Ziare.com

Exclusiv O palma morala pentru toti plagiatorii - Interviu

de Camelia Badea
Marti, 19 Iunie 2012, ora 22:20

   

Exclusiv O palma morala pentru toti plagiatorii - Interviu
Profesor universitar doctor Constanta Ganea, presedintele Consiliului National de Etica destructurat recent de guvernul Ponta, a explicat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Ziare.com care a fost evolutia dosarului Mang si cum s-a desfasurat activitatea acestui Consiliu.

In opinia sa, "toate taberele politice ar trebui sa fie de acord ca furtul intelectual este inacceptabil", iar "elita intelectuala romaneasca are nevoie de un sistem imunitar de respingere" a acestui tip de manifestare.

In plus, fostul presedinte al CNE dezvaluie ca revocarea tuturor membrilor consiliului "a avut loc intr-o perioada in care Consiliul analiza si alte dosare cu potential public comparabil cu cel al cazului Ioan Mang".

Cazul Mang - o poveste rusinoasa

Prezentam mai jos interviul acordat de prof.univ.dr. Constanta Ganea pentru Ziare.com, interviu pe care il dorim a fi o palma morala pentru toti plagiatorii si, totodata, o lectie de profesionalism si buna-credinta pentru toti romanii, multi-putini, care inca mai cred in cinste si onoare.

Cine este Constanta Ganea

In ce stadiu era cazul Mang in momentul in care a fost schimbata componenta Consiliului National de Etica? Cine s-a ocupat de analiza documentelor primite ? Pe ce documente s-a bazat aceasta analiza?

In momentul schimbarii componentei CNE cazul Mang era in stadiul de rapoarte preliminare, in curs de votare si care ar fi trebuit sa fie finalizate in urma audierii domnului Mang.

Analiza documentelor primite a fost realizata de catre o echipa de patru persoane, cu competenta in domeniu. Aceasta analiza nu s-a bazat doar pe cele mentionate in sesizare, acestea au constituit doar punctul de plecare. Echipa de analiza a consultat mai multe baze de date nationale si internationale, care ofera acces la revistele de specialitate, pentru a obtine articolele autorilor straini si a trecut la compararea acestora cu articolele presupus plagiate ale autorului roman.

Se ajunsese la o prima concluzie, inainte de audierea lui Ioan Mang? Daca da, care a fost aceea?

Intr-adevar s-a ajuns la o prima concluzie care urma sa fie completata in urma audierii. Regulamentul de organizare si functionare a CNE in vigoare la momentul respectiv impune pastrarea confidentialitatii in legatura cu documentele in curs de analiza (citat din declaratia de confidentialitate: "orice informatii/date/documente pe care le obtin sau cu care intru in contact, ca efect al evaluarii eticii si bunei conduite in cercetare, sunt strict confidentiale"). De aceea nu am dreptul sa dau un raspuns legat de aceasta concluzie.

De ce s-a amanat audierea domnului Mang pana pe 15 iunie? Premierul a insinuat in repetate randuri ca membrii Consiliului au incercat sa prelungeasca situatia in mod tendentios, sustinand ca s-ar fi urmarit intentionat ca scandalul sa tina o luna de zile si sa afecteze bacalaureatul. .

Membrii Consiliului au trimis, conform art. 28 din Regulament, notificari catre comisiile de etica locale cu solicitarea de a exprima pana pe data de 15 iunie un punct de vedere privind acuzatiile de plagiat la adresa celorlalti autori ai articolelor incriminate. Era necesar sa fie coroborate raspunsurile Comisiei de Etica a Universitatii din Oradea cu declaratiile domnului Mang.

De altfel, termenul legal de solutionare a unei sesizari este de 90 de zile si aceasta perioada a fost redusa la jumatate in cazul domnului Mang, desi Consiliul avea de solutionat la momentul respectiv si alte sesizari care se apropiau de termenul legal de rezolvare.

Precizez ca membrii Consiliului si-au desfasurat activitatea in mod absolut independent, in afara oricaror influente politice sau de alta natura, pe baza legislatiei in vigoare si a practicilor internationale privind buna conduita morala si profesionala in activitatile de cercetare-dezvoltare.

Prin urmare, suspiciunile premierului nu sunt justificate, intrucat nu exista legatura, nici factuala, nici logica, intre data stabilita pentru audierea domnului Ioan Mang si data Bacalaureatului.

Cum interpretati faptul ca Victor Ponta a apelat si la ajutorul Academiei Romane? Reglementarile legale nu va permiteau sa va desfasurati activitatea si sa dati un verdict obiectiv?

Domnul prim ministru a justificat acea solicitare printr-o presupusa mai mare independenta a opiniei Academiei Romane. Insa dupa cum am precizat, echipa noastra nu a fost supusa vreunei presiuni, sugestii sau chiar vreunui comentariu voalat din partea conducerii institutiilor de tutela sau din partea institutiilor in care activam fiecare. Astfel, conform reglementarilor legale, solutionarea sesizarilor intra in atributiile CNE.

Va amintesc, de asemenea, si un aspect care a fost mentionat si de domnul presedinte Haiduc. Academia Romana nu are atributii legale in domeniul eticii si bunei conduite in activitatea de cercetare-dezvoltare la nivel national.

Prof.unif.dr.Radu Gologan: In Japonia, nu doar ministrul Mang, ci si premierul ar fi demisionat

Ce risca Ioan Mang, potrivit legii, in cazul in care este gasit vinovat de plagiat? Exista mai multe sanctiuni posibile? Cum se stabileste cea finala?

In primul rand, daca se adeveresc acuzatiile de plagiat, conform art. 325 din Legea Educatiei Nationale, la data aprobarii hotararii CNE de catre directia juridica a MECTS contractul sau individual de munca la Universitatea din Oradea inceteaza de drept.

Astfel, nu se mai pot efectua plati salariale sau de orice alt tip, in baza acelui contract individual de munca. Punerea in aplicare a acestor prevederi legale este de competenta MECTS si a Directiei financiare a universitatii. Verificarea punerii in aplicare a masurilor este atributia Curtii de Conturi a Romaniei.

Intr-o asemenea situatie se afla, de exemplu, domnul Vasile Liviu Andrei, de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad care, conform Hotararii CNE nr. 220, postata pe site-ul cne.ancs.ro, a fost gasit vinovat de plagiat.

Cum comentati decizia ministrului interimar al Educatiei, Liviu Pop, de a-i schimba pe toti membrii Consiliului National de Etica cu cateva zile inainte de audierea lui Ioan Mang? Vi s-a dat o explicatie oficiala?

Dupa cum am precizat si in primul nostru comunicat, nu am fost contactati niciodata de domnul Pop, nici inainte de emiterea ordinului, nici dupa aceea.

Am aflat intamplator din Monitorul Oficial despre aceasta demitere.

Daca exista un aspect al activitatii noastre care a fost considerat necorespunzator sau nesatisfacator, acest aspect nu ni s-a comunicat. Am aflat opinia domnului Pop din presa. Probabil ca domnul ministru Pop a fost gresit informat cu privire la activitatea Consiliului, astfel incat a facut afirmatii incorecte privind numarul de sesizari solutionate.

Toate sesizarile primite au fost solutionate in termenul prevazut de lege. De altfel, hotararile sunt postate pe site-ul Consiliului.

Schimbarea componentei CNE transmite un mesaj de instabilitate, de haos. Spre deosebire de reducerea finantarii din 2009, care a reprezentat o alta schimbare drastica de directie, dar care avea totusi la baza unele motive obiective (chiar daca acestea nu justificau duritatea masurilor), in cazul de fata, schimbarea de directie este mult mai grava pentru ca vorbim de un sistem de valori, vorbim de principii morale.

Aceste chestiuni ar trebui sa fie independente de luptele politice, si oarecum deasupra acestora.

Toate taberele politice ar trebui sa fie de acord ca furtul intelectual este inacceptabil. Nici un alt comentariu sau calificativ nu este util sau necesar.

Posibila politizare a acestui Consiliu ar fi, asadar, un semnal al unei crize morale profunde in cadrul elitei intelectuale si stiintifice din Romania.

Revocarea Consiliului nu a respectat prevederile Regulamentului anterior, iar noul Regulament acorda prerogative excesive ministrului Educatiei, fiind un pas inapoi din punct de vedere al independentei CNE.

De mentionat ca aceasta revocare a avut loc intr-o perioada in care Consiliul analiza si alte dosare cu potential public comparabil cu cel al cazului Ioan Mang.

Recenta desfiintare de catre ANCS a accesului la literatura stiintifica introduce de asemenea un obstacol major in derularea activitatii noului consiliu. Nu este deloc clar pentru mine cum vor obtine documentele necesare verificarilor. In prezent acest acces nu este posibil.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre membrii Consiliului National de Etica pe care l-ati condus. Cum ati ajuns presedintele acestui Consiliu? Puteti sa dati un exemplu edificator din activitatea Consiliului?

Membrii fostului Consiliu National de Etica sunt persoane cu activitate stiintifica remarcabila, cu vizibilitate internationala (publicatii in reviste internationale de prestigiu, cotate ISI), unii dintre ei chiar angajati in institutii din strainatate, si cu reputatie de persoane integre.

In dorinta de a contribui la imbunatatirea climatului profesional si etic din universitati si institutele de cercetare, au lucrat cu dedicatie, responsabilitate si buna credinta la solutionarea problemelor privind respectarea normelor de buna conduita.

Personal, m-am simtit onorata sa lucrez cu membrii fostului Consiliu.

Despre modul in care am ajuns presedintele acestui Consiliu stiu tot atat de mult ca si dumneavoastra. Este adevarat ca am acceptat sa fac parte din consiliu, dar am aflat ca sunt numita presedinte din ordinul ministrului (OM 5735/2011) privind Regulamentul de organizare si functionare a CNE.

Marturisesc ca nu am fost fericita, avand constiinta faptului ca o asemenea functie implica o mare responsabilitate si un efort deosebit, cum de fapt s-a si dovedit a fi fost.

In plus, mentionez ca am refuzat remuneratia (de altfel simbolica) la care aveam dreptul, conform legii, lucrand pro-bono in interesul comunitatii stiintific.

Nu stiu ce intelegeti prin exemplu edificator. Poate va referiti la modul in care se lucra, la faptul ca, avand si propriile obligatii profesionale, membrii Consiliului au petrecut zile de sambete, duminici, au schimbat mesaje si s-au consultat la ore tarzii in noapte pentru a solutiona la timp cazurile care trebuiau analizate, de exemplu chiar cazul recent al domnului Ioan Mang.

Edificator ar fi, poate, si faptul ca deciziile au fost luate in urma unor dezbateri, uneori aprinse, pe baza argumentelor obiective si urmarind cu strictete prevederile legii.

Consiliul a fost constient de rolul important pe care-l avea in schimbarea mentalitatilor si promovarea normelor de buna conduita in cercetare dezvoltare.

Aveti o vasta experienta in educatie si cercetare. In opinia dumneavoastra, cat de mult se plagiaza in Romania, cat de raspandit este acest fenomen si care este tendinta lui? De ce se apeleaza atat de mult la furtul intelectual, care sunt beneficiile urmarite?

Plagiatul este scheletul din dulapul mediului stiintific din Romania, in mod egal in universitati si institute. Nimeni nu doreste sa-l deschida, dar toata lumea stie ce se afla in inauntru.

Intr-o buna masura, situatia se aseamana cu Bacalaureatul din 2011. Toata lumea stia de multi ani ca se copiaza, dar putini au avut curajul sa semnaleze acest lucru.

Din pacate, plagiatul nu este un fenomen izolat. In cele 7 luni de activitate Consiliul a confirmat cazuri de plagiat din mai multe centre universitare, iar autorii plagiatelor au fost nu numai doctoranzi, dar si profesori universitari sau chiar cadre de conducere.

Campanie Ziare.com: Este posibil ca un incompetent sa formeze competenti?

Efectele sociale ale plagiatului sunt devastatoare, pentru ca un segment semnificativ dintr-o generatie intreaga de studenti, educati in ultimii 15 ani si favorizati, sau, mai bine zis, tentati de usurinta cu care pot gasi informatiile necesare in Internet, este obisnuit a-l considera ca pe o actiune normala. Or, asemenea tineri raman nepregatiti profesional pentru o viata productiva, si nepregatiti moral pentru o viata cinstita.

Pe de alta parte, pe baza plagiatului s-au construit uneori cariere universitare. Acesta a fost unul dintre beneficiile urmarite de catre cei care plagiaza. In scurta activitate a CNE am avut ocazia sa constatam mai multe exemple concrete.

Ce ar trebui sa intample pentru ca aceasta situatie sa se schimbe? De ce nu se intampla?

Ar trebui ca societatea romaneasca sa ajunga la un consens asupra propriilor valori morale. Furtul intelectual (si, de fapt, de orice fel) trebuie sa devina unanim recunoscut ca inacceptabil.

In prezent, el nu este astfel recunoscut pentru ca exista oameni care continua sa creada ca exista scuze, ca altcineva e de vina, ca, daca toata comunitatea sau chiar societatea pare sa procedeze intr-un anumit fel, atunci inseamna ca acest lucru este acceptabil. In realitate, acest comportament nu este in nici un fel scuzabil.

Iar plagiatul va disparea numai atunci cand in comunitatea stiintifica romaneasca va exista o masa critica de autoritati stiintifice si morale care sa condamne fara echivoc, in mod public, orice derapaj.

Din pacate, in prezent, aceasta masa critica pare sa nu existe, dovada fiind tacerea comunitatii academice de-a lungul multiplelor scandaluri de plagiat din ultimii ani. Elita intelectuala romaneasca are nevoie de un sistem imunitar de respingere a acestor fenomene.

Cred ca, prin activitatea fostului CNE, am facut un pas important in a pune baza acestui sistem imunitar. De fapt, hotararile Consiliului, dincolo de un efect punitiv, au si un rol educativ, important in special pentru tanara generatie.

Totodata, este necesar ca si de-acum inainte sa se aplice cu consecventa atat legea 206/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, cat si prevederile legii Educatiei Nationale din 2011 in ceea ce priveste etica in cercetare.

Consiliul a facut deja primii pasi si a emis hotarari care aplica sanctiuni aspre pentru cei care au plagiat. Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca persoanele care plagiaza, cele care confectioneaza date in mod artificial sau cele care introduc informatii false in cererile de granturi si finantare risca sa-si piarda slujbele si titlurile universitare.

De asemenea, cei care obtin prin plagiat titlul de doctor trebuie sa stie ca acest titlu le va fi retras.

Campanie Ziare.com: Unde se duc banii alocati cercetarii din Romania?

Cum va explicati faptul ca Romania are sute de universitati, dar niciuna nu se afla in topurile internationale de specialitate?

Subiectul este complex, dar cred ca doua ar fi principalele cauze care pot explica situatia actuala.

In primul rand ar fi vorba de subfinantarea educatiei si cercetarii, avand ca efect, printre altele, si exodul masiv al unor oameni de stiinta valorosi, in special dintre cei tineri. In plus, o cercetare de calitate nu se poate face fara a avea acces la informatia stiintifica oferita de bazele de date internationale, dar si acest acces depinde de finantare.

O a doua problema este reprezentata de criteriile de evaluare si de performanta. Se manifesta in prezent o disolutie, chiar un conflict mocnit, in comunitatea stiintifica. De o parte se afla cei care considera ca misiunea esentiala a universitarului este: 1. didactica si 2. de cercetare, si atrag deseori atentia asupra titulaturii de "personal didactic" si asupra "turnului de fildes" academic. De alta parte, se afla cei care, privind catre mediile academice pe care se bazeaza economiile dezvoltate, observa ca acolo performanta si prestigiul unei universitati se masoara in mod egal prin: 1. gradul de succes al studentilor sai in economie si pe piata muncii si 2. performanta in cercetare, recunoscuta si validata international.

Marile universitati ale lumii se lauda cu salariile mari obtinute in medie de absolventii lor, si cu numarul de premii Nobel, Turing, medalii Fields si brevete obtinute in laboratoarele lor. Lipsa unei mase critice in tabara a doua face imposibil progresul institutiilor romanesti catre o recunoastere internationala.

As sublinia, de asemenea, faptul ca indicatorii din a doua categorie se diferentiaza de cei din prima categorie intr-un mod fundamental: sunt masurabili. Acesta este un element cheie, pe care va rog in mod special pe dumneavoastra, presa, sa il urmariti indeaproape.

Si un alt factor important ar fi calitatea managementului universitar. Am avut ocazia sa constatam, din pacate, ca persoane cu functii de conducere din mediul universitar nu respecta normele etice.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15675 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
80 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Gunoiul nu are morală. Dacă ii dai o palmă, doar te murdăresti.

Gunoiul securisto-comunist trebuie ars, nu pălmuit simbolic să radă cu obrăznicie si dispret de talhar.

 

PSD este depozitarul plagiatorilor. PNL,al incompatibililor cu ANI

Deci USL este o adunatura de oameni necinstiti !
Aceasta este eticheta USL, NECINSTEA !.

Ponta ,DEMISIA, pentru plagiat,suspect de crima la Panait.

Un gucern "Curat-Murdar" !

 

Mafiotii vor sa puna mana pe Romania.

Mafiotii din Uniunea Socialist Liberala.

 

mergem in jos

de cand a venit usl la putere ca bolovanul. Era evident ca sunt hoti, da chiar asa ceva nu imi imaginam

daca pentru ei , in sus e in jos si invers !

romanii nu realizeaza ca Romania nu mai e a lor !

sa vedem cata etica are noul consiliu de etica

Asteptam decizia in cazul mang si apoi in cazul ponta. Apoi ne putem sa ne pronuntam asupra independentei fata de politic a acestui nou consiliu.

Cum si-a batut joc Basescu de Romania.

Ultima diversiune din diversiune a lui Basescu:plagiatul :))) De la Washington, Beijing, Kremlin sau Brussels, seful statului roman este vazut ca un individ (needucat sau nebun) care fluiera in biserica. Diplomatia e vraieste dupa 8 ani de zile. Basescu e agentul lui Soros. China, care ar fi putut sa fie cea mai mare oportunitate intr-o tara ca Romania, priveste cu nedumerire spre Bucuresti. Nu vrem sau nu stim sa colaboram cu marele nostru prieten? Cazul ALRO - Un exemplu clasic cum lucreaza Basescu cu rusii pe la spate. Cum si-a batut joc Basescu de Romania. Modul in care reactionam la toate provocarile din politica noastra externa este un lip - service, in absenta unei viziuni. Si va fi tot rau chiar si atunci cand va exista o viziune pe termen lung, daca aceasta nu se va mula pe o proiectie realista asupra viitorului politic si economic al lumii, in ansamblu, si a diferitelor regiuni ale globului, in particular. Regimul Basescu a fost lipsit de o viziune, oricare ar fi ea, in ceea ce priveste politica externa pe termen scurt, mediu si lung. De aici, inconsecventele si contraperformantele. Daca ne uitam atent, ce vedem? In UE, impreuna cu Bulgaria, suntem pe post de fete usoare in casa. Desi sau tocmai fiindca executam docili tot ceea ce ni se cere. In clubul sefilor de state, reprezentantii nostri sunt tratati ca niste homlesi. Poate ca o consecinta a comportamentului reprezentantilor de la Bucuresti si, in special, al Presedintelui needucat, dar jucator, Traian Basescu. Relatiile cu Rusia, care ar fi trebuit sa fie excelente, sunt inghetate. De la Kremlin, seful statului roman este vazut ca un individ care fluiera in biserica. China, care ar fi putut sa fie cea mai mare oportunitate intr-o tara ca Romania, priveste cu nedumerire spre Bucuresti. Nu vrem sau nu stim sa colaboram cu marele nostru prieten? Si asa mai departe.

Deja au pus mana poe tzara.. e tarziu ...

Pentru astia din USL pana si etica trebuie sa aiba culoare politica, drept pentru care au dat-o acum la re-vopsit.
Chestie de ochi si preferinzte artistice desigur... nu potzi sa te ca..i in gustul omului.
Tot ce poti face este sa scrii undeva si sa nuuitzi cand te duci sa votezi ROMANULE

Ponta nu are tară si nici rusine. Are dreptate:

pentru ce să demisioneze? A declarat pe un aeroport dintr-un teritoriu cu democratie originală că va răspunde in fata Marii Adunări Nationale. Il poftesc să se ducă urgent in fata ei si să ne lase. Moaca si apucăturile lui il recomandă pentru Coreea de Nord. Dasfidania tovărăselule!

 

doamna, ati tinut la dospit acest plagiat!

Chiar asa? Distinsa doamna, a uitat sa mentioneze acest caz, tinut bine la dospit:
http://ziuadevest.ro/actualitate/30131-ramona-lile-rectorul-univeristii-aurel-vlaicu-din-arad-i-a-copiat-crile-de-pe-internet.html
http://ziuadevest.ro/actualitate/29583-plagiat-la-universitatea-aurel-vlaicu-din-arad.html

Basescu a mintit grav opinia publica.

De data asta insa, nuca pe care Basescu incearca sa o sparga s-ar putea dovedi prea tare. La capatul acestui razboi din diversiune in diversiune, cu ce ne alegem de 8 ani de zile?

ce inseamna minciuna in viziunea USL ? stim !

stim , nu mai trebuie sa ne explici nimic !

Se intarzie actiunea organelor

Si inca nu a pus parchetul pe banditii portocalii, atunci sa vezi zbierete ca sunt persecutati politic

 

Romania este tara in care daca nu furi si nu ai relatii = esti prosl

Romania este tara care il admira pe Adrian Nastase si il invidiaza pentru cat e de destept si cum s-a descurcat ,
si rade de Ciorbea si Boc ca nu s-au ales cu nimic de pe urma functiei .

Romania este tara care il apreciaza pe Tariceanu si il invidiaza pt averea facuta , pt masinile de colectie , pt numeroasele neveste inzestrate si el cu destula osanza , pentru fetitele cu care se imbarliga permanent conform cutumelor stabiulite de Horia Rusu (ce bag in gura si ce trag in ......) .

In Romania nu cred ca va fi votat un om cinstit ci unul smeker .

Plagiatorii vor face legi si-i vor baga la puscarie pe oamenii cinstiti .

 

Privind la Parlament

m am intrebat (si nu odat)de ce sistemul penitenciar i asa grozav reprezentat.-Hai,ciocu mic,suntem majoritari,un "suspendat"a replicat!Morala:si presa asta chiar rautacioasa cand tot romanu stie:Cleptomania e Contagioasa!

Basescu ramane un presedinte toxic pentru Romania

Lupta romanilor din Romania cu Traian Basescu a fost si ramane institutionala.

In opinia lui Basescu, oricine refuza sa-i respecte indicatiile, trebuie scos din joc. Este exact ceea ce incearca in prezent cu membrii guvernului USL. Dupa ce fiecare ministru a fost sistematic vanat, in aceste zile, intrat in criza de timp, l-a atacat direct pe premierul tanar Victor Ponta pe tema lucrarii de doctorat. Atacul este pueril si lipsit de substanta, dar demonstreaza adevarata natura a presedintelui toxic Basescu: dependent de scandal, incapabil de coabitare.

Cat timp ramane presedinte, Romania va fi in faliment moral. Basescu va continua sa atace Guvernul, Parlamentul si sa saboteze proiectele romanilor.

Hihihihi! Sa fac eu o recomandare pt Min. Culturii

Feriti-va de magarus...Eugen Cristea.
Pana la urma, la catzi magari sunt in politica, un magarush ca asta este nevinovat...
Crin de exemplu "ziare care inca apar-Evenimentul Zilei".. intzeleg ca dupa ce va fi el presedinte le va mai rari si vor apare doar ale care trebuie?

'Plagiatul'- valoare culturala USL, ce se promoveaza fara ICR.

.

Chiar daca este asa, de NOI depinde sa schimbam lucrurile

Sa restabilim ordinea societatzii. Sa ne educam copiii sa fie muncitori si sa puna la loc de cinste onestitatea si dreptatea si sa respecte legile si sa nu mai fie "smecheri" si sa- i respecte pe cei mai deshteptzi-nu sa rada de ei... DE NOI DEPINDE ASTA!
Daca nici voua nu va place sa traim in cloaca asta, haidetzi sa schimbam noi lucrurile...
Este calea cea mai grea dar calea cea mai dreapta si totzi stim asta.

 

Prietene, am o varsta si o experienta ;

am avut la dispozitie 22 de ani sa facem curatenie si sa implementam

V A L O A R E A .

Nu am fost in stare sa pedepsim pe vinovatii pt decedatii din dec.'89 , din iunie-sept. '90-'91 , nu suntem in stare sa aparam omul simplu .

Eu unul nu mai cred ca este posibil ceva in Romania din interior .

cazul Mang e universal la noi peste tot...

inclusiv si mai ales in politica...La mine la universitate, doctoratele se faceau copiind teze mai vechi si adaugind ceva infim...Nici o teza n-a fost bazata pe publicarea in reviste de specialitate a unor rezultate de cercetare, colaborari externe, etc...Am colege care au doctorat dupa ce s-au culcat cu profesorii...Dupa cum si titluri academice s-au luat pe spaga si plagiat!...Educatia in Romania de azi e mai de circ ca pe vremea lui Ceasca!

Cineva (acu vreo 50 de ani) Dumnezeu sa il ierte, a zis:

Romanul e nascut dintr-un hot si o c.u.r.-v.a!
Si
Hotia si c.u.r.-v.a.-s.a.r.i.a nu vor dispare niciodata din Romania!
Din pacate imi dau seama tot mai mult ca a avut dreptate!
P.S. Imi cer scuze anticipat daca unii se simt lezati, dar adevarul mai trbuie si spus cateodata.

 

Eu as nuanta putin:

Romanul si-a creat o gena de-a lungul istoriei, gena "descurcatului individual". Cum a fost intotdeauna sub vremi, tot timpul trebuia sa umble pe cai obscure ca sa scape de unii si sa-i pacaleasca pe altii, sa se pacaleasca inclusiv ei intre ei. A mers doar pe ideea supravietuirii, nu prea avea timp de idealuri inalte.
Comunismul a cultivat toate defectele romanului, astfel ca romanul a iesit din comunism - din punct de vedere etic - mult mai prapadit de cum a intrat. Postcomunismul n-a facut nici el mai mult ca sa-i redeacat de cat cinstea si demnitatea. Rezultatele le vedem si sunt catastrofale. Iar daca mai adaugam si emigratia tinerilor care ar mai putea schimba ceva, deja pare totul fara iesire.

nu plagiatu e marea problema,ci conditionarea

aflarii lui ! e scandalos ce a facut ponta si 99,99 din elevi,la BAC !dar e mult mai scandalos sa aflam aceste lucruri cand persoanele invinuite deranjeaza , nu la momentul producerii faptelor incriminate....adica daca esti escroc international,dar nu deranjezi e ok,dar daca superi zeii.. afla lumea intreaga ca zilnic treci strada pe rosu si prin locuri nemarcate si te mai scobesti si in nas ! daca aflam la timp de plagiatu lu ponta,pai atunci nu mai...nu mai...nu mai puteam sa dorm ! rusine dinu patriciu !

Doctoratul a ajuns apa de ploaie

Daca s-ar verifica tezele de doctorat la toate facultatile din tara, s-ar putea sa aveti mari surprize . Cred ca 95% sunt copiate dupa alte lucrari. In ultimii ani, care a vrut si a avut bani s-au luat diploma de doctor.Faceti verificari la facultatea Lucian Blaga din Sibiu unde foarte multi poltisti si-au luat doctoratul.

 

Ohoooo...

Au acum universitatzi la Targovishte, Valenii de Munnte, Campina samd.
Toti invatzatotii au diplome de Psihologie (motiv pentru care si bat copiii si-i violeaza samd)... S-a pierdut de sub control tiparirea de diplome.

 

Din contra, traim un boom al tiparirii de diplome!

:-)

Aveti aici,in fata voastra dovada ca regimul Basescu e BOLSEVIC.

globedreamer ORA 23:17,asemeni unui securist de cea mai joasa speta o ataca pe mama celui pe care il terorizeaza si-l vrea inspaimantat.Ama juns sa traim in plin bolsevism.de aceea este vitala demioterea.judecarea si condamanarea lui Basescu Traian.Cat timp acest individ mai ocupa presedentia Romania siguranta publicia ,viata fiecarui roman ,dar si cetatean european este in mare pericol.

Monstrii unei false intelectualitati stau langa securistul Basescu T

Atat timp cat infractorul ce uraste intelectualitatea romaneasca Traian Basescu spunea ca invatamantul romanesc crEaza rame si ciumpalaci,atat timp cat politruci si ratati ai comunsim-stalinismului,asemeni lui MR Ungureanu sunt "carturari" fara carti,atat timp cat profesorii,medicii, cercetatorii din Romania sunt batjocoriti de cozile de topor securits-PDL -iste "acuzatiile" de plagiat ce vin de la Basescu Traian sunt false si sunt manipulare securista.Constantin Ganea isi batjocoreste si-si acuza colegii pentru ca asa a facut o viata intreaga ,a turnat la securitate pentru titluri universitare pe care prin inteligenta si munca nu le-ar fi dobandit niciodata.

decenta

Da domnilor politizati, Basescu e cel care a orchestrat atacul. Da domnilor din USL Basescu a impus pe fica-sa agramata ca europarlamentar(fiecare organizatie trebuia sa asigure un numar de voturi). Lista e lunga. Insa asta nu scuza pe Mang sau Ponta. Furtul e furt si sub forma intelectuala de plagiat. Ne plangem de saracie si de politicieni.Cand scuzam elevii ca copie, cand ne arogam titluri universitare si academice suntem vinovati. De aici vine saracia noastra. De la atitudinea de smecheri si descurcareti. Ne furam caciula si dupa aceea cautam vinovati. Ne aruncam in bratele unor partide si ii sustinem. Am mai scris aici. Partidele nu sunt echipe de fotbal sa strigam cu ele si cand joaca prost. Majoritatea celor ce se baga in partide nu-s in stare de rezultate normale in viata. Majoritatea sunt niste arivisti in care totusi sta frustrarea si lacomia.Vor functii si vor rol in societate insa nu vor o competitie cinstita pentru asa ceva. Partidele colcaie de indivizi care cer functii si locuri de munca. Toti astia nu vor sa sustina un examen. Vor sa lipeasca afise si sa manance *** in public, la televiziuni sau online si apoi sa primeasca ceva. Pe langa ei sunt aia care nu se vad. Aia care stau in umbra dau munti de bani si dupa aceea cer. Cer contracte, cer sa nu-i controleze fiscul, cer de toate.Toti astia nu vor disparea insa trebuie macar sa-i condamnam pe cei prinsi cu *** in sac.Dar observ ca unii considera ca ura lor antiBasescu poate justifica orice. Din partea mea sa-l suspende pe Basescu daca asta vor sa castige cu uninominal pur cu 100% tot ce vor insa asta nu-i face mai buni si mai destepti ca Basescu. Ii face doar mai lacomi , mai plini de aroganta jegoasa si asta va intoarce roata mai repede decat se asteapta. Multi uita ce popular era Basescu. Cred ca iubirea de USL sau de PSD a poporului hipnotizat de televiziuni tine o vesnicie. Cred ca un mandat de 4 ani e ceva lung care le va rezolva problemele de viata.

@reluexcrocu.. am intzeles din prima, nu e nevoie sa te repetzi

Tu esti baiat destept dar nu reusesti deloc sa te exprimi.
Spune asa cu vorbele tale ca noi intzelegem ce trebuie sa intzelegem.
Eu de exemplu am intzeles ca la un IQ cu doua cifre ca al tau pur si simplu nu potzi articula mai mult.
Nu este vina ta deci voi incerca sa te intzeleg.
Injura mai mult si mai tare (mai variat este deja prea greu pentru tine) si ma voi stradui sa-mi dau seama ce vrei de fapt sa spui.
Hai sa te ajut eu cu niste intrebari simple:
1.Ai terminat clasa a II-a inainte de 30 de ani?
2.Mama ta bea mult inainte sa te nasti tu?
3.Tatal tau era sofer pe tir si trecea des pe centura?
4.Auzi voci in cap care-tzi spun "fii rau.. fii rau!"
Daca un raspuns este pozitiv, mergi la doctor, daca sunt toate, nu te mai duce. Nu te mai poate ajuta nimeni.
Sa ai un somn usor si cat mai adanc.
Odihna chiar te poate ajuta...
PS. Sa ma tii la curent cu progresele, if any ;)

Regimul Traian basescu este bolsevic,intelectualii

sunt vanati,blamati si lasati pe mana cozilor de topor securiste.Aseara la Romaniatv s-a demonstart alb pe negru ca plagiatul lui Ponta este lucrat la ordinul lui Basescu de catre securististi.E clar că Băsescu e in spatele acuzației de plagiat a lui Ponta.Ponta nu are de demonstrat nimic, procurorii stalinisti ai lui Baasescu sa-si demonstreze acuzatiile,dar nu o vor face,singurul lor atac este politia politica PDL de pe internet ,sau din strada acolo unde unul sau mai multi asasini dintre cei 5000 de condamnati disparUti din inchisori in regimul BasescuPDL-Boc MR Ungureanu pot ucide.
http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/CTP-Basescu-acuzatiei-Ponta-demisioneze_0_721728158.html

http://www.rtv.net/ponta--basescu-sa-plece-de-la-putere-cat-mai-rapid--sa-terminam-cu-sistemul-sau-securist_33005.html

parerea mea

Ca alea de licenta or fi mai de soi.. Tot un fel de "obo", "plicti", "brb"..

Ai dreptate omule.. din pacate...

.

Ce vedeti voi e doar varful icebergului

Tot ceea ce vedem ca se intampla la ora actuala in lumea plagiatorilor "doctori" universitari are radacini mult mai vechi si pleaca din epoca lui Ceausescu (vezi si Leana lui CO2). Inainte, o parte din profesorii universitari Romani care isi luau doctoratul traduceau lucrarile dupa autorii Rusi (mai ales in domeniile de inginerie). Dupa Revolutie Iliescu le-a echivalat diplomele celor de la Stefan Gheorghiu facandu-i judecatori, avocati, profesori in "drept" si toate aceste hahalere comuniste si-au mai tras si cate un Doctorat dupa aceea ca sa poata preda pe la universitati. Deci practic comunistii mincinosii de la fane gheorghiu, toti complexatii care nu erau in stare sa faca o facultate in mod cinstit au ajuns sa spele pe creier generatiile de copii care astazi incearca sa isi cladeasca un viitor si sa castige cinstit o paine. Cum vreti sa mearga Romania inspre bine cu asemenea specimene la conducere?

 

Bravo NIC.. Trebui esa urlam asta pe aici.

Nu-i destul sa ne facem ca nu stim sau ca nu vedem ce se intampla.
Am fost unul din cei care a facut bani frumosi in anii '90 din scris proiecte pentru totzi prostii... imi pare rau acum de asta.
Un "client" m-a rugat sa merg eu la indrumator sa-i spun ce am facut acolo ca stia si ala cine este autorul...
Si ei sunt spuma aia puturoasa care acum ne conduce. Ei sunt "Pontzii" si "Antoneshtii" care ne sufoca cu pro.stia lor.
Cei care imi cereau cursuri sa le copieze, cei care-si aranjau examenele si luau note mai mari decat noi, cei care invatzam pe rupte.
Cei care ne radeau in nas ca au parinti directori samd.
Ei sunt acum primari, consilieri si trepadushi pe langa ashtia mari.
Daca ar fi verificatzi toti politicienii am avea surprize rasunatoare. Fac pariu ca cei mai multzi nici nu stiu numele lucrarilor de diploma, daramite continutul lor.
Cu doctoratul lui Ponta sau Bac-ul lui Vanghele nu cred ca are nimeni dubii ca-s manarite, nu-i asha?

 

Consiliul de etica de ce a ramas indiferent la plagiatul Udrei Elen?

Nu astept raspuns d-le profesor Constantin Ganea, aseara pe Romania TV a fost prezentat imbatabil acest plagiat,al drr..Udrea Elena ab-sol-venta a Institutului de Aparare.Mi-e rusine de rusinea d-tra ,mi-ati fost profesor si am crezut in d-tra cel ce atacati diplome acordate cu ANTETUL Ministerului, deci diplome eliberate de o institutie A STATULUI ROMAN(la fel cum sunt eliberate chiar si diplomele de licenta, fie si de la facultatile particulare)..

http://emilstudentulminune.wordpress.com/2012/06/20/manifest-pentru-plagiat/

Da Nic , asa este ! asa s-au putut face furturile , jaful

in Romania .
Iliescu e vinovat pt toate astea .

Dar si noi ca nu am fost in stare sa-l belim .
Inclusiv Basescu care o taraie cu dosarul Revolutiei .

Aici sunt jefuitorii Romaniei

Mafia PDL din spatele "dispărutului" Codrut Marta, omul lui Blejnar si... reteaua SRI .o retea de interese tesută in timp si consolidată prin căsătorii, cumetrii, năsii, amantlacuri apare la suprafată o dată cu disparitia lui Codrut Marta. Fostul sef de cabinet al sefului ANAF, Sorin Blejnar, este căutat de anchetatorii de la "Omoruri", ceea ce arată greutatea cazului, dar si suspiciunea unui deznodămant tragic al acestui caz.
http://www.romanialeaks.org/2012/06/mafia-pdl-din-spatele-disparutului.html

Ospatari-securisti ai lui Basescu anunta pogromul intelectuali

Cata dreptate avea Octavian Paler cand afirma ca " Traian Basescu este "un personaj toxic, care a facut mai mult rau Romaniei prin prezenta lui la Cotroceni decat ar fi facut rau Romaniei daca ar fi stat mereu la Golden Blitz"."Octavian Paler: "Basescu este exponentul de varf al structurilor securitatii.",iar in aceste zile de maxima teroare asupa Romaniei Basescu isi arata toata ticalosia securista.

Banii inapoi!

Daca as fi un absolvent la o facultate privata asi lua la puricat toate tezele de doctorat ale fostilor profesori securisti, comunisti etc si in momentul in care as gasi ca au fost plagiatori mai mult de 50% (si precis ca sunt) asi da in judecata universitatea respectiva pentru impostura. Cred ca absolventii ar fi indreptatiti sa ceara banii inapoi + despagubiri in cazul in care se dovedeste ca au fost mintiti! Iar in cazul in care Universitatea respectiva intra in faliment, toti impostorii de profesori care se dovedesc ca au plagiat ar trebui sa li se puna sechestru pe averi si sa pateasca in subsidiar cu universitatea respectiva!

 
 

 
 

 

 

 

Sa iesim de pe calea gresita!

Adica, unul din profesorii pe care a fost acuzat ca i-a plagiat ii scrie prefata :))) wtf?! :lol: Iar pe celalalt, il trece la bibliografie. Apropo, Codruta, ceva? Asa trebuie jucat cu basescu. La misto. Daca nu il iei in serios se sinucide papa lapte. Raspunzi la atacuri cu zambete. Apropo, pe ce bani a fost Funeriu la München ? In fine, lui Ponta ii place sa-l bazaie pe uzurpator. Si bine face. Poate candva cineva va investiga crimele comunismului de dupa '89. Ponta i-a halit ICR-ul, Ponta nu-l lasa in hahaiala de unul singur de la Bruxelles, Ponta ii distruge puterea zi de zi, precum picatura chinezeasca :)))

 

bai, utecistule, tu ai simtul ridicolului?

eu credeam ca pozele alea sint stricate cu photoshopul, dar se pare ca sint reale :)))))

Distrugerea scari de valori de securist Basescu Tr

Despre ce palme morale se poate vorbi cand Presedentia Romaniei este sub ocupatia unui violator?
http://www.youtube.com/watch?v=F6yEbO7sW9c
Despre ce palme morale se paote vorbi cand la Cotroceni se fabrica dosare politice care distrug virtile a mii de romani?despre ce palma morala se poate vorbi in regimul securisti Traian Basescu cand insusi presedintele tarii este un traficant de arme si un complice cu contrabandistii din vami?Traian Băsescu implicat in afacerea "Spaga de la Vami".
http://www.romanialeaks.org/2011/02/traian-basescu-implicat-in-afacerea.html

Pana sa-i ia scaunul de "dictator" al lui Base,

eu vad ca Ponta are o mare problema. S-a dovedit ca individul este hot. Restul e gargara ieftina, fara minte si fara cap.

Nu ii lasati sa puna mina pe tara ,

Domnule Globedreamer ,Domnilor trebuie procedat in mod public la apararea demnitatii voastre asa cum au procedat si Ungurii si Nemtii,nu va faceti de rusine in continuare ! Cereti demisia acestui guvern !

 

Asta fac eu aici, in felul meu...

Sper sa nu ajung sa ies in strada pentru asta... nu ar vrea Ponta sa ne-ntalnim la o baie de multzime.
Sper sa citesti si tu mai dottore... O sa stii cine sunt daca dam vreodat anas in nas prin satucul asta Mondial... take care!

parerea mea

"Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a schimbat, vineri, componenta consiliului care urma să verifice acuzatiile de plagiat la adresa fostului său coleg din executiv Ioan Mang.

Prin ordin al ministrului, au fost numite in această comisie persoane apropiate PSD, inclusiv un fost deputat al acestui partid si un fost consilier al presedintelui Ion Iliescu. Schimbarea a fost efectuată cu exact o săptămană inainte de audierea lui Mang (pe 15 iunie) in asa numitul Consiliu National de Etică a Cercetării Stiintifice, Dezvoltării Tehnologice si Inovării. Aceste decizii vin in conditiile in care Pop l-a inlocuit, recent, și pe Dragos Ciuparu (indice Hirsch 22) de la conducerea Autoritătii Nationale pentru Cercetare Stiintifică (ANCS) cu Tudor Prisecaru (indice Hirsch 2). Indicele Hirsch, denumit astfel după un cercetător de la Universitatea din San Diego, măsoară productivitatea si impactul operei stiintifice a unui profesor. Pe lista celor numiti in consiliu se află fostul deputat Petru Andea, ales pe listele PSD in legislaturile 2000-2004 si 2004-2008. Andea a fost si vicepresedinte al Consiliului National al Asociatiei Profesorilor Social Democrati. Un alt personaj controversat numit in consiliul de etică este rectorul SNSPA, Paul Dobrescu, fost consilier al presedintelui Ion Iliescu. Potrivit unor informatii publicate de Vladimir Tismăneanu, Dobrescu a fost redactor al revistei teoretice si politice a CC al PCR, “Era Socialista". Tismăneanu apreciază că Dobrescu era "membru al nomenklaturii ideologice" si, dacă s-ar fi adoptat legea lustratiei, ar fi fost lustrabil. Presedinte al consiliului de etică a fost numit un profesor de la Politehnica Bucuresti, Teodor Petrescu, considerat un apropiat al Ecaterinei Andronescu. Politehnica lui Andronescu pare a fi bazinul favorit de unde ministrul interimar Pop isi alege echipa: in afata numitului Petrescu, in functia de secretar de stat la Invătămantul superior a fost numit Gigel Paraschiv (specialist in aparate de muls), iar in fruntea Autoritătii Nationale pentru Cercetare Stiintifică (ancs) a fost numit Tudor Prisecaru, pe care l-am pomenit deja, și care este specialist in cazane. Ordinul ministrului interimar al Educatiei aduce si o serie de modificări la regulamentul consiliului de etică, cea mai importantă fiind eliminarea prevederii potrivit căreia membrii consiliului trebuie să fie "persoane cu activitate recunoscută in domeniul cercetării-dezvoltării si/sau specialisti in domeniul juridic si in domeniul eticii cercetării si stiintei". Potrivit noului regulament, membrii consiliului nu trebuie să mai fie specialisti in etica cercetării."

 

Plagiatori, care plagiatori,cei inventati de mafiotul Basescu?

Plagiatorii sunt creati de securistii lui Basescu traian penfgtru a-i ascunde pe infractorii si criminalii PDL-Blejnar-UdreaElena -Basescu Traian si miliardele de dolari scosi din ntara,pentruca denigratorii angajati inclusiv la ziare de renume din Europa sau SUA trerbuie paltiti cu bani grei, abnii furati de Basescu traian-PDL romanilor.Nu ma intereseaza palgiatorii,este problema lor si nu se include la genocid socio-economic savarsit in tara de mafiaPDL-Basescu.ma intereseaza insa ca politia de omoruri cauta piesa lipsa din retaeua de crima organizata PDLBlejnarMarta -Basescu Traian,sau cum a furat Udrea Elena un miliard de euro.

http://www.agentia.org/anchete/cum-sa-furi-un-miliard-de-euro-37014.html

http://costintanasescu.ro/Blog/Poli%C5%A3ia-Omoruri-caut%C4%83-piesa-disp%C4%83rut%C4%83-din-re%C5%A3eaua-SRI/9330/

 

parerea mea

Cu totul dar cu totul intamplator, presedintele e contemporan cu toata sleahta de "mari profesori", "mari avocati", "mari magistrati", "mari scriitori", "mari jurnalisti", "mari politicieni", "mari doctori", "mari generali", "mari securisti".. "mari.." si ni-i devoaleaza asa cum ne-a devoalat toata societatea. Nu el i-a creat ci i-a mostenit dar a avut darul sa-i dea de gol, atata tot. Un fals, o plagiatura, o mocirla de la cap la coada. Furia mare e ca acum se simt in poponetul gol si se vor simti asa inca niste ani. Astia rad de el si de familia lui. Astia ne-au dus, cu totii, in criza, in haos, in hotie. Astia au facut averi fara limite din fals si manipularea tineretului caruia i-a confiscat viitorul. Astia sunt de toate culorile politice, mana in mana la ruinarea tarii. Fara ei, fara acordul lor si comisioanele primite, strainii, bancile, nu ne puteau face nimic. Astora le ziceti "domni". Vedeti acum ce intuitie sau putere de analiza a avut Ceausescu de i-a desfiintat ?

 

 

 

JOS USL!

Sa se reinsituie Consiliul demis. Ponta si ai lui sa fie dati in judecata!

 

Concluzii,palma imorala data intregii Romanii vine de la Basescu si

acolitii lui din ICR-ul acapartat si batjocorit de impostori intelectuali asemeni lui Patapievici,Neagoe, MR Ungureanu si alti culturnici ce misuna slugarnic in jurul lui basescu ...

 

 

Rasistul Cristian Neagoe,alias MikeG e purtatotul de cuvanl al

lui Basescu/Patapievici/ICR .De la "tiganca imputita" la instigarea la ura de rasa ordonata de Basescu ,cel ce CONFECTIUONEAZA cu securistii lui plagiate,pentru ca nu de intelectuali au nevoie suboamenii lui Basescu ,ci de huliganisme abjecte ce ar trebui sa-i dezumanizeze pe toti romanii.
http://www.feeder.ro/2008/08/12/poneiul-roz-cristi-neagoe-si-corina-suteu-la-sinteza-zilei-antena-3/

D-le profesor Constantin Ganea sunteti roman,acceptati insulte

D-le profesor Constantin Ganea cu ce va santajeaza securistul Traian Basescu?Un om de valoarea d-tra nu poate fi alaturi de rasistul,deja condamnat,Basescu Traian.D-le profesor aveti si d-tra dosar de "plagiator "la Basescu Traain?Cu consideratie, va asteptam alaturi de noi, oamenii din Romania.

@PANDURU

- vezi ca "D-le profesor Constantin Ganea" e profesoara si o cheama constanta ganea !

La Tigani ca voi tata

Ba ***
Tu citesi La Bruere, La Fontene,

 

Acest huligan se numeste Cristian Neagoe si-si scrie mizeriile

de la Inastitutia Prezidentiala.Panaa cum cateva zile era purtatorul de cuvant al ICR-Patapievici.
Cititi-l pe "autorul"Cristian Neagoe care-si reproduce mizeriile si aici pe ziare.com:
citat: " Nici dracu pe stradah. Fres umbla incet, incestuos pe sub umbrele de betton. Cald, al *** de cald shi futui nici un furtun cu apah de la vrunu dahla de nui stah bine pah canapea shish spalah toatah ziua o rablah dah dacie sho lucreazah dah parcar fi cel putzin mertzanu *** sau ceva, nici o sticlah de nimic, nui deschis nicahieri sa dus ashtia toti pah la tzarah la mare ii foot in gurah pa totzi dah papagali da. O bere Fres, aia e, o bere tziar face shpielu. Asha gandeam io cand il vedeam de la balcon cum trece linishtit pe strada topitah.
Cahcahnari la pensie joacah table pe sub tei *** bah. Dabiai vedeam printre frunze cum ishi mishka lenesh bratzele pahroase dah proletari mpula mea, doar cah spahrgeau linishtea aia de pranz cu zarurile lor shi cu shaseshasele cand mai prindea vrunu shi dahdea cateun urlet dhala de tzi se fahcea pielea gahinah. Gahina udah miroase urat. Pielea lor bahtranah, tatuatah cu zar, miroasea urat. A uzinah, a inutil. Candeala aia dah sandilhau expirat mah face sa borahsc. Chiar vodca pute altfel in *** ahlora. Shi Fres pahshea linishtit, parcah plutea prin valurilealea de fierbintzealah de la ora trei.
Boshorogi. Ashteaptah sa le rupah mecla pe la umbrah. Sa mor dacah nu. "Dah, tataee shi tu ceva de drinkschnitt, traitziar!" Shtiam io, trebuia sa fie asta. Iote bouu cah vine cu ciomagu dupah el. Talpan gurah.
Asha era el. Nu trebuia sa stai prea mult prin preajmah ca sahtzi dai seama.
Zar dah cinci pah fiecare incheieturah. Fres o lua la picior incet, incestuos pe sub umbre. Miroasea a trotuar sha caine mort, se simtzea panaici sus, la cinci. Moale peste tot pe unde calci. O varah ca o diaree.
"Freeeeeeeees! Frees! Vinon mortzii mahtiin coa!" Il striga alha. Baronu. O cioarah mputzitah dea crescut peaci shia ajuns acuma mare bashtan mare traficant. Futea pisici cand era mic, cah mia zis totz ashtia. Nush ce dracu avea treabah cu el. Da Baronu avea treabah cu totzi. Barbugiu obosit. Io mash fi facut cah naud, dahl in ***. Da..."Mai departe este o injosire sa mai citezi din acest huligan ,admis zi de zi pe ziare.re.com
http://www.tiuk.reea.net/7/29b.html


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor