Augustin Ofiteru (PNR): Ponta a primit drepturi de autor pentru plagiatul sesizat la Parchet

Marti, 21 Mai 2013, ora 15:02
4743 citiri
Augustin Ofiteru (PNR): Ponta a primit drepturi de autor pentru plagiatul sesizat la Parchet
Foto: nouarepublica.ro

Augustin Ofiteru (foto stanga), vicepresedintele Partidului Noua Republica, a precizat pentru Ziare.com ca plagiatul pentru care Victor Ponta a primit NUP de la procurori se refera la o carte publicata de acesta, nu la teza sa de doctorat, iar pentru aceasta carte Victor Ponta a primit drepturi de autor.

"Toate stirile din presa mentioneaza ca domnul premier nu a plagiat in teza de doctorat. Este o mistificare grosolana. Sesizarea noastra la Parchet, semnata de mine, de Mihail Neamtu si de Adrian Papahagi, si depusa in august, nu se referea la teza domnului Ponta, ci la o carte pe care dumnealui a publicat-o, pe care a vandut-o si pentru care, probabil, a obtinut si drepturi de autor. Deci este cu totul alt caz. Reactiile din presa sunt legate in mod eronat de plagiatul tezei de doctorat", a precizat Augustin Ofiteru pentru Ziare.com.

Intrebat cum comenteaza decizia Ministerului Public de a nu incepe urmarirea penala pe numele lui Victor Ponta, date fiind dovezile prezentate precum si faptul ca avocatul Florin Plopeanu, cel care s-a ocupat de caz din partea PNR, este un foarte bun specialist, Augustin Ofiteru a raspuns: "Nici eu nu as fi semnat aceasta sesizare penala daca nu m-as fi uitat personal pe toate paginile acelea".

"E vorba despre sute de pagini din cartea respectiva care sunt identice cu pagini din alte carti. Eu lucrez in domeniul stiintific si stiu foarte bine ce inseamna un plagiat. Sigur ca asteptam reactiile unor comisii de specialitate, dar este evident ca atunci cand sute de pagini sunt identice este vorba despre un plagiat", a adaugat acesta.

Pe de alta parte, intrebat daca este o simpla coincidenta faptul ca decizia procurorilor, luata dupa luni de amanare, a aparut la scurt timp de la numirea unei noi conduceri a Ministerului Public si cu putin timp inainte ca Victor Ponta sa reprezinte Romania la Consiliul European, Augustin Ofiteru s-a aratat convins ca "evidenta" este deja cunoscuta la nivel european.

Adrian Papahagi, un alt semnatar al sesizarii penale, a comentat pe pagina sa de Facebook: "La putine zile de la instalarea noului procuror general Nitu, parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis neinceperea urmaririi penale impotriva lui Victor Ponta in chestiunea plagiatului. Amintesc ca alaturi de Mihai Neamtu si Augustin Ofiteru am depus o plangere penala in vara trecuta, revoltati de musamalizarea unui plagiat evident. Asa arata justitia in epoca Victor Ponta".

Procurorul Mihaela Litvin a decis sa inchida dosarul penal cu numarul 783/P/2012 in care Victor Ponta este acuzat ca a plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si semnata alaturi de Daniela Coman.

Decizia procurorilor a venit ca urmare a faptului ca Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, aflat in subordinea Guvernului condus de Victor Ponta, a finalizat expertiza si la data de 15 mai 2013 a decis ca acuzatiile de plagiat nu se sustin pentru ca lucrarile stiintifice au un "tipic utilizat". De asemenea, ORDA nu a putut calcula numarul sau procentul de pagini identice din cartea lui Ponta si lucrarile din care denuntatorii spun ca a plagiat.

Prin urmare, procurorul Mihalea Litvin a concluzionat ca "examinand comparativ pasajele din operele indicate in denunt nu se constata vreo reproducere, totala sau partiala in lucrarea lui Victor Ponta, asemanarile existente incadrandu-se in limitele exercitarii dreptului de autor".

In data de 23 august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva lui Ponta Victor Viorel. Plangerea a fost inregistrata cu nr. 15488/23.08.2012.

Sesizarea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010, iar dosarul penal cu numarul 783/P/2012 a fost investigat de procurorul Mihaela Lidvin.

Avocat: Sesizarea penala pentru plagiatul lui Ponta e tergiversata Interviu

Avocatul Florin Plopeanu, cel care s-a ocupat de acest caz, a precizat intr-un interviu acordat Ziare.com ca "plagiatul este infractiune, potrivit art. 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor, care se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda(...) adica poate sa duca la o condamnare in materie penala".

Specializat in drept penal, Florin Plopeanu a fost mai intai 10 ani procuror, iar in perioada 2007-2010 a lucrat ca procuror chiar la Serviciul de proprietate intelectuala de la Parchetul General. El a formulat prima acuzatie in materie penala pentru plagiat - in 2010, impotriva scriitorului George Stanca, pentru traducerea cartii "Jurnal" a lui Tolstoi. Stanca a primit o condamnare la 1 an de inchisoare cu suspendare in prima instanta, dosarul fiind acum la Curtea de Apel. Avocatul l-a acuzat pe Daniel Morar ca a tergiversat acest dosar.

Decizia procurorilor a venit la foarte scurt timp de la numirea sa in functie a noii conduceri a Ministerului Public, in frunte cu noul procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ofiteru Ponta plagiat, #procurori Ponta plagiat, #neincepere urmarire penala Ponta , #plagiat