Ziare.com

Ce si cat castiga cei care plagiaza teza de doctorat

de Camelia Badea
Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 12:16

   

Ce si cat castiga cei care plagiaza teza de doctorat
Titlul de doctor obtinut prin plagiat presupune nu numai furt intelectual, despre care s-a tot vorbit, ci si numeroase avantaje, inclusiv materiale, deloc de neglijat.

In iunie 2012, cand a fost pentru prima oara acuzat de plagiat, Victor Ponta afirma: "Nu tin la acest titlu. Nu am boala titlurilor. Titlul de doctor nu-mi aduce niciun beneficiu. Nu predau la facultate, nu primesc un leu in plus".

Si totusi, in calitate de lector, si ulterior de conferentiar, in cadrul Departamentului de Drept Penal al Universitatii Romano-Americane, Victor Ponta castigase diverse sume de bani:
  • 25.850 de lei conform declaratiei de avere semnate pe 15.12.2008
  • 36.975 de lei in anul urmator, suma ce apare in declaratia din 19.01.2009, sau
  • 47.791 de lei, suma ce apare in declaratia datata 23.03.2010

In plus, acesta devenise avocat, in data de 1 februarie 2005, fara examen, doar in baza titlului de doctor obtinut cu mai putin de o luna inainte.

Baroul Bucuresti: Ponta a devenit avocat in baza doctoratului plagiat

Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept

Pentru ca in ultima perioada au izbucnit numeroase scandaluri de plagiat in care sunt implicati mai multi membri ai Guvernului si alti demnitari, Ziare.com a contactat doi avocati specializati in dreptul muncii pentru a afla care sunt avantajele ce insotesc obtinerea titlului de doctor, dar si la ce sanctiuni materiale se expun plagiatorii dovediti oficial.

Vechime in munca, spor la salariu

Avocatul Marius-Catalin Predut, membru al Baroului Bucuresti, a evidentiat in primul rand beneficiile statutului de student-doctorand.

"Pe toata durata activitatii, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale. (...)

Perioada desfasurarii studiilor universitare de doctorat este asimilata, conform legislatiei in domeniul pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu exceptia cazului in care studentul-doctorand realizeaza venituri pentru care plateste, in aceasta perioada, contributii la asigurarile sociale", a explicat acesta.

Pe de alta parte, este binecunoscut faptul ca functii precum asistent universitar, asistent de cercetare, lector universitar, cercetator stiintific si conducator de doctorat NU pot fi ocupate decat de persoane care detin titlul de doctor.

"De asemenea, potrivit dispozitiilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in urma dobandirii unei diplome de studii de nivel superior, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei functii publice intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati, daca studiile absolvite sunt in specialitatea in care isi desfasoara activitatea ori institutia publica apreciaza ca studiile absolvite sunt utile pentru desfasurarea activitatii. Promovarea se face prin transformarea postului ocupat de functionarul public ca urmare a promovarii examenului", ne-a mai declarat avocatul Marius-Catalin Predut.

Seful Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti: Teza de doctorat a lui Oprea e plagiat

Gabriel Oprea l-ar fi plagiat si pe Nicolae Iorga

Nou scandal spectaculos de plagiat la Guvern: Protagonist, ministrul Economiei (Video)

Totodata, avocatul Iulia Dumitru, care acorda consultanta juridica federatiei sindicale "Alma Mater", a declarat pentru Ziare.com ca "sporul de doctorat aduce un venit de 15% la salariul de baza", cadrele didactice care beneficiaza de acest spor avand salariile in limitele urmatoare:

  • Asistent: 1.200-2.000;
  • Sef lucrari/lector: 2.000-3.000;
  • Conferentiar: 2.700-3.500;
  • Profesor: 3.400 - 4.000.


"Toti cei care aveau dobandit titlul de doctor inainte de 01.01.2010 au in continuare acest spor, sub denumirea de sume tranzitorii. Persoanele care si-au schimbat locul de munca dupa 01.01.2010 au pierdut sporul de doctorat la noul angajator, chiar daca lucreaza in acelasi domeniu", ne-a mai explicat avocatul Iulia Dumitru.

Pe de alta parte, pentru functia de sef lucrari, pentru care se da concurs, titlul de doctor "este conditie la depunerea dosarului", a mai precizat aceasta.

De anumite avantaje in plus beneficiaza si conducatorul de doctorat.

"Conducatorul de doctorat are o reducere a normei daca are cel putin 4 doctoranzi in stagiu - reducere cu 1 ora. Poate avea si o crestere de salariu cu o treapta, daca numarul de doctoranzi este minim 4. Dar aceste conditii difera de la o universitate la alta, conform autonomiei universitare.

In general conducatorul de doctorat nu are avantaje salariale majore, munca fiind totusi consistenta. In cazul in care este nominalizat intr-o comisie, la alta universitate sau chiar in aceeasi universitate, suma castigata este de aproximativ 700 lei (conducatorul de doctorat si presedintele comisiei nu sunt remunerati) ", ne-a mai explicat avocatul Iulia Dumitru.

Inca un plagiat coordonat de Gabriel Oprea? Autorul, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei

Avocata lui Victor Ponta, acuzata de plagiat - ar fi copiat sute de pagini

Fost ministru al Apararii, caz incredibil de plagiat pastorit de Gabriel Oprea: A copiat si din Constitutie

Cine a plagiat returneaza banii incasati in baza titlului obtinut prin furt intelectual?

Intrebati ce se intampla cu banii castigati in baza unui titlu de doctor de un plagiator dovedit fara dubiu, avocatul Marius-Catalin Predut a confirmat faptul ca daca persoana este gasita vinovata de institutiile abilitate, ea ar putea fi obligata sa returneze sumele castigate astfel.

"Da, in situatia obtinerii unor castiguri materiale in baza titlului de doctor dobandit in mod fraudulos, persoana in cauza poate fi obligata la restituirea sumelor primite ca urmare a functiei detinute in cadrul unei institutii.

In situatia obtinerii unei functii in baza titlului de doctor dobandit in mod fraudulos, prin plagierea unei lucrari stiintifice, institutia la care persoana respectiva si-a desfasurat activitatea se poate indrepta impotriva acesteia, printr-o actiune in justitie, in cadrul careia sa solicite atat inapoierea sumelor de bani reprezentand remuneratia achitata, cat si obligarea la plata unor daune", a precizat avocatul Predut.

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - Interviu

Zeci de intelectuali ii cer lui Iohannis sa ia atitudine: Romania lucrului bine facut nu poate fi slujita de plagiatori

Pe de alta parte insa, in cazul demnitarilor plagiatul este foarte greu de stabilit oficial, un exemplu in acest sens fiind cazul lui Victor Ponta, care in ciuda numeroaselor argumente si dovezi prezentate de Universitatea Bucuresti a ramas cu titlul de doctor in drept, datorita Consiliului National de Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei.

"Este extrem de dificil de demonstrat daca o teza de doctorat are suficiente elemente care sa individualizeze respectiva teza sau elemente care se regasesc in alte lucrari, fara a fi specificate acestea ca referinte bibliografice.

Trebuie precizat ca 'drepturile de autor' au intrat in cultura noastra de curand, pentru teze mai vechi, in care nu s-a folosit sistemul de citare foarte corect, nu stiu cat de corecta este imputarea folosirii anumitor surse", a comentat avocatul Iulia Dumitru.

In plus, aceasta a precizat ca, din informatiile pe care le are, pana in prezent nu stie sa i se fi cerut unei persoane dovedite ca a plagiat "banii castigati pentru sporul de doctorat sau banii castigati din postura de conducator al unei teze de doctorat".

"Trebuie cautate astfel de cazuri, daca ele exista. Cred ca entitatea care ar trebui sa ceara aceste sume in instanta este chiar statul", a completat avocatul Iulia Dumitru.

Florian Colceag, despre plagiat: Unii cred ca daca ajung sefi sunt mai destepti. Nu e adevarat
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15346 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alt privilegiu

Alt avantaj nementionat este 15% spor la pensie!
La o pensie ptr sobolanul de rand e fix nimica, dar cand ai 1000 de euroi, incepe sa se simta.
La 1150 de euro, poti avea o vacanta continua prin orase superbe.
Astia nu mai mor, bat 100 de ani lejer, ne-au in=gropat de vii, si se pregatesc sa ne manince si copiii.
O sleahta de capcauni kleptomani!

 

 

Nu inteleg!

Orice teza are un capitol de contributii, care trebuie sa fie NOI si unice la nivel INTERNATIONAL! Si cei care au acordat doctoratul au o raspundere ... sau sunt ... necunoscatori!

 

 

dottore plagiatore

Dottore Ponta a renuntat usor la titlul de doctor pt. ca stie el bine cat a "muncit" pentru asa ceva. Daca ar fi "transpirat" pt. titlul asta s-ar fi batut pt. a-si dovedi nevinovatia. Dar asa... Cu un indrumator de doctorat precum nepotul Nastase al matusii Tamara (mare negustor de termopane si o mare belea pe capul nostru) presupun ca nici nu si-a batut capul nici macar cu scrisul tezei. Probabil ca a dat-o cuiva sa o faca.
Din cauza acestei avalanse de "doctori" gen Ponta si Oprea titlul de doctor mu nai are acea onoare pe care o impunea. Astfel de doctori nu vor fi moral niciodata la fel ca doctorul in stiinte autentic care a pierdut nopti ca sa faca o lucrare valoroasa. Dar drepturi banesti iau la fel si unii,si altii...
De ce au vrut ei si titlul de doctor pe langa functiile pe care le detin? Romanul are o vorba: "prostul nu e prost destul daca nu e si fudul". Dar pt. ei altul ar trebui sa fie: " hotul nu e hot destul daca nu e si fudul".
E penibil ceea ce se petrece. O universitate care are in palmares astfel de smecherii doctorale nu poate atrage studenti capabili. Celebra "univesitate" politica "Stefan Gheorghiu" are continuatori de nadejde. Ii vedem in politica romaneasca si in mass-media din abundenta.

 

 

cei care au acordat doctoratul au o raspundere....

- sa ia spaga de intrare si de terminare a doctoratului
- sa te lase sa copii de la altii, eventual sa-ti dea teza unui doctorand mai vechi
- sa te invete cum sa falsifici si sa plagiezi
- sa te invate drumul la Bucuresti si portile la care trebuie sa bati in caz ca se infunda ceva
- sa te ajute cu o comisie care sa nu-ti puna bete in roate si sa mearga bine, unsa de arginti multi

Shaful di doctorati ii o persoana cheie in prostitutia intelectuale in Ro!!

 

 

Daca spuma intelectualitatii =doctorul in stiinta, este un

impostor ce pretentii putem avea de la societate??

 

 

inselaciune , furt din banii publici .....

si cate si mai cate .

Niste escroci ....
si o societate impotenta .

 

 

Campioni mondiali

Mai avem inca doua domenii in care suntem "campioni mondiali de necontestat" si anume numarul de generali ai armatei romane si numarul de avocati (750.000)......nu e nimic de facut...."domne" suntem buni !!!

 

 

In interesul national, Ponta si Oprea sa dea banii inapoi.

Sunt doctori in shmenuri, nu in vreo stiinta :)

 

 

Intre Ponta si Oprea este o diferenta imensa!

Daca Ponta poti spune ca nu stia fiind discipol la Oprea avem certitutidinea ca a promovat plagiatul fiind maitre !!

Unui caducator care a indrumat mai mult de un plagiat ar trebui sa i se retraga titlul academic!!

 

 

Nu uitatzi un lucru !

Romania este tzara in care o persoana cu 3 clase primare (Elena Ceausescu) era inginer doctor docent in chimie ! Vorba cantecului....."obiceiuri vechi,din parintzi".....

 

 

Daca tot ati scris despre "dottore"...

... de ce nu scrieti si despre bombonel?!
Credeti ca-i mai breaz? "Cum e turcu', si pistolu'!".

De ce nu scrie cineva o teza despre plagiatul... dupa doctorat? V-ati cruci sa vedeti cato "profesori" tip "codoi" fac trai pe vatrai pe banii Romanilor! Parca pe-aici scria despre un "profesor" plagiator, care era student in grupa la care era ... profesor!

Sa traiti bine!

 

 

Toti limbricii care va paraziteaza au "dottorate". Si asta nu va

ingrijoreaza si nu va interpeleaza deloc.
Va mai intrebati de ce nu va merge bine si de ce sunteti platiti cu minciunele si hartii fara valoare?
Traiasca Republica Socialista Rromanika!
Satrele care va conduc se numesc: Iliescu, Nastase, Vanghelie, Ponta, Mondialu, etc.
Ati fost manelizati pana la cotor!

 

 

Totul se plagieaza, totul se fura.

Nu exista lucrari suta la suta originale (exceptie, poate doar una la mie). Metoda "copy-paste" nu mai merge, se descopera usor cu programe antiplagiat, prin urmare sursa de inspiratie trebuie recunoscuta. Masteratele si doctoratele ar trebui sa dispara, meritocratia se bazeaza doar pe teste, nu pe diplome la metru.

 

 

DACA multi nu stiu ce-i aia plagiat atunci cum mai conduc

doctorate sau au titlu de docotri in stiinta!! Ca nu au idei dar ca nu stiu ce-i aia plagiat (desi conduc doctorate sau detin titluri academice) este mai greu de inteles!!

Daca toti colegii d-voastra de servici descopereau ce ati descoperit d-voastra si indienii se numea plagiat???

 

 

Lasand banii la o parte, acesti indivizi fura viitorul nostru

si al copiilor nostri. Fura increderea pe care ar trebui toti romanii si strainii sa o aibe in invatamantul romanesc, faura prestigiul de care ar trebui sa se bucure cei care trudesc din greu pentru as umple capul cu ceva in viata si fura locul pe care ar trebui sa-l ocupe cei intr-adevar pregatiti si competenti. Cum sa atragem in functii importante, in frunctii de constructie a societatii romanesti oameni capabili si competenti, cand vine unul cu studii liceale si doctorare cumparate din piata si recunoscute de stat? Cum am putea sa ne cladim un viitor fara inteligenta, fara cunostiinte? Cum am putea spera la mai bine, din moment ce lichelel si prostii conduc, iar romanii inteligenti pleaca din tara?

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor