Baroul Bucuresti: Ponta a devenit avocat in baza doctoratului plagiat

Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 10:37
10333 citiri
Baroul Bucuresti: Ponta a devenit avocat in baza doctoratului plagiat
Foto: Digi24

Baroul Bucuresti confirma faptul ca, in ianuarie 2005, Victor Ponta a devenit avocat fara concurs, doar in baza titlului de doctor in Drept la care acum vrea sa renunte din cauza scandalului de plagiat.

Intr-un raspuns oficial trimis cotidianului Romania Libera si semnat de prodecanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, se arata ca "primirea in profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat in baza dispozitiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numarul 51/1995".

Articolul la care se face referire in documentul citat prevede ca " (2) La cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor in drept".

In acest mod, Victor Ponta a evitat un examen foarte dificil, tinand cont de faptul ca, de exemplu, in anul 2013, inainte de schimbarea regulilor, din cei peste 2.300 de candidati, mai putin de 500 au promovat examenul.

Decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu, a declarat telefonic pentru sursa citata ca in acest moment nu se poate lua niciun fel de masura in acest caz, deoarece nu exista niciun fel de sesizare.

In aceste conditii, sunt greu de anticipat efectele pe care le va avea pierderea titlului de doctor pentru Victor Ponta, dupa ce acesta a declarat public ca a decis sa renunte la el.

Conform cotidianului citat, persoanele pe care Victor Ponta le-a reprezentat ca avocat in procese i-ar putea cere acestuia compensatii financiare, daca se vor considera prejudiciate. In plus, nu se stie daca acesta va mai fi reprimit in barou daca intentioneaza acest lucru, dupa ce nu va mai ocupa functii publice.

Pe de alta parte, conform declaratiilor sale de avere publicate pe site-ul Camerei Deputatilor, Victor Ponta a castigat diverse sume de bani datorita titlului de doctor, atat ca si cadru didactic universitar (circa 26.000 euro), cat si ca avocat - 380 de mii de euro.

Acuzat in iunie 2012 de revista "Nature" ca a plagiat teza sa de doctorat, lucru certificat ulterior de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare si de Universitatea Bucuresti, Victor Ponta a respins acuzatiile si a declarat ca nu va renunta la titlul de doctor si nu va demisiona pentru ca totul este o "executie mafiota" pusa la cale de adversarul sau politic, Traian Basescu.

In decembrie 2014, dupa pierderea alegerilor prezidentiale, Victor Ponta a transmis o scrisoare Universitatii Bucuresti in care a afirmat ca renunta la titlul de doctor in Drept, posibilitate inexistenta in cadrul legislativ.

Universitatea Bucuresti cere din nou Ministerului sa ii retraga titlul de doctor lui Victor Ponta

Guvernul a modificat urgent Legea Educatiei pentru Ponta. Cum va putea "scapa" de titlul de doctor

In acest scop, Guvernul pe care Victor Ponta il conduce a adoptat o ordonanta de urgenta care permite oricui doreste sa renunte la titlul de doctor fara a mai suporta repercusiunile unui plagiat.

Scrisoare deschisa adresata rectorilor din Romania: Respingeti OUG privind renuntarea la doctorate

Ordonanta cu dedicatie pentru "doctorul" Ponta: Reactia Universitatii Bucuresti

#Ponta admitere Barou avocat plagiat, #Ponta plagiat castiguri , #plagiat