Cerere de reanalizare a dosarului de plagiat al lui Ponta in baza unor noi probe

Joi, 19 Martie 2015, ora 20:09
4230 citiri
Cerere de reanalizare a dosarului de plagiat al lui Ponta in baza unor noi probe

Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) solicita redeschiderea dosarului de plagiat al lui Victor Ponta si solutionarea lui conform legii, aducand noi dovezi referitoare la alte patru lucrari suspectate ca ar fost plagiate.

Profesorul universitar Dorin Isoc, presedintele GRAUR, a depus noi solicitari de redeschidere a cazului la Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii si Inovarii, din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, relateaza Timpolis.

GRAUR solicita reanalizarea plagiatului constatat de specialistii Universitatii Bucuresti in cazul tezei de doctorat elaborata de Victor Ponta cu tema "Curtea Penala Internationala", sustinuta in 2003, sub conducerea lui Adrian Nastase.

Documentele depuse de reprezentantii GRAUR in data de 23 ianuarie contin si patru fise ale suspiciunii de plagiat.

Lucrarile la care se face referire in documentele depuse sunt semnate de autorii Vasile Cretu (Drept international penal, Editura Societatii Tempus Romania, 1996), Dumitru Diaconu (Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate, Editura All Back, 1999), Ion Diaconu (International Criminal Court - A new stage, Institutul Roman pentru Studii Internationale "Nicolae Titulescu", 2002) si, respectiv, Victor Duculescu (Cuvant inainte la lucrarea apartinand lui D. Diaconu, Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate, Editura All Back, 1999), relateaza sursa citata.

"Va solicitam prin prezenta (...): a) sa constatati existenta faptei de plagiat in teza depusa si sustinuta de dl. Victor Ponta (...) d) sa procedati la sesizarea organelor abilitate in legatura cu fapta de fals prin depunerea unei teze plagiate cu scopul obtinerii unui titlu stiintific, e) sa dispuneti reconvocarea, la nivelul Universitatii Bucuresti, a unei comisii de reanalizare a tezei de doctorat, de rang si competenta similara comisiei de analiza a tezei de doctorat prin care s-a decis sustinerea publica si acordarea titlului stiintific, comisie stiintifica care sa se pronunte asupra retragerii titlului stiintific acordat in conditii frauduloase", se arata in solicitare.

De asemenea, se cere anularea deciziei nr. 879/18 iulie 2012 prin care s-a respins constatarea plagiatului si emiterea unei noi decizii, de aceasta data corecte.

Cu toate ca, in 2012, expertii Universitatii Bucuresti au constatat ca Victor Ponta a plagiat "texte si idei" din alte lucrari, cerand anularea titlului de doctor in drept pe care acesta il detine, Ministerul Educatiei a refuzat sa dea curs acestei solicitari, invocand o serie de aspecte legale.

Dupa pierderea alegerilor prezindetiale din 2016, Victor Ponta a anuntat Universitatea Bucuresti ca renunta singur la titlul de doctor si, in lipsa unui cadru legal, guvernul pe care il conduce a adoptat o ordonanta de urgenta care sa ii permita sa faca acest lucru, prin modificarea legii Educatiei.

Ulterior, Camera Deputatilor a respins prin vot amendamentul respectiv.

Ministerul Educatiei a transmis intr-un raspuns dat la solicitarea Ziare.com, ca pana in urma cu o saptamana nicio persoana nu facuse cerere oficiala de renuntare la titlu in baza ordonantei respective.

A cerut oficial Ponta sa renunte la titlul de doctor in drept? Ce raspunde Ministerul Educatiei

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....