85 de pagini - "Copygate" (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 02 Iulie 2012, ora 17:09
12611 citiri
85 de pagini - "Copygate" (Opinii)

Reactia Puterii la verdictul de plagiat primit de Victor Ponta din partea Comisiei Nationale de Atestare a Diplomelor, din care fac parte sase academicieni, inclusiv presedintele Academiei Romane, are tuse paroxistice de disperare si furie.

Arata de cata ticalosie este capabila impostura atunci cand o ataci frontal si cat de profund cangrenata este mentalitatea celor care ne conduc. Dar din apararea lui Victor Ponta a lipsit tocmai esentialul, cel de nerostit.

Puterea e disperata pentru ca in joc nu e doar soarta lui Victor Ponta. Este in joc chiar soarta USL, sunt in joc mentinerea ei si sansele ei de a guverna dupa alegerile de la toamna. "Copygate" are efectul unei bombe mai ales in electoratul urban, dar nu numai. In strainatate Victor Ponta e complet compromis, nu prea mai poate sa scoata capul in lume si sa deschida gura. Demisia ar reduce piederile, dar ea este imposibila in actualul context politic, macar pentru ca plagiatorul nu are inlocuitor in PSD.

Reactia este furibunda pentru ca pentru prima data PSD se vede infruntat institutional. Nu era obisnuit cu asa ceva. In anii 90, apoi sub cizma Adrian Nastase, mai cartea cate un ziarist, cate un ONG, dar institutiile nu miscau. Acum PSD intampina rezistenta si incaseaza lovituri grave de la CCR, de la Inalta Curte, de la Comisia Nationala de Atestare a Diplomelor, care nu se lasa incalecate. PSD nu stie sa guverneze asa. El stie doar cum e cand ai puterea absoluta, cand controlezi totul.

Si furia aceasta scoate la iveala cea mai teribila mentalitate bolsevica imaginabila. Institutiile incomode sunt desfiintate de azi pe maine sau preluate sub control direct fara nicio explicatie. Oamenii incomozi sunt demisi si odios balacariti. Cazul profesorului Marius Andruh este edificator. Dupa ce comisia condusa de domnia sa a dat verdictul impotriva lui Victor Ponta, masinaria PSD de propaganda l-a transformat in politruc al lui Daniel Funeriu, cumparat cu granturi in valoare de 7 milioane de lei.

Sa nu uitam putin pe cartea de vizita a "politrucului" Marius Andruh: membru al Academiei Romane, membru la Academia Europaea din Londra, membru corespondent al Academiei Europene de Stiinte, Arte si Litere din Paris; a predat la Universitatea din Bordeaux, Universitatea Gottingen, Mazaryk University Brno, Universite Pierre et Marie Curie Paris, Friedrich-Schiller-Universitat din Jena, Universitatea din Manchester, Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, February, Universitatea Paul Sabatier din Toulouse. O fi stiind un astfel de "politruc basist" ce-i acela un plagiat? Faptul ca ministrul Culturii, liberal, citeste in aceasta carte de vizita reperele unui politruc este siderant. In aceste conditii, intr-adevar, Puiu Hasotti nu poate fi solidar, dupa cum se si declara, decat cu grajdanul Pop.

Cat despre granturi, ele nu au fost acordate profesorului Andruh personal, ci Universitatii Bucuresti in urma deciziei unor experti straini. Dar ce-o fi atat de scandalos ca un om de stiinta cu cartea de vizita a profesorului Andruh sa primeasca finantare pentru cercetarile sale? Daca nu astfel de oameni primesc fonduri pentru cercetare, cine sa le primeasca? Grajdanii? Este laudabil ca somitati precum profesorul Adruh pot face cercetare in Romania. Dar, intelegem din reactia PSD, citeriile actualei puteri sunt altele. Ea nu recompenseaza excelenta, nu o socoteste indreptatita la finantare. PSD recunoaste implicit ca din punctul sau de vedere finantati nu sunt decat politrucii impostori, clientii politici.

Am auzit in apararea lui Victor Ponta ticalosii fara seaman, am auzit si afirmatii de un comic savuros, precum a ministrului Ioan Rus dupa care de la Aristotel si Platon n-am avut decat plagiatori. Am auzit o suma de tehnicalitati despre ordine ministeriale, cvorum, competente si extracompetente legale.

Un singur lucru nu am auzit: ca acele 85 de pagini din lucrarea lui Victor Ponta nu ar fi copiate. Nimeni n-a rostit aceasta propozitie simpla. Si ea este singura care conteaza. Aceasta este cheia intregii probleme. Un numar de academicieni cu carti de vizita impresionante au ajuns la concluzia ca 85 de pagini sunt copiate. Vreau sa spuna domnul Ponta, cu subiect si predicat, vorba grajdanului de la Educatie, ca ele nu sunt copiate. Daca poate.

85 de pagini fac diferenta dintre un om onest si un hot. Nu cvorumul, nu grantul Universitatii Bucuresti, nu ordinul din Monitorul Oficial, nu Artistotel si nici Platon. Despre ele ar trebui sa vorbeasca Victor Ponta in primul rand. Iar daca nu poate, orice alt subiect devine irelevant. Daca nu poate inseamna ca Victor Ponta, premierul Romaniei, este un hot, indiferent de cvorumul unei comisii, de laturile aruncate in capul unor somitati si de ordinele unui grajdan disperat.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Victor Ponta plagiat, #Victor Ponta doctorat plagiat, #Victor Ponta copy paste , #plagiat