Aberatia zilei: Guvernul Ponta a plagiat un proiect de lege PNL pentru care daduse aviz negativ

Joi, 23 Aprilie 2015, ora 12:45
5793 citiri
Aberatia zilei: Guvernul Ponta a plagiat un proiect de lege PNL pentru care daduse aviz negativ

Guvernul Romaniei a plagiat aproape integral, cu tot cu expunerea de motive, un proiect de lege initiat de PNL. Mai mult, in ziua in care a dat aviz negativ initiativei liberale, Guvernul a facut copy-paste si a depus propriul sau proiect la Parlament.

Reamintim de la bun inceput ca Guvernul Romaniei este condus de premierul Victor Ponta, pe care Universitatea Bucuresti l-a acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat, institutia cerand (fara succes) retragerea titlului sau de doctor in Drept.

Ponta ramane doctor in drept. Premierul spune ca "Parlamentul e mai intelept decat propagandistii"

Cerere de reanalizare a dosarului de plagiat al lui Ponta in baza unor noi probe

Cei care au descoperit smecheria facuta de Guvernul Romaniei au fost jurnalistii de la gandul.info.

Pe scurt, lucrurile stau in felul urmator. Pe 11 iunie 2014, mai multi parlamentari PNL, in frunte cu senatorul Crin Antonescu, au depus la Senat un proiect de lege prin care se cerea dublarea indemnizatiilor acordate victimelor regimului comunist. Proiectul a fost tinut prin sertarele comisiilor vreme de 5 luni.

Pe 3 noiembrie, a doua zi dupa primul tur al alegerilor prezidentiale la care a participat si presedintele PSD Victor Ponta (calificat in turul doi), Guvernul condus de acesta a emis un punct de vedere nefavorabil. "Avand in vedere evolutia prognozata a indicatorilor macroeconomici, in contextul economic actual, precum si angajamentele asumate de Romania in acordurile cu organismele financiare internationale, masurile propuse nu pot fi acceptate", se arata in documentul semnat chiar de Victor Ponta.

In aceeasi zi, Guvernul a depus la Senat, tot sub semnatura lui Victor Ponta, un proiect de lege copiat aproape integral dupa cel al PNL, in care a fost modificat doar cuantumul indemnizatiilor.

Expunerea de motive a proiectului PNL

Expunerea de motive a proiectului Guvernului

In ciuda faptului ca initiativa legislativa a liberalilor se afla de mai multe luni in Parlament, cele doua proiecte au fost puse pe ordinea de zi a Senatului in aceeasi zi.

Beneficiind de sprijinul majoritatii parlamentare conduse de Victor Ponta, proiectul copiat a fost adoptat (pe 15 decembrie), in timp ce proiectul PNL a fost amanat pana in februarie... fiind si el adoptat.

Pe 11 martie 2015, proiectul copiat a trecut si de Camera Deputatilor, legea fiind promulgata de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial pe 2 aprilie, urmand sa intre in vigoare de la 1 iulie 2015. Este usor de anticipat discursul triumfalist pe care il va tine premierul Victor Ponta, care, cel mai probabil, isi va aroga marele merit de a fi marit indemnizatiile celor care au avut de suferit in timpul regimului comunist.

Fisa de la Camera Deputatilor a proiectului de lege initiat de Guvern

"Au incalcat regulamentele parlamentare care prevad clar ca, in situatia in care exista doua sau mai multe proiecte de lege pe acelasi subiect, acestea se dezbat impreuna si se adopta in final un singur proiect compilat din textele celor supuse dezbaterii (...)

Consider ca s-a procedat abuziv in ceea ce priveste propunerea legislativa a PNL, care, repet, a fost anterioara proiectului Guvernului si ca s-a blocat dreptul constitutional de initiativa legislativa al parlamentarilor, al celor din PNL in cazul de fata", a declarat deputatul liberal Ioan Tamaian, unul dintre initiatorii proiectului original, pentru sursa citata.

Ce mai conteaza? Cine poate sa ii sanctioneze pe cei care au comis un asemenea abuz grosolan cata vreme alegatorii sunt tinuti cu ochii lipiti de televizor si privesc la telenovela Zavoranu sau geanta Elenei Udrea?

In mod normal, dupa o asemenea dezvaluire, cineva de la Guvern (nu spunem cine) si de la Senat si-ar da demisia de onoare. Dar, din pacate, Romania ramane o tara cu o democratie originala, cum bine spunea Ion Iliescu.

La final, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor de Autor, le uram "La multi ani!" tuturor autorilor, stiuti sau nestiuti, plagiati de Victor Ponta (in calitate de persoana particulara sau de oficial al Guvernului Romaniei).

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...