Ponta, ofiter acoperit: Ce spun legea si Constitutia

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 17:04
9450 citiri
Ponta, ofiter acoperit: Ce spun legea si Constitutia

Dezvaluirea facuta, luni seara, de presedintele Traian Basescu in legatura cu faptul ca Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit in timp ce exercita si functia de procuror ar putea avea si efecte legale, nu doar electorale.

Despre acest aspect s-a discutat inca din momentul in care presedintele a anuntat ca printre candidatii la prezidentiale se afla si un fost sau actual ofiter acoperit, opiniile fiind impartite.

Ponta, ofiter acoperit - Desfasurarea evenimentelor LIVE

In timp ce unii comentatori au afirmat ca Victor Ponta ar fi incalcat legile si Constitutia fiind simultan procuror si ofiter acoperit, altii au negat si au subliniat ca, si daca ar fi fost asa, oricum mare parte din fapte s-ar fi prescris.

Basescu a dezvaluit: Ponta a fost ofiter acoperit al SIE

Ponta, prima reactie dupa dezvaluirile lui Basescu: Sunt numai minciuni. O sa ma rog si pentru el

Inclusiv marti, dupa dezvaluirea facuta de presedinte si reactia premierului, au existat opinii opuse pe aceasta tema.

In timp ce ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a comentat zambind, spunand ca singura situatie de conflict cu legea a fost atunci cand "era vorba de ofiteri care au turnat la Securitate, care au facut politie politica", presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat ca presedintele trebuia sa sesizeze Parchetul din momentul in care a luat la cunostinta de situatia in care s-ar fi aflat Ponta.

Ponta, ofiter acoperit Cazanciuc: Doar cei care au turnat la securitate sunt in conflict cu legea

Tariceanu: Declaratiile despre ofiterul acoperit Ponta sunt "golanii marca Basescu"

Printre paragrafele de lege invocate de cei care spun ca Parchetul General ar trebui sa se autosesizeze se numara, in primul rand, un articol din Constitutie.

Astfel, conform articolului 131 alin.2 din vechea Constitutie, valabila pana in 2003, si respectiv articolul 132 alin. 2 din Constitutia actuala, "Functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior".

Pe de alta parte, Legea 92/1992 prevede si ea la art. 111. alin. 1 ca "functia de magistrat este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior".

In plus, art. 122 litera j) mentioneaza ca abatere disciplinara "incalcarea altor prevederi ale legii, referitoare la incompatibilitati si interdictii privind pe magistrati".

De altfel, mai multi comentatori au semnalat faptul ca, daca vor fi scoase la iveala documente compromitatoare, cum ar fi state de plata care sa confirme ca a primit bani de la SIE, iar Victor Ponta ar fi semnat, in calitate de procuror, ca nu este ofiter al unui serviciu de informatii, el ar putea fi acuzat si de fals in acte publice, iar DNA este indreptatita sa faca verificari cu privire la acest aspect.

O problema ar putea avea si fostii directori ai SIE, Catalin Harnagea (31 iulie 1997 - 31 decembrie 2000), Gheorghe Fulga (2001-2006) si Teodor Melescanu (2012-2014), institutia fiind responsabila de o eventuala racolare a lui Victor Ponta.

Legea Nr. 1/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe prevede la art. 17 (1) ca "selectionarea, incadrarea, acordarea gradelor si inaintarea in grad si functii, transferarea, trecerea in rezerva, incetarea sau desfacerea contractului individual de munca al personalului Serviciului de Informatii Externe se fac potrivit legii, Regulamentului privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe, Statutului cadrelor militare si regulamentelor militare, precum si altor dispozitii legale".

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe fostul director SIE Teodor Melescanu ca a clasificat informatii printr-o hotarare de guvern emisa in 2013 care nu a fost prezentata in CSAT, cu scopul de a-l proteja pe Victor Ponta.

Legea nr. 182 din 2002 privind protectia informatiilor clasificate prevede la art. 33 ca "este interzisa clasificarea ca secrete de serviciu a informatiilor care, prin natura sau continutul lor, sunt destinate sa asigure informarea cetatenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludarii legii sau obstructionarea justitiei".

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni seara, ca prim-ministrul Victor Ponta ar fi ofiterul acoperit la care s-a referit in repetate randuri inainte de inceperea campaniei electorale pentru Presedintia Romaniei.

"Zambeste acum, cand e prim-ministru, ii merge, dar cand va fi presedinte, nu ii va merge. Ponta trebuie sa recunoasca ca in '97-2001 a fost ofiter acoperit al SIE", a spus seful statului, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Marti dimineata, premierul Ponta a spus ca dezvaluirile facute de Basescu "sunt numai minciuni".

Victor Ponta a precizat ca, din 1995 de cand a absolvit facultatea, si pana in prezent, a respectat legile tarii si si-a "servit tara", atat in calitate de magistrat sau deputat, cat si de ministru.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...