu oricine ca nici unul dintre acesti sustinatori nu poate spune, cu mana pe inimă, macar o singura calitate care sa-l recomande pe Ponta pentru functia suprema in stat.

Atentie mare la acest aspect!!!

Atentie mare la acest aspect. De aici pleaca toata treaba, iar basescu as acum il stim nu bate campii.
"Basescu l-a acuzat pe fostul director SIE Teodor Melescanu ca a clasificat informatii printr-o hotarare de guvern emisa in 2013 care nu a fost prezentata in CSAT, cu scopul de a-l proteja pe Victor Ponta.

Legea nr. 182 din 2002 privind protectia informatiilor clasificate prevede la art. 33 ca "este interzisa clasificarea ca secrete de serviciu a informatiilor care, prin natura sau continutul lor, sunt destinate sa asigure informarea cetatenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludarii legii sau obstructionarea justitiei"."
Deci s-a incercat pe orice cale sa fie "acoperit" de tot Ponta ca sa paota candida, ceea ce este fff grav.

Tineti minte 3 cuvinte: Victor Ponta, Presedinte!

Restul sunt spasme basiste fara niciun efect!

Care ofițer acoperit?Ponta?Marin Preda-Delirul.

Tribul securist băsist e intarziat rău,chiar dacă e numai 19:48

Un ofițer sub acoperire inseamnă un ofițer care are o identitate falsă, are o biografie pe care trebuie să o invețe. Dacă era ofițer acoperit nu-l mai chema Ponta, iși schimba numele și nu mai știa nimeni de el. (...) Dacă vă uitați bine in legile existente, atunci in '97, avea voie, pentru că el nu era folosit pe spațiul intern să dea informații despre colegii lui procurori. Era folosit intr-o misiune diplomatică, in exteriorul țării.

Ponta si cu Melescanu au "srvit patria"

Patria lui Ilici a lui Dogaru, a lui Dragnea si, doar putin si pe-a lui Putin.
Votati-l, romani si-o sa faceti din Romania o Moldova si-o Oltenie, din Moldova o Republica Moldoveneasca si din Republica Moldoveneasca o Transnistri.
N-ati inteles nimic nici din tragedia Serbiei, nici a Ucrainei si nici din pozitia lui Orban coroborata cu evenimentele de la Targu-Mures.
Ia pronuntati cu mine cursiv, fara aglutinare, Afganistan.
E doar Piciorul de Plai, gura de rai a paradisurilor artificiale, a macului si-a heroinei.
Fii barbata, Ponta si-ti va iesi o Romanie afganistana cu carnavale ca la Rio, cu o populatie cu babinele ca hamsterii plina de kefi ca-n Sudul Peninsulei Arabice, cu femei carand apa si cu barbati virili din kalasnikov impotriva unei populatii europene intoxicate de culturi romanesti de-ale lui Marga qi Bin-Laden, si cu interventii cand Nato sa va arda cylturile, cand rusesti sa va arda pe toti.
Deveselu si umbrela amricana nu-i buna.
Bun mai e Voiculescu iesit de la zbarna si pus pe alea-alea.
La mai mare, baieti caci asta-i vi-i binele si mai binele ca surioara a Raului.
Raului Absomut.
Caci unde-i bine, nu-i de mine. Hop si eu, unde-i rau.
Gandeste gumateste, cai dupa mintea ta, ce neroada-i lumea si ce destept esti tu cu gumari noi si-o galeata pe crestet, pe crestere si pe byna-crestere.
Siktir.

Stimate domn,

nu e nici o diferenta intre ba-ul dvs si fa-ul lui Ponta.
Mai ramane sa hahaiti ca distinsul santajist Basescu.
Ca aveti dvs ceva probleme de perceptie a evenimentelor e numai problema dvs.Poate mai recititi si ganditi la cele ce le-am scris ca altfel dati impresia unui bornat politic care are doar obsesii personale.A fura sau copia un act strict secret de importanta deosebita pentru siguranta nationala,profitand de functia detinuta, este o infractiune mult mai mare decat a copia o carte.Unii sunt condamnati la sute de ani de puscarie sau chiar la scaunul electric sau streang.

"Ponta, ofiter acoperit"

Este plină pagina ZIARE.COM de acest titlu, dar unde este dovada ? Mai ușor cu manipularea, domnilor talibani băsiști, oricum Udrea nu va depăși 3 %.

 

Orice roman poate deveni erou daca aduce dovezi capabile sa-l

... impiedice pe Ponta de a candida la functia suprema in stat. Acesta este si scopul domnului Băsescu, indiferent de consecinte. Un Ponta, care in doi ani si jumatate nu a guvernat tara macar o zi, macar o ora, dovedind incompetenta si iresponsabilitate, un Ponta, care de doi ani si jumatate tine tara intr-un scandal permanent, nu poate sa fie un bun presedinte. Ca sa scape de tara, de romani, de obligatii ne da rusilor, chinezilor sau islamistilor asa cum a dat si acele sute de milioane de euro de care pomenea Presedintele Basescu.
Treziti-vă romani ca sa ne luam tara inapoi.

@bengosul2007 17.32

- ma doare la bashketzi de udrea(nici nu e asta subiectu') pe mine ma intereseaza sa dispara pontax shi psd-u cu totzi baronii lui ! :o(((

"Ponta, ofiter acoperit: Ce spun legea si Constitutia"

silvia_h:"orice roman care l sustine pe ponta..

....are interese personale.Te referi la tine,pt ca tu esti toata ziua pe forum,probabil ca nu faci asta free.Ai un interes anume.Cum idola ta,Udrea nu va lua nici 4%,in ce barca vei sari dupa alegeri?Fara Base si fara Udrea,vei fi ca frunza-n vint.Iar pensia de 1000 de lei nu-ti va mai ajunge.Noroc cu Ponta,ca o va majora cu 5%,ca idolul tau voia sa-ti taie un sfert din ea,acum citiva ani...

Nu mai e nevoie de nici o dovada-Bengosule

Mai este sau numai a fost ofiter acoperit,ce importanta are,sti cu toti cine e...
Un TRADATOR,,,numai creduli ,pomanagii,mintali redusi,..poate sa mai creada.
Cititi articolul de mai jos 17,35 dovezi clare.
Pontacu a manipulat justitia ,dar zice ca Presedintele o face.
G. de Gorj are o mentalitate begoasa.

Ba' baiete, bati campii

Aici este vorba de Ponta si de faptul ca a incalcat cu buna stiinta niste legi dupa care a fost acoperit de Melescanu.
Tu esti de acord ca TOTI sa respectam legile tarii, sau vrei sa ne dam in cap pe strada?!

@globedreamer

Eu te votez cu 5* si astia de la ziare.com te puncteaza cu 2*. Ceva e ciudat aicea, punctajul tau e sub acoperire?
O seara buna.

va simtiti in siguranta ,cind mergeti prin

Bucale noapte???
Aveti incredere in politai de azi??
Aveti incredere in justitie??? medicina?? invatamnt???
Aveti incredere in strazile(aut) sa nu dati in gropi??
Aveti incredere in Prim-ministru.. actual???
Daca raspundeti DA la toate intrebarile ..Va felicit.

sevastian, 18:12 - te rog eu mult, nu mai acuza ziare.com ca nu se

... implica la modul acesta. Ambidextru, azi cu nick-ul si avatarul meu, sta permanent pe forum si, cum apare un comentariu care nu-i pe placul lui, isi scoate toate clonele la interval, si noteaza cu unu. Crede-ma ca stiu ce spun. Am lucrat aproape trei ani la ziare.com si nu fac ei asa ceva.

Ponta, ofiter acoperit: Ce spun legea si Constitutia

Pe cine intereseaza ce spune lege??? Cat timp avem
la conducerea Guvernului un MIncinos care face Legii
cum vrea el,si tot el nu le respecta.Pedepsiti TRADATORUL w ponto sa putem crede in LEGI!!
Iata ce scrie un cititor ;
Lukoil
Sa nu uitam ca dupa cum a procedat Ponta cu Lukoil cred ca se adeveste ca este ofiter acoperit si manipulat de Rusia ,doar dobitocii nu isi pot da seama, e la mintea cocosului cine este Ponta, domnule Ponta nu trebuie sa ne mai spunti nimic stim cine si ce sunteti ,suntem noi romanii creduli da nu si prosti , am incercat sa va credem de ate ori ati mintit acum nu se mai poate, ati pierdut inca un vot si cred ca vor mai fi multi ca mine,am crezut in dumneavoastra dar vedem ca sunteti un tradaor de neam de tara, dar daca tinem cont ca sunteti albanez nu prea mai avem la ce sa ne asteptam, mai puteti minti doar gloata dumneavoastra Dambo-viteii si tiganii Bucuresteni

 

De astazi,

problema daca Ponta a fost sau nu acoperit nu mai are nici o importanta.Nu cred ca votantii psd se impiedica de acest amanunt neesential dar se creaza o mare problema de siguranta nationala.Problema cu Ponta agent acoperit este menita sa divizeze si sa scarbeasca si mai mult votantii de dreapta si nu pe aia de stanga.Cu cat se dezbate mai mult aceasta lista aflata in posesia lui Basescu,ILEGAL,cu atat Rombanana va fi izolata atat in UE cat si in NATO.Practic presedintele de 10 ani a Rombananei ne anunta pe noi si pe intreaga lume ca el pleaca acasa cu toate secretele de maxima importanta la care a avut acces in calitate de sef CSAT si ca le va folosi impotriva oricui care nu-i face pe plac.Pun pariu ca are inregistrari si poze compromitatoare si cu cantareata de la Ciresica pe care o va santaja sa-i cante pe degeaba.
Problema este foarte serioasa intr-o tara aproape instabila situata intr-o zona de conflict dintre doua doctrine militare si ameninta insasi stabilitatea flancului estic nord-atlantic.Problema este foarte serioasa si nu cred ca americanii vor lasa in ceata o asemenea vulnerabilitate la cheremul unui petrecaret indragostit lulea.Poate ne trezim ca maine Basescu,sunt ferm convins pana si la arderea pe rug,este capabil sa vanda oricui,rusi,ISIL,etc, da mai mult toate secretele cu care a plecat ilegal acasa profitand de pros.teala rombananierilor.
Parlamentul rombananier nu constientizeaza si nici candidatii ce bomba pe picioare contra tarii este Basescu daca nu este izolat prin inchidere intr-o inchisoare de maxima siguranta.
Pana la urma Basescu a facut si un lucru bun,Rombanana nu s-a schimbat cu nimic,ca atitudine a conducatorului suprem,fata de dec 89.Prin legea dezvoltarii ciclice am ajuns in acelasi loc,diferenta e ca gasim blugi si Kent la magazi si nu la bisnitarii din port.

 

O persoana care a incalcat Constitutia nu poate fi garantul respecta

respectarii acesteia - O tara a carei constitutie nu este respectata este o tara vraiste - "Asa sa ii ajute Dumnezeu!" din juramantul prezidential al unui sperjur, se va rasfrange in mod negativ asupra a 20 de milioane de cetateni - Degeaba veti plange dupa, ganditi-va bine pe cine vreti sa votati sau daca vreti sa votati! - Acesta este motivul pentru care nu am ce cauta la vot - Nu vreau sa preiau asupra mea consecintele negative ale faptelor unui presupus sperjur care eventual ar castiga alegerile - O zi buna

 

hotie pe fata

Un om de nimic acest Ponta. Nu este in stare sa respecte constitutia unei Tari dar are pretentia de a ajunge in statututul de conducator al acesteia.Un om de nimic,fara scrupule care este inadegvat unui rol de lider.Romania are nevoe de un luptator,iar Ponta nu este esta sau cel putin in lupta pentru ridicarea Tarii la adevaratul sau statut in Europa.

 

Ponta, mai presus de lege

Legea este facuta ca sa fie acolita. Cand a respectat Poanta legea? Ce sa plagiezi este legal ? De ce ar face-o tocmai acum, cand mai are "putin, atat de putin" ca sa puna mana pe ciolanul cel mare. Atunci sa introduce in legalitate si plagiatul, si detinerea de functii multimple. Il va gasi nevinovat si pe Felix.

 

@silviu.silvian

Sa tine-ti minte 3 cuvinte: Victor Ponta Minte!

 

ce conteaza ce scrie in Constitutie si in pravile ca doar lumea....

...a uitat ca noi suntem tara lu' "curat murdar neconstitutional, dar umflati-l", iar voi, cei 75% din aligatori, in trei coceni pe viorel bagati-l!
deh, mandra, pitoreasca, eterna si fascinanta Romanie....

 

Pleaca acasa Ponta!!!

S-au regrupat criticii lui Traian Băsescu. Ei susțin acum că președintele nu mai poate fi credibil in fața NATO și UE pentru că așa cum l-a demascat pe Ponta ca fiind fost ofițer sub acoperire (ceea ce dacă n-ar fi adevărat, aș zice că e o glumă proastă, la fel cum e insuși premierul), ar putea devoala secrete ale aliaților noștri. In ingustimea minților pesedisto-aceliste nu există oare vreo luminiță cat de firavă care să le aducă cate-o mică epifanie personală sau de grup, anume că poate NATO era la curent cu activitatea măritului premier și total de acord cu momentul ales de președinte pentru demascarea acestei caricaturi, adevărate calamități naționale? Iar dacă, așa cum tot criticii lui Băsescu spun, imbecilul mincinos ar deveni președinte fără ca națiunea și aliații să afle decat prea tarziu, Romania ar fi mai credibilă in ochii aliaților? Chiar credeți că Traian Băsescu nu s-a consultat cu cine trebuie și că n-au căzut de acord că acest vierme trebuie strivit? Mira-m-aș să mai existe naivi care să-și imagineze că NATO și SUA ar prefera din principiu un apropiat al Moscovei la butoanele unei țări in care au investit militar și logistic. Așa că... lăsați-o jos, că măcăne. Sau miaună, in cazul nostru.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor