Consiliul de Atestare a Diplomelor, modificat de Ecaterina Andronescu - vezi noua componenta

Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 14:41
7046 citiri
Consiliul de Atestare a Diplomelor, modificat de Ecaterina Andronescu - vezi noua componenta
Foto: Monitorul de Cluj

Noua componenta a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - for care a dat primul verdict de plagiat in cazul premierului Victor Ponta -, a fost publicata vineri in Monitorul Oficial (MO), numarul de membri fiind marit de la 21 la 44.

Ordinul prin care este reorganizata functionarea CNATDCU a fost emis la 5 septembrie de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

In ordin este mentionata si componenta comisiilor de specialitate ale CNATDCU. In comisia de stiinte juridice a Consiliului se afla si avocatul Gheorghita Mateut, apropiat al lui Victor Ponta, el fiind desemnat din partea Universitatii Babes-Bolyai.

De asemenea, presedintele acestei comisii este Gabriel Boroi, cel care, alaturi de Gheorghita Mateut si Dumitra Popescu, a sustinut ca Victor Ponta nu a plagiat, pozitie in baza careia premierul a primit singurul verdict favorabil.

Cine sunt cei trei experti care au spus ca Ponta nu a plagiat

In Consiliul General al CNATDCU se afla, in continuare, Marius Andruh (Universitatea Bucuresti, Academia Romana), care se regasea in componenta, in calitate de presedinte, si la anuntarea primului verdict de plagiat referitor la teza de doctorat a premierului.

Consiliul General il are printre membri si pe Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti - institutie a carei Comisie de Etica a stabilit, de asemenea, ca premierul a plagiat.

Presedintele si cei trei vicepresedinti ai Consiliului General al CNATDCU vor fi alesi de catre membri la prima sedinta, se mai precizeaza in ordin.

Noul Consiliu General al CNATDCU are reprezentanti de la institutii de invatamant superior din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Timisoara, Sibiu, Ploiesti si Targu Mures, precum si de la Academia Romana. Printre membri se mai numara Razvan Teodorescu, Ionel Haiduc, Eugen Simion, Nicolae Zamfir, Florian Popa, Vlad Nistor si Alexa Visarion.

Modificari de regulament

Regulamentul de functionare a CNATDCU prevede, potrivit aceluiasi ordin, ca forul are printre atributii evaluarea dosarelor de acordare a titlului de doctor, propunand acordarea sau neacordarea acestuia, prin ordin emis de ministrul Educatiei.

Totodata, in ordin se arata ca "validarea titlului de doctor se face cu respectarea stricta a legislatiei si criteriilor in vigoare la data admiterii la studii universitare de doctorat".

Inainte de a da ordinul cu noua componenta a CNATDCU, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, in 26 iulie, ca acest for a fost constituit pe criterii politice, "un lucru teribil de nefericit", astfel ca s-a decis reconstituirea lui din propunerile universitatilor.

In 29 iunie, CNATDCU a stabilit ca premierul Ponta a plagiat in teza de doctorat, sedinta Consiliului General avand loc la o zi dupa ce acesta fusese desfiintat printr-un ordin al lui Liviu Pop - cel care asigura atunci interimatul la conducerea Ministerului Educatiei.

Pop a declarat, in 29 iunie, pentru MEDIAFAX, ca printr-o adresa trimisa in 21 iunie la CNATDCU s-a solicitat conducerii sa comunice in scris, pana in 28 iunie, raportul privind resursa umana pentru activitatile didactice si de cercetare din invatamantul superior, in baza unor indicatori specifici si numarul controalelor efectuate in universitati privind modul de desfasurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare, numarul sesizarilor primite si analizate, pozitia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numarul tezelor de doctorat analizate.

Intrucat pana joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiintat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusa marirea componentei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar acestia sa fie reprezentanti de la toate universitatile, a explicat Liviu Pop.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#schimbare componenta consiliu plagiat, #verdict plagiat Ponta Mateut , #plagiat