Cercetatori romani ii cer lui Ponta sa-si dea demisia din toate functiile publice

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 14:18
7770 citiri
Cercetatori romani ii cer lui Ponta sa-si dea demisia din toate functiile publice

Asociatia Ad Astra i-a cerut lui Victor Ponta, pe numele caruia planeaza suspiciunea ca si-ar fi plagiat lucrarea de doctorat, sa-si dea demisia imediat, atat din functia de premier, cat si din toate functiile publice pe care detinute.

"Ad Astra cere demisia imediata a d-lui Ponta din functia de prim ministru si din toate functiile publice detinute. Intarzierea demisiei d-lui Victor Ponta inrautateste situatia Romaniei, ora de ora si zi de zi. De asemenea, daca nu se iau masuri eficiente de prevenire a unor astfel de evenimente in viitor, repetarea unor catastrofe similare este inevitabila.

Scenariul cel mai firesc si onorabil este similar cu cel care s-a derulat in Germania si in Ungaria in cazurile amintite: d-l Victor Ponta, daca stie ca nu este autorul unei parti substantiale a tezei sale doctorat, isi da demisia din toate functiile publice detinute, isi retrage teza si renunta voluntar la titluri si la alte beneficii ce decurg din titlul de doctor. Se intelege ca un astfel de act este dificil si ar genera, poate, si o criza politica nedorita in conditiile actuale", se mantioneaza intr-un comunicat postat pe site-ul Asociatiei.

Potrivit reprezentatilor Ad Astra, Universitatea trebuia sa constituie "prompt" o comisie care sa analizeze acuzatiile, in conditiile in care scandalul afecteaza intregul sistem universitar din Romania.

"Acuzatiile se rasfrang asupra intregului sistem universitar romanesc. Dincolo de aspectele penale, administrative sau civile, plagiatul este in primul rand o rusine. Demnitatile publice si posesia de titluri universitare sunt exemple de pozitii de onoare. Prima datorie fata de societate a demnitarului aflat intr-o situatie dezonoranta, chiar daca nedovedita tehnic dincolo de orice dubiu, este sa abandoneze aceasta pozitie, pentru a evita ca dezonoarea sa se transfere celor pe care ii reprezinta.

Obligatia morala a Universitatii este sa constituie prompt o comisie care sa retraga titlul acordat si sa anunte acest lucru in mod public. Retragerea din spatiul public a plagiatorului, precum si delimitarea institutiei in raport cu acesta sunt elemente esentiale pentru limitarea acestui prejudiciu", se mai precizeaza in cominicatul Ad Astra.

Nu in ultimul rand, Ad Astra mai mentioneaza ca este "absolut necesar" ca fiecare ocupant al functiilor publice sa-si identifice singur "propriile lucrari publicate in conditii incorecte".

"Pentru a preveni astfel de castrofe in viitor, consideram ca este absolut necesar pentru orice ocupant al unei functii de demnitate, sau candidat la o astfel de functie, sa identifice din timp propriile lucrari publicate in conditii incorecte, prin plagiat sau alte forme de fals, si sa le retracteze cat mai repede. Este, iarasi, un gest dificil, dar este raul cel mai mic.

Consideram ca institutiile, inclusiv partidele si mai ales universitatile, trebuie neaparat sa insiste asupra acestei clarificari si sa o asiste pe cat posibil, mai ales ca tehnologia ce ajuta la detectarea plagiatelor, cel putin a celor grosolane, progreseaza foarte rapid si este deja foarte performanta. In lipsa unor astfel de actiuni, prejudiciul pe care il genereaza plagiatul asupra propriei persoane, asupra celor apropiati, a societatilor (partide, institutii) pe care le reprezinta va fi grav si de neiertat", completeaza oficialii Ad Astra.

L.H.

Citeste si:
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...