Ziare.com

Ministerul Educatiei a decis: Nu ii retrage titlul de doctor lui Ponta, in ciuda dovezilor de plagiat

de Camelia Badea
Joi, 21 Martie 2013, ora 14:26

   

Ministerul Educatiei a decis: Nu ii retrage titlul de doctor lui Ponta, in ciuda dovezilor de plagiat
Ministerul Educatiei, condus de Remus Pricopie, a decis ca Victor Ponta ramane doctor in drept penal in ciuda dovezilor prezentate public de Universitatea Bucuresti conform carora teza de doctorat a premierului este un plagiat. MEC respinge si solicitarea institutiei de invatamant de a-i retrage acestuia titlul de doctor.

Astfel, Ministerul Educatiei a decis sa ignore rapoartele legale emise de Universitatea Bucuresti si Consiliul de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), asumate de oameni de stiinta romani si straini, in care sunt prezentate probe concrete care arata, fara dubiu, ca zeci de pagini din lucrarea "Curtea Penala Internationala", elaborata de presedintele PSD Victor Ponta sub indrumarea lui Adrian Nastase, sunt de tip copy-paste.

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

In schimb, ministerul a ales sa ia in considerare doar raportul (favorabil premierului, dar lipsit de argumente) primit din partea Consiliului National de Etica, subordonat Ministerului Educatiei.

Cine sunt cei trei experti care au spus ca Ponta nu a plagiat

"In temeiul prevederilor art. 323 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, Directia Generala Juridica a avizat favorabil Hotararea Consiliul National de Etica (CNE). Prin aceasta hotarare a fost aprobat Raportul final privind solutionarea sesizarii cu obiect teza de doctorat cu titlul 'Curtea Penala Internationala', sustinuta de catre d-nul Victor Ponta", se precizeaza intr-un raspuns oficial trimis miercuri de Ministerul Educatiei la solicitarea expresa a jurnalistilor de la gandul.info.

De asemenea, Ministerul Educatiei a respins solicitarea adresata pe 18 octombrie de Universitatea Bucuresti de retragere a titlului de doctor in drept penal detinut de Victor Ponta, solicitare adresata in baza unui raport intocmit de prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.

Sanctiunea pentru plagiat in cazul Ponta, in mainile Ecaterinei Andronescu

Confom raspunsului trimis gandul.info, Ministerul apreciaza ca Universitatea Bucuresti nu avea competenta legala "de a solutiona, de a cerceta si dispune" in acest caz.

De altfel, aceasta pozitie institutionala a aparut deja si in presa externa.

New York Times a publicat la data de 11 martie un articol pe tema numeroaselor scandaluri de plagiat aparute in ultimii ani in Europa si soldate cu demisii ale unor inalti oficiali, singurul care a refuzat sa demisioneze fiind premierul roman Victor Ponta.

La data de 14 martie, publicatia a adaugat la finalul articolului o corectura in care se precizeaza: "Intr-o versiune anterioara a acestui articol se arata ca premierul Romaniei, Victor Ponta, refuza sa demisioneze in ciuda acuzatiilor de plagiat. In realitate, toate acuzatiile au fost inlaturate si acesta si-a pastrat titlul de doctor si pozitia".

Al treilea plagiat al lui Ponta - Pinochet, trimis in judecata la patru ani dupa moarte...

Exclusiv O palma morala pentru toti plagiatorii - Interviu Ziare.com

PSD face scut in jurul lui Ponta

Anul trecut, cand era rector al SNSPA si vicepresedinte al departamentului de Educatie al PSD, Remus Pricopie a atacat dur verdictul de plagiat dat de CNADTCU. "Tot ce au discutat dumnealor este nul de drept si am asistat din pacate la o batalie politica, in interiorul unei comisii care ar fi trebuit sa respecte standardele legale si academice. Drept urmare si concluzia este una nula de drept. Modul in care totul a fost construit, din punctul meu de vedere, ma conduce la concluzia de politizare", declara acesta.

Plagiatul lui Ponta: Rectorul SNSPA spune ca decizia e nula

Ulterior, dupa ce a devenit ministru, Pricopie a refuzat sa mai exprime o pozitie personala cu privire la acest caz.

In schimb, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu (al carui consilier a fost vreme indelungata Remus Pricopie) a declarat public ca, in opinia sa, cazul este definitiv inchis, in baza deciziei emisa de CNE.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat in urma cu doua luni ca nu va renunta la titlul de doctor in drept. "Stiti foarte bine ca nu-l folosesc, nu predau, nu am nici un fel de beneficiu in urma sa. Daca era mai simplu, as fi facut-o", a declarat premierul, trecand peste faptul ca ani de zile a fost cadru didactic la Universitatea Romano-Americana, de unde a obtinut castiguri incluse si in declaratiile sale de avere.

La inceputul acestei luni, Guvernul Ponta a adoptat o ordontanta de urgenta care prevede, printre altele, ca rectorii universitatilor nu mai pot anula diplomele de doctor, chiar daca este vorba despre un plagiat.

Scandalul plagiatului lui Victor Ponta a izbucnit anul trecut, fiind declansat de binecunoscuta revista de stiinta "Nature".

"O parte substantiala din teza prezentata si sustinuta de domnul Victor Ponta nu ii apartine, caci autorul ei si-a insusit intr-o maniera necinstita afirmatii care nu ii apartin, ceea ce constituie, conform definitiei general admisa, plagiat, fapta care se pedepseste in cea mai mare parte a legislatiilor", au constatat ulterior si specialistii Universitatii Bucuresti, intr-un raport in baza caruia s-a cerut retragerea titlului de doctor presedintelui PSD.

In sprijinul acestei solicitari, toamna trecuta, pe cand ministru al Educatiei era Ecaterina Andronescu, peste 2.200 de profesori universitari, oameni de cultura si simpli cetateni au semnat scrisoarea deschisa "Doamna Andronescu, retrageti-i titlul lui Ponta!".

Scrisoarea cu 2.800 de semnaturi pentru retragerea titlului lui Ponta, depusa la Minister

Boicot al Conferintei "Diaspora in Cercetarea Stiintifica": Nu ne patroneaza un plagiator

Ecourile scandalului de plagiat s-au intins mult dincolo de hotarele tarii, numeroase publicatii renumite precum si agentii de stiri prezentand cazul pe larg.

Presa straina: Premierul Romaniei si-a plagiat teza de doctorat, dar nu demisioneaza
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7954 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
74 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cine i-a dat diploma de doctor? Universitatea sau Ministerul?

a) Daca a primit diploma de la ministerul educatie (scriu cu minuscule, ca nu merita sa consum majusculele pe abramburica si haita ei), atunci Ponta a cistigat. Puturosii din jurul sau il apara pina la capat.
b) Daca Universitaea i-a dat diploma, Universitatea poate sa i-o retraga, cu sau fara consimtamintul unei autoritati politice oarecare. Din cite stiu, Universitatea nu este infeodata nici unui partid sau guvern, ea este LIBERA! Ca in tot Occidentul civilizat.
Asa ca toata tevatura este ridicola, iar Ponta discreditat atit politic cit si intelectual, in toata lumea. Din acest punct de vedere, prezenta lui in guvern poate fi considerata ca o atingere grava a reputatiei tarii si ca un deserviciu public permanent. JOS PLAGIATORUL PONTA! DEMISIA IMEDIATA!

 

 

Da, da..

ca si FNI (dormi linistit, FNI vegheaza la ..)

 

 

Vai, ce surpriza!

Puteam paria pe 5 bani ca acest ministru, acest universitar integru va fi absurd de sever cu bietul dottore.
Si-a dat seama la timp ca, lovind aici, loveste in atatia posesori de doctorate - cata frunza si iarba!

 

 

votati cel mai cinstit guvern ! o sa va placa mult !

votati parlamentarii cei cinstiti !
votati cu ponta !

 

 

Bum, ai postat la 14:30 si deja la 14:39 ai minusuri berechet

Nu fi mahnit, nu fi furios, nu posta sacadat !
suntem din tara unde s-a strigat chiar din dealul Mitropoliei 3Moarte intelectualilor" si "Noi muncim nu gandim".
Istorici ca Alex Stoenescu spun ca sloganele aveau drept autor pe Sergiu Nicolaescu, regizorul Revolutiei, machiorul loviturii de stat !!
Traim pe masura nesimtirii noaste, se impute locul sub noi, ne mutam ca dihorii cand ne razbesc purecii, paduchii, capusele.
Din borta-n borta !!!

 

 

Toti Romanii...

... care lucreaza sau vor lucra in domeniul academic vor fi afectati! Mai cu seama cei din strainatate!
Nu pot jura ca nu s-o pune mana de la mana sa stranga niste parale pentr-un borfas care-o s-arunce-n aer ministeru' ala.

 

 

guvernul cel cinstit are grija de voi !

----------------------

 

 

Cred ca faptul de a fi....

... primul scolit dintr-o lunga linie de analfabeti est o crunta forma de instrainare, de exil.
Ponta se sustrage incetisor unei tare familiale vechi, analfabetismul. El nu face scoli ci doar se face ca le-a facut.
Asta ii usureaza contactul cu familia, nu are nevoi sa cante si el "De ce m-ati dus de langa voi / De ce m-ati dus de-acasa... Aveam chiar pene la picior si-aveam si pene-n frunte !"

 

 

Asa tara,asa conducator.........

Urata si supusa natie!

 

 

Salut "legiunea straina"!!

Poate imi dai si mie detalii depre acele HALO,LALO,jumps.
Sper ca actiunea de azi noapte a fost incununata de succes
Ai reusit sa folosesti vidanja sau ai chemat intariri la desfundatul closetului? De asta merg rau lucrurile acasa ca toti cei ca tine sa amesteca in politca in loc sa aiba grija de fluiericea lor.Deci ai inteles clar din articol vorba lui Soric ala si el legionar ca tine..case closed.
Au revoir..legionarule strain.

 

 

fomofo ! tu esti fomofo ! am plecat !

am plecat rapid de pe site !
eu nu stau de vorba cu fomofo !
salutare la toata lumea !
o zi buna tuturor !

 

 

Nu prea intelegi!!

Atita timp cit autorii lucrarilor din care se presupune c-a plagiat sunt in viata,ei sunt singurii in masura sa sustina asta si sa faca plingere.Ce-ai spune daca in pictura,sa zicem vine o comisie sa spuna ca un tablou n-a fost pictat de omul respectiv,care inca mai traieste? Il intrebi pe el si gata.In caz ca face AUTORUL lucrarii presupuse plagiate o plingere penala este altceva.

 

 

Cel putin asta nu l-a anchetat inca pe Videanu !Pentru ca am

mai avut premier un doctor ,in drept constitutional,care a emis numai ordonante neconstitutionale !!!!

 

 

E otz,pentru ca la inmultire - cu - = + !!!!

....le are otzomanul !!!!

 

 

Dar angatorul ce zice?

Ia'uzi,unde scrie asta?Poate va ganditi la medici,caci si alora li se sune si doctori si au spor de izolare de la stat!La noi doctoratul este o conditie necesara ,dar nu suficienta ,pentru a accede la o cariera universitara sau eventual in cercetare. Si asta nu inseamna obligatoriu si bani in plus,decat daca angajatorul are si vrea! In germania de ex. doctoratul implica niste drepturi banesti,d'aia isi si dau demisia cei prinsi cu plagiat,care este si penal! La noi daca si Mischie a ajuns sa aiba doctorat ,titlul s-a degradat ,pana la 'tillete paper" asa ca mai moale cu sporuri!

 

 

Prima   1   2   3   4   5   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor