Plagiatul lui Ponta, un pas urias spre Cotroceni? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 18 Martie 2014, ora 22:32
7721 citiri
Plagiatul lui Ponta, un pas urias spre Cotroceni? (Opinii)
Foto: victorponta.ro

Plagiatul lui Victor Ponta este un caz inchis. Inutil sa mai vorbesti despre subiect, din moment ce Inalta Curte a confirmat neinceperea urmaririi penale pe care o daduse si Parchetul General in 2013.

Solutia este definitiva, iar Ponta este spalat oficial de orice urma a unui sistem care continua sa produca diplome, cariere, CV-uri si vieti false.

Daca educatia nu ar fi fost la pamant din toate punctele de vedere, in comparatie cu sistemele din alte tari sau comparativ macar cu realitatea dinainte de '89, poate ca azi nu am fi vorbit deloc despre Victor Ponta in spatiul public.

Ori poate ca, in cel mai fericit caz posibil, nu ar fi existat decat un simplu procuror care sa raspunda la numele de Victor Ponta, un slujbas al legii care, din dorinta de a parveni, ar fi putut in cel mai rau caz sa dea NUP in dosarul unui influent politician acuzat pe baza unor dovezi irefutabile ca si-ar fi obtinut teza de doctorat in baza unui plagiat grosolan.

Dar povestea e atat de veche si reprezentativa pentru societatea de azi, incat e un semn de naivitate sa iti imaginezi ca indreptarea erorii in cazul Ponta ar putea vindeca ceva sau ar constitui cel putin un semnal pentru viitor.

Sunt convins ca Victor Ponta a ajuns ceea ce este astazi tocmai pentru ca societatea este atat de adanc pervertita, cu sistemul de educatie atat de bolnav, incat astfel de lideri sunt rezultatul unui proces care nu mai socheaza pe nimeni.

Cu o societate unde educatia ocupa un loc inalt intre valori, un politician cu un CV atat de patat nu ar fi ajuns nici macar secretar de stat prin Ministerul Justitiei. Iar, daca din greseala s-ar fi intamplat sa razbata atat de sus, personajul ar fi zburat imediat dupa ce falsul ar fi fost dovedit public.

S-a intamplat peste tot in tarile unde diplomele universitare se obtin prin munca si nu gratie unui sistem corupt de origine mafiota.

Iar intr-o societate ceva mai sanatoasa, chiar daca un plagiator de asemenea calibru ar fi razbit in functii publice atat de sus, daca nu l-ar fi sanctionat oamenii la vot, daca nici constiinta nu l-ar fi determinat sa demisioneze, atunci ar fi facut-o in mod sigur cateva institutii care se presupune ca functioneaza la limita decentei.

In Romania, doua institutii din trei - cele mai importante - au considerat ca lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat. Nu a fost suficient, dosarul a primit un NUP in baza unei expertize ORDA, care sustine ca plagiatul nu poate fi dovedit pentru ca fonturile folosite in cele doua carti sunt diferite.

Oricine a avut curiozitatea sa compare cele doua volume, insa, ar fi constatat ca 85 de pagini sunt identice, fara a exista nicio nota care sa spuna ca ele sunt, in realitate, doar un citat din lucrarea originala.

Cu toate acestea, Ministerul Educatiei a decis ca teza respecta legislatia din 2003, iar in rezolutia Parchetului se precizeaza ca "nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura", fapt care face imposibila "calcularea procentului de text identic preluat, deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".

Or, acesta este raspunsul sistemului justitiar, care in alte cazuri argumenta sentinte de lipsire de libertate, pe ideea ca asa ofera un exemplu societatii.

Victor Ponta poate fi optimist. Decizia de neincepere a urmaririi penale confirma lipsa de interes a societatii pentru astfel de nimicuri. "Si ce daca a plagiat?" ar spune glasul majoritatii, "nu fac toti la fel, nu am face toti la fel, daca am putea si am avea nevoie?"

O societate care s-ar fi consumat pentru astfel de "banalitati" poate ca s-ar fi agitat mai mult si pentru validarea a 7,4 milioane de voturi date pentru demiterea unui presedinte obisnuit sa joace prea mult dincolo de limitele Constitutiei.

Cand gesturi de o evidenta atat de flagranta raman fara consecinte, statul unde se petrece asa ceva se afla in plin proces de dezintegrare. El devine locul unde puterea politica isi permite orice, pentru ca societatea insasi se afla in plin proces de desfiintare si ale carei valori sunt sterse si rescrise in functie de interesele Puterii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ponta NUP plagiat, #Ponta scapa dosar plagiat , #plagiat