Ziare.com

Exclusiv O palma morala pentru toti plagiatorii - Interviu

de Camelia Badea
Marti, 19 Iunie 2012, ora 22:20

   

Exclusiv O palma morala pentru toti plagiatorii - Interviu
Profesor universitar doctor Constanta Ganea, presedintele Consiliului National de Etica destructurat recent de guvernul Ponta, a explicat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Ziare.com care a fost evolutia dosarului Mang si cum s-a desfasurat activitatea acestui Consiliu.

In opinia sa, "toate taberele politice ar trebui sa fie de acord ca furtul intelectual este inacceptabil", iar "elita intelectuala romaneasca are nevoie de un sistem imunitar de respingere" a acestui tip de manifestare.

In plus, fostul presedinte al CNE dezvaluie ca revocarea tuturor membrilor consiliului "a avut loc intr-o perioada in care Consiliul analiza si alte dosare cu potential public comparabil cu cel al cazului Ioan Mang".

Cazul Mang - o poveste rusinoasa

Prezentam mai jos interviul acordat de prof.univ.dr. Constanta Ganea pentru Ziare.com, interviu pe care il dorim a fi o palma morala pentru toti plagiatorii si, totodata, o lectie de profesionalism si buna-credinta pentru toti romanii, multi-putini, care inca mai cred in cinste si onoare.

Cine este Constanta Ganea

In ce stadiu era cazul Mang in momentul in care a fost schimbata componenta Consiliului National de Etica? Cine s-a ocupat de analiza documentelor primite ? Pe ce documente s-a bazat aceasta analiza?

In momentul schimbarii componentei CNE cazul Mang era in stadiul de rapoarte preliminare, in curs de votare si care ar fi trebuit sa fie finalizate in urma audierii domnului Mang.

Analiza documentelor primite a fost realizata de catre o echipa de patru persoane, cu competenta in domeniu. Aceasta analiza nu s-a bazat doar pe cele mentionate in sesizare, acestea au constituit doar punctul de plecare. Echipa de analiza a consultat mai multe baze de date nationale si internationale, care ofera acces la revistele de specialitate, pentru a obtine articolele autorilor straini si a trecut la compararea acestora cu articolele presupus plagiate ale autorului roman.

Se ajunsese la o prima concluzie, inainte de audierea lui Ioan Mang? Daca da, care a fost aceea?

Intr-adevar s-a ajuns la o prima concluzie care urma sa fie completata in urma audierii. Regulamentul de organizare si functionare a CNE in vigoare la momentul respectiv impune pastrarea confidentialitatii in legatura cu documentele in curs de analiza (citat din declaratia de confidentialitate: "orice informatii/date/documente pe care le obtin sau cu care intru in contact, ca efect al evaluarii eticii si bunei conduite in cercetare, sunt strict confidentiale"). De aceea nu am dreptul sa dau un raspuns legat de aceasta concluzie.

De ce s-a amanat audierea domnului Mang pana pe 15 iunie? Premierul a insinuat in repetate randuri ca membrii Consiliului au incercat sa prelungeasca situatia in mod tendentios, sustinand ca s-ar fi urmarit intentionat ca scandalul sa tina o luna de zile si sa afecteze bacalaureatul. .

Membrii Consiliului au trimis, conform art. 28 din Regulament, notificari catre comisiile de etica locale cu solicitarea de a exprima pana pe data de 15 iunie un punct de vedere privind acuzatiile de plagiat la adresa celorlalti autori ai articolelor incriminate. Era necesar sa fie coroborate raspunsurile Comisiei de Etica a Universitatii din Oradea cu declaratiile domnului Mang.

De altfel, termenul legal de solutionare a unei sesizari este de 90 de zile si aceasta perioada a fost redusa la jumatate in cazul domnului Mang, desi Consiliul avea de solutionat la momentul respectiv si alte sesizari care se apropiau de termenul legal de rezolvare.

Precizez ca membrii Consiliului si-au desfasurat activitatea in mod absolut independent, in afara oricaror influente politice sau de alta natura, pe baza legislatiei in vigoare si a practicilor internationale privind buna conduita morala si profesionala in activitatile de cercetare-dezvoltare.

Prin urmare, suspiciunile premierului nu sunt justificate, intrucat nu exista legatura, nici factuala, nici logica, intre data stabilita pentru audierea domnului Ioan Mang si data Bacalaureatului.

Cum interpretati faptul ca Victor Ponta a apelat si la ajutorul Academiei Romane? Reglementarile legale nu va permiteau sa va desfasurati activitatea si sa dati un verdict obiectiv?

Domnul prim ministru a justificat acea solicitare printr-o presupusa mai mare independenta a opiniei Academiei Romane. Insa dupa cum am precizat, echipa noastra nu a fost supusa vreunei presiuni, sugestii sau chiar vreunui comentariu voalat din partea conducerii institutiilor de tutela sau din partea institutiilor in care activam fiecare. Astfel, conform reglementarilor legale, solutionarea sesizarilor intra in atributiile CNE.

Va amintesc, de asemenea, si un aspect care a fost mentionat si de domnul presedinte Haiduc. Academia Romana nu are atributii legale in domeniul eticii si bunei conduite in activitatea de cercetare-dezvoltare la nivel national.

Prof.unif.dr.Radu Gologan: In Japonia, nu doar ministrul Mang, ci si premierul ar fi demisionat

Ce risca Ioan Mang, potrivit legii, in cazul in care este gasit vinovat de plagiat? Exista mai multe sanctiuni posibile? Cum se stabileste cea finala?

In primul rand, daca se adeveresc acuzatiile de plagiat, conform art. 325 din Legea Educatiei Nationale, la data aprobarii hotararii CNE de catre directia juridica a MECTS contractul sau individual de munca la Universitatea din Oradea inceteaza de drept.

Astfel, nu se mai pot efectua plati salariale sau de orice alt tip, in baza acelui contract individual de munca. Punerea in aplicare a acestor prevederi legale este de competenta MECTS si a Directiei financiare a universitatii. Verificarea punerii in aplicare a masurilor este atributia Curtii de Conturi a Romaniei.

Intr-o asemenea situatie se afla, de exemplu, domnul Vasile Liviu Andrei, de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad care, conform Hotararii CNE nr. 220, postata pe site-ul cne.ancs.ro, a fost gasit vinovat de plagiat.

Cum comentati decizia ministrului interimar al Educatiei, Liviu Pop, de a-i schimba pe toti membrii Consiliului National de Etica cu cateva zile inainte de audierea lui Ioan Mang? Vi s-a dat o explicatie oficiala?

Dupa cum am precizat si in primul nostru comunicat, nu am fost contactati niciodata de domnul Pop, nici inainte de emiterea ordinului, nici dupa aceea.

Am aflat intamplator din Monitorul Oficial despre aceasta demitere.

Daca exista un aspect al activitatii noastre care a fost considerat necorespunzator sau nesatisfacator, acest aspect nu ni s-a comunicat. Am aflat opinia domnului Pop din presa. Probabil ca domnul ministru Pop a fost gresit informat cu privire la activitatea Consiliului, astfel incat a facut afirmatii incorecte privind numarul de sesizari solutionate.

Toate sesizarile primite au fost solutionate in termenul prevazut de lege. De altfel, hotararile sunt postate pe site-ul Consiliului.

Schimbarea componentei CNE transmite un mesaj de instabilitate, de haos. Spre deosebire de reducerea finantarii din 2009, care a reprezentat o alta schimbare drastica de directie, dar care avea totusi la baza unele motive obiective (chiar daca acestea nu justificau duritatea masurilor), in cazul de fata, schimbarea de directie este mult mai grava pentru ca vorbim de un sistem de valori, vorbim de principii morale.

Aceste chestiuni ar trebui sa fie independente de luptele politice, si oarecum deasupra acestora.

Toate taberele politice ar trebui sa fie de acord ca furtul intelectual este inacceptabil. Nici un alt comentariu sau calificativ nu este util sau necesar.

Posibila politizare a acestui Consiliu ar fi, asadar, un semnal al unei crize morale profunde in cadrul elitei intelectuale si stiintifice din Romania.

Revocarea Consiliului nu a respectat prevederile Regulamentului anterior, iar noul Regulament acorda prerogative excesive ministrului Educatiei, fiind un pas inapoi din punct de vedere al independentei CNE.

De mentionat ca aceasta revocare a avut loc intr-o perioada in care Consiliul analiza si alte dosare cu potential public comparabil cu cel al cazului Ioan Mang.

Recenta desfiintare de catre ANCS a accesului la literatura stiintifica introduce de asemenea un obstacol major in derularea activitatii noului consiliu. Nu este deloc clar pentru mine cum vor obtine documentele necesare verificarilor. In prezent acest acces nu este posibil.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre membrii Consiliului National de Etica pe care l-ati condus. Cum ati ajuns presedintele acestui Consiliu? Puteti sa dati un exemplu edificator din activitatea Consiliului?

Membrii fostului Consiliu National de Etica sunt persoane cu activitate stiintifica remarcabila, cu vizibilitate internationala (publicatii in reviste internationale de prestigiu, cotate ISI), unii dintre ei chiar angajati in institutii din strainatate, si cu reputatie de persoane integre.

In dorinta de a contribui la imbunatatirea climatului profesional si etic din universitati si institutele de cercetare, au lucrat cu dedicatie, responsabilitate si buna credinta la solutionarea problemelor privind respectarea normelor de buna conduita.

Personal, m-am simtit onorata sa lucrez cu membrii fostului Consiliu.

Despre modul in care am ajuns presedintele acestui Consiliu stiu tot atat de mult ca si dumneavoastra. Este adevarat ca am acceptat sa fac parte din consiliu, dar am aflat ca sunt numita presedinte din ordinul ministrului (OM 5735/2011) privind Regulamentul de organizare si functionare a CNE.

Marturisesc ca nu am fost fericita, avand constiinta faptului ca o asemenea functie implica o mare responsabilitate si un efort deosebit, cum de fapt s-a si dovedit a fi fost.

In plus, mentionez ca am refuzat remuneratia (de altfel simbolica) la care aveam dreptul, conform legii, lucrand pro-bono in interesul comunitatii stiintific.

Nu stiu ce intelegeti prin exemplu edificator. Poate va referiti la modul in care se lucra, la faptul ca, avand si propriile obligatii profesionale, membrii Consiliului au petrecut zile de sambete, duminici, au schimbat mesaje si s-au consultat la ore tarzii in noapte pentru a solutiona la timp cazurile care trebuiau analizate, de exemplu chiar cazul recent al domnului Ioan Mang.

Edificator ar fi, poate, si faptul ca deciziile au fost luate in urma unor dezbateri, uneori aprinse, pe baza argumentelor obiective si urmarind cu strictete prevederile legii.

Consiliul a fost constient de rolul important pe care-l avea in schimbarea mentalitatilor si promovarea normelor de buna conduita in cercetare dezvoltare.

Aveti o vasta experienta in educatie si cercetare. In opinia dumneavoastra, cat de mult se plagiaza in Romania, cat de raspandit este acest fenomen si care este tendinta lui? De ce se apeleaza atat de mult la furtul intelectual, care sunt beneficiile urmarite?

Plagiatul este scheletul din dulapul mediului stiintific din Romania, in mod egal in universitati si institute. Nimeni nu doreste sa-l deschida, dar toata lumea stie ce se afla in inauntru.

Intr-o buna masura, situatia se aseamana cu Bacalaureatul din 2011. Toata lumea stia de multi ani ca se copiaza, dar putini au avut curajul sa semnaleze acest lucru.

Din pacate, plagiatul nu este un fenomen izolat. In cele 7 luni de activitate Consiliul a confirmat cazuri de plagiat din mai multe centre universitare, iar autorii plagiatelor au fost nu numai doctoranzi, dar si profesori universitari sau chiar cadre de conducere.

Campanie Ziare.com: Este posibil ca un incompetent sa formeze competenti?

Efectele sociale ale plagiatului sunt devastatoare, pentru ca un segment semnificativ dintr-o generatie intreaga de studenti, educati in ultimii 15 ani si favorizati, sau, mai bine zis, tentati de usurinta cu care pot gasi informatiile necesare in Internet, este obisnuit a-l considera ca pe o actiune normala. Or, asemenea tineri raman nepregatiti profesional pentru o viata productiva, si nepregatiti moral pentru o viata cinstita.

Pe de alta parte, pe baza plagiatului s-au construit uneori cariere universitare. Acesta a fost unul dintre beneficiile urmarite de catre cei care plagiaza. In scurta activitate a CNE am avut ocazia sa constatam mai multe exemple concrete.

Ce ar trebui sa intample pentru ca aceasta situatie sa se schimbe? De ce nu se intampla?

Ar trebui ca societatea romaneasca sa ajunga la un consens asupra propriilor valori morale. Furtul intelectual (si, de fapt, de orice fel) trebuie sa devina unanim recunoscut ca inacceptabil.

In prezent, el nu este astfel recunoscut pentru ca exista oameni care continua sa creada ca exista scuze, ca altcineva e de vina, ca, daca toata comunitatea sau chiar societatea pare sa procedeze intr-un anumit fel, atunci inseamna ca acest lucru este acceptabil. In realitate, acest comportament nu este in nici un fel scuzabil.

Iar plagiatul va disparea numai atunci cand in comunitatea stiintifica romaneasca va exista o masa critica de autoritati stiintifice si morale care sa condamne fara echivoc, in mod public, orice derapaj.

Din pacate, in prezent, aceasta masa critica pare sa nu existe, dovada fiind tacerea comunitatii academice de-a lungul multiplelor scandaluri de plagiat din ultimii ani. Elita intelectuala romaneasca are nevoie de un sistem imunitar de respingere a acestor fenomene.

Cred ca, prin activitatea fostului CNE, am facut un pas important in a pune baza acestui sistem imunitar. De fapt, hotararile Consiliului, dincolo de un efect punitiv, au si un rol educativ, important in special pentru tanara generatie.

Totodata, este necesar ca si de-acum inainte sa se aplice cu consecventa atat legea 206/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, cat si prevederile legii Educatiei Nationale din 2011 in ceea ce priveste etica in cercetare.

Consiliul a facut deja primii pasi si a emis hotarari care aplica sanctiuni aspre pentru cei care au plagiat. Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca persoanele care plagiaza, cele care confectioneaza date in mod artificial sau cele care introduc informatii false in cererile de granturi si finantare risca sa-si piarda slujbele si titlurile universitare.

De asemenea, cei care obtin prin plagiat titlul de doctor trebuie sa stie ca acest titlu le va fi retras.

Campanie Ziare.com: Unde se duc banii alocati cercetarii din Romania?

Cum va explicati faptul ca Romania are sute de universitati, dar niciuna nu se afla in topurile internationale de specialitate?

Subiectul este complex, dar cred ca doua ar fi principalele cauze care pot explica situatia actuala.

In primul rand ar fi vorba de subfinantarea educatiei si cercetarii, avand ca efect, printre altele, si exodul masiv al unor oameni de stiinta valorosi, in special dintre cei tineri. In plus, o cercetare de calitate nu se poate face fara a avea acces la informatia stiintifica oferita de bazele de date internationale, dar si acest acces depinde de finantare.

O a doua problema este reprezentata de criteriile de evaluare si de performanta. Se manifesta in prezent o disolutie, chiar un conflict mocnit, in comunitatea stiintifica. De o parte se afla cei care considera ca misiunea esentiala a universitarului este: 1. didactica si 2. de cercetare, si atrag deseori atentia asupra titulaturii de "personal didactic" si asupra "turnului de fildes" academic. De alta parte, se afla cei care, privind catre mediile academice pe care se bazeaza economiile dezvoltate, observa ca acolo performanta si prestigiul unei universitati se masoara in mod egal prin: 1. gradul de succes al studentilor sai in economie si pe piata muncii si 2. performanta in cercetare, recunoscuta si validata international.

Marile universitati ale lumii se lauda cu salariile mari obtinute in medie de absolventii lor, si cu numarul de premii Nobel, Turing, medalii Fields si brevete obtinute in laboratoarele lor. Lipsa unei mase critice in tabara a doua face imposibil progresul institutiilor romanesti catre o recunoastere internationala.

As sublinia, de asemenea, faptul ca indicatorii din a doua categorie se diferentiaza de cei din prima categorie intr-un mod fundamental: sunt masurabili. Acesta este un element cheie, pe care va rog in mod special pe dumneavoastra, presa, sa il urmariti indeaproape.

Si un alt factor important ar fi calitatea managementului universitar. Am avut ocazia sa constatam, din pacate, ca persoane cu functii de conducere din mediul universitar nu respecta normele etice.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15675 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
80 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Gunoiul nu are morală. Dacă ii dai o palmă, doar te murdăresti.

Gunoiul securisto-comunist trebuie ars, nu pălmuit simbolic să radă cu obrăznicie si dispret de talhar.

 

PSD este depozitarul plagiatorilor. PNL,al incompatibililor cu ANI

Deci USL este o adunatura de oameni necinstiti !
Aceasta este eticheta USL, NECINSTEA !.

Ponta ,DEMISIA, pentru plagiat,suspect de crima la Panait.

Un gucern "Curat-Murdar" !

 

Mda

Tinand cont de reactia dupa cazul Mang sau, acuma, Ponta din mediul "elitei intelectuale", intreb autorul: care elita intelectuala? Niste diplome luate fiecare de unde a apucat (intr-un fel sau altul, corect sau nu) nu face pe nimeni intelectual decat dupa acceptiunea romaneasca. Trebuie si o anume mentalitate pentru a te numi intelectual. Deci, care "elita intelectuala"?

 

Noi din Amerika va ardem in ***...Tigani USL

Ba Pizdelor nu am vazut un Eminescu pe aici numai Tigani pretinzind a fi cineva
Va ardem noi de afara Tigani Bolsevici

 

Lqa Bruere, La Russo asta e pentru mirlani

Morala in Romania?
O Tiganime Tiganoas

 

Asa este

Voi in Romania nu aveti o Palma si nu aveti o Marala
O Tiganime de Tara

 

Asa este....Remember Germs those you Germanized like

Voi nu aveti un Eminescu dar aveti un pseudo Eminescu
Voi Romanii sunteti prea jos ca sa discutam cu voi
Dar acei romani (Valcai) au creat Europa
Stiu e mul de spus...dar Germanii Blonzi au fost numai un incubator al Prusilor
Prusii unde sunt?
Au fost asorbiti de

 

Din New York

Bai Plosnite Tiganesti asa cum Grecii sunt asa voi sunteti
Niste *** de Tigani alesi de Tigani

 

Daca tara e mirlaneasca asa e si aia care conduc Tigani

Ba Tiganilor ba ba voi nu stiti de asa zisa "Morala" ce stiti este sa *** ti pe altul si ala e Romanul de jos
Mirlani Tigani Bolsevici

 

De aia voi Tigani

O palma morala?
Ba Tiganilor afara...cine este un Eminescu in Tara aia de ***?
Tiganii

 

La Tigani ca voi tata

Ba ***
Tu citesi La Bruere, La Fontene,

 

Acest huligan se numeste Cristian Neagoe si-si scrie mizeriile

de la Inastitutia Prezidentiala.Panaa cum cateva zile era purtatorul de cuvant al ICR-Patapievici.
Cititi-l pe "autorul"Cristian Neagoe care-si reproduce mizeriile si aici pe ziare.com:
citat: " Nici dracu pe stradah. Fres umbla incet, incestuos pe sub umbrele de betton. Cald, al *** de cald shi futui nici un furtun cu apah de la vrunu dahla de nui stah bine pah canapea shish spalah toatah ziua o rablah dah dacie sho lucreazah dah parcar fi cel putzin mertzanu *** sau ceva, nici o sticlah de nimic, nui deschis nicahieri sa dus ashtia toti pah la tzarah la mare ii foot in gurah pa totzi dah papagali da. O bere Fres, aia e, o bere tziar face shpielu. Asha gandeam io cand il vedeam de la balcon cum trece linishtit pe strada topitah.
Cahcahnari la pensie joacah table pe sub tei *** bah. Dabiai vedeam printre frunze cum ishi mishka lenesh bratzele pahroase dah proletari mpula mea, doar cah spahrgeau linishtea aia de pranz cu zarurile lor shi cu shaseshasele cand mai prindea vrunu shi dahdea cateun urlet dhala de tzi se fahcea pielea gahinah. Gahina udah miroase urat. Pielea lor bahtranah, tatuatah cu zar, miroasea urat. A uzinah, a inutil. Candeala aia dah sandilhau expirat mah face sa borahsc. Chiar vodca pute altfel in *** ahlora. Shi Fres pahshea linishtit, parcah plutea prin valurilealea de fierbintzealah de la ora trei.
Boshorogi. Ashteaptah sa le rupah mecla pe la umbrah. Sa mor dacah nu. "Dah, tataee shi tu ceva de drinkschnitt, traitziar!" Shtiam io, trebuia sa fie asta. Iote bouu cah vine cu ciomagu dupah el. Talpan gurah.
Asha era el. Nu trebuia sa stai prea mult prin preajmah ca sahtzi dai seama.
Zar dah cinci pah fiecare incheieturah. Fres o lua la picior incet, incestuos pe sub umbre. Miroasea a trotuar sha caine mort, se simtzea panaici sus, la cinci. Moale peste tot pe unde calci. O varah ca o diaree.
"Freeeeeeeees! Frees! Vinon mortzii mahtiin coa!" Il striga alha. Baronu. O cioarah mputzitah dea crescut peaci shia ajuns acuma mare bashtan mare traficant. Futea pisici cand era mic, cah mia zis totz ashtia. Nush ce dracu avea treabah cu el. Da Baronu avea treabah cu totzi. Barbugiu obosit. Io mash fi facut cah naud, dahl in ***. Da..."Mai departe este o injosire sa mai citezi din acest huligan ,admis zi de zi pe ziare.re.com
http://www.tiuk.reea.net/7/29b.html

 

 

Rasistul Cristian Neagoe,alias MikeG e purtatotul de cuvanl al

lui Basescu/Patapievici/ICR .De la "tiganca imputita" la instigarea la ura de rasa ordonata de Basescu ,cel ce CONFECTIUONEAZA cu securistii lui plagiate,pentru ca nu de intelectuali au nevoie suboamenii lui Basescu ,ci de huliganisme abjecte ce ar trebui sa-i dezumanizeze pe toti romanii.
http://www.feeder.ro/2008/08/12/poneiul-roz-cristi-neagoe-si-corina-suteu-la-sinteza-zilei-antena-3/

D-le profesor Constantin Ganea sunteti roman,acceptati insulte

D-le profesor Constantin Ganea cu ce va santajeaza securistul Traian Basescu?Un om de valoarea d-tra nu poate fi alaturi de rasistul,deja condamnat,Basescu Traian.D-le profesor aveti si d-tra dosar de "plagiator "la Basescu Traain?Cu consideratie, va asteptam alaturi de noi, oamenii din Romania.

@PANDURU

- vezi ca "D-le profesor Constantin Ganea" e profesoara si o cheama constanta ganea !

JOS USL!

Sa se reinsituie Consiliul demis. Ponta si ai lui sa fie dati in judecata!

 

Concluzii,palma imorala data intregii Romanii vine de la Basescu si

acolitii lui din ICR-ul acapartat si batjocorit de impostori intelectuali asemeni lui Patapievici,Neagoe, MR Ungureanu si alti culturnici ce misuna slugarnic in jurul lui basescu ...

Plagiatori, care plagiatori,cei inventati de mafiotul Basescu?

Plagiatorii sunt creati de securistii lui Basescu traian penfgtru a-i ascunde pe infractorii si criminalii PDL-Blejnar-UdreaElena -Basescu Traian si miliardele de dolari scosi din ntara,pentruca denigratorii angajati inclusiv la ziare de renume din Europa sau SUA trerbuie paltiti cu bani grei, abnii furati de Basescu traian-PDL romanilor.Nu ma intereseaza palgiatorii,este problema lor si nu se include la genocid socio-economic savarsit in tara de mafiaPDL-Basescu.ma intereseaza insa ca politia de omoruri cauta piesa lipsa din retaeua de crima organizata PDLBlejnarMarta -Basescu Traian,sau cum a furat Udrea Elena un miliard de euro.

http://www.agentia.org/anchete/cum-sa-furi-un-miliard-de-euro-37014.html

http://costintanasescu.ro/Blog/Poli%C5%A3ia-Omoruri-caut%C4%83-piesa-disp%C4%83rut%C4%83-din-re%C5%A3eaua-SRI/9330/

 

parerea mea

Cu totul dar cu totul intamplator, presedintele e contemporan cu toata sleahta de "mari profesori", "mari avocati", "mari magistrati", "mari scriitori", "mari jurnalisti", "mari politicieni", "mari doctori", "mari generali", "mari securisti".. "mari.." si ni-i devoaleaza asa cum ne-a devoalat toata societatea. Nu el i-a creat ci i-a mostenit dar a avut darul sa-i dea de gol, atata tot. Un fals, o plagiatura, o mocirla de la cap la coada. Furia mare e ca acum se simt in poponetul gol si se vor simti asa inca niste ani. Astia rad de el si de familia lui. Astia ne-au dus, cu totii, in criza, in haos, in hotie. Astia au facut averi fara limite din fals si manipularea tineretului caruia i-a confiscat viitorul. Astia sunt de toate culorile politice, mana in mana la ruinarea tarii. Fara ei, fara acordul lor si comisioanele primite, strainii, bancile, nu ne puteau face nimic. Astora le ziceti "domni". Vedeti acum ce intuitie sau putere de analiza a avut Ceausescu de i-a desfiintat ?

 

 

 

parerea mea

"Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a schimbat, vineri, componenta consiliului care urma să verifice acuzatiile de plagiat la adresa fostului său coleg din executiv Ioan Mang.

Prin ordin al ministrului, au fost numite in această comisie persoane apropiate PSD, inclusiv un fost deputat al acestui partid si un fost consilier al presedintelui Ion Iliescu. Schimbarea a fost efectuată cu exact o săptămană inainte de audierea lui Mang (pe 15 iunie) in asa numitul Consiliu National de Etică a Cercetării Stiintifice, Dezvoltării Tehnologice si Inovării. Aceste decizii vin in conditiile in care Pop l-a inlocuit, recent, și pe Dragos Ciuparu (indice Hirsch 22) de la conducerea Autoritătii Nationale pentru Cercetare Stiintifică (ANCS) cu Tudor Prisecaru (indice Hirsch 2). Indicele Hirsch, denumit astfel după un cercetător de la Universitatea din San Diego, măsoară productivitatea si impactul operei stiintifice a unui profesor. Pe lista celor numiti in consiliu se află fostul deputat Petru Andea, ales pe listele PSD in legislaturile 2000-2004 si 2004-2008. Andea a fost si vicepresedinte al Consiliului National al Asociatiei Profesorilor Social Democrati. Un alt personaj controversat numit in consiliul de etică este rectorul SNSPA, Paul Dobrescu, fost consilier al presedintelui Ion Iliescu. Potrivit unor informatii publicate de Vladimir Tismăneanu, Dobrescu a fost redactor al revistei teoretice si politice a CC al PCR, “Era Socialista". Tismăneanu apreciază că Dobrescu era "membru al nomenklaturii ideologice" si, dacă s-ar fi adoptat legea lustratiei, ar fi fost lustrabil. Presedinte al consiliului de etică a fost numit un profesor de la Politehnica Bucuresti, Teodor Petrescu, considerat un apropiat al Ecaterinei Andronescu. Politehnica lui Andronescu pare a fi bazinul favorit de unde ministrul interimar Pop isi alege echipa: in afata numitului Petrescu, in functia de secretar de stat la Invătămantul superior a fost numit Gigel Paraschiv (specialist in aparate de muls), iar in fruntea Autoritătii Nationale pentru Cercetare Stiintifică (ancs) a fost numit Tudor Prisecaru, pe care l-am pomenit deja, și care este specialist in cazane. Ordinul ministrului interimar al Educatiei aduce si o serie de modificări la regulamentul consiliului de etică, cea mai importantă fiind eliminarea prevederii potrivit căreia membrii consiliului trebuie să fie "persoane cu activitate recunoscută in domeniul cercetării-dezvoltării si/sau specialisti in domeniul juridic si in domeniul eticii cercetării si stiintei". Potrivit noului regulament, membrii consiliului nu trebuie să mai fie specialisti in etica cercetării."

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor