Consiliul National de Etica (CNE) a stabilit ca premierul Victor Ponta nu a plagiat in teza sa de doctorat.
Potrivit CNE, lucrarea lui Victor Ponta are elemente de noutate si respecta normele academice.
Decizia a fost publicata joi seara pe site-ul Consiliului National de Etica.
"In urma analizarii sesizarilor nr. 811/21.06.2012 si nr. 838/02.07.2012, CNECSDTI apreciaza ca - in raport de perioada elaborarii si sustinerii lucrarii de doctorat a domnului Victor Ponta si anume intre anii 1999 - 2003 examinarea trebuie facuta in conformitate cu prevederile HG nr. 371/1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului, emisa in temeiul art. 73 alin (8) din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in care la art. 22 se precizeaza faptul ca:
'Teza de doctorat trebuie sa contina elemente de originalitate specifice domeniului abordat, precum si modalitati de validare stiintifica a acestora sau de recunoastere valorica in domeniul artelor'", se arata in raportul final al CNE.
Asadar, in conformitate cu documentul anexat, "CNECSDTI ia act de indeplinirea tuturor procedurilor legale in vigoare la data sustinerii tezei de doctorat de catre domnul Victor Ponta.
CNECSDTI retine faptul ca referintele bibliografice au fost mentionate preponderent la sfarsitul lucrarii.
Prin urmare, CNECSDTI isi asuma concluziile expertilor din domeniul juridic in ceea ce priveste respectarea planului de pregatire prin doctorat, teza prin continut si elementele de contributie proprie justifica acordarea titlului de doctor", se mai arata in raport.
"CNECSDTI apreciaza ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, a fost obtinut de catre domnul Victor Ponta in concordanta cu leguslatia in vigoare in anul 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei de doctorat cu titlul 'Curtea Penala Internationala' nu se poate sustine", este concluzia raportului.
In urma cu o luna, revista Nature l-a acuzat pe Victor Ponta ca si-a plagiat lucrarea de doctorat.
Raportul in cazul lui Victor Ponta a fost finalizat miercuri dupa-amiaza, insa a fost nevoie sa intruneasca mai multe reguli birocratice: purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) - institutie pe langa care functioneaza CNE, Gabriela Catana, explica, miercuri, ca raportul nu putea fi facut public pana nu primea aviz de la Directia Juridica.
Potrivit oficialului ANCS, la intocmirea raportului s-a tinut cont de concluziile Comisiei Tehnice alcatuite la solicitarea CNE, potrivit carora procedurile in urma carora Ponta a obtinut titlul de doctor in stiinte juridice au fost in acord cu legislatia in vigoare in 2003 si nu se poate sustine calificarea de plagiat.
A plagiat, nu a plagiat
Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti va lua, la randul sau, o hotarare in privinta acuzatiilor de plagiat care i se aduc lui Victor Ponta in ceea ce priveste teza sa de doctorat. Public, decizia va fi anuntata, in cadrul unei conferinte de presa, ce va avea loc vineri, la ora 12.
Acuzatiile de plagiat ce i se aduc lui Victor Ponta s-au aflat si in atentia Consiliului National de Etica si a Consiliului National de Atestare a Diplomelor (CNATDCU).
Plagiatul lui Ponta: Consiliul National de Etica a finalizat raportul (Video)
Pe 28 iunie, CNATDCU a decis ca teza de doctorat a lui Victor Ponta contine cel putin 85 de pagini "copy-paste" si a cerut Ministerului Educatiei sa ii retraga acestuia titlul de doctor, in conformitate cu legea.
In replica, mai multi lideri USL i-au atacat pe cei 13 academicieni si cercetatori care au votat in unanimitate decizia de plagiat, spunand ca au fost platiti si manipulati de fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, pentru a-i face rau premierului Victor Ponta.
Penibil!
... Vezi tot