Invitatii Ziare.com Augustin Ofiteru: Furtul ca simbol national romanesc

Marti, 09 Iulie 2013, ora 20:57
3458 citiri
Invitatii Ziare.com Augustin Ofiteru: Furtul ca simbol national romanesc

Persoana lui Ponta este nerelevanta in context, principiul este relevant pentru natie. Vreme de secole, sintagma "neam de plugari" nu a avut nimic peiorativ, descriind pentru romani esenta relatiei lor cu pamantul din care s-au nascut si apartenenta la valorile perene, printre care si munca cinstita, grea si asidua pe care si-au cladit existenta.

In epoca relativizarii neo-comuniste, Ponta institutionalizeaza plagiatul, adica furtul intelectual, inlocuind respectiva expresie cu "neam de plagari".

Aceasta pentru ca simbolul reprezentat de functia de prim-ministru nu are legatura cu persoana premierului, ci cu etichetele pe care lumea civilizata le poate lipi in mod nemeritat unui popor care, indiferent de explicatiile plauzibile sau nu, acceptabile sau sfidand logica bunului simt, persista in a avea in fruntea administratiei un premier care si-a intocmit lucrarea de doctorat si a publicat carti copiind generos din alte lucrari.

Cazuri au fost prin multe tari civilizate. Niciunul nu a ramas "ca-n gara", ca la noi, cei raspunzatori au demisionat in 24 de ore de la dovedirea plagiatului.

In cazul Ponta, dovezile sunt aduse de doua institutii respectabile din Romania. Raportul pe care procurorul de caz, in mod voit naiv, nu a reusit sa-l gaseasca pe pagina de Internet a Universitatii Bucuresti, indicata in plangere, se afla acolo unde a fost mentionat, bine-mersi, de un an de zile.

56 de pagini de analiza foarte pertinenta realizata nu de doi-trei intelectuali revoltati de ipocrizia lui Ponta, ci de o intreaga echipa de specialisti in domeniu.

Nesocotirea acestei analize, a articolului din prestigioasa revista de stiinta "Nature" si a concluziei CNATDCU, organism desfiintat miseleste de ministrul de paie Liviu Pop (numit ad-hoc), este o palma pe obrazul unei natii care s-a saturat de furt, mistificare, ipocrizie si de soriciul gros al politicienilor.

Justitia "in vremea holerei"

Inca de la inceput, plangerea penala depusa de Neamtu, Papahagi si Ofiteru a fost diluata de interpretarea ca ar fi o alta etapa a luptei politice. In fapt, (voi vorbi in nume propriu dar sunt sigur ca Mihail Neamtu si Adrian Papahagi sunt de aceeasi parere), as fi actionat identic si daca nu as fi fost implicat in politica.

Este o chestiune de principiu, iar principiile nu se discuta decat atunci cand vrem sa le deformam in interes personal. Bacalaureatul 2013 a scos la iveala iarasi cangrena adanca a sistemului de invatamant romanesc, dar adevarata oroare este ca cel in masura sa schimbe paradigmele necesare in acest domeniu este chiar cel care se mandrea iarna trecuta ca ei, plagiatorii, sunt mai votati, asa...

"Doar identitatea de texte este neconcludenta", ne anunta sec hartia prin care a fost respinsa plangerea impotriva solutiei NUP a procurorului de caz.

Nu pot decat sa felicit progresul realizat de aceasta afirmatie. Se pare ca intre timp Parchetul General s-a lamurit ca exista totusi o identitate de texte, desi acum ceva vreme se plangea ca paginatia, marimea textului si fontul ar fi jucat feste celui ce a analizat textul cartii plagiate. Felicitari!

Incet-incet, poate ajunge totusi la singura solutie fireasca, cea descrisa in extenso in rapoartele amintite mai sus. Pentru moment pastorul Parchetului General (PG), cel cu zeci de "nu stiu" la interviu, a ratat sansa sa ne infirme temerile ca Justitia romana este inca acel sistem de aparare vital pentru cetatenii Romaniei impotriva coruptilor si hotilor de tot felul.

Nu imi arog niciun soi de abilitati atestate in domeniul juridic. Este si motivul pentru care, conform legii, cei care au facut plangerea penala au apelat la asistenta unui expert in domeniu. Nu pot sa nu observ totusi ridicolul amenintarii voalate conform careia PG ar trebui mai degraba sa urmareasca penal mai degraba autorii plangerii, pentru ca au semnat, deci intr-o logica bizara "si-au insusit" produsul muncii avocatului lor, in speta plangerea.

Ca un novice in domeniu as sugera analiza comparativa a semnificatiilor cuvintelor "reprezentare", ca forma legala prin care un cetatean contracteaza serviciile unui avocat, versus paternitate opera, aceea prin care un alt cetatean semneaza in nume propriu pe coperta unei carti. Ca fapt divers, primul caz este initiat printr-un contract intre cetatean si avocat, numit simbolic contract de reprezentare, sau avocatial.

Sa inteleg ca exista un contract scris intre domnul Ponta si autorii initiali ai textelor prin care acestia din urma il imputernicesc pe premier sa le copieze opera intr-o terta lucrare? Ca tot am ajuns impreuna la concluzia identitatii de text!

Parintii unei natiuni debile?

Institutia condusa de Tiberiu Nitu a ratat in mod trist o ocazie speciala de a arata inca o data, cum a facut-o de multe ori, ca este independenta de influenta politica.

Cum mai spuneam, in contextul analizei beneficiilor pactului de coabitare, interesant va fi nu ce solutii se obtin pentru dosarele deja instrumentate si trimise in judecata, cat mai ales in ce masura institutiile abilitate ale statului au puterea sa initieze noi dosare pentru marea coruptie.

Acolo se va da proba adecvarii, acolo se va vedea daca stabilitatea poate fi negociata contra principiilor. Daca rezultatul nu va fi cel pe care il asteptam cu totii, va fi probabil prea tarziu sa ne intoarcem in punctul in care Nitu dadea din colt in colt la interviul de avizare din CSM. Unde scrie ca politica trebuie sa fie prin excelenta arta compromisului?

In naivitatea mea, eu credeam ca este acel context in care se definesc si aplica valorile unei natii, locul unde de unele decizii depinde cat de dreapta ori flasca va fi coloana vertebrala a unui popor pe urmatoarele sute de ani, poate.

Ma intreb unde ar fi fost azi America daca la 1776, in loc de Franklin, Adams si Jefferson, la masa elaborarii Declaratiei de Independenta ar fi fost un Ponta, un Antonescu sau Voiculescu (ori numai unul dintre acestia)!

Poate plagiatul nu este o tema fundamentala acum pentru societatea romaneasca, obosita de scandaluri si probleme, desi eu cred ca renuntarea la valorile esentiale este exact motivul decadentei, al saraciei si standardului de viata precar. Autorii initiali indicati in plangere si-au declinat interesul in a atesta plagiatul. Este dreptul domniilor lor, inteleg, desi a copia un pasaj din Principia philosophiae tot plagiat se numeste chiar daca Descartes nu va depune niciodata plangere (cu referire la "textele standard din domeniu" invocate de procuror).

Putem face un exercitiu de imaginatie insa si sa vedem, cum ar reactiona un avocat al Baroului din Paris, de exemplu, daca ar fi fost plagiat intr-o lucrare de specialitate.

Ultima cale de atac va fi plangerea la ICCJ. Probabil ca decizia finala va fi data undeva in toamna. Pana atunci domnul Ponta are inca doua-trei luni in care poate sa demonstreze ca respecta valorile europene, acum ca vizita de la Berlin ne-a fost prezentata ca un mare success (sic, cu doi, chiar trei de "s").

In acest interval o demisie de onoare ar plasa in sfarsit (si) Romania pe drumul normalitatii, intre natiunile pentru care probitatea, onoarea si refuzul tranzactionarii principiilor sunt realitati, iar nu himere dupa care alearga haotic.

Augustin Ofiteru este cercetator, doctor in biochimie, antreprenor in domeniul energiei si vicepresedinte al partidului Noua Republica.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Augustin Ofiteru Ponta plagiat, #plangere penala Ponta plagiat , #plagiat