Dilema Ecaterinei Andronescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 12:38
7394 citiri
Dilema Ecaterinei Andronescu (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Anul scolar incepe din nou chinuit, cu prea putini profesori, mai ales prea putini calificati, cu prea multe scoli mizere, cu prea multe balbe.

Dar poate ca cea mai rea premisa a noului an scolar vine din chiar Palatul Victoria. Anul scolar incepe cu un plagiator dovedit si "consacrat" international in fruntea Guvernului.

Daca toate verdictele anterioare au fost contestate de Victor Ponta si echipa sa pe motive de "basism", nu stiu cum va putea contracara domnia sa verdictul fara echivoc primit de la echipa de experti in drept international straini (vorbitori de limba romana) a caror opinie a fost solicitata de rectorul Universitatii Bucuresti.

O fi basist prodecanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Sorbona? O fi primit nu stiu ce finantari de la Daniel Funeriu un profesor universitar de la Universittea din Strasbourg? Nu cunosc acesti oameni normele academice de elaborare a unei lucrari, normele de citare si, in general, standardele minimal acceptabile pentru o lucrare de doctorat valida?

Raportul lor prezinta detaliat, pe pagini si paragrafe, ce si de unde a furat Victor Ponta pentru a-si elabora teza de doctorat, iar concluzia nu lasa loc niciunei indoieli: "lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit".

Cu un astfel de raport pe masa, Universitatea Bucuresti nu are alta cale decat sa ceara retragerea titlului de doctor detinut de Victor Ponta. Daca nu ar face-o, s-ar discredita ea insasi pe plan international, pentru ca numai grajdanii pot crede ca o comisie alcatuita politic, din care fac parte inclusiv fosti colegi de barou ai lui Victor Ponta, specializati in apararea borfasilor din politica, poate avea un cuvant mai greu decat specialistii in drept international de la Sorbona si Strasbourg.

Si daca te plasezi in categoria grajdani, esti tratat ca un grajdan, ca persoana sau ca institutie.

Din exact acelasi motiv, Ecaterina Andronescu se afla intr-o situatie absolut imposibila. Din punct de vedere politic, nu poate decide retragerea titlului de doctor pentru Victor Ponta, nu poate semna actul oficial de acuzare pentru furt intelectual si, implicit, de condamnare politica a sefului ei de partid.

Din punct de vedere academic, refuzand cererea, se va sinucide profesional, va disparea pur si simplu din lumea onorabila a mediului universitar international, unde va fi, la fel ca Victor Ponta, o paria. Este o dilema care ar trebui sa o chinuie teribil pe d-na Andronescu in aceste zile.

Asa cum ar trebui sa o chinuie si o alta intrebare: ce exemplu ofera clasa politica, la cel mai inalt nivel al ei, elevilor? Ca poti copia fara sa fii pedepsit? Ca parvenirea politica tine loc de munca si reprezinta un act de imunitate? Ca hotul chiar si prins e negustor cinstit, cat timp are pozitia politica necesara? Ca furtul e pedepsit doar in cazul fraierilor? Acesta este modelul educational de care vrea sa-si lege numele Ecaterina Andronescu?

In ceea ce-l priveste pe Victor Ponta, nu cred ca mai e loc de dileme. Nu pare a fi genul chinuit de indoieli, ci de certitudini. Si una dintre ele este aceea ca minciuna nu trebuie abandonata niciodata. Asa ca nu ma astept de la domnia sa la vreun gest de ceas al doisprezecelea, pentru ca de onoare nu mai poate fi vorba, care sa puna capat acestei situatii penibile si extrem de periculoase pentru intreg invatamantul romanesc.

Dar si daca Ecaterina Andronescu il va scapa, chiar daca isi va sacrifica propria onorabilitate didactica, sacrificiul va fi inutil. Daca in Romania furtul intelectual nu impresioneaza prea multa lume, pentru ca plagiatul e un fel de sport national in zona universitara, chiar daca multi dintre romani nu prea inteleg gravitatea faptei pentru ca nu au niciun respect pentru elite si valoarea intelectuala, dincolo de granitele Romanei, Victor Ponta este complet compromis.

Dincolo de granitele Romaniei, nimeni nu pune la indoiala verdictul unor profesori de la Strasbourg si Sorbona si nimeni nu are niciun fel de indulgenta pentru furtul intelectual, considerat la fel de grav ca orice alta infractiune, dupa cum nimeni nu are niciun fel de indulgenta pentru cei care nici pusi in fata evidentei nu-si asuma propriile fapte si raspunderea pentru ele.

In lumea civilizata, Victor Ponta este un hot. Un hot care guverneaza o tara spre marea ei rusine.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ponta verdict plagiat Andronescu, #Ponta plagiat Sorbona, #Andronescu decizie plagiat Ponta , #plagiat