Boicot al Conferintei "Diaspora in Cercetarea Stiintifica": Nu ne patroneaza un plagiator

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 18:31
11356 citiri
Boicot al Conferintei "Diaspora in Cercetarea Stiintifica": Nu ne patroneaza un plagiator
Foto:Ziare.com

Multi dintre cercetatorii romani interesati sa participe la conferinta "Diaspora in Cercetarea Romaneasca", organizata la finalul lunii septembrie la Bucuresti, au decis sa renunte din cauza verdictului de plagiat primit de premierul Victor Ponta din partea Universitatii Bucuresti si a CNADTCU.

Cercetatorul stiintific Cristian Dogaru a lansat un apel online la boicotarea conferintei,apel care a strans deja peste 130 de semnaturi, iar prof.dr. Dan Burghelea, unul dintre cei mai influenti matematicieni romani din diaspora, propune desolidarizarea oficiala de "patronul plagiator".

"O eroare majora"

"Sub inaltul patronaj al Primului Ministru, Dl. Victor Ponta, se va desfasura la Bucuresti, in perioada 25 - 28 septembrie 2012, cea de-a treia editie a conferintei 'Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania'. Organizat sub sloganul 'Seminte de Viitor - Seeds for the Future', evenimentul isi propune sa creeze un spatiu al dialogului si al colaborarii intre cercetatori romani, indiferent de locul unde traiesc si lucreaza", dupa cum se precizeaza in comunicatul oficial al organizatorilor.

Laudabila in sine, actiunea, din pacate, se desfasoara intr-un un context nefericit. In urma cu doar cateva zile, Consiliul National de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a fost reorganizat de catre ministrul Ecaterina Andronescu, din comisiile lui fiind eliminati toti cercetatorii din diaspora.

CNATDCU a intrat "in bataia pustii" dupa ce a dat primul verdict de plagiat in cazul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta. Noul regulament si noua componenta au starnit proteste in mediul academic, cercetatorii din diaspora sustinand ca s-a ratat sansa ca "mediul academic romanesc sa fie curatat de impostori".

Proteste fata de reorganizarea CNATDCU - Se anunta o noua izolare a cercetarii romanesti

Ceea ce intriga insa este "inaltul patronaj" al lui Victor Ponta, a carui autoritate stiintifica este puternic contestata chiar de Universitatea Bucuresti, cea care i-a conferit titlul de doctor in 2003, iar acum cere Ministerului Educatiei retragerea lui. "Este vorba despre un plagiat vadit", este concluzia expertilor romani si straini care au analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta.

Sanctiunea pentru plagiat in cazul Ponta, in mainile Ecaterinei Andronescu

Desi scandalul a trecut de mult granitele tarii iar comentariile la adresa premierului roman sunt extrem de acide, Victor Ponta nu are nicio reactie. Ca o coincidenta surprinzatoare, omologul sau Dmitri Medvedev a anuntat in urma cu doar cateva zile ca in Rusia a demarat un proiect care sa permita, prin mijloace electronice, identificarea plagiatelor. "Este timpul ca lenesii sa invete cum sa gandeasca si sa munceasca de unii singuri", a subliniat Dmitri Medvedev.

Cert este ca plagiatul premierului roman poate avea efecte dezastruoase chiar pentru cei in beneficiul carora se organizeaza conferinta de la Bucuresti.

"Universitatea Bucuresti si-a spalat obrazul. Acum pata este pe obrazul garantului tuturor diplomelor emise de institutii din Romania, respectiv Ministerul Educatiei. Nu cred ca acesta se mai poate ascunde in spatele unor chestiuni de procedura. S-au pronuntat atat o comisie de specialisti cu toata credibilitatea din lume, cat si Comisia de Etica a universitatii emitente a titlului de doctor.

Cred ca Ministrul Educatiei risca sa provoace reactia Comisiei Europene de nerecunoastere a diplomelor emise in Romania, daca MECTS nu ia masurile ce se impun in urma acestor verdicte, mai ales in actuala conjunctura de imagine a Romaniei. Este important ca toata lumea sa inteleaga ca acest caz risca sa invalideze in UE toate diplomele emise in Romania, inclusiv cele viitoare de bacalaureat profesional", a explicat pentru Ziare.com Dragos Ciuparu, fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Contactati de Ziare.com, cativa cercetatori romani din tara si din diaspora au acceptat sa isi prezinte pozitia fata de boicotarea conferintei care va avea loc in curand la Bucuresti, au comentat plagiatul premierului Victor Ponta si au spus raspicat ce asteptari au de la ministrul Ecaterina Andronescu.

CRISTIAN DOGARU (Universitatea Berna, Elvetia): Domnul Ponta nu are dreptul etic si moral de a prezida o astfel de conferinta

Cristian Dogaru, cercetator stiintific la Universitatea din Berna, Institutul de Medicina Sociala si Preventiva, este cel care a lansat apelul la boicotarea conferintei pe platforma sa "civitas".

"Consider o insulta majora faptul ca o astfel de conferinta are loc 'sub inaltul patronaj al Primului Ministru, Dl. Victor Ponta', asa cum reiese de pe site-ul guvernamental care anunta acest eveniment. Domnule prim ministru Victor Ponta, dumneavoastra va aflati sub suspiciunea de plagiat academic. Din punctul meu de vedere - si din punctul de vedere al unor organisme abilitate - acuzatia este valida.

Prin urmare nu aveti dreptul etic si moral de a prezida, sub inalt patronaj sau nu, o astfel de conferinta.Va rog sa va opriti un pic si sa reflectati", se arata in comunicatul prin care Cristian Dogaru, doctor in Stiinte Sociale (Human Development) la Oregon State University, USA, anunta ca a initiat protestul de boicotare a conferintei la care deja s-au raliat multi cercetatori din tara si din diaspora.

Cristian Dogaru ne-a facut cateva precizari suplimentare cu privire la demersul sau.

"O functie nu exista in aer sau in vid. O functie este imbogatita - sau nu - de omul care o detine. De aceea se numeste 'guvernul "Ponta', 'guvernul Ciorbea', etc. Domnul Ponta intineaza functia pe care o detine mai ales prin sarguinta cu care se agata (si se foloseste) de ea pentru a-si acoperi un pacat", ne-a declarat acesta.

Dr.Cristian Dogaru si-a exprimat interesul fata de conferinta de la Bucuresti, dar a tinut sa sublinieze ca premierul "nu are dreptul de a fi afiliat cu acea conferinta" si nici nu il reprezinta "ca cercetator".

"Mai ales, nu ma 'patroneaza'. Relatia este de fapt inversa, domnul Ponta este un 'angajat' al meu, ca cetatean - vorbesc simbolic aici - ca sa faca o treaba, sa o faca cinstit si cu un trecut cinstit. De fapt, si daca ar fi nepatat, tot nu ar avea dreptul moral de a-si erija 'inaltul patronaj'.

Un prim ministru ne-activ academic ar trebui sa fie modest si sa nu-si implice numele si functia in domenii pentru care nu are calificarea necesara. Daca o astfel de conferinta este organizata de guvern, sunt alti membri ai guvernului care sunt mai indreptatiti sa 'prezideze' (simbolic) o astfel de conferinta - ministrul Educatiei, reprezentantul guvernului in Cercetare, etc", ne-a mai declarat cercetatorul roman.

In opinia sa, aproape ca nu mai are nicio importanta daca ministrul Andronescu ii retrage sau nu titlul academic lui Victor Ponta, cata vreme dovezile de plagiat sunt publice si accesibile oricui.

"Domnul Ponta este dovedit plagiator de catre cel putin patru comisii de specialitate si, mai ales, de catre evidentele clare. Singura actiune onorabila este demisia. Dar, dupa cum ne-a spus domnul Ponta vara asta, nici vorba de demisie'", a conchis prof.dr. Cristian Dogaru.

DAN BURGHELEA (Ohio State University): Desolidarizarea conferintei de patronul ei plagiator ar intari prestigiul matematicii romanesti

"Sunt convins ca a desfasura o conferinta ca cea anuntata intre 25-28 septembrie sub 'inaltul patronaj' al actualului prim-ministru, Victor Ponta, (persoana certata cu cele mai simple reguli de onestitate stiintifica) si in prezenta deciziilor recente ale Ministerului Educatiei cu privire la epurari si modificari in CNATDCU, plus a deciziilor guvernamentale cu privire la Institutul Cultural Roman, conferinta fiind anuntata ca motivata de dorinta 'intaririi legaturii cu diaspora stiintifica' si a 'largirii cooperarii comunitatii stiintifice romanesti cu cea mondiala', este o eroare majora.

In opinia mea, efectul va fi exact opus.

Desolidarizarea conferintei de patronul ei, plagiator dovedit si din nefericire tolerat de comunitatea politica, sau amanarea ei cu scopul de a fi a clar scoasa de sub acest patronaj, ar constitui o intarire a prestigiului de care matematica Romaneasca se bucura inca in lume si o continuare si intarire a loialitatii diasporei stiintifice fata de institutiile romanesti.

Continuarea conferintei (componenta de matematica a conferintei Diaspora in cercetarea stiintifica, n.red.) fara aceasta desolidarizare de patronul ei cu siguranta va inhiba loialitatea sus mentionata si va intari suspiciunea de 'slabiciune morala' si enorma 'naivitate politica' a comunitatii matematice Romanesti.

In aceste vremuri nu suntem in pozitia unei alegeri intre 'puritate morala' si 'sinucidere stiintifica'. A mentine patronajul demnitarilor certati cu interesele culturii si educatiei romanesti si cu moralitatea stiintifica este inacceptabil.

Totodata, nu cred ca Romania poate sa mentina un grad minim de respectabilitate internationala cu un premier in situatia lui Victor Ponta si nu cred ca Ministerul Educatiei poate spera la simpatia sau suportul comunitatii academice europene (in incercarea de a imbunatati educatia la toate nivelurile) cu un ministru responsabil de asemenea decizii. Romanii trebuie sa devina constienti de aceasta si sa actioneze corespunzator".

HORIA CORNEAN (Universitatea Aalborg, Danemarca): Conferinta se adreseaza adevaratilor cercetatori

"Actualul vremelnic prim-ministru nu are dreptul moral de-a patrona o conferinta ce se adreseaza adevaratilor cercetatori din tara si strainatate. Le sunt recunoscator membrilor Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti pentru curajul de care-au dat dovada in a spune raspicat adevarul".

RAUL MURESAN (Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie): Dupa orice regula de bun simt si orice norma academica, titlul domnului Ponta trebuie retras

Nu sunt sigur ca metoda boicotului e cea mai fericita, desi recunosc ca am luat deja aceasta decizie si nu voi participa la conferinta.

Pozitia transanta a Universitatii Bucuresti in cazul plagiatului evident comis de d-l Victor Ponta in teza sa de doctorat era necesara si este salutara. Prestigiul institutiei ar fi fost grav afectat daca aceasta ar fi refuzat sa adopte o pozitie clara de condamnare a acestui evident caz de impostura academica.

Consider ca in fata acestor evidente coplesitoare ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ar trebui sa retraga fara intarziere titlul de doctor al domnului Victor Ponta si sa dea astfel un semnal ca integritatea institutiei pe care o conduce nu poate cobori oricat de jos, nici macar atunci cand este supusa unor puternice presiuni politice.

Altminteri, o noua incercare de musamalizare a cazului de catre minister, de a pretinde ca negrul este alb, ar afecta definitiv si irevocabil atat credibilitatea institutiei cat si pe cea a ministrului si mai ales a universitarului Ecaterina Andronescu.

Din punctul meu de vedere, invocarea unor argumente de ordin legal, precum cele prin care Consiliul National de Etica a incercat sa il absolve de vina pe Victor Ponta, nu este nici oportuna si nici corecta.

Plagiatul este detectabil si condamnabil indiferent de existenta sau nu a unor prevederi legale referitoare la acesta. In multe tari dezvoltate din punct de vedere stiintific, problema plagiatului nu este prevazuta in legi ci este definita si transata in conformitate cu regulile de buna practica academica.

Astfel, comisiile de etica ale universitatilor din vest sunt suverane in transarea problemelor legate de plagiat, problema nefiind abordata din punctul de vedere al legislatiei nationale.

De aceea, dupa orice regula de bun simt si dupa orice norma acceptata de comunitatea academica internationala, titlul de doctor al domnului Victor Ponta trebuie retras fara intarziere."

VLAD COJOCARU (Max Planck Institute for Molecular Biomedicine, Germania): Intr-o societate bazata pe valori reale, credibilitatea unui politician ar fi compromisa ireversibil

"Cat priveste conferinta 'Diaspora in cercetarea stiintifica ...', nu stiu sigur daca boicotul este solutia cea mai buna ... Eu am apreciat aceasta conferinta ca o oportunitate importanta de a promova un dialog intre cercetatori romani din Romania si din strainatate.

Am participat in 2008, dar dupa aceea am fost dezamagit de organizare. De fiecare data am fost anuntati doar cu 2-3 luni inainte cand in mod normal o conferinta de o asemenea anvergura se organizeaza cu un an inainte. Totusi, ramane o initiativa interesanta si pozitiva. Ar trebui scoasa complet de sub patronajul oricarui politician.

Legat de plagiat, eu nu cred ca sunt foarte multe de spus. Universitatea Bucuresti a facut ceea ce era normal sa faca o universitate care se doreste de elita. Nu cred ca trebuie exagerat acum cu laudele. Cred ca trebuie pur si simplu sa constatam cu satisfactie ca o institutie in Romania a avut o atitudine profesionista intr-un caz si sa speram ca va avea aceeasi atitudine in cazuri similare.

Eu mi-as dori ca toate universitatile ce se doresc de elita sa aiba aceeasi atitudine si sa dea verdicte clare, bazate pe o argumentatie cat se poate de solida si transparenta in cazurile in care este suspectata incalcarea eticii academice.

Cred ca e important de precizat ca in acest caz a fost evidentiata foarte clar o problema majora a legislatiei care da ministerului dreptul de a acorda si revoca titlurile de doctor cand de fapt acest drept ar trebui sa apartina exclusiv universitatilor. Din pacate, noua lege a Educatiei nu a schimbat aceasta birocratie bazata pe un centralism excesiv.

Din punct de vedere academic, revocarea titlului de doctor al unei persoane dovedita ca a plagiat in lucrarea de doctorat este consecinta normala si corecta.

Intr-o societate bazata pe valori reale, credibilitatea unui om politic care e dovedit ca a plagiat si care nu trateaza cu demnitate si umilinta situatia ar fi compromisa ireversibil".

RADU TUDORAN (Ecole Normale Superieure de Cachan, Franta): Ce valoare are o conferinta asociata cu cineva care nu are demnitatea de a recunoaste ca a plagiat?

"Legat de plagiatul domnului premier as vrea sa ridic problema potentialului impact

ce l-ar putea avea asupra tinerilor studenti romani ce doresc sa aplice pentru burse pentru a studia afara. Imi este teama ca nu cumva universitatile din afara sa priveasca pe viitor cu o oarecare suspiciune diplomele romanesti, lucru ce ar fi total nedrept pentru tinerii nostri.

In ceea ce priveste conferinta in sine, ce va fi patronata de domnul premier, vreau sa spun ca primul lucru ce am invatat ca trebuie facut pentru a evalua o conferinta este sa te uiti la comitetul organizator si respectiv la invitatii speciali (cei ce sustin keynote-urile).

Ce valoare capata atunci aceasta conferinta daca se asociaza cu o persoana ce dincolo de faptul ca desi prins asupra faptului ca a plagiat, dupa cum a deliberat comisia universitatii ce i-a acordat titlul de doctor, nu are nici macar demnitatea de a recunoaste?! Poate daca recunostea puteam vorbi de zicala romaneasca cu 'Fapta recunoscuta e pe jumatate iertata'....

Cat priveste decizia Universitatii Bucuresti, ma bucur sincer ca aceasta institutie de invatamant are curajul si priceperea de a intretine un demers de disociere de acest om. Vazand acest exemplu pozitiv, cu atat mai mult cred ca si conferinta ar trebui sa se disocieze de domnul Ponta.".

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#boicot conferinta cercetare Diaspora, #conferinta Diaspora Ponta plagiat, #cercetatori Ponta plagiat , #plagiat