Ponta, ofiter acoperit SIE: In ultimii 10 ani, 70 de agenti acoperiti au fost deconspirati

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 17:35
6791 citiri
Ponta, ofiter acoperit SIE: In ultimii 10 ani, 70 de agenti acoperiti au fost deconspirati

Serviciul de Informatii Externe (SIE) sustine ca, in ultimii 10 ani, 70 de agenti ai sai au fost deconspirati, aratand si ca "personalul este resursa cea mai importanta" a acestei structuri.

Intr-un comunicat pentru Digi 24, SIE sustine ca Hotararea de Guvern invocata de presedintele Basescu in interviul de luni de la Realitatea TV, in care a afirmat ca in 2013 Teodor Melescanu a initiat o modificare a legislatiei astfel incat calitatea de fost ofiter acoperit a lui Victor Ponta sa ramana secreta, a dus la "o restrangere si nu o extindere a categoriilor de personal supuse secretizarii".

Ponta, ofiter acoperit - Desfasurarea evenimentelor LIVE

"In privinta statutului personalului SIE, modificarea adusa de HG nr.223/2013 nu reprezinta o extindere ci o restrangere a categoriilor de personal protejate la nivel de secret de stat", arata comunicatul SIE.

"Astfel, fata de prevederea initiala potrivit careia 'Informatiile, datele si documentele secrete sunt cele care se refera la personalul SIE', actuala formula, respectiv 'Informatiile, datele si documentele secrete sunt cele care se refera la personalul din domeniul activitatii informative, chiar si dupa incetarea, in orice mod, a raporturilor de munca sau serviciu' elimina din categoria personalului protejat la nivel secret de stat personalul din domeniul tehnic-administrativ, care nu este implicat in activitatea de informatii", sustine SIE.

In incheierea comunicatului, SIE sustine ca deconspirarile, foarte multe in ultimii 10 ani, au adus prejudicii serviciului si au potentialul de a dauna intereselor Romaniei.

"Nevoia acestei precizari explicite, care particularizeaza prevederile legale in materie, a fost generata de situatiile concrete cu care Serviciul s-a confruntat in ultimii 10 ani, cand peste 70 de ofiteri operativi au fost deconspirati, situatie de natura sa produca prejudicii majore SIE, in conditiile in care personalul este resursa cea mai importanta a Serviciului, iar deconspirarea unui ofiter atrage dupa sine deconspirarea actiunilor SIE si implicit, afectarea intereselor Romaniei sau ale partenerilor sai strategici", se arata in comunicatul SIE.

Basescu a dezvaluit: Ponta a fost ofiter acoperit al SIE (Video)

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni seara, ca prim-ministrul Victor Ponta ar fi ofiterul acoperit la care s-a referit in repetate randuri inainte de inceperea campaniei electorale pentru Presedintia Romaniei.

Seful statului a prezentat doua documente ca dovezi ale deconspirarii lui Victor Ponta.

Este vorba despre doua hotarari de guvern. Prima a fost adoptata de Guvernul Adrian Nastase, in 2002, si aproba lista de categorii de informatii secrete de stat din domeniul de activitate SIE, a carei anexa era secreta. Un paragraf al acestei anexe prevedea ca personalul Serviciului de Informatii Externe este secret de stat.

A doua hotarare prezentata de Traian Basescu este cea reaprobata in 30 aprilie 2013 de Guvernul Ponta si a fost publicata in Monitorul Oficial 223/2013 cu anexa nesecreta, care extindea secretul de stat si asupra fostilor ofiteri acoperiti.

Aceasta anexa nesecreta cuprindea informatii despre domeniul de activitate SIE, care, spune presedintele, ar fi trebuit sa ramana secret de stat.

Aceasta ordonanta a fost emisa de Victor Ponta la propunerea sefului SIE din acel moment, Teodor Melescanu.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...