EUobserver: Ceva este putred in Romania

Vineri, 03 August 2012, ora 14:17
10944 citiri
EUobserver: Ceva este putred in Romania
Foto: Arhiva

Portalul EUobserver.com publica o analiza a situatiei din Romania, constantand lipsa acuta a valorilor morale intr-o tara condusa de un premier acuzat de plagiat si cazuta in admiratie fata de vedete cu implanturi si iubiti bogati.

"Se spune despre Romania: 'O tara frumoasa, pacat ca este locuita'. Este genul de umor care i-a ajutat pe romani sa supravietuiasca in timpul dictaturii comuniste, cand au renuntat la orice speranta ca se va schimba ceva. Din pacate, dupa o calatorie de o saptamana prin tara, oricine poate observa ca lipsa de speranta a revenit in societatea romaneasca.

Oamenii sunt furiosi, nervosi, dezamagiti. Ei ii invinovatesc pe politicieni, al caror singur scop este, dupa ce ajung in functii, sa se imbogateasca si sa-si ajute clica de prieteni si rubedenii", scrie Valentina Pop pe EUobserver.

"Recentul razboi politic dintre presedinte si premier a scos ce era mai rau in societate: o sportiva medaliata olimpic a fost umilita public pentru ca si-a exprimat o optiune politica", completeaza EUobserver.

"Valori precum decenta, respectul pentru opinii diferite, bunul-simt, onestitatea, responsabilitatea sunt rare si batjocorite.

Femeile de 'succes' care apar la televiziuni sunt cele care au implanturi, iubiti bogati cu masini mari si 'talent' pentru barfele zgomotoase.

Un primar de la malul marii se lauda ca a reusit sa scoata cel mai mare scor la referendum folosindu-se de zeci de fotomodele in bikini care au indemnat turistii sa voteze.

Libertatea de expresie este inteleasa ca libertatea de a jigni, calomnia, propaga minciuni sfruntate, in conformitate cu interesele politice", descrie Valentina Pop situatia din tara.

Ea povesteste si despre cazul jurnalistei de la Radio Romania Actualitati, acuzata de senatorul Puterii Dan Sova ca s-ar afla in spatele avalansei de critici venite din partea Comisiei Europene si transformata in "inamic public" timp de cateva zile la rand.

"Senatorul a admis ca nimic nu a fost adevarat, ca a citit intr-un ziar. Viziunea politicienilor, conform careia institutiile publice, fie ca sunt culturale, media, sau, mai grav, juridice trebuie sa se subordoneze partidului aflat la Putere nu a fost nicioadata complet eradicata de caderea comunismului".

EUobserver nu uita sa aduca aminte si despre "musamalizarea" cazului de plagiat al lui Victor Ponta. Jurnalista povesteste despre verdictele date de cele trei comisii si cum au reactionat profesorii universitari, care au acuzat "musamalizarea a a ceea ce este un evident plagiat".

"Cum ar putea ca un profesor sa se astepte de la studentii sai ca acestia sa respecte regulile citarii, cand chiar premierul scapa cu plagiatul?

Pentru un cuplu tanar care asteapta un copil, intrebari de acest gen sunt chiar mai deprimante. Cum ar putea ei sa creasca un copil intr-o societate in care a insela si a minti sunt repere de succes, iar cei care se supun legilor sunt catalogati ca 'prosti'.

A parasi tara pentru un viitor mai bun devine tot mai mult singura optiune de luat in considerare de cei care isi permit. Iar pentru ceilalti, alegerea este sinistra: ori renunta la propriile valori si se 'adapteaza' ori vor trai ca niste proscrisi. In propria lor tara", concluzioneaza EUobserver.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Victor Ponta plagiat, #referendum demitere Basescu, #presa externa referendum demitere Basescu , #plagiat
Comentarii