Sanctiunea pentru plagiat in cazul Ponta, in mainile Ecaterinei Andronescu

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 14:19
7722 citiri
Sanctiunea pentru plagiat in cazul Ponta, in mainile Ecaterinei Andronescu
Foto: Digi24

Senatul Universitatii Bucuresti a dezbatut miercuri cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta si a hotarat sa trimita, potrivit legii, la Ministerul Educatiei raportul prin care Comisia de Etica a decis ca este vorba despre un plagiat, precum si un raport juridic intocmit de trei specialisti de la Universitatile din Sorbona, Strasbourg si Bucuresti.

Punctul de vedere al Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti a fost prezentat de presedintele acesteia, prof. dr. Marian Popescu, iar rectorul universitatii, prof. dr. Mircea Dumitru, a prezentat raportul de expertiza stiintifica realizat de trei specialisti in drept, personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti.

Intr-un comunicat remis Ziare.com se precizeaza ca specialistii juristi care au realizat raportul stiintific sunt prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.

"Lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit", se arata in incheierea raportului semnat de cei trei experti in drept.

Raportul reprezinta o analiza de continut a tezei de doctorat Curtea Penala Internationala, sustinuta de domnul Victor Ponta in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si este accesibil pe site-ul Universitatii Bucuresti , unde pot fi accesate si celelalte materiale realizate in acest dosar.

Un verdict moral, un verdict stiintific si un verdict juridic

In comunicatul Universitatii Bucuresti se mai precizeaza ca cele doua expertize realizate, "cea morala emisa de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si cea stiintifica emisa de specialistii juridici", vor fi trimise la Ministerul Educatiei care va decide daca anuleaza sau nu titlul de doctor al lui Victor Ponta.

Ponta afla daca Universitatea Bucuresti cere retragerea titlului sau de doctor Vezi documentele

Consiliul de Atestare a Diplomelor, modificat de Ecaterina Andronescu - vezi noua componenta

La finalul sedintei, rectorul Universitatii, Mircea Dumitru (foto), a explicat ca, in conformitate cu legile in vigoare, Universitatea Bucuresti nu ii poate retrage titlul de doctor lui Victor Ponta, deoarece acesta este demnitar.

"Ministerul este singurul indreptatit sa ia o decizie care sa aiba efecte juridice. Vom trimite scrisoarea la inceputul saptamanii viitoare si o sa aratam care sunt dovezile verdictelor de natura etica, si nu juridica. Verdictele tin de natura deontologiei profesionale. Ceea ce putem cere Ministerului este sa ia act si sa ia masurile in acord cu legea. Nu vom putea cere noi retragerea titlului de doctor", a declarat prof.dr. Mircea Dumitru.

Acesta a mai precizat ca, in ciuda faptului ca raportul stiintific intocmit de juristii consultati arata foarte clar ca "teza nu respecta anumite norme in vigoare" si "constitutie un plagiat", Universitatea Bucuresti nu poate lua nicio masura, deoarece "exista anumite reglementari juridice, nu etice sau morale, care impiedica luarea unei decizii atunci cand e vorba de demnitari".

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Universitatea Bucuresti Ponta plagiat, #retragere titlu doctor Ponta , #plagiat