Ponta, ofiter acoperit: Melescanu respinge acuzatiile si spune ca Basescu a incalcat legea (Video)

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 14:43
7904 citiri
Ponta, ofiter acoperit: Melescanu respinge acuzatiile si spune ca Basescu a incalcat legea (Video)
Foto: B1TV

Teodor Melescanu, fost director SIE, in prezent candidat la alegerile prezidentiale, explica inca o data ca legea nu ii permita sa dezvaluie daca cineva a fost ofiter acoperit, motiv pentru care este de parere si ca presedintele Traian Basescu a incalcat legea atunci cand a dezvaluit ca Victor Ponta avea aceasta calitate in timp ce era si prorucor.

Melescanu a sustinut o conferinta de presa, marti, la ora 14:00, in care a respins acuzatiile aduse de seful statului luni seara si a facut cateva precizari suplimentare.

Fostul director SIE a dezvaluit in primul rand ca Traian Basescu a fost primul presedinte de dupa 1989 care "a solicitat serviciilor de informatii liste cu ofiteri acoperiti".

"La ce i-a folosit ati vazut aseara", a comentat el.

Ponta, ofiter acoperit - Desfasurarea evenimentelor LIVE

Teodor Melescanu a explicat ca serviciile nu au drept de initiativa legislativa, acesta fiind motivul pentru care a fost emisa Hotararea de Guvern 233 din 2013 mentionata de Traian Basescu, prin care se extindea secretul de stat si asupra fostilor ofiteri acoperiti. Totusi, el a considerat-o "oportuna", explicand ca "nici presedintele, nici premierul si nici directorul SIE nu pot trimite oameni cu buna stiinta sa isi riste viata asteptand ca la intoarcerea in tara sa ii deconspire".

Fostul director SIE a facut trimitere la Legea 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE care prevede la art.10 alin.2 ca "Sursele de informare, metodele si mijloacele de munca nu pot fi dezvaluite fata de nimeni si in nici o imprejurare".

El a precizat ca in momentul in care presedintele i-a cerut lista ofiterilor acoperiti el avea doua posibilitati: "sa respect legea si sa nu o respect".

"Raspunsul transmis presedintelui nu a fost al meu, ci al institutiei", a explicat Melescanu de ce a refuzat sa ii dea informatiile solicitate lui Traian Basescu.

Totodata, Melescanu a respins ideea ca cineva din SIE i-ar fi dat informatii presedintelui fara avizul sau.

"SIE nu s-ar compromite niciodata cu asemenea practici. Ori de cate ori au fost solicitate informatii de la Cotroceni, ofiterii m-au informat, au primit aprobarea mea si mandatul necesar pentru ce aveau de spus acolo. Sunt profund dezamagit de modul in care presedintele isi incheie mandatul", a mai spus Melecanu, adaugand ca dupa 10 ani in care serviciile au slujit statul roman "este ilegal si imoral sa fie tarate in asemenea scandal".

Teodor Melescanu a declarat ca "merge inainte" cu candidatura sa independenta la presedintie, pentru ca a primit astfel un "nou imbold si un argument in plus" ca Romania are nevoie de un presedinte serios, lucid, onest.

Basescu a dezvaluit: Ponta a fost ofiter acoperit al SIE (Video)

Ponta, prima reactie dupa dezvaluirile lui Basescu: Sunt numai minciuni. O sa ma rog si pentru el

"Presedintele a incalcat legea, dar nu exista sanctiuni"

Teodor Melescanu a raspuns si la numeroasele intrebari ale jurnalistilor. El a precizat ca niciodata nu au fost discutate in CSAT listele cu ofiteri acoperiti sau alte categorii de informatii secrete ale serviciilor, indiferent de institutiile despre care era vorba.

"Sunt anexe, nu au trecut niciodata prin CSAT. Toate institutiile au asemenea liste si le aduc periodic in concordanta cu evolutiile care au loc. Nu e doar o lista a SIE", a punctat el.

Intrebat daca presedintele a incalcat legea, Teodor Melescanu a citit inca o data articolul anterior din legea 1/1998.

In schimb, acesta nu a dorit sa isi spuna punctul de vedere legat de o incalcare a Constitutiei de catre Traian Basescu.

"Nu sunt in pozitia sa facem o discutie constitutionala, din punctul meu de vedere dispozitiile legii sunt foarte clare", a mai afirmat el. Intrebat care sunt sanctiunile legale pentru incalcarea legii de catre presedinte, Melescanu a recunoscut "Nu sunt prevazute de lege".

Nu pot sa confirm sau sa infirm ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit

Intrebat direct de un jurnalist daca l-a acoperit pe Victor Ponta, asa cum a sustinut presedintele, Melescanu a replicat: "Eu nu acopar si nu descopar pe nimeni".

"Daca eu in calitate de sef al SIE spun ca nu este, ar trebui sa spun despre toata lumea, pentru ca altii s-ar simti pusi intr-o situatie foarte dificila", a explicat el de ce nu poate spune raspicat ca Victor Ponta nu a fost ofiter SIE.

Pe de alta parte, intrebat de jurnalisti, Melescanu a explicat ca el nu a lucrat la controversata hotararea mentionata de presedinte, dar a adaugat: "mi-o asum in calitate de sef al serviciului", precizand ca astfel de liste se fac anual sau ori de cate ori este nevoie.

"Noi am reactualizat-o probabil din initiativa noastra", a explicat el, dezvaluind ca anexa respectiva era facuta din 2011, dar s-a amanat aprobarea ei din cauza referendumului din 2012. Totodata, Melescanu a explicat ca a decis declasificarea ei pentru au existat procese in instanta la care era nevoie ca serviciul sa foloseasca aceste informatii pentru a se apara.

Intrebat direct daca Victor Ponta a fost sau nu ofiter acoperit, Teodor Melescanu a raspuns: "Nu cunosc, nu pot sa va spun daca a fost ofiter sau nu, nu pot sa va confirm acest lucru".

"Nu pot sa confirm, nici sa infirm, potrivit dispozitiilor legale m-as face vinovat", a completat el.

O modificare legislativa din 2004

De asemenea, intrebat daca un procuror poate fi ofiter acoperit, Teodor Melescanu a afirmat: "Incepand cu anul 2004 este interzis".

"La modificarea legii statutului magistratilor s-a prevazut, expres, ca magistratii nu pot fi ofiteri acoperiti. Din 2004. Probabil au fost preocupari fata de acest fenomen. (...) Daca din 2004 s-a simtit nevoia sa se includa in mod expres, asta dovedeste ca or fi fost numite probleme", a subliniat el.

Intrebat de cate ori a discutat cu presedintele Traian Basescu pe aceasta tema, fostul director SIE a raspuns: "O singura data, la inceputul anului 2014".

Pe de alta parte, Melescanu a precizat ca declaratiile presedintelui de luni seara ridica si alte probleme.

"Presedintele s-a referit la faptul ca are copii de la documente transmise de SIE, ceea ce potrivit legilor in vigoare este interzis", a subliniat el, precizand ca legea interzice multiplicarea documentelor cu caracter secret.

In context, Melescanu a spus ca este de parere ca SIE "ar trebui sa ceara niste clarificari organismelor care se ocupa cu secretul de stat".

Romania, afectata pe plan extern de scandal

Pe de alta parte, fostul director SIE crede ca declaratiile presedintelui afecteaza Romania pe plan extern.

"In mod sigur da. Orice deconspirare a unui ofiter acoperit care a participat la diverse activitati determina o reanalizare a tuturor cazurilor in care a fost prezent pe teritoriul unei tari, pornindu-se de la ideea ca o asemenea prezenta era ostila, ceea ce ne creeaza dificultati", a spus el.

Intrebat, daca Ponta ar trebui sa se retraga din cursa electorala, Teodor Melescanu a raspuns: "E decizia fiecaruia, dar eu nu vad niciun motiv pentru o asemenea retragere".

In ceea ce priveste demisia din functia de premier, ceruta de Monica Macovei si Elena Udrea, Melescanu a raspuns: "Nu vad sensul unui asemenea demers".

De asemenea, intrebat la ce se referea raspunsul transmis public de SIE conform caruia pe lista de prezidentiabili nu exista ofiteri acoperiti, Melescanu a precizat ca: "Termenii sunt foarte clari - actuali".

Un jurnalist a insistat, cerand ca Melescanu sa spuna daca in Guvern exista acum un fost ofiter acoperit, fostul director SIE a raspuns: "Nu pot sa va confirm decat daca aveti placere peste 30 de ani sa ne intalnim la un ceai si va spun".

Fostul director SIE a confirmat faptul ca Traian Basescu a fost prezent la sediul SIE si "a cerut sa aiba loc o discutie" cu totii membrii din conducere, "la care am participat si eu, si toti sefii".

"Si-a exprimat si si-a argumentat pozitia ca trebuie sa aiba acces la toate informatiile, iar raspunsul a fost ca are acces la absolut toate informatiile, (...) dar in legatura cu surse, modalitati, aia e bucataria noastra", a declarat el.

Cum ajunge cineva ofiter acoperit si cum iese din sistem

Intrebat cum intra si cum iese, procedural, cineva in functia de ofiter acoperit al SIE, Melescanu a spus ca recrutarea are "o etapa eliminatorie de teste de inteligenta, de cultura generala, capacitatatea de a lucra la stres, de lucru in echipa", in timp ce iesirea se face "cu acordul comun al partilor sau prin demisie, cu cerere scrisa aprobata de seful serviciului".

"Cei care au intrat si au iesit pe vremea mea as putea sa vi-i spun, daca nu mi-ar fi interzis prin lege", punctat el, negand categoric ca el ar fi stiut de vreun ofiter acoperit care sa fi ocupat si o alta functie, ceea ce l-ar fi facut incompatibil.

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni seara, ca prim-ministrul Victor Ponta ar fi ofiterul acoperit la care s-a referit in repetate randuri inainte de inceperea campaniei electorale pentru Presedintia Romaniei.

"Zambeste acum, cand e prim-ministru, ii merge, dar cand va fi presedinte, nu ii va merge. Ponta trebuie sa recunoasca ca in '97-2001 a fost ofiter acoperit al SIE", a spus seful statului, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Marti dimineata, premierul Ponta a spus ca dezvaluirile facute de Basescu "sunt numai minciuni".

Victor Ponta a precizat ca, din 1995 de cand a absolvit facultatea, si pana in prezent, a respectat legile tarii si si-a "servit tara", atat in calitate de magistrat sau deputat, cat si de ministru.

Comunicarea electorală este crucială în campania din 2024. Publică mesajul tău pe Ziare.com pentru a ajunge la milioane de români care accesează site-ul lunar. Ofertele pot fi solicitate la publicitate@ziare.com

Eveniment Quarterly Report

România se alătură demersurilor de a condamna implicarea Rusiei în procese politice și electorale din alte țări
România se alătură demersurilor de a condamna implicarea Rusiei în procese politice și electorale din alte țări
Ministerul Afacerilor Externe se alătură Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în demersul de a expune public şi a condamna încercările repetate ale Federaţiei Ruse de...
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
Partidul Naţional Liberal a aderat la Uniunea Democrată Internaţională, decizia fiind luată, în unanimitate, la Reuniunea executivă a organizaţiei care a avut loc la Washington, a anunţat,...
#Melescanu Ponta ofiter acoperit, #Melescanu Basescu Ponta ofiter acoperit , #ofiter acoperit